Najboljši recepti za božične sladice v letu 2019

božično pecivo
VSE ZA PEKO BOŽIČNEGA PECIVA NA ENEM MESTU! POGLEJ TU!

V današnjem prispevku si lahko ogledate preproste in tradicionalne recepte za božično pecivo! V mesecu decembru se veselimo praznovanja božiča in novega leta. V božičnem času se zbere vsa družina, pridružijo se nam tudi prijatelji. Božični čas, je tudi čas dobrot, ko iz kuhinje diši po piškotih, orehovi potici in slastni pečenki. Božična večerja je vrhunec božičnih praznikov in takrat na mizi ne sme manjkati božično pecivo.

Poleg potice, lahko pripravimo še božične piškote, božični kolač ali celo pripravimo torto. K božičnemu pecivu ponudimo tudi tradicionalne božične napitke, kamor dodamo cimet, ingver in limono!

 

Božično pecivo v letu 2019

Za pripravo božičnih sladic lahko uporabimo razne sestavine dodatek. Najpogosteje pri peki božičnih piškotov, peciv in sladic, poleg moke in sladkorja, uporabimo naslednje sestavine:

Dobri enostavni božični piškoti

V božičnem času iz kuhinj najpogosteje diši po peki piškotov, po cimetu in vanilji. Vaniljevi božični piškoti, so poleg ingverjevih piškotov, najpogosteje na mizi v času praznikov.

Vaniljevi božični piškoti

Vaniljevi  božični piškoti so najpogosteje na mizi v času praznikov. Okusni in enostavni za pripravo, k peki lahko povabimo tudi otroke, ki bodo iz testa pričarali pravljične oblike, zvezdice in srčke.

V današnjem receptu, bomo piškotom dodali tudi zdrobljene bonbone, ki se pri peki raztopijo in so videti kot stekleni vitraž. Uporabimo lahko bonbone različnih barv! Kadar želimo piškote obesiti na božično drevesce, jim na vrhu naredimo luknjico, še preden jih damo v peč.

Ko piškote jemljemo iz pečice, bodimo posebno previdni, saj so stopljeni bonboni še posebej vroči.

Sestavine za vaniljeve piškote: 12 piškotov

  • 100 gramov masla
  • 280 gramov zmletega kristalnega sladkorja
  • 1/2 žličke vaniljevega izvlečka
  • 2 jajci
  • 530 gramov moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 2 žlički zmletega cimeta
  • 1/2 žličke soli
  • nekaj žlic mleka
  • nekaj trdih bonbonov različnih barv
Priprava in peka vaniljevih piškotov

Dva velika pekača za peko piškotov, obložimo s papirjem za peko. V veliki skledi kremasto umešamo maslo in sladkor. Nato dodamo jajci in vaniljev izvleček. V drugi skledi zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sol. Dodamo mešanico z jajci iz prve posode in med mešanjem postopoma prilivamo mleko. Zamesimo testo  in ga za eno uro postavimo v hladilnik.

Medtem zdrobimo trde bonbone različnih barv. Po barvah jih damo v čiste plastične vrečke in jih zdrobimo z valjarjem. Nato na pomokani delovni površini razvaljamo testo na približno 5 mm debelino. Z modelčki izrežemo poljubne oblike, kakšen piškot lahko izrežemo tudi ročno ali ga sami oblikujemo. Nekaj testa ponudimo otrokom, ki bodo z veseljem izdelali svoje piškotke.

Z manjšimi modelčki izrežemo na sredini odprtine in jih napolnimo z zdrobljenimi bonboni. Pečico segrejemo na 190 stopinj C. Piškote pečemo 10 minut in jih nato skupaj s papirjem prenesemo na mrežico. Počakamo da se piškoti popolnoma shladijo, šele nato jih poberemo s papirja.

Prelepo božično pecivo nam bo polepšalo praznike in z veseljem se bomo spominjali veselega božiča, ki smo ga preživeli s krogu svojih najdražjih! (1)

Ingverjevi božični piškoti

V zimskem času je ingver pogosto prisoten v naših domovih, saj ga uporabljamo tudi za pripravo napitkov, ki pomagajo pri prehladu in za krepitev imunskega sistema.Ingver pa se čudovito obnese tudi v piškotih in raznem božičnem pecivu. Za približno ingverjevih piškotov, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 250 gramov sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • 3 rumenjake
  • 250 gramov moke
  • 1 jedilna žlica zdrobljenega ingverja
  • malo masla

Sladkor v prahu, rumenjake in jajce, mešamo na vodni kopeli, dokler ne dobimo goste mase. Nato lonec umaknemo z ognja in med stalnim mešanjem maso ohladimo. V ohlajeno maso nato vmešamo moko, ki smo ji dodali ingver in testo čimprej obdelamo. Testo razvaljamo na pomokani mizi, na debelino približno 1/2 cm. Nato z modelčki za pecivo izrežemo piškote.

Pekač namestimo in nanj položimo piškote. Tako jih pustimo eno uro in jih nato 15 minut pečemo pri 180 stopinjah C. Še vroče piškotke vzamemo iz pečice in jih za nekaj dni pospravimo, saj so ingverjevi piškoti takoj po pečenju zelo trdi.

Cimetove zvezdice

Cimetove zvezdice pečemo pri nizki temperaturi, da se fini vonj cimetovih eteričnih olj ne razdiši. Pripravimo jih lahko tudi z lešniki, zelo okusne so, če so v sredini še malo mehke. Za približno 60 cimetovih božičnih zvezdic, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 6 beljakov
  • 500 gramov sladkorja v prahu
  • 500 gramov neolupljenih naribanih mandljev
  • 3 čajne žličke mletega cimeta
  • 200 gramov mletih mandljev
  • malo masla

Beljake in sladkor v prahu z mešalnikom stepemo v čvrst sneg. Veliko skodelico snega spravimo za glazuro. Na delovnem pultu zmešamo mlete mandlje s cimetom, dodamo sneg in naredimo voljno testo. Delovni pult nato na tanko posujemo z mletimi mandlji in testo razvaljamo na 1 cm debelo. Če na testo položimo folijo, se nam ne bo sprijemalo.

Nato razvaljano testo namažemo s snegom. Z modelčkom v obliki zvezde izrežemo piškotke in jih položimo v namaščen pekač. Preostalo testo z nekaj mletimi mandlji spet zgnetemo v testo, ponovno razvaljamo in glaziramo s snegom. Z modelčkom, ki ga pomakamo v hladno vodo, ponovno izrežemo božične zvezde. Če imamo čas, zvezde pustimo, da se sušijo čez noč.

Naslednje jutro pečico ogrejemo na 160 stopinj C, in božične zvezde spečemo na srednji rešetki, samo sedem ali sem minut, toliko, da ostanejo svetle.

Božične marcipanove zvezdice

božično pecivo - božični marcipanovi piškoti
BOŽIČNI MARCIPANOVI PIŠKOTI

Marcipan izvira iz Orienta, V Evropo so ga verjetno prinesli Arabci. Osnovna sestavina marcipana so mandlji. Skupaj zelo na drobno zmeljejo sladke mandlje in malo grenkih, ter vse skupaj zmešajo s sladkorjem. Za božične marcipanove zvezdice (za 65 zvezdic) , potrebujemo naslednje sestavine:

  • 150 gramov moke
  • žlička pecilnega praška in čisto malo soli
  • 80 gramov sladkorja v prahu
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • malo mleka
  • 150 gramov olupljenih mandljev
  • 125 gramov masla

Za oblogo piškotov potrebujemo:

  • 200 gramov surove marcipanove mase
  • 100 gramov sladkorja v prahu
  • 2 žlici višnjevega želeja

Za obliv piškotkov potrebujemo:

  • 100 gramov sladkorja v prahu
  • 2 žlici limoninega soka
  • kandirane češnje in sesekljane pistacije ali mandlje

Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo v skledo. Dodamo sladkor v prahu, malo soli, vaniljev sladkor, mandlje in malo mleka. Dodamo še na kocke narezano maslo. vse sestavine dobro premešamo s kavlji ročnega mešalnika. Nato na pomokanem delovnem pultu ugnetemo gladko testo, ki ga damo za eno uro počivati na hladno.

Priprava obloge in preliva za marcipanove zvezdice

Pečico segrejmo na 180 stopinj C in medtem testo tanko razvaljamo. Izrežemo zvezdice in zložimo na namaščen pekač. Božične zvezdice pečemo na srednjem vodilo približno deset minut.

Oblogo za zvezdice pripravimo tako, da marcipanovo maso ugnetemo s presejanim sladkorjem v prahu in tanko razvaljamo. Izrežemo enako velike zvezdice. Že pečene zvezdice tanko namažemo z višnjevim želejem in nanje položimo zvezdice iz marcipana.

Za obliv gladko umešamo presejan sladkor v prahu in limonin sok. Z njim premažemo zvezdice in jih okrasimo s kandiranimi češnjami, sesekljanimi pistacijami ali mandlji.

Presne sladice

Prednost presnih sladic je ta, da jih pripravljamo brez peke in so pripravljene iz zdravih sestavin. Pogosto imamo med božičnimi prazniki na obisku tudi naše najdražje, ki iz različnih razlogov ne jedo peciva iz belega sladkorja. Presenetimo jih in jim pripravimo čudovite presne božične sladice!

Božične presne potice in rulade

Božičnih praznikov si ne moremo predstavljati brez okusnih božičnih sladic, kot so božični piškoti in seveda božična orehova potica. Vendar se pogosto zgodi, da marsikdo še tako dobre orehove potice, zaradi zdravja ne sme pojesti. Presenetimo naše goste in pripravimo presno božično orehovo torto!

Presna orehova potica

Orehova potica je tradicionalna slovenska jed, ki je dobila različico tudi v presni obliki. Božična presna orehova potica je narejena iz zdravih sestavin in je primerna za ljudi, ki ne smejo jesti slaščic, ki so pripravljene iz belega sladkorja in moke. Za 15 kosov čudovite presne božične potice potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 skodelico pretlačenega rumenega korenja
  • 1 skodelico olupljenih suhih jabolk
  • 1 skodelica datljev
  • pol skodelice suhih murv
  • malo limonine lupinice
  • četrt žličke vanilje v prahu

Za temni biskvit potrebujemo:

  • 1 skodelico pretlačenega oranžnega korenja
  • skodelico in pol datljev
  • skodelico orehov
  • četrt žličke cimeta v prahu
  • žlička rožičevega prahu
  • žlica pomarančnega soka

Za okras potrebujemo:

  • četrt skodelice rozin
  • kokosove kosmiče za posip

Najprej ločeno sočimo rumeno in oranžno korenje, ter shranimo dobljeno pulpo. Pripravimo rozine in jih namočimo v  vodo. Za svetli biskvit najprej v multipraktiku zmeljemo suha jabolka, datlje, murve, limonino lupinico in vaniljo v prahu. Nato dodamo pretlačeno rumeno korenje in meljemo toliko časa, da se vse sestavine lepo povežejo.

Za temni biskvit najprej zmeljemo orehe, nato dodamo datlje in še nekaj časa meljemo. Dodamo še cimet, rožičev prah, pomarančni sok in pretlačeno oranžno korenje (pulpa). Vse skupaj še enkrat dobro zmeljemo.

Svetli biskvit zelo na tanko razporedimo na papir za peko v obliki kvadrata, približno 30 x30 cm. Nato nanj razporedimo temen biskvit in  odcejene rozine. Biskvit s pomočjo papirja za peko zavijemo in za dve uri postavimo v hladilnik.

Tradicionalno božično pecivo

Tradicionalno božično pecivo pečemo nekaj dni pred prazniki, nekatera pa celo mesece prej. Božični kolač z vinjakom in suhim sadjem, spečemo že tri mesece prej in ga spravimo v zaprto posodo. Za božični večer, bo sadni kolač ravno prav okusen.

Božični kolači

Poznamo več vrst božičnih kolačev, najbolj poznan je prav gotovo angleški božični kolač. Po tradiciji mora vsebovati korinte, to so rozine in seveda drugo suho sadje. Božični kolač moramo več tednov vlažiti z vinjakom, da se okusi počasi in temeljito razvijejo.

Angleški sadni božični kolač

božični kolač
ČUDOVITA IZBIRA SESTAVIN ZA PRIPRAVO BOŽIČNEGA KOLAČA! POGLEJ VEČ! SUPER CENE!

Božični kolač spečemo že tri mesece prej, ga zavijemo v več plasti papirja za peko in spravimo v nepredušno zaprto pločevinasto škatlo.

Več tednov ga postopoma vlažimo z vinjakom, da se okusi počasi in temeljito razvijejo. Če ne želimo kolača z okusom vinjaka, ga spečemo teden dni pred božičem. Kolač okrasimo s sladkorjem v prahu, najbolje tako, da nanj položimo papirnati čipko in posujemo s sladkorjem.

Sestavine za angleški božični kolač:

  • 280 gramov korint
  • 180 gramov navadnih rozin in 180 gramov rozin sultanin ( to so malo večje rozine, rumene barve )
  • 100 gramov razrezanih in glaziranih češenj
  • 100 gramov narezanih suhih marelic
  • 50 gramov sesekljane mešanice citronate in oranžata
  • 230 gramov moke in 100 ml vinjaka
  • 2 žlički naribanega muškatnega oreščka
  • 2 žlici mešanice začimb za medenjake
  • 230 gramov masla
  • 230 gramov temnega sladkorja
  • 50 gramov sesekljanih mandljev in 1 žlica melase
  • sok ene limone  in naribana lupinica ene pomaranče in ene limone
  • 4 jajca

Božični kolač pripravimo že tri mesece pred božičem

Priprava:

Vso sadje in mešanico citronata in oranžata, stresemo v večjo skledo, prelijmo z vinjakom in pustimo počivati čez noč. Z maslom namastimo tortni model in ga obložimo s peki papirjem. Papir za peko mora segati čez rob modela. V drugo posodo odmerimo moko, dodamo vse začimbe, maslo, sladkor, mandlje, melaso, limonino in pomarančno lupinico in sok obeh citronov. Nato dodamo v vinjak namočeno sadno mešanico, ki smo jo že prej pripravili. (2)

Mešanici dodamo jajca in vse skupaj dobro premešamo. Testo z žlico predenemo v tortni model in ga gladko poravnamo. Pokrijemo ga z dvojno plastjo papirja za peko. Pečico segrejemo na 140 stopinj C in pečemo približno 4 ure in pol, da se dobro učvrsti. Kolač ohladimo v modelu in ga šele nato stresemo na mrežico. Ohlajenega spravimo v škatlo in ga nekaj tednov vlažimo z vinjakom! Tako pripravljeno božično pecivo, ima dolgo in bogato zgodovino. Božični kolač in tudi vso božično pecivo, ki ga pripravimo sami doma,  je tudi izredno primerno božično darilo!

Adventni venček z marcipanom

adventni venček z marcipanom
ADVENTNI VENČEK Z MARCIPANOM! POGLEJ SESTAVINE ZA PRIPRAVO! TUKAJ!

Adventni venček je čisto posebno božično pecivo, za pripravo bomo porabili 105 minut in za peko 50 minut. Adventni venček pečemo v tortnem modelu z neravnim dnom, premera 26 cm. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 100 gramov grenke čokolade
  • 100 gramov neolupljenih lešnikov

Za testo potrebujemo:

  • 250 gramov masla
  • 180 gramov sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • malo soli in malo mletega cimeta
  • 4 jajca
  • 250 gramov moke
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • 125 ml mrzlega kuhanega vina

Za premaz potrebujemo:

  • 100 gramov božične marmelade

Za marcipanovo oblogo potrebujemo:

Čokolado in lešnike grobo sesekljamo in segrejemo pečico na 180 stopinj C. Maslo z ročnim mešalnikom mehko umešamo in postopoma vmešamo sladkor, vaniljev sladkor, sol in cimet. Mešamo toliko časa, da dobimo gladko maso.

Postopoma vmešamo jajca, vsako jajce mešamo 1/2 minute! Moko zmešamo s pecilnim praškom, presejemo in med mešanjem pri srednji hitrosti izmenoma s kuhanim vinom v dveh delih primešamo masi. Nazadnje dodamo koščke čokolade in lešnikov.

Priprava adventnega venčka

Testo damo v torni model, ki ga namastimo in pomokamo. Testo poravnamo po modelu in ga postavimo v pečico. Pečemo pri klasični pečici na 180 stopinj C, pri ventilacijski pri 160 stopinj C. Pečemo 50 minut.

Ko je adventni venček pečen, ga nekaj časa pustimo v modlu, da se malo ohladi, nato ga zvrnemo na kuhinjsko rešetko in počakamo da se popolnoma ohladi. Za premaz v lončku segrejemo božično marmelado in z njo premažemo ves venec, tudi notranji rob.

Marcipan pregnetemo s sladkorjem v prahu. Dve tretjini marcipanove mase na s sladkorjem posutem delovnem pultu na tanko zvaljamo v krog premera 30 cm. Marcipanovo plast položimo na venček in jo na robovih pritisnemo. V sredini izrežemo odprtino.

Odvzamemo četrtino preostale marcipanove mase in jo razvaljamo. Oblikujemo 4 cm širok in 20 cm dolg trak in z njim obdamo notranji rob kolača. Preostali marcipan obarvamo z rumeno, zeleno in rdečo jedilno barvo, ter iz njega oblikujemo sveče in liste za adventni venček. Na koncu venček okrasimo s svečami, listi iz marcipana in sladkornimi biseri. Okraske na venček pritrdimo z božično marmelado.

Božični kolač s kuhanim vinom

Kolač s kuhanim vinom je čudovito božično pecivo! Za božični kolač s kuhanim vinom, potrebujemo model za šarkelj premera 22 cm in naslednje sestavine:

Za umešano testo potrebujemo:

  • 250 gramov masla
  • 250 gramov sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • malo nastrgane lupinice limone in pomaranče
  • 1 ščepec soli, 1 noževo konico mletih nageljnovih žbic
  • 4 jajca
  • 250 gramov moke
  • 20 gramov kakava v prahu
  • 3 majhne žličke pecilnega praška
  • 125 ml mrzlega kuhanega vina
  • 50 gramov raztopljenega, nekoliko ohlajenega nežno grenkega čokoladnega preliva

Za marelični preliv potrebujemo:

  • 30 gramov sladkorja
  • dve veliki žlici vode
  • 50 gramov mareličnega džema

Za preliv potrebujemo:

  • malo limonine in pomarančne lupinice
  • 2 veliki žlici mrzlega kuhanega vina
  • 2 veliki žlici sladkorja
  • 65 gramov presejanega sladkorja v prahu
  • 2 veliki žlici soka limone ali pomaranče
  • 1 veliko žlico na četrtine narezanih kandiranih češenj

Maslo z ročnim mešalnikom pri najvišji hitrosti nežno mešamo. Med mešanjem postopoma dodajamo sladkor, vaniljev sladkor, pomarančno in limonino lupinico, sol in nageljnove žbice. Mešamo toliko časa, da nastane gosta zmes.

Nato drugega za drugim dodamo jajca, vsako jajce mešamo približno 1/2 minute. Moko, kakav in pecilni prašek zmešamo, presejemo v v dveh delih pri srednji hitrosti zmešamo s kuhanim vinom, ter vse skupaj dodamo masi. Testo damo v model za šarkelj premera 22 cm, ki ga prej namastimo in pomokamo. Model postavimo v ogreto pečico in pečemo od 50 do 60 minut. Pri klasično pečici pečemo pri temperaturi 180 stopinj C, pri ventilacijski pečici pa pri 160 stopinjah C.

Preliv za božični kolač
božično pecivo kolač s kuhanim vinom
BOŽIČNI KOLAČ S KUHANIM VINOM

Ko je kolač pečen, ga še deset minut pustimo v modlu, nato ga zvrnemo na kuhinjsko rešetko. Za marelični preliv med mešanjem segrevamo sladkor in vodo, dokler se sladkor ne raztopi. Marelični džem precedimo, dodamo k sladkani vodi in vse skupaj zavremo. Kuhamo tako dolgo, da se masa nekoliko zgosti. S prelivom namažemo kolač in počakamo, da se ohladi.

Za preliv z vročo vodo operemo limono in pomarančo, ju osušimo in lupini narežemo na tanke trakove. Kuhano vino in sladkor zavremo. Dodamo limonove in pomarančne trakove in ju malo pokuhamo. Tekočino precedimo, dve jedilni žlici shranimo. Limonove in pomarančne trakove položimo na krpo, da se posušijo.

Sladkor v prahu s shranjenim sokom zmešamo v gosto maso. Z njo namažemo kolač in ga okrasimo z limonovimi in pomarančnimi trakovi in četrtinami kandiranih češenj. Preden kolač postrežemo, počakamo kakšen dan, da se dobro namoči. Dobro zavit in shranjen kolač s kuhanim vinom obstoji do deset dni.

Božična torta 

V pričakovanju božično novoletnih praznikov, se marsikatera gospodinja tudi resno loti peke božične torte. Tukaj si lahko privoščimo in domišljiji pustimo prosto pot! Spečemo lahko navadno čokoladno torto, ki jo okrasimo z božičnimi motivi, ali pa torto v obliki božičnega dreveščka! Priljubljena je tudi marcipanova torta z zvezdicami in brezčasna božična marcipanova torta. 

Božična marcipanova torta

Pripravite nepozabno božično pecivo! Za čudovito božično marcipanovo torto, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 4 jajca
  • 2 rumenjaka
  • 125 gramov sladkorja, ki ga lahko nadomestimo z naravnimi sladili! POGLEJ TU!
  • 50 gramov pšenične moke
  • 30 gramov jedilnega škroba
  • 40 gramov mletih lešnikov
  • 1 žlička pecilnega praška, 1 ščepec soli
  • 450 gramov marcipanove zmesi
  • 200 gramov pomarančnega želeja
  • 4 žlice belega ruma
  • 2 žlici vode
  • 100 gramov marelične marmelade
  • 325 gramov sladkorja v prahu
  • 1 beljak
  • rdeče in zeleno jedilno barvo
  • srebrni dražeji
božična torta
ZA PRIPRAVO BOŽIČNE TORTE UPORABITE NARAVNA SLADILA! KLIKNI TU!

Pečico segrejemo na 200 stopinj C. Navlažimo tortni model s premerom 26 cm in ga obložimo s papirjem za peko.

V skledo ubijemo jajca, dodamo 2 rumenjaka, sladkor in malo vode. Stepamo pet minut. Moko zmešamo z jedilnim škrobom, lešniki, pecilnim praškom in soljo, ter jo previdno vmešamo v jajčno zmes. Testo nadevamo v model, ga poravnamo in pečemo od 20 do 25 minut na srednji rešetki pečice.

Pečena biskvitna osnova naj tri minute počiva, nato model odpremo in jo zvrnemo na rešetko.

Obtežimo jo z dnom modela, na katerega postavimo kozarec z vodo in pustimo do naslednjega dne, da se dobro ohladi. Ohlajeno torto nato dvakrat vodoravno prerežemo.

Za nadev nastrgamo 200 gramov marcipana in ga zmešamo s segretim pomarančnim želejem, dodamo 2 žlici belega ruma in malo vode. Nadev namažemo na dve plošči, nato vse tri plošče sestavimo. Pretlačimo marmelado, dodamo 1 žličko ruma in vse skupaj segrejemo. Z marmelado premažemo torto po zunanji strani.

Marcipanov obliv

Nato ugnetemo 250 gramov marcipana in 125 gramov sladkorja v prahu, ter med dvema plastema papirja za peko razvaljamo ploščo s premerom 35 cm. Zgornji papir odstranimo, zvrnemo marcipan na torto in ga pritisnemo nanjo. Marcipan na vrhu pritisnemo z valjarjem, ob straneh pa s stekleno ploščico. Odstranimo še spodnji papir in odrežemo odvečni rob.

božično pecivo z marcipanom
ZA PRIPRAVO TORTE UPORABITE NAJBOLJŠO MOKO! POGLEJ UGODNO PONUDBO!

Iz preostalega sladkornega prahu, beljaka in žlice ruma, zmešamo preliv in ga eno žličko obarvamo z rdečim jedilnim barvilom, eno žličko pa z zelenim jedilnim barvilom. Preostali preliv namažemo na torto.

Z obarvanim prelivom pokapamo vlažno torto in preliv s paličico razvlečemo v zvezdice. Torto okrasimo še s srebrnimi dražeji. Preden torto serviramo, naj se najmanj pet ur suši.

Medenjaki 

Le kdo ne pozna čudovitih medenjakov, ki si jih pogosto privoščimo samo v času Božiča. Najbolj priljubljeni so seveda čokoladni medenjaki, čeprav poznamo mnogo receptov za pripravo medenjakov.

Čokoladni medenjaki

Za 40 kosov čudovitih čokoladnih medenjakov, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 350 gramov sladkorja
  • 5 jajc
  • 300 gramov mletih lešnikov
  • 150 gramov moke
  • 60 gramov drobno nasekljanega citronata
  • 60 gramov drobno nasekljanega oranžata
  • 60 gramov kakava
  • 2 čajni žlički mletega cimeta
  • 1/4 čajne žličke mletih klinčkov
  • 1/4 čajne žličke mletega pimenta
  • pravokotne oblate

Medenjaki okrasitev sestavine:

  • 2 beljaka
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • 100 gramov sladkorja v prahu
  • cele lešnike

Sladkor in jajca umešamo v skledi, na vodni kopeli. Čez nekaj časa umaknemo z vodne kopeli in mešamo še toliko časa, da se masa ohladi. Mlete lešnike zmešamo z moko, citronatom, oranžatom, kakavom in vsemi začimbami, ter vse skupaj dodamo sladkorno jajčni masi.

Oblate diagonalno preprežemo in nanje z dvema žlicama nadevamo testo. Žlice morajo biti rahlo vlažne, prav tako z vlažnim nožem testo gladko razmažemo. Medenjake pustimo, da se čez noč posušijo.

Naslednje jutro ogrejemo pečico na 180 stopinj C in medenjake pečemo na srednji rešetki 10 minut. Počakamo, da se ohladijo in medtem pripravimo maso za okrasitev. Za okrasitev najprej stepemo beljake, limonin sok in sladkor v prahu. Ko dobimo trdo maso, jo nadevamo v vrečko z nastavkom  v obliki zvezde in na vsak medenjak nabrizgamo rozeto. Na koncu na medenjak dodamo še lešnik. Medenjake nato še največ 15 minut pečemo pri 140 stopinjah C. (3)

Božični medenjaki z mandlji

Za 50 čudovitih božičnih medenjakov z mandlji, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 4 jajca
  • 250 gramov rjavega sladkorja
  • 250 gramov moke
  • 75 gramov sesekljanih mandljev
  • 200 gramov zmletih lešnikov
  • 75 gramov oranžata in 75 gramov citronata
  • 1 žlička cimeta, 1/2 vrečke pecilnega praška
  • 1 noževa konica zmletih klinčkov in noževa konica kardamoma
  • 1 noževa konica muškatnega oreščka
  • 150 oblatov

Za okrasitev medenjakov potrebujemo:

  • 200 gramov sladkorja v prahu
  • 3 žlice limonovega soka
  • 50 olupljenih mandljev

Jajca in sladkor penasto umešamo in dodamo moko, mandlje, lešnike, citronat, oranžat, cimet, pecilni prašek in začimbe, Vse sestavine dobro premešamo. Z dvema žlicama nadevamo na oblate kupčke testa in jih z navlaženim prstom oblikujemo in položimo na pekač, ki smo ga prej obložili s peki papirjem. Tako pripravljene oblate pustimo stati 12 ur, da se strdijo.

Pečico segrejmo na 160 stopinj C. Pekač z medenjaki damo v pečico in in pečemo do 20 minut, nakar jih ohladimo. Iz sladkorja v prahu in limoninega soka zmešamo preliv in z njim premažemo ohlajene medenjake. Na vsak medenjak damo mandelj in počakamo, da se dodobra strdijo.

Čokoladne kroglice

Čokoladne kroglice z lešniki in kokosom

čokoladne kroglice
VSE ZA PRIPRAVO BOŽIČNIH ČOKOLADNIH KROGLIC! POGLEJ IN NAROČI TUKAJ!

Čokoladne kroglice so božično pecivo, ki je v prazničnem času nepogrešljivo, posebej se jih razveselijo otroci. Za približno 40 čokoladnih kroglic, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 120 gramov kuverture ( preliv ali glazura) iz mlečne čokolade
  • 120 gramov kuverture iz grenke čokolade
  • 40 gramov lešnikovega krokanta (mešanica lešnikov in karameliziranega sladkorja)
  • 100 gramov smetane
  • 60 gramov masla
  • 50 gramov lešnikovega nugata
  • 600 gramov kuverture iz polnovrednega masla
  • malo nastrganega kokosa
  • kakav v prahu
  • čokoladne mrvice
  • lešnikov krokant

Kuverturi iz mlečne in grenke čokolade na drobno nasekljamo. Lešnikov krokant zavijemo v prozorno vrečko in ga povaljamo z valjarjem, da ga zdrobimo. V loncu zavremo smetano, vmešamo maslo in lonec takoj umaknemo z ognja. Zdrobljeno kuverturo raztopimo v tekočini, dodamo lešnikov nugat in vse sestavine gladko zmešamo.Čisto na koncu dodamo še zdrobljen krokant.

Sladko maso namažemo na folijo, približno 1 cm debelo. Pokrijemo z drugim kosom folije in pustimo en dan počivati na hladnem. Nato razrežemo na približno 2×2 velike kocke in z roko oblikujemo kroglice. Če se kroglice prijemajo, jih posujemo s sladkorjem v prahu. Kroglice nato položimo na papir za peko.

Mlečno kuverturo zmehčamo na vodni kopeli. Čokoladne kroglice nabodemo na vilice in jih pomočimo v kuverturo. Nato kroglice povaljamo v kokosu, kakavu v prahu, čokoladnih mrvicah ali lešnikovem krokantu. Pustimo jih na rešetki, da se strdijo, nato jih ponudimo v papirnatih modelčkih.

Čokoladne kroglice z mandlji

Čokoladne kroglice lahko pripravimo tudi z mandlji ali s temno čokolado. Za božične čokoladne kroglice z mandlji in temno čokolado, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 150 gramov temne čokolade
  • 150 gramov zmehčanega masla
  • 210 gramov sladkorja v prahu
  • 210 gramov mletih mandljev
  • 70 gramov moke

Najprej pečico ogrejemo na 170 stopinj C in vanjo postavimo temno čokolado, da se malo zmehča. V večjo posodo damo zmehčano maslo, ga potresemo s sladkorjem in z ročnim mešalnikom gladko umešamo. Zmehčano čokolado malo ohladimo in njo skupaj z zmletimi mandlji vmešamo v masleno zmes. Nato vmešamo še moko in čokoladno testo za pol ure postavimo na hladno.

Pekač obložimo s peki papirjem in iz ohlajenega čokoladnega testa oblikujemo majhne kroglice. Čokoladne kroglice zlagamo na pekač in jih damo nato v pečico. Pečemo na srednjem vodilu približno 12 minut. Čokoladne kroglice so čudovito božično pecivo, ki se ga najbolj razveselijo najmlajši.

Božične rulade

Rulade so poznane po tem, da jih pripravimo hitro in enostavno. Kadar se nam gostje najavijo tik pred zdajci, lahko navadno rulado spečemo že v pol ure in jo namažemo s preprostim nadevom. Z božičnimi ruladami je malo več dela, saj se bolj potrudimo s samim nadevom.

Božična rulada z brusnicami in marcipanom

Božična rulada je čudovito božično pecivo, ki ne sme manjkati na praznični mizi!Za pripravo te čudovite božične sladice bomo potrebovali 40 minut za pripravo in 40 minut za pečenje. Pripravili bomo dva nadeva, testo, premaz in posip. Rulado bomo spekli v pekaču velikem 30 x 40 cm. Potrebujemo naslednje sestavine:

Za prvi nadev potrebujemo:

  • 125 gramov sladkanih suhih brusnic
  • 50 ml brusničnega soka
  • 25 gramov sladkorja

Za drugi nadev potrebujemo:

  • 75 gramov drobno mletih pistacij
  • 100 gramov surove marcipanove mase
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • nekaj kapljic zelene jedilne barve

Za gneteno testo potrebujemo:

  • 400 gramov moke
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 125 gramov mehkega masla
  • 125 gramov sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • malo pomarančne lupinice
  • 2 jajci
  • malo soli
  • 124 gramov puste skute

Za premaz potrebujemo 100 gramov masla in za posip 30 gramov sladkorja v prahu.

Priprava božične rulade – čudovito božično pecivo

Za prvi nadev damo brusnice s sokom in sladkorjem v visoko posodo in jih piriramo, da dobimo kašasto zmes. Za drugi nadev pretlačimo pistacije, na koščke narezan marcipan, vaniljev sladkor in jedilno barvo, da prav tako dobimo kašasto zmes.

božična rulada
BOŽIČNA RULADA

Za testo dodamo moki pecilni prašek in jo presejemo v posodo. Dodamo maslo, sladkor, vaniljev sladkor, pomarančno lupinico, jajca, sol in skuto. Vse sestavine z ročnim mešalnikom najprej mešamo pri nižji in nato pri višji hitrosti. Maso nato na pomokani delovni površini zgnetemo v gladko testo in nato segrejemo pečico.

Testo na pomokani površini zvaljamo v pravokotnik, 30 x 40 cm. Za premaz v posodi na šibki temperaturi raztopimo maslo in z dvema jedilnima žlicama masla, premažemo testo. Brusnično maso namažemo na polovico testa, 1 cm od sredine pustimo nepremazan. Preostalo polovico testa premažemo z maso iz pistacij in marcipana. Pazimo, da med polovicama ostane 1 cm širok nepremazan trak testa.

Obe namazani polovici z zunanje strani zvijemo proti sredini in rulado položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Rulado v sredini, kjer se polovici stikata, nekoliko pritisnemo skupaj. V rulado nato z ostrim nožem zarežemo cikcakasto črto, slab centimeter globoko. Pekač damo v ogreto pečico, pečemo v klasični pečici pri 180 stopinjah C in pri ventilacijski pečici pri 160 stopinjah C. Pečemo 40 minut.

Ko je božična rulada pečena. postavimo pekač na kuhinjsko rešetko. Rulado premažemo s preostalim stopljenim maslom in posipamo s sladkorjem v prahu. Počakamo da se ohladi, narežemo in takoj postrežemo.

 

Recept za božični kolač: