Kako pozdravimo boleče grlo z naravnimi pripravki?

boleče grlo
IZBERI SVOJE NARAVNO ZDRAVILO ZA BOLEČE GRLO! POGLEJ TUKAJ!

Boleče grlo, običajno pomeni vnetje vnetje grla ali  žrela. Vendar moramo to ločiti, saj grlo in žrelo opravljata različne funkcije. Žrelo je povezava med prebavnim traktom in dihalno potjo, medtem ko je grlo namenjeno oblikovanju govora in preprečevanju uhajanja hrane v dihalne poti.

Znaki vnetja žrela so pekoča bolečina in praskanje v grlu,  občutek suhosti, oteženo govorjenje in tudi hripavost.  Ves čas imamo željo, da bi se odkašljevali in požirali slino.

Boleče grlo, je poleg izcedka iz nosu, najpogostejši simptom prehlada.  Akutno vnetje žrela, običajno skupaj z nahodom, povzroča virusna infekcija in spada med obolenja, ki jim pravimo prehlad. Pred virusi se najbolje zaščitimo tako, da okrepimo imunski sistem! Kronično vnetje žrela se običajno pojavlja zaradi draženja prahu, kemičnih snovi ali zaradi kajenja.

kako okrepiti imunski sistem
VITAMIN D3 – SUPER POMOČ ZA OKREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA!

Kaj povzroča boleče grlo?

Najpogostejši povzročitelji bolečega grla so virusi. Odgovorni so kar za 95% vseh vnetij, ki se kažejo kot bolečina in težave pri požiranju, suho in pekoče grlo, boleče bezgavke in hripavost. Poleg virusov, nam lahko boleče grlo povzročajo tudi naslednji dejavniki:

  • onesnažen zrak
  • gripa in prehlad
  • angina in vnetje glasilk
  • zgaga ali refluks
  • oslabljen imunski sistem
  • suh zrak

Kako pozdravimo boleče grlo z naravnimi pripravki?

Pri bolečem grlu se izogibajmo mrzlim pijačam, raje si pripravimo juhico ali topel napitek. Z juho ali čajem, si bomo povrnili moči, ki nam jih je pobrala bolezen, hkrati pa osvežimo izsušeno grlo. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj najbolj poznanih naravnih zdravil, ki nam bodo pomagala pozdraviti prehlad in lajšati bolečine v grlu. (1)

Ameriški slamnik

ameriški slamnik
TINKTURA AMERIŠKEGA SLAMNIKA! PREVERI CENO

Za boleče grlo, je najbolj priljubljeno domače zdravilo ameriški slamnik. Najbolje je, da uporabimo alkoholno tinkturo, ki je pripravljena iz ekološko pridelanega ameriškega slamnika.

V tinkturi so tudi alkilamidi, ki se nahajajo v korenini rastline in delujejo protivnetno. Tinktura bo občutno olajšala bolečine in otečeno grlo, prav tako bo izboljšala simptome prehlada in gripe.

Z raziskavami so dokazali, da naravno zdravilo Echinaforce, kar za 50% zmanjšuje okužbe z virusi influence in okužbe z ostalimi virusi, ki nas napadejo pozimi. Ameriški slamnik deluje tudi na bakterije, kot je Streptococcus pyogenes, ki se najpogosteje pojavlja pri vnetju mandljev in žrela. Ameriški slamnik je odličen za krepitev in uravnavanje imunskega sistema.

Ameriški slamnik in žajbelj

Za lajšanje bolečega grla, pomaga tudi kombinacija ameriškega slamnika in žajblja. V specializiranih trgovinah, lahko pripravek kupimo v obliki razpršila. Z uživanjem pripravkov iz žajblja, moramo biti previdni, kadar imamo izsušeno sluznico.

Žajbelj namreč lahko sluznico še dodatno izsuši. Temu se izognemo tako, da poleg žajblja, uporabljamo pripravke za vlaženje grla. Uporabimo lahko islandski lišaj, slez ali grgramo slano vodo.

Islandski lišaj, bradovc in timijan

Islandski lišaj in gorski lišaj, ki mu pravimo tudi bradovc, ščitita sluznico in blažita kašelj. Uporabljamo ju lahko v obliki pastil ali čaja. Čaj pripravimo tako, da islandski lišaj namočimo čez noč in ga naslednji dan segrejemo. Dodamo lahko tudi timijan, ki je poznan po blagodejnem učinku na dihala.

Čaj pijemo po majhnih požirkih, če smo ga naredili na hladen način, ga nam tudi ni potrebno sladkati. Kadar pa čaj pripravimo kot poparek, bo bolj grenak in bomo morali dodati kakšno naravno sladilo. Pastile so bolj enostavne za uporabo, saj jih enostavno raztopimo v ustih.

S tem se zdravilne učinkovine polisaharidi, počasi sproščajo in neprestano ščitijo sluznico grla. Ker je sluznica ves čas navlažena in zaščitena , se tudi prej obnovi in pozdravi. Pastile tudi blažijo dražeč in suh kašelj, pekoča bolečina v grlu pa se kmalu pozdravi.

Navadni slez

Navadni slez, Althaea officinalis, je izredno učinkovito zdravilo za boleče grlo. Uporabljamo slezove korenine, ki vsebujejo sluzi. Te sluzi pomirjajo, vlažijo in branijo razdraženo sluznico. Slez deluje pomirjajoče na kašelj, mehča sapnično sluz in olajša izkašljevanje.

Zaradi teh blagodejnih učinkov, se slez uporablja za notranje zdravljenje katarja dihal s kašljem in za vnetja žrelne sluznice. Odrasli uživamo od 2 do 5 gramov izlužine sleza, trikrat na dan.

Ozkolistni trpotec

Ozkolistni trpotec, Plantago lanceolata, deluje protimikrobno , pomirja razdraženo, vneto in bolečo sluznico grla. Ščiti tudi spodnje dihalne poti in umirja suh kašelj. Spodbuja izločanje sluzi, zato trpotec tudi lajša izkašljevanje.

Pri dražečem in suhem kašlju, prelijemo z vrelo vodo žličko trpotca, žličko gozdnega slezenovca in žličko sladkega korena. Čez pol ure precedimo, sladkamo z medom in popijemo po obroku.