božično pecivoV mesecu decembru se veselimo praznovanja božiča in novega leta. V božičnem času se zbere vsa družina, pridružijo se nam tudi prijatelji. Božični čas, je tudi čas dobrot, ko iz kuhinje diši po piškotih, orehovi potici in slastni pečenki. Božična večerja je vrhunec božičnih praznikov in takrat na mizi ne sme manjkati božično pecivo.

 

Poleg potice, lahko pripravimo še božične piškote, božični kolač ali celo pripravimo torto. K božičnemu pecivu ponudimo tudi tradicionalne božične napitke, kamor dodamo cimet, ingver in limono!

 

Naš namig za božično pecivo

 

Božični piškoti

 

Vaniljevi  božični piškoti so najpogosteje na mizi v času praznikov. Okusni in enostavni za pripravo, k peki lahko povabimo tudi otroke, ki bodo iz testa pričarali pravljične oblike, zvezdice in srčke.

 

 

božični piškoti

V današnjem receptu, bomo piškotom dodali tudi zdrobljene bonbone, ki se pri peki raztopijo in so videti kot stekleni vitraž. Uporabimo lahko bonbone različnih barv! Kadar želimo piškote obesiti na božično drevesce, jim na vrhu naredimo luknjico, še preden jih damo v peč.

 

 

Ko piškote jemljemo iz pečice, bodimo posebno previdni, saj so stopljeni bonboni še posebej vroči.

 

Sestavine za vaniljeve piškote: 12 piškotov

 

  • 100 gramov masla
  • 280 gramov zmletega kristalnega sladkorja
  • 1/2 žličke vaniljevega izvlečka
  • 2 jajci
  • 530 gramov moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 2 žlički zmletega cimeta
  • 1/2 žličke soli
  • nekaj žlic mleka
  • nekaj trdih bonbonov različnih barv

 

 

sladice na hitro

 

 

Priprava in peka piškotov:

 

Dva velika pekača za peko piškotov, obložimo s papirjem za peko. V veliki skledi kremasto umešamo maslo in sladkor. Nato dodamo jajci in vaniljev izvleček. V drugi skledi zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sol. Dodamo mešanico z jajci iz prve posode in med mešanjem postopoma prilivamo mleko. Zamesimo testo  in ga za eno uro postavimo v hladilnik.

 

božični keksi

 

Medtem zdrobimo trde bonbone različnih barv. Po barvah jih damo v čiste plastične vrečke in jih zdrobimo z valjarjem. Nato na pomokani delovni površini razvaljamo testo na približno 5 mm debelino. Z modelčki izrežemo poljubne oblike, kakšen piškot lahko izrežemo tudi ročno ali ga sami oblikujemo. Nekaj testa ponudimo otrokom, ki bodo z veseljem izdelali svoje piškotke.

 

 

 

 

Z manjšimi modelčki izrežemo na sredini odprtine in jih napolnimo z zdrobljenimi bonboni. Pečico segrejemo na 190 stopinj C. Piškote pečemo 10 minut in jih nato skupaj s papirjem prenesemo na mrežico. Počakamo da se piškoti popolnoma shladijo, šele nato jih poberemo s papirja.

 

božični piškoti recepti

 

Prelepo božično pecivo nam bo polepšalo praznike in z veseljem se bomo spominjali veselega božiča, ki smo ga preživeli s krogu svojih najdražjih!

 

Božični kolač

 

božični kolačBožični kolač spečemo že tri mesece prej, ga zavijemo v več plasti papirja za peko in spravimo v nepredušno zaprto pločevinasto škatlo.

 

Več tednov ga postopoma vlažimo z vinjakom, da se okusi počasi in temeljito razvijejo.

 

 

Če ne želimo kolača z okusom vinjaka, ga spečemo teden dni pred božičem. Kolač okrasimo s sladkorjem v prahu, najbolje tako, da nanj položimo papirnati čipko in posujemo s sladkorjem.

 

Sestavine za božični kolač:

 

  • 280 gramov korint
  • 180 gramov navadnih rozin in 180 gramov rozin sultanin ( to so malo večje rozine, rumene barve )
  • 100 gramov razrezanih in glaziranih češenj
  • 100 gramov narezanih suhih marelic
  • 50 gramov sesekljane mešanice citronate in oranžata
  • 230 gramov moke in 100 ml vinjaka
  • 2 žlički naribanega muškatnega oreščka
  • 2 žlici mešanice začimb za medenjake
  • 230 gramov masla
  • 230 gramov te,nega sladkorja
  • 50 gramov sesekljanih mandljev in 1 žlica melase
  • sok ene limone  in naribana lupinica ene pomaranče in ene limone
  • 4 jajca

 

 

božični kolač s suhim sadjem

Božični kolač pripravimo že tri mesece pred božičem

Priprava:

 

Vso sadje in mešanico citronata in oranžata, stresemo v večjo skledo, prelijmo z vinjakom in pustimo počivati čez noč. Z maslom namastimo tortni model in ga obložimo s peki papirjem. Papir za peko mora segati čez rob modela.

 

 

V drugo posodo odmerimo moko, dodamo vse začimbe, maslo, sladkor, mandlje, melaso, limonino in pomarančno lupinico in sok obeh citronov. Nato dodamo v vinjak namočeno sadno mešanico, ki smo jo že prej pripravili.

 

 

Mešanici dodamo jajca in vse skupaj dobro premešamo. Testo z žlico predenemo v tortni model in ga gladko poravnamo. Pokrijemo ga z dvojno plastjo papirja za peko. Pečico segrejemo na 140 stopinj C in pečemo približno 4 ure in pol, da se dobro učvrsti. Kolač ohladimo v modelu in ga šele nato stresemo na mrežico. Ohlajenega spravimo v škatlo in ga nekaj tednov vlažimo z vinjakom! Tako pripravljeno božično pecivo, ima dolgo in bogato zgodovino. (1)

 

 

božični kolač recept

 

 

Božični kolač in tudi vso božično pecivo, ki ga pripravimo sami doma,  je tudi izredno primerno božično darilo!