Kako uporabljamo eterična olja pri pripravi naravne kozmetike?

posted in: Aktualno, Kuharski recepti | 0

Eterična olja pridobivamo iz rastlin s pomočjo stiskanja ali destilacije in so zmesi hlapljivih biološko aktivnih kemijskih spojin. Vsekakor so to naravne aromatične sestavine, ki jih najdemo skoraj v vseh delih rastlin.

Glavna naloga aromatičnih sestavin v različnih delih rastlin je varovanje pred bakterijami, škodljivci in zunanjimi vplivi.

Učinkovitost eteričnih olj je predvsem odvisna od tega, katere učinkovine vsebujejo in v kakšnem razmerju so prisotne.

Eterična olja

Pri izdelavi naravne kozmetike poleg eteričnih olj, potrebujemo tudi druge pripravke. Najbolj pomembna so osnovna nosilna olja, hidrolati, destilirana voda, voski in emulgatorji.

Sestavine izbiramo po potrebi, odvisno, kje bomo eterična olja uporabili. Priporočamo tudi: izdelava naravne kozmetike!

Nosilna olja, ki jih uporabljamo pri izdelavi naravne kozmetike, morajo biti vsekakor hladno stiskana in ekološko pridelana. Največkrat uporabljamo mandljevo olje, jojobino, avodadovo, šipkovo olje, sezamovo in včasih tudi oljčno olje.

Hladno stiskana olja za izdelavo naravne kozmetike

Izbira osnovnega olja je zelo pomembna, saj sestava nosilnega olja določa njegove specifične lastnosti, stabilnost in  tudi kako hitro se vpije v kožo. Pravilna izbira kombinacije nosilnega olja in eteričnega olja, sta bistveni za učinkovitost pripravka, ki ga bomo pripravili. Hidrolat je stranski proizvod v procesu destilacije eteričnih olj iz zelišč, rož in ostalih rastlin.

Pri pripravi naravne kozmetike so skoraj nepogrešljivi, saj jih uporabljamo pri pripravi izdelkov za nego kože, pri inhalacijah, pri kopelih, oblogah in še pri mnogih drugih procesih. Pri izbiri hidrolata pazimo, da je naraven in brez dodatkov konzervansov in ostalih kemičnih dodatkov.

Kako uporabljamo eterična olja v kozmetične namene?

Eterična olja lahko v zdravilne namene uporabljamo na različne načine. Najbolj poznana je vsekakor inhalacija, masaža in uporaba z izparilnikom, za energijsko čiščenje in odišavljanje prostorov. Eterična olja pa lahko v telo vnesemo tudi s pomočjo naravne ali aromaterapevtske kozmetike. Izdelki, ki so pripravljeni iz naravnih osnovnih in eteričnih olj, so vsekakor najbolj kvalitetni in varni za uporabo.

Vedno si lahko pripravimo svežo kozmetiko, brez uporabe konzervansov barvil, alkoholov ali umetnih stabilizatorjev. Kadar si kozmetiko in izdelke za nego kože pripravljamo sami, lahko ves čas upoštevamo stanje naše kože, ter vse spremembe, ki se ves čas dogajajo.

Maska za čiščenje kože z eteričnim oljem sivke

Masko za čiščenje obraza si pripravimo, kadar si želimo temeljito očistiti obraz in odstraniti odmrle kožne celice. Kvalitetno pripravljena maska za obraz, bo našo kožo tudi nahranila.

Za izdelavo preproste maske si pripravimo glino, mandljevo olje, hidrolat sivke in pet kapljic eteričnega olja sivke. Eterična olja lahko tudi kombiniramo, vendar moramo za to poznati osnovne lastnosti eteričnih olj, ki jih bomo uporabili. Vse sestavine dobro zmešamo in tako dobljeno masko nanesemo na obraz. Pred tem moramo obraz temeljito očistiti, masko pa nanesemo v tankem sloju. (1)

Masko pustimo nekaj časa učinkovati, ko se popolnoma posuši, jo z mlačno vodo rahlo zdrgnemo. S tem hkrati naredimo še nežen piling. 

Olje za nego telesa

Pripravimo si 30 ml osnovnega, hladno  stiskanega olja in dodamo 15 kapljic eteričnega olja rožmarina ali eteričnega olja po svoji izbiri. Mešanico prelijemo v manjšo stekleničko in olje uporabimo kadar želimo naše telo razvajati z dišečimi olji. (2)

Maska za lase z eteričnim oljem čajevca in mandljevim oljem

Pripravimo si 10 ml osnovnega, hladno stiskanega olja, ki ga rahlo pogrejemo.  V našem receptu smo uporabili mandljevo olje, ki lase naredi resnično svilnate in zdrave. Dodamo 4 kapljice eteričnega olja čajevca ali limone in mešanico dobro pretresemo.

Masko nanesemo na lasišče in glavo toplo pokrijemo. Pustimo učinkovati najmanj pol ure, lahko tudi več. Nato lase speremo z mlačno vodo in nežnim naravnim šamponom, k vodi za izpiranje pa lahko dodamo tudi nekaj kapljic eteričnih olj.