Božični piškoti – recepti za praznično peko

božični piškoti
RECEPTI ZA BOŽIČNE SLADICE! POGLEJ TUKAJ!

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov. Ko pokrajino okoli nas pobeli sneg, iz kuhinj zadiši po cimetu in sveže pečenih prazničnih dobrotah.

Za božične praznike seveda spečemo tradicionalno orehovo potico, naše najmlajše pa razveselimo z dišečimi medenjaki in drugimi božičnimi sladicami. Tudi na silvestrski večerji za sladico ponudimo tradicionalne božične dobrote, spečemo pa lahko tudi božični kruh.

 

Za otroke lahko posebej pripravimo božične sladice, pri pripravi lahko pomagajo tudi najmlajši. Posvetimo jim nekaj časa in skupaj ustvarimo sladke dobrote, otroci naj sami okrasijo božične kekse.

Lepo okrašene piškote lahko uporabimo tudi kot okrasek za novoletno jelko.

peka piškotov
KUHINJSKI ROBOT – NEPOGREŠLJIV V KUHINJI! KLIKNI SLIKO!

Božični piškoti – naj zadiši po praznikih

Peka tradicionalnih božičnih piškotov sega daleč v zgodovino. V času božičnih praznikov se običajno zbere vsa družina in skupaj se v miru pripravljajo na božični večer. V prazničnem vzdušju se pripravljajo tradicionalne jedi, ki so v vsaki državi malo drugačne.

Pri nas je za božične praznike običajno na mizi orehova potica, božični piškoti in keksi, medtem ko na silvestrski večerji ne sme  manjkati tatarski biftek. Seveda moramo pri pripravi božičnih sladic misliti tudi na najdražje ki so trenutno na shujševalni dieti ali se mogoče držijo lch prehranjevanja. Tudi za njih lahko pripravimo nepozabne božične sladice, ki si jih bodo privoščili brez slabe vesti.

Orehovi piškoti

Krhki orehovi piškoti so nepogrešljivi za božične praznike. Fine orehove kekse lahko pripravimo po različnih receptih, tukaj bom predstavila recept za okusne orehove piškote z rdečim ribezovim želejem in z jedilno čokolado.

Sestavine za orehove piškote s čokolado:

  • 300 gramov mehke bele moke
  • 200 gramov sladkorja
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 1 steklenička rumove esence
  • 3 kapljice esence grenkih mandljev
  • za noževo konico zmletega kardamoma
  • sol
  • 200 gramov mrzlega masla
  • 150 gramov zmletih orehov
  • rdeč ribezov žele
  • 200 gramov jedilne čokolade
  • 200 gramov orehovih jedrc

Moko presejemo na delovno površino in v sredini naredimo jamico. V jamico damo sladkor, vaniljev sladkor, rumovo esenco, esenco grenkih mandljev, kardamom in sol. Mrzlo maslo narežemo na kose in ga skupaj z zmletimi orehi stresemo na moko. Iz vseh sestavin zgnetemo gladko testo, če se lepi, ga za nekaj časa postavimo na hladno. Nato testo tanko razvaljamo in z modelčkom premera 4 cm izrežemo okrogle piškote. Piškote naložimo na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem.

Pečico segrejemo od 175 do 200 stopinj C, piškote pečemo približno 7 do 10 minut.

Ko so piškoti pečeni, jih ohladimo. Polovico ohlajenih piškotov po spodnji strani namažemo z rdečim ribezovim želejem, drugo polovico piškotov pa položimo na namazane dele in dobro stisnemo.

Nato božične orehove piškote še okrasimo. Jedilno čokolado nalomimo v lonček, dodamo malo masla in lonček postavimo v posodo z vročo vodo. Čokolado zmešamo v tekočo, gladko glazuro. Z njo namažemo piškote, na koncu jih okrasimo še z razpolovljenimi orehovimi jedrci. 

Kokosovi poljubčki

Kokosovo pecivo je izredno priljubljeno, zato ga moramo nujno pripraviti tudi za praznike. Za kokosove poljubčke potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200 gramov kokosove moke
  • 4 beljake
  • 200 gramov sladkorja
  • za noževo konico zmletega cimeta
  • 2 kapljici esence grenkih mandljev

Kokosovo moko stresemo na pekač in jo rahlo prepražimo in nato ohladimo. Beljake stepemo v trd sneg in nato vanj zamešamo sladkor, zmlet cimet in esenco grenkih mandljev.

Prepraženo kokosovo moko nato previdno vmešamo v sneg, tako da ga samo privzdigujemo z metlico in ne mešamo. Z dvema čajnima žličkama polagamo majhne kupčke na namaščen pekač, ki ga lahko tudi obložimo s peki papirjem.

Pečico prej ogrejemo na 150 stopinj C, kokosove poljubčke pečemo 25 minut. 

Mandljeve zvezdice

Za izredno okusne božične mandljeve zvezdice, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 250 gramov mehke bele moke
  • 150 gramov sladkorja
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja
  • sol
  • 2 rumenjaka
  • za noževo konico zmletega cimeta
  • 200 gramov mrzlega masla
  • 70 gramov olupljenih in zmletih mandljev
  • 1 rumenjak ( za premaz)
  • 1 žlico mleka
  • 75 gramov olupljenih in nasekljanih mandljev (za okras)

Moko presejemo na delovno površino in na sredini naredimo jamico. V jamico damo sladkor, vaniljev sladkor, sol, cimet in dva rumenjaka. Vse sestavine zmešamo z delom moke v grobo kašo. Mrzlo maslo narežemo na kose, dodamo mandlje in oboje stresemo na testeno kašo. Posujemo s preostalo moko in na hitro zgnetemo v gladko testo. Če se testo zelo lepi, ga za nekaj časa postavimo na hladno.

Testo nato razdelimo na manjše dele in jih na tanko razvaljamo. Z modelčkom izrežemo majhne zvezdice in jih položimo na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem. Rumenjak razžvrkljamo z 1 žlico mleka in premažemo zvezdice.

Nato jih potresemo z nasekljanimi mandlji in pekač postavimo v pečico ogreto na 175 do 200 stopinj C. Mandljeve zvezdice pečemo približno 10 minut. 

Medenjaki – Nürnberški medenjaki

Medenjaki so kulinarična poslastica, ki ne sme manjkati na praznični mizi. Mehki medenjaki ki vedno uspejo so pripravljeni po starem, tradicionalnem receptu za prave Nürnberške medenjake. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 2 jajci
  • 125 gramov sladkorja
  • malo muškatnega oreška
  • 1/2 čajne žličke mletih klinčkov
  • 1/2 čajne žličke zmletega cimeta
  • 2 kapljici esence grenkih mandljev
  • 3 kapljice rumove arome
  • 3 kapljice limonine esence
  • 125 gramov zmletih mandljev
  • 125 gramov olupljenih in sesekljanih mandljev
  • 125 gramov narezanih in kandiranih limoninih lupin
  • 150 gramov sladkorja v prahu ( za preliv)
  • 3 žlice vroče vode
  • barvni sladkor (za okras)

Penasto umešamo testo iz jajc, sladkorja, dodamo ščep muškatnega oreška, mlete klinčke, mlet cimet, esence grenkih mandljev in limone in rumovo aromo. Nato v jajčno zmes vmešamo zmlete mandlje, sesekljane mandlje in drobno narezane kandirane limonine lupinice.

Testo namažemo za prst debelo na pekač, lahko pa ga tudi polagamo kot ploske kupčke. Pekač postavimo v pečico ogreto na 180 stopinj C in pečemo približno 20 minut. 

Ko so medenjaki pečeni, napravimo preliv in sladkorja v prahu in tremi žlicami vroče vode. Gladko in gosto tekočino namažemo še na tople piškote in jih na koncu potresemo še z barvnim sladkorjem.

Vir: Najboljši božični piškoti:  Chefkoch.com: Nürnberški medenjaki

Linški piškoti

Linški piškoti so resnično božična klasika, z nekaj izkušenj bomo pripravili nepozabne piškote, ki se ne bodo drobili. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200 gramov masla
  • 400 gramov bele mehke moke
  • 100 gramov sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • vaniljev ekstrakt
  • naribana limonina lupinica
  • 4 žlice mleka
  • 90 gramov zmletih mandljev
  • sol
  • 200 gramov domače marmelade
  • sladkor v prahu

Najprej v večjo posodo presejemo moko in dodamo sol. V drugi posodi penasto umešamo zmehčano maslo in sladkor, dodamo 1 celo jajce in rumenjak. Nato dodamo še 4 žlice mleka, vaniljev ekstrakt in naribano limonino lupinico. Nazadnje v maso umešamo še moko in mlete mandlje. Na hitro zgnetemo gladko testo, ga zavijemo v folijo in ga za eno uro postavimo v hladilnik.

Testo nato razvaljamo na približno 3 mm debelo in z modelčkom izrežemo kroge ali rožice. Polovici izrezanih krogov ali rožic v sredini izrežemo krogec, lahko pa s pomočjo modelčkov izrežemo tudi srčke ali rožice. Piškote zložimo na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem.

Pečico že prej ogrejemo na 180 stopinj C, piškote pečemo približno 12 minut, toliko, da se povrhu rahlo obarvajo. Ko so piškoti pečeni, jih na rešetki počasi ohladimo.

Piškote ki jih nismo izrezali, premažemo z domačo marmelado, izrezane piškote pa potresemo s sladkorjem v prahu in jih položimo na piškote brez izrezanega krogca. Linški piškoti so prav gotovo najboljši božični piškoti!