Kako pripravljamo brezglutensko hrano in komu je namenjena?

brezgultenska hrana

Gluten je sestavni del beljakovin, ki se nahaja v pšenici, ržu, ječmenu in ovsu. Nahaja se v večini vrst kruha in skoraj v vseh žitih. Beseda gluten v latinščini pomeni lepilo, ker je gluten lepljiv protein in deluje kot vezivo. Brezglutenska hrana, je namenjena predvsem ljudem, ki so razvili preobčutljivost na gluten in so zaradi tega zboleli za celiakijo ali črevesno vnetno boleznijo.

Po brezglutenski dieti, pogosto posegajo tudi posamezniki, ki želijo shujšati ali spremeniti način prehranjevanja. Znanstveniki pri brezglutenski dieti izpostavljajo številne prednosti, ki jih ne smemo zanemariti.

Brezgutenska hrana

Brezgutenska dieta upočasnjuje staranje, ker iz prehranjevanja izločimo pšenico, ki je znana po tem, da zvišuje raven sladkorja v krvi. Povišan sladkor vpliva na kolagen, ki je odgovoren za gladko in mladostno kožo.

Prednosti brezglutenskega prehranjevanja

Brezgutenska hrana lajša težave v menopavzi, saj so znanstveniki odkrili, da gluten še poslabša simptome menopavze, kot so vročinski vali, glavoboli ali nespečnost.

Živila brez glutena pomagajo tudi pri vzdrževanju telesne teže. S prehodom na brezglutensko hrano, izločimo mnogo živil, ki ko redilna in nezdrava. Dieta brez glutena nas prisili, da pričnemo razmišljati o zdravi hrani in od kje ta hrana sploh prihaja. Vse več je tudi posameznikov, ki brezglutensko hrano uporabijo za pripravo lchf receptov. 

Brezglutenska hrana v domači kuhinji

Organizacija kuhinje, je pri brezglutenski hrani izredno pomembna! Kadar imamo v gospodinjstvu samo enega bolnika s celiakijo, drugi pa se normalno prehranjujejo, potem imamo v kuhinji živila, ki vsebujejo gluten in tudi tista, ki ga ne. Najprej moramo kuhinjo temeljito počistiti in na novo organizirati.

Higiena v kuhinji ima pri hrani brez glutena drugačen pomen, kot pri kuhanju z običajno hrano. Za bolnika z celiakijo, je že noževa konica krušnih drobtin lahko presežek dnevnega vnosa glutena. Brezglutenska hrana potrebuje posebno pripravo in se vedno pripravlja ločeno od ostale hrane:

  • Vedno, ko pripravljamo obrok, ki ne vsebuje glutena, moramo prej pulte pobrisati z vlažno krpo in odstraniti ves prah. Tudi tistega, ki vsebuje gluten in ga s prostim očesom ne vidimo. Krpo, s katero smo čistili, damo takoj v pranje in je ne uporabljamo več, saj se lahko gluten z nje prenese na hrano, ki ga ne vsebuje.
  • Posebno pozornost moramo nameniti tudi gobicam za pomivanje posode, saj so lahko pravo leglo glutena. Pšenična moka se skrije v mrežico in pore, zato moramo takšne gobice pogosto zavreči. Za pomivanje posode, lahko uporabimo krtačko, ki jo lahko damo tudi v pomivalni stroj.
  • Tudi v kuhinjskih omaricah moramo vpeljati drug režim! Živila brez glutena, moramo strogo ločiti od tistih, ki ga ne vsebujejo. Najbolje da hrani brez glutena, namenimo posebno omarico, če pa nimamo te možnosti, naj bodo hrana na zgornji polici
  • Ločevati moramo tudi lesene kuhalnice, da ne pride do kontaminacije. Najbolje je, da uporabljamo plastične kuhalnice, ki jih lahko ločimo tudi po barvi.
  • Tudi pri lesenih deskah, se lahko gluten zadržuje v razpokah, zato tudi te raje nadomestimo z plastičnimi. Vsa posoda, ki jo uporabljamo za pripravljanje hrane za bolnika z celiakijo, mora biti izredno skrbno pomita! Posebej previdni moramo biti pri cedilih, ki jih uporabljamo za testenine. Ni dovolj, da jih samo poplaknemo, moramo jih tudi skrbno pomiti z vročo vodo in detergentom.
Kako sočasno kuhati hrano z glutenom in hrano brez glutena?

Če se dosledno držimo navodil, potem lahko brezglutenski in glutenski obrok, pripravljamo v istem prostoru, medtem ko nikoli ne smemo pripravljati hrane brez glutena in hkrati v istem prostoru uporabljati pšenično moko. Ko režemo navadni kruh, na naših rokah ostanejo sledi glutenske moke, zato si moramo roke vedno skrbno umiti, da glutena ne prenesemo na brezglutenski kruh. Prav tako glutenskega kruha ne smemo postreči v isti košarici, kot kruh brez glutena. Za rezanje uporabljamo različne nože in jih vedno skrbno umijemo z vročo vodo.

Za serviranje uporabljamo ločen servirni pribor, prav tako moramo imeti posebne zajemalke, skodelice in nič ni narobe, če imamo tudi ločen jedilni servis. Previdni moramo biti tudi pri uporabi gospodinjskih aparatov, saj se lahko na težko dostopnih mestih, nahaja gluten, ki se zameša v brezglutensko hrano. Podobno je tudi pri opekaču za kruh, pri uporabi lončkov z začimbami in pri vseh ostalih kuhinjskih pripomočkih. (1)

Uporabljeno besedilo: brezglutenska hrana, brez glutena