Za jabolčni kis velja isti pregovor kot za jabolka, ki pravi, da jabolko na dan, odpravi zdravnika stran. V 100 gramih svežih jabolk se nahaja zavidljivih 140 mg kalija, ravno toliko ga dobimo tudi, če spijemo 100 gramov naravnega jabolčnega kisa. V jabolčnem kisu sta poleg kalija še dve izredno pomembni učinkovini, to sta pektin in kalcij.
Kazalo
Kis ima skozi vso zgodovino človeštva veliko vlogo. Posebej so bile cenjene zdravilne lastnosti naravnega jabolčnega kisa, ki so ga uporabljali tudi kot razkužilo.
V današnjem času je predvsem priljubljeno hujšanje z jabolčnim kisom, uporabimo pa ga lahko za lajšanje mnogih manjših zdravstvenih težav. Pri hujšanju s kisom, v bistvu razstrupljamo telo, saj vpliva na vse organe za izločanje.
Zdravilci naravni jabolčni kis že stoletja priporočajo tudi pri glavobolu, bolečinah v mišicah, nespečnosti, za boljšo prebavo in še pri mnogih drugih zdravstvenih nevšečnostih. V današnjem članku bomo razkrili čudovite lastnosti kisa, pripravili pa smo vam tudi nekaj čisto posebnih receptov za pripravo domačega jabolčnega kisa.
Hujšanje z jabolčnim kisom
Če želimo pospešiti izločanje strupov iz telesa, kisu dodamo malo pinjenega mleka. Najbolj učinkuje jabolčni kis na tešče, vendar bodimo previdni, saj nam lahko preveč kisa tudi škoduje. Ljudje imamo različno presnovo in vsem dieta s kisom mogoče ne bo ustrezala. Jabolčni kis tudi veliko bolje učinkuje, če ga uživamo skupaj z medom. Seveda moramo tudi pogosto na izlet v naravo, drugače shujševalna dieta ne bi imela učinka.
Zato tudi pri hujšanju uživajmo med, za boljšo presnovo sta najboljša akacijev med ali regratov med. Če si bomo privoščili rožmarinov med, nam bo dvignil razpoloženje in nas poživil. Resnih težav hujšanje z jabolčnim kisom ne povzroča, če pa nam jo zagode prebava, potem smo verjetno pretiravali s količino, ali pa smo kis premalo razredčili z vodo.
Jabolčni kis zdravilnost in učinkovine
Najpomembnejše sestavine v naravnem jabolčnem kisu so kalcij, pektin in kalij. Kalij v našem telesu sodeluje z natrijem pri odvajanju odpadnih snovi. Telesne celice obdaja posebna tekočina, ki jim dovaja hranilne snovi in kisik, ter odvaja strupe. Da lahko naše celice opravijo to pomembno opravilo, morajo vsebovati zadostno količino kalija. Pomanjkanje kalija nam lahko povzroči mnoge nevšečnosti.
Za normalno delovanje ga potrebujejo tudi možgani, zato lahko pomanjkanje povzroči izčrpanost, utrujenost, težave s spominom in celo vpliva na zdravje našega srca. Hujšanje z jabolčnim kisom, ali preventivno uživanje jabolčnega kisa, prepreči pomanjkanje kalija in nas poživi. Poleg tega uravnava krvni tlak in preprečuje odlaganje kalcija v krvnih žilah.
Pektin je balastna snov, ki izredno dobro vpliva na našo prebavo. Pri hujšanju je pektin še posebej pomemben, saj uravnava presnovo in hkrati znižuje LDL holesterol v krvi. O kalciju vemo veliko. Najbolj pomemben je za zdravje zdravje naših kosti in zob, za nemoteno delovanje mišic, živčevja, srca in za strjevanje krvi. Z uravnoteženo hrano sicer dobimo kalcij, vendar moramo vedeti, da telo iz hrane, ki vsebuje veliko oksalne kisline, ne more izrabiti dovolj kalcija.
Zaradi tega moramo kalcij črpati iz mleka in mlečnih izdelkov, kar lahko povzroči težave predvsem starejšim ljudem. Mlečni sladkor lahko pri njih povzroči prebavne motnje in zaradi tega se pogosto odpovejo uživanju mleka in mlečnih izdelkov. Pomanjkanje kalcija v telesu povzroči, da se ta izloča iz kosti, ki lahko postanejo porozne in krhke, doleti nas osteoporoza. Uživanje razredčenega jabolčnega kisa, je čudovita preventivna zaščita pred pomanjkanjem kalcija.
10 nasvetov za uporabo domačega jabolčnega kisa
Pri vsaki shujševalni dieti, je najbolj pomembno, da iz telesa najprej odstranimo vse strupe. Kadar naša prebava ni urejena, tudi shujšali ne bomo. Zato je najbolje, da pred shujševalno dieto z naravnim jabolčnim kisom, najprej očistimo telo. Najmanj dva dni ne uživamo nobene trde hrane, razen kakšne zelenjavne juhe. Razstrupljanje z jabolčnim kisom lahko opravimo na pomlad, najbolje v času Velikonočnih praznikov.
Pijemo veliko vode, po želji lahko tudi zeliščne čaje brez sladkorja ali zelenjavne sokove. Trikrat na dan spijemo velik kozarec mešanice, ki jo pripravimo iz jabolčnega kisa, vode in žličke medu. Po dveh dneh razstrupljanja, nadaljujemo hujšanje z jabolčnim kisom, ki ga vedno razredčimo z vodo. Jabolčni kis bo pospešil delovanje organov za izločanje. Očistili bomo črevesje, jetra, pljuča in tudi kožo.
1.Jabolčni kis med in cimet – idealna kombinacija za naše zdravje
Že dolga desetletja nazaj, so ruski zdravniki objavili novico, da so z medom pozdravili razjedo na želodcu. To so seveda nepreverjeni podatki, a vseeno vsi dobro poznamo blagodejne učinke medu. Za mnoge je med presladek, zato ga lahko mešamo z jabolčnim kisom in vodo. Mešanici naravnega jabolčnega kisa in vode, dodamo veliko žlico medu in malo žličko cimeta. Cimet bo še povečal zdravilne učinke mešanice, saj je močan antioksidant in uravnava krvni sladkor in prebavo.
Med vsebuje vitamine C, B1 in B2, nikotinsko in silicijevo kislino, ter mnoge dragocene minerale, mikroelemente in sladkorje. Kako uživamo jabolčni kis in med? V velik kozarec vode primešamo dve žlici medu in žlico jabolčnega kisa. Napitek pijemo čez cel dan, po majhnih požirkih. Hujšanje z jabolčnim kisom pospešimo tako, da dodamo še žličko cimeta in spijemo na tešče.
2.Jabolčni kis za zdravje črevesja
Verjetno je najpomembnejša zdravilna lastnost jabolčnega kisa ta, da preprečuje razvoj bakterij, ki povzročajo gnitje hrane v črevesju in s tem povzročajo slabo prebavo. Posledica so napenjanje, driska, krči, bolečine v želodcu in smrdeče blato. Redno uživanje naravnega jabolčnega kisa, vse te težave kmalu omili, prebava se sčasoma uredi in napenjanje preneha.
Poleg vsega tega, nam uživanje jabolčnega kisa vzpodbudi zdrav apetit. Jabolčni kis kot zdravilo, nas ščiti pred infekcijami, preprečuje razvoj gnilobnih bakterij, uravnava črevesno floro, razstruplja cel organizem in spodbuja peristaltiko črevesja.
3.Domači jabolčni kis za preprečevanje bolečin in krčev v mišicah
Mišični krči se nam najpogosteje pojavljajo ponoči, ko se zbudimo zaradi hude bolečine. Krči se pojavljajo v rokah, nogah, ter vratnih in hrbtnih mišicah. Za preprečevanje krčev v mišicah, vsako jutro spijemo mešanico vode, jabolčnega kisa in medu. Že po nekaj dnevih pitja mešanice, bodo mišični krči oslabeli in sčasoma popolnoma ponehali.
Pri bolečinah v mišicah, pa si pripravimo kopel z jabolčnim kisom. V kad nalijemo toplo vodo in ji dodamo dve skodelici kisa. V vodi ostanemo največ dvajset minut, v tem času si rahlo zmasiramo celo telo. Po kopeli se zavijemo v toplo brisačo in nekaj časa počivamo.
4.Jabolčni kis pred spanjem za boljši spanec
Nespečnost in kronična utrujenost sta lahko zelo naporna in tudi nevarna za naše zdravje. Vzroke za nespečnost moramo seveda odkriti in jih zdraviti, a pomaga nam lahko tudi preverjena domača mešanica.
Jabolčni kis pred spanjem je že stoletja poznano zdravilo za nespečnost. Zmešamo enaka dela kisa in medu in pred spanjem zaužijemo dve žlički. Če predpisana količina ne pomaga, čez eno uro vzamemo še dve žlički mešanice. Tudi hujšanje z jabolčnim kisom lahko izvajamo po tem receptu!
5.Jabolčni kis za kožo
Agresivna kozmetična sredstva, pogosto poškodujejo naravno zaščito naše kože. Ta zaščita je preprečuje vdiranje bakterij v telo skozi kožo, zato lahko imamo težave, če jo poškodujemo. Namesto umivanja z kozmetiko, ki ima dodane razne parfume, lahko poskusimo umivanje z vodo, ki ji dodamo malo jabolčnega kisa.
Domači jabolčno kis lahko enostavno dodamo vodi za kopanje, dovolj bo 1/4 litra. V kopeli ostanemo 15 minut, pomaga tudi kadar smo živčni, saj nas bo pomirilo. Za večji učinek, lahko vodi dodamo tudi pest sivkin cvetov. Poskusite, presenečeni boste nad učinkom!
6.Kopel za noge s kisom
Pogosto nas nase opozorijo tudi naše noge, posebej kadar smo utrujeni. Prva pomoč je vsekakor kopel za noge s kisom. Pripravimo si tonik za stopala. V banjo nalijemo toplo vodo, samo toliko, da nam sega do gležnjev. Prilijemo manjšo skodelico naravnega jabolčnega kisa in nato brodimo po vodi.
Pri hudih bolečinah v nogah, to ponavljamo več dni in sicer zjutraj 5 minut in zvečer 5 minut. Vroče in boleče noge se bodo ohladile in kmalu bomo začutili olajšanje.
7.Jabolčni kis proti mozoljem
Mozolji ali akne, niso samo nadloga najstnikov, pač pa nas pogosto doletijo tudi v zrelih letih. Pomagamo si lahko s tonikom za mastno kožo, ki ga pripravimo z rožnim kisom. Priprava rožnega kisa: Zmešamo šest žlic jabolčnega kisa in šest žlic mineralne vode.
S to mešanico prelijemo veliko pest posušenih cvetov vrtnice in vse skupaj prelijemo v steklen kozarec. Kozarec postavimo za dva tedna v hladen in temen prostor. Nato kis precedimo, prelijemo v steklenico in ga uporabljamo po potrebi. Rožni kis nanašamo na prizadeta mesta z vato, pustimo nekaj časa učinkovati in nato speremo.
8.Jabolčni kis proti izpadanju las
Izpadanje las lahko povzročijo težave s presnovo, kar lahko preprečimo, če vsak dan po glavnem obroku, spijemo kozarec vode z dvema žličkama jabolčnega kisa. Uredili bomo presnovo, telo pa dobilo potrebne minerale, ki so tudi potrebni za zdrave lase. Z jabolčnim kisom pa lahko lase tudi umivamo. Najprej lase operemo z nežnim zeliščnim šamponom, nato pa lase splaknemo z nežno mešanico vode in kisa. Lasje bodo mehki, lahki in svetleči, kis pa tudi okrepi naravno barvo las.
9.Kopel z jabolčnim kisom
Kopel z jabolčnim kisom izvajamo preventivno, za razstrupljanje telesa in za preprečevanje okužb. Pripravimo si kisov tonik, ki ga nato dodajamo vodi za kopel. S kisom naredimo dezinfekcijo, tudi kadar imamo v hiši bolnika z gripo ali kakšno drugo nalezljivo boleznijo.
Priprava kisa za kopel: V 3 litre ekološkega jabolčnega kisa namočimo po 45 gramov pelina, rožmarina, poprove mete, vinske rutice, žajblja in sivke. Nato dodamo še po 6 gramov nageljnovih žbic, muškatnega oreščka, kolmeža in strtega česna. Vse sestavine dobro premešamo in pustimo dva tedna v hladnem in temnem prostoru. Po tem času vse skupaj precedimo, zavremo in dodamo še 8 gramov stopljene kafre in 35 gramov citronke.
10.Jabolčni kis za prhljaj
Prhljaj nastane zaradi različnih vzrokov, pogosto tudi zaradi pomanjkanja kakšnih vitaminov ali mineralov. Najpogosteje pa prhljaj povzroči nepravilna nega las. Pomagamo si na preprost način. Po vsakem umivanju las, jih še prelijemo z dvema ali tremi skodelicami tople vode, ki ji dodamo pol skodelice jabolčnega kisa. Pregnali bomo prhljaj, lasje pa bodo spet sijoči in zdravi.
Oglejte si več nasvetov, kako uporabljamo domači jabolčni kis:
Uporabljeno besedilo: hujšanje z jabolčnim kisom, jabolčni kis, naravni jabolčni kis