goji jagodeGoji jagode so čudovito superživilo, ki nosi lepo slovensko ime, navadna kustovnica. Znanstveno ime goji jagod je  Lycium barbarum. Prihaja iz severa Kitajske, vendar jo vse več videvamo tudi na naših vrtovih. Grm goji spada v družino razhudnikov ali Solanaceae, kamor spadajo tudi bolj poznan paradižnik, paprika in jajčevci.

Grm raste v obliki grma ali manjšega drevesa, s povešenimi vejami. Cvetovi so majhni in vijolične barve, ki se pričnejo pojavljati v začetku poletja. Plodovi goji jagod so lepe rdeče barve in nekoliko grenkega okusa. Pobiramo jih vse do pozne jeseni, grm pa pa je izredno odporen. Prenaša temperature do minus dvajset stopinj in tudi huda poletna pripeka mu ne pride do živega.

Goji jagode uporaba plodov in učinkovine v jagodah

Plodovi goji jagod nekoliko spominjajo na navadni šipek, ki nam je vsem dobro poznan. V rdečih jagodah se tudi skrivajo vse učinkovine, zaradi katerih sploh uživamo goji jagode. Če jih imamo doma na vrtu, jih lahko obiramo vse do pozne jeseni in jih uživamo sveže. A okus mogoče ne bo vsem všeč, saj so nekoliko trpke.

goji jagode uporaba

Goji jagode so najbolj priljubljene posušene, kot takšne imajo tudi boljši okus. Če jih doma pridelamo več, kot jih uspemo porabiti, jih je najbolje posušiti ali jih predelati. Zelo okusna je marmelada iz goji jagod, poznamo pa tudi sok, čaj in kompot. Veliko  zdravilnih učinkovin se nahaja tudi v semenih plodov, zato vedno uporabimo cele plodove.

goji jagode cena

Posušene goji jagode lahko dodamo tudi k mnogi drugi hrani. Podajo se k raznim omakam, napitkom, namazom ali kar si pač poželimo.

Goji jagode so čudovit vir antioksidantov in imajo izredno veliko hranilno vrednost

goji jagode sadike

Goji jagode, kot prehransko dopolnilo, so cenjene predvsem zaradi visoke hranilne vrednosti in vsebnosti antioksidantov in drugih, izredno pomembnih učinkovin. V čudežnih, rdečih plodovih, je namreč cela paleta aminokislin. Pomembno je, da vsebujejo vseh osem esencialnih, ki jih telo ne zmore samo proizvajati in jih moramo zato vnašati s hrano.

sadike jagod

Nadalje najdemo v teh čudovitih plodovih tudi 60% ogljikovih hidratov, 15% beljakovin, 8% vlaknin, 7% maščob, in vitamine E, C, B1, B2 in B6. Seveda ne gre pred mineralov, saj vsebuje železo, cink, selen, germanij in še mnoge druge minerale v sledeh. Poleg vitaminov in mineralov, pa najdemo še karotenoide, polisaharide, nikotinsko kislino, cinamonslo kislino in gama aminomaslene kisline.

Mogoče nam vsa ta strokovna razlaga ne pomeni veliko, vedeti moramo samo to, da so učinkovine v goji jagodah izredno koristne za naše zdravje, seveda pod pogojem, da jih pravilno uživamo.

In sedaj glavno vprašanje: Goji jagode koliko na dan?

Vsak dodatek k prehrani, naj bodo to vitamini, minerali ali kakšno drugo prehransko dopolnilo, je še vedno samo dopolnilo! Nikakor jih ne smemo zamenjati z zdravo in uravnovešeno prehrano. Posušene goji jagode ali goji jagode v prahu, lahko vsebujejo veliko naravnega vitamina C, zato moramo biti pri uživanju previdni. Vedno moramo upoštevati navodila proizvajalca!

Ali veste, da med superživila, ki vsebujejo veliko antioksidantov in vitamina C, prištevamo tudi algo spirulino?

goji jagode vzgoja

Strokovnjaki priporočajo največ do 10 gramov posušenih goji jagod na dan! Samo 10 gramov in nič več! To je približno manjša pest jagod, ki jih lahko zaužijemo na različne načine. Lahko jih počasi žvečimo in s tem pridobimo tudi učinkovine, ki se nahajajo v semenih.

Najbolj pogosta uporaba goji jagod, pa je dodajanje plodov v hrano. Pri zajtrku jih damo v kosmiče ali jogurt, pri kosilo jih zamešamo v omako, za večerjo si naredimo smoothie. Uporabimo domišljijo, malce preizkušajmo recepte in mogoče se nam posreči nov, čudežen recept.

Ste vedeli, da goji jagode uporabljajo tudi v kozmetiki?

Naravna kozmetika ima vse bolj pomembno mesto pri trženju kozmetičnih izdelkov. Iz sadežev goji jagod pridobivajo ekstrakt, ki ga uporabljajo pri izdelavi krem za nego obraza. V ekstraktu so močno koncentrirani antioksidanti in vitamini, ki delujejo antioksidativno. V borbi s prostimi radikali, pomagajo tudi do lepše in zdrave kože. (1)

Posebej učinkovito so se goji jagode izkazale pri vplivu na obarvanje kože.V sadežih se nahaja melanin, ki je odgovoren za barvo kože. Pomaga preprečevati neenakomerno obarvanje kože in nastanek lis ali pigmentnih peg. 

naravna kozmetika

Prav tako učinkovine v goji jagodah sodelujejo pri izdelavi molekul, iz katerih je sestavljena koža. Spodbujajo nastanek kolagena in elastina, ki sta potrebna za nastanek novih celic v koži. končni videz po uporabi kreme z dodatkom ekstrakta iz goji jagod, je svetleča in zdrava koža. Predvsem pa se upočasni proces staranja kože in posledično nastajanje starostnih gub. (2)