Najboljši recepti za božične sladice

božično pecivo
VSE ZA PEKO BOŽIČNEGA PECIVA NA ENEM MESTU! POGLEJ TU!

V današnjem prispevku si lahko ogledate preproste in tradicionalne recepte za božično pecivo! V mesecu decembru se veselimo praznovanja božiča in novega leta. V božičnem času se zbere vsa družina, pridružijo se nam tudi prijatelji.

Božični čas, je tudi čas dobrot, ko iz kuhinje diši po piškotih, orehovi potici in slastni pečenki. Božična večerja je vrhunec božičnih praznikov in takrat na mizi ne sme manjkati božično pecivo.

Poleg potice, lahko pripravimo še božične piškote, božični kolač ali celo pripravimo torto. K božičnemu pecivu ponudimo tudi tradicionalne božične napitke, kamor dodamo cimet, ingver in limono! Božična večerja je bolj namenjena družini, medtem ko je Silvestrska večerja bolj sproščena.

Dobri enostavni božični piškoti

Vaniljevi božični piškoti

Vaniljevi  božični piškoti so najpogosteje na mizi v času praznikov. Okusni in enostavni za pripravo, k peki lahko povabimo tudi otroke, ki bodo iz testa pričarali pravljične oblike, zvezdice in srčke.

V današnjem receptu, bomo piškotom dodali tudi zdrobljene bonbone, ki se pri peki raztopijo in so videti kot stekleni vitraž. Uporabimo lahko bonbone različnih barv! Kadar želimo piškote obesiti na božično drevesce, jim na vrhu naredimo luknjico, še preden jih damo v peč.

Ko piškote jemljemo iz pečice, bodimo posebno previdni, saj so stopljeni bonboni še posebej vroči.

Sestavine za vaniljeve piškote: 12 piškotov

  • 100 gramov masla
  • 280 gramov zmletega kristalnega sladkorja
  • 1/2 žličke vaniljevega izvlečka
  • 2 jajci
  • 530 gramov moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 2 žlički zmletega cimeta
  • 1/2 žličke soli
  • nekaj žlic mleka
  • nekaj trdih bonbonov različnih barv
Priprava in peka piškotov:

Dva velika pekača za peko piškotov, obložimo s papirjem za peko. V veliki skledi kremasto umešamo maslo in sladkor. Nato dodamo jajci in vaniljev izvleček. V drugi skledi zmešamo moko, pecilni prašek, cimet in sol. Dodamo mešanico z jajci iz prve posode in med mešanjem postopoma prilivamo mleko. Zamesimo testo  in ga za eno uro postavimo v hladilnik.

Medtem zdrobimo trde bonbone različnih barv. Po barvah jih damo v čiste plastične vrečke in jih zdrobimo z valjarjem. Nato na pomokani delovni površini razvaljamo testo na približno 5 mm debelino. Z modelčki izrežemo poljubne oblike, kakšen piškot lahko izrežemo tudi ročno ali ga sami oblikujemo. Nekaj testa ponudimo otrokom, ki bodo z veseljem izdelali svoje piškotke.

Z manjšimi modelčki izrežemo na sredini odprtine in jih napolnimo z zdrobljenimi bonboni. Pečico segrejemo na 190 stopinj C. Piškote pečemo 10 minut in jih nato skupaj s papirjem prenesemo na mrežico. Počakamo da se piškoti popolnoma shladijo, šele nato jih poberemo s papirja.

Prelepo božično pecivo nam bo polepšalo praznike in z veseljem se bomo spominjali veselega božiča, ki smo ga preživeli s krogu svojih najdražjih! (1)

Ingverjevi božični piškoti

V zimskem času je ingver pogosto prisoten v naših domovih, saj ga uporabljamo tudi za pripravo napitkov, ki pomagajo pri prehladu in za krepitev imunskega sistema.Ingver pa se čudovito obnese tudi v piškotih in raznem božičnem pecivu. Za približno ingverjevih piškotov, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 250 gramov sladkorja v prahu
  • 1 jajce
  • 3 rumenjake
  • 250 gramov moke
  • 1 jedilna žlica zdrobljenega ingverja
  • malo masla

Sladkor v prahu, rumenjake in jajce, mešamo na vodni kopeli, dokler ne dobimo goste mase. Nato lonec umaknemo z ognja in med stalnim mešanjem maso ohladimo. V ohlajeno maso nato vmešamo moko, ki smo ji dodali ingver in testo čimprej obdelamo. Testo razvaljamo na pomokani mizi, na debelino približno 1/2 cm. Nato z modelčki za pecivo izrežemo piškote.

Pekač namestimo in nanj položimo piškote. Tako jih pustimo eno uro in jih nato 15 minut pečemo pri 180 stopinjah C. Še vroče piškotke vzamemo iz pečice in jih za nekaj dni pospravimo, saj so ingverjevi piškoti takoj po pečenju zelo trdi.

Cimetove zvezde

Cimetove zvezde pečemo pri nizki temperaturi, da se fini vonj cimetovih eteričnih olj ne razdiši. Pripravimo jih lahko tudi z lešniki, zelo okusne so, če so v sredini še malo mehke. Za približno 60 cimetovih božičnih zvezdic, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 6 beljakov
  • 500 gramov sladkorja v prahu
  • 500 gramov neolupljenih naribanih mandljev
  • 3 čajne žličke mletega cimeta
  • 200 gramov mletih mandljev
  • malo masla

Beljake in sladkor v prahu z mešalnikom stepemo v čvrst sneg. Veliko skodelico snega spravimo za glazuro. Na delovnem pultu zmešamo mlete mandlje s cimetom, dodamo sneg in naredimo voljno testo. Delovni pult nato na tanko posujemo z mletimi mandlji in testo razvaljamo na 1 cm debelo. Če na testo položimo folijo, se nam ne bo sprijemalo.

Nato razvaljano testo namažemo s snegom. Z modelčkom v obliki zvezde izrežemo piškotke in jih položimo v namaščen pekač. Preostalo testo z nekaj mletimi mandlji spet zgnetemo v testo, ponovno razvaljamo in glaziramo s snegom. Z modelčkom, ki ga pomakamo v hladno vodo, ponovno izrežemo božične zvezde. Če imamo čas, zvezde pustimo, da se sušijo čez noč.

Naslednje jutro pečico ogrejemo na 160 stopinj C, in božične zvezde spečemo na srednji rešetki, samo sedem ali sem minut, toliko, da ostanejo svetle.

Tradicionalno božično pecivo

Božični kolač

božični kolač
ČUDOVITA IZBIRA SESTAVIN ZA PRIPRAVO BOŽIČNEGA KOLAČA! POGLEJ VEČ! SUPER CENE!

Božični kolač spečemo že tri mesece prej, ga zavijemo v več plasti papirja za peko in spravimo v nepredušno zaprto pločevinasto škatlo.

Več tednov ga postopoma vlažimo z vinjakom, da se okusi počasi in temeljito razvijejo. Če ne želimo kolača z okusom vinjaka, ga spečemo teden dni pred božičem. Kolač okrasimo s sladkorjem v prahu, najbolje tako, da nanj položimo papirnati čipko in posujemo s sladkorjem.

Sestavine za božični kolač:

  • 280 gramov korint
  • 180 gramov navadnih rozin in 180 gramov rozin sultanin ( to so malo večje rozine, rumene barve )
  • 100 gramov razrezanih in glaziranih češenj
  • 100 gramov narezanih suhih marelic
  • 50 gramov sesekljane mešanice citronate in oranžata
  • 230 gramov moke in 100 ml vinjaka
  • 2 žlički naribanega muškatnega oreščka
  • 2 žlici mešanice začimb za medenjake
  • 230 gramov masla
  • 230 gramov temnega sladkorja
  • 50 gramov sesekljanih mandljev in 1 žlica melase
  • sok ene limone  in naribana lupinica ene pomaranče in ene limone
  • 4 jajca

Božični kolač pripravimo že tri mesece pred božičem

Priprava:

Vso sadje in mešanico citronata in oranžata, stresemo v večjo skledo, prelijmo z vinjakom in pustimo počivati čez noč. Z maslom namastimo tortni model in ga obložimo s peki papirjem. Papir za peko mora segati čez rob modela. V drugo posodo odmerimo moko, dodamo vse začimbe, maslo, sladkor, mandlje, melaso, limonino in pomarančno lupinico in sok obeh citronov. Nato dodamo v vinjak namočeno sadno mešanico, ki smo jo že prej pripravili. (2)

Mešanici dodamo jajca in vse skupaj dobro premešamo. Testo z žlico predenemo v tortni model in ga gladko poravnamo. Pokrijemo ga z dvojno plastjo papirja za peko. Pečico segrejemo na 140 stopinj C in pečemo približno 4 ure in pol, da se dobro učvrsti. Kolač ohladimo v modelu in ga šele nato stresemo na mrežico. Ohlajenega spravimo v škatlo in ga nekaj tednov vlažimo z vinjakom! Tako pripravljeno božično pecivo, ima dolgo in bogato zgodovino. Božični kolač in tudi vso božično pecivo, ki ga pripravimo sami doma,  je tudi izredno primerno božično darilo!

Medenjaki – čudoviti božični recepti

Čokoladni medenjaki

Za 40 kosov čudovitih čokoladnih medenjakov, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 350 gramov sladkorja
  • 5 jajc
  • 300 gramov mletih lešnikov
  • 150 gramov moke
  • 60 gramov drobno nasekljanega citronata
  • 60 gramov drobno nasekljanega oranžata
  • 60 gramov kakava
  • 2 čajni žlički mletega cimeta
  • 1/4 čajne žličke mletih klinčkov
  • 1/4 čajne žličke mletega pimenta
  • pravokotne oblate

Medenjaki okrasitev sestavine:

  • 2 beljaka
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • 100 gramov sladkorja v prahu
  • cele lešnike

Sladkor in jajca umešamo v skledi, na vodni kopeli. Čez nekaj časa umaknemo z vodne kopeli in mešamo še toliko časa, da se masa ohladi. Mlete lešnike zmešamo z moko, citronatom, oranžatom, kakavom in vsemi začimbami, ter vse skupaj dodamo sladkorno jajčni masi.

Oblate diagonalno preprežemo in nanje z dvema žlicama nadevamo testo. Žlice morajo biti rahlo vlažne, prav tako z vlažnim nožem testo gladko razmažemo. Medenjake pustimo, da se čez noč posušijo.

Naslednje jutro ogrejemo pečico na 180 stopinj C in medenjake pečemo na srednji rešetki 10 minut. Počakamo, da se ohladijo in medtem pripravimo maso za okrasitev. Za okrasitev najprej stepemo beljake, limonin sok in sladkor v prahu. Ko dobimo trdo maso, jo nadevamo v vrečko z nastavkom  v obliki zvezde in na vsak medenjak nabrizgamo rozeto. Na koncu na medenjak dodamo še lešnik. Medenjake nato še največ 15 minut pečemo pri 140 stopinjah C. (3)

Čokoladne kroglice

čokoladne kroglice
VSE ZA PRIPRAVO BOŽIČNIH ČOKOLADNIH KROGLIC! POGLEJ IN NAROČI TUKAJ!

Čokoladne kroglice so v prazničnem času nepogrešljive, posebej se jih razveselijo otroci. Za približno 40 čokoladnih kroglic, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 120 gramov kuverture ( preliv ali glazura) iz mlečne čokolade
  • 120 gramov kuverture iz grenke čokolade
  • 40 gramov lešnikovega krokanta ( mešanica lešnikov in karameliziranega sladkorja)
  • 100 gramov smetane
  • 60 gramov masla
  • 50 gramov lešnikovega nugata
  • 600 gramov kuverture iz polnovrednega masla
  • malo nastrganega kokosa
  • kakav v prahu
  • čokoladne mrvice
  • lešnikov krokant

Kuverturi iz mlečne in grenke čokolade na drobno nasekljamo. Lešnikov krokant zavijemo v prozorno vrečko in ga povaljamo z valjarjem, da ga zdrobimo. V loncu zavremo smetano, vmešamo maslo in lonec takoj umaknemo z ognja. Zdrobljeno kuverturo raztopimo v tekočini, dodamo lešnikov nugat in vse sestavine gladko zmešamo.Čisto na koncu dodamo še zdrobljen krokant.

Sladko maso namažemo na folijo, približno 1 cm debelo. Pokrijemo z drugim kosom folije in pustimo en dan počivati na hladnem. Nato razrežemo na približno 2×2 velike kocke in z roko oblikujemo kroglice. Če se kroglice prijemajo, jih posujemo s sladkorjem v prahu. Kroglice nato položimo na papir za peko. Mlečno kuverturo zmehčamo na vodni kopeli. Čokoladne kroglice nabodemo na vilice in jih pomočimo v kuverturo. Nato kroglice povaljamo v kokosu, kakavu v prahu, čokoladnih mrvicah ali lešnikovem krokantu. Pustimo jih na rešetki, da se strdijo, nato jih ponudimo v papirnatih modelčkih.