ideje za kosilo
NAJVEČJA IZBIRA IDEJ ZA KOSILA! ZA VSE OKUSE! KLIKNI SLIKCO! Vir slike: Malinca.si

V hitrem tempu življenja je včasih pravi izziv pripraviti okusno in zdravo kosilo. Gospodinje, ki morajo vsak dan po službi pričarati obrok na mizo, se tega seveda dobro zavedajo. Ideje za kosilo zato pogosto iščemo tudi po spletu, čeprav kakšna dobra stara kuharska knjiga tudi še vedno pride prav. Zato se bomo tukaj posvetili idejam za kosilo. Ideje za kosilo družinsko življenje so vsekakor na prvem mestu, saj se mogoče vsa družina skupaj zbere samo na nedeljskem kosilu ali ob praznikih.

Dobra enostavna kosila lahko pripravimo tudi na hitro, ali pa pripravimo jedi na žlico, kjer običajno vse sestavine damo v en lonec in počasi kuhamo. Idej je neskončno, tukaj jih bomo predstavila samo delček, nekaj najbolj zanimivih. Med vsemi recepti sem izbrala nekaj tradicionalnih slovenskih jedi, nekaj jedi z zelenjavo, recepte z mesom in seveda sezonske in lokalne jedi.

Poleg nasvetov za hitro in poceni kosilo, boste tukaj našli tudi recepte za bolj zahtevne jedi in za praznične jedi. Pričeli bomo po vrsti: juha, predjed, glavna jed, solata in posladek. Za vsakega se bo kaj našlo. Tako za ljubitelje jedi na žlico, za vegetarijance in tudi za tiste, ki si ne predstavljajo kosila brez mesa.

Ideje za kosilo – najboljši recepti za pripravo okusnega obroka

Kako pripraviti okusno, kalorično in zdravo kosilo, tako da bodo zadovoljni vsi družinski člani? Včasih je to pravi izziv, saj imamo ljudje različne okuse in želje. Kadar imamo v gospodinjstvu vegetarijanca ali nekoga, ki ne sme uživati mlečnih izdelkov ali kakšnega drugega živila, potem se priprava jedi močno spremeni.

Tudi če imamo doma bolnika, moramo jedi pripravljati drugače, kot če kuhamo za zdrave osebe. Prehrana za bolnike je običajno specifična in jo je potrebno pripravljati po zdravniških navodilih. Pogosto moramo v kuhinji čarati tudi recepte, ki so namenjeni raznim shujševalnim dietam ali razstrupljevalnim kuram. Seveda pa je lahko naše kuhanje popolnoma preprosto!

Juhe

Je že tako, da Slovenci ne moremo brez juhe! Čeprav živimo v naprednem in modernem svetu, je nedeljska goveja juha še vedno pogosto na naših mizah. Če je ne pripravimo sami, pa nam pa jo bo prav gotovo mama ali babica. Poleg goveje juhe, pa so zelo priljubljene tudi zelenjavne juhe in mineštre.

Za pripravo zelenjave juhe lahko uporabimo različno zelenjavo, ki jo imamo na vrtu ali jo kupimo na tržnici. V zelenjavni juhi ali mineštri, je veliko vitaminov in mineralov, primerna je tudi kot samostojna jed. Vse bolj priljubljene so tudi kremne juhe, juhe za hujšanje in razne juhe na hitro. Na grobo lahko juhe razdelimo na mesne juhe in juhe brez mesa.

Mesne juhe

Najbolj poznana mesna juha je prav gotovo goveja juha, sledi ji kurja juha in nato razne mesne obare ali enolončnice z mesom. Meso lahko dodamo skoraj v vsako enolončnico, razen če želimo skuhati vegetarijansko jed. Zelo okusna je tudi zelenjavno mesna enolončnica, ki vsebuje razno sezonsko zelenjavo in meso po naši izbiri. Tudi juhe na hitro lahko pripravimo z mesom, lahko pa je iz mesa samo zakuha, na primer mesne kroglice.

Mesna juha mora biti bistra, čista in okusna, kar dosežemo tako, da ves čas počasi vre. Juho solimo na začetku kuhanja, sicer ne bo imela dobrega okusa. Pri kuhanju moramo paziti, da juha ne prekipi, saj se s tem izgubi okus. Če želimo juho uporabiti še naslednji dan in da bo še vedno sveža in okusna, jo moramo na hitro ohladiti v odkriti posodi in je ne smemo mešati. Prav tako ne smemo nikoli prilivati vroče juhe k mrzli, saj se bo skisala.

Goveja juha

goveja juha
GOVEJA JUHA! POGLEJ SUPER RECEPT ZA DOMAČO GOVEJO JUHO! KLIKNI SLIKCO!

Goveja juha je najpogosteje za kosilo ob nedeljah, običajno postrežemo tudi meso iz juhe. To je tipično nedeljsko kosilo, dodamo še pražen krompir in hrenovo omako! Kadar želimo imeti dobro meso iz juhe, ga damo kuhat v vrelo juho, prej ga lahko nekoliko potolčemo. V tem primeru juha ne bo tako zelo okusna.

Če pa želimo dobro juho in prav tako okusno meso, damo kosti v mrzlo vodo, meso pa v vročo. Če za juho uporabimo tudi jetra, jih prav tako damo v mrzlo vodo.

Za okusno domačo govejo juho, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3 l vode
  • 3 dag soli
  • 5 dag jeter
  • 1 1/4 kg govedine s kostmi
  • 1 korenček
  • koren peteršilja
  • kos zelene
  • nekaj zrn popra
  • malo muškatnega cveta
  • košček pora
  • pol čebule

Jušno zelenjavo operemo, ostrgamo in narežemo na koščke. Položimo jo v lonec, dodamo vodo, ter takoj nato goveje meso, jetra in kosti. Juho tudi takoj solimo in popramo, po želji dodamo malo žefrana.  Meso in kosti prej na hitro operemo v mrzli vodi. Ko juha zavre, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo od 2 do 3 ure.

Preden juho precedimo, naj nekaj časa počiva, da se zbistri. Govejo juho lahko postrežemo z domačimi jušnimi rezanci, ribančki, zdrobovimi žličniki ali kakšno drugo jušno zakuho.

Gobova juha

gobova juha
LISIČKE

Slovenci smo strastni gobarji, zato je gobova juha tudi pogosto na naših jedilnikih. Pri nas so najbolj poznane in priljubljene naslednje užitne gobe: Navadna lisička, užitni goban ali jurček, štorovka in dežnikarice (marele).

Vedno nabiramo samo gobe, ki jih resnično poznamo. Pripravljamo sveže, razen če jih zamrznemo ali posušimo. Lisičke dišijo po breskvah in imajo rahlo poprast okus. Primerne so za sušenje, lahko jih tudi zamrznemo. 

Gobova juha – z lisičkami s krompirjem

Najboljšo gobovo juho bomo seveda pripravili v sezoni gob, a dobra juha z lisičkami ali jurčki, se prileže tudi pozimi. Izven gobarske sezone uporabimo zamrznjene ali posušene gobe.

V našem receptu bomo uporabili posušene lisičke, ki jih moramo pred kuhanjem nekaj ur namakati. Posušene lisičke lahko tudi zmeljemo v prah, ki je odličen dodatek za razne omake in prikuhe.

Za juho iz lisičk, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 10 dag posušenih lisičk
  • 2 žlici masti
  • 2 žlici moke
  • pol žlice čebule
  • pol žlice svežega peteršilja
  • 2 zrni česna
  • kis, sol, poper
  • lovorov list, timijan
  • 4 krompirje
  • 2 1/2 l vode
gobova juha z lisičkami
GOBOVA JUHA S KROMPIRJEM! POGLEJ VEČ RECEPTOV ZA GOBO JUHO! KLIKNI SLIKCO!

 

Krompir olupimo in narežemo na drobne kocke. Pristavimo slano vodo in dodamo na kocke narezan krompir, lovorov list, timijan, peteršilj in strt česen. Krompir z dišavnicami počasi kuhamo, medtem pa na masti zarumenimo moko in dodamo drobno narezano čebulo. Ko čebula malo porumeni, dodamo zrezane lisičke, ki smo jih prej nekaj ur namakali v vodi.

Lisičke nekaj časa rahlo mešamo, da se malo osušijo. Nato prilijemo kis, razmešamo in stresemo k krompirju. Počasi kuhamo še četrt ure. Juho postrežemo s kislo smetano in opraženim kruhovimi kockami.

Sladki krompir

Sladki krompir je vse bolj priljubljena zelenjava, ki nima botanični ničesar skupaj z navadnim krompirjem. Sladki krompir je bogato škrobnato živilo, ki vsebuje dragocene prehranske vlaknine.

Vsebuje tudi antioksidante, vitamin A, C in B6. Poleg vseh teh učinkovin najdemo v sladkem krompirju tudi vitamin D, železo, magnezij in kalij. S sladkim krompirje lahko pripravimo resnično super jedi. Lahko ga kuhamo, pečemo na žaru ali pripravimo pire.

Kremna juha iz sladkega krompirja

Za juho iz sladkega krompirja bomo porabili 55 minut. Energijska vrednost nas porcijo je 237 kcal. Za pripravo juhe potrebujemo naslednje sestavine:

  • 40 ml olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • 3 žlice sesekljanega rožmarina
  • 2 žlici paradižnikovega pesta
  • 1 korenček
  • 1 krompir
  • 700 gramov sladkega krompirja
  • 1 liter kokošje jušne osnove
  • sol in poper

V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo strt česen, 1 žlico rožmarina in drobno sesekljano čebulo. Vse sestavine pražimo štiri minute na srednje močni vročini. Dodamo paradižnikov pesto in pražimo še eno minuto.

Nato dodamo na kocke narezan korenček, na večje kocke narezan navaden krompir in prav tako na kocke narezan sladki krompir. Vse sestavine premešamo in pražimo še pet minut. Zalijemo z jušno osnovo, dodamo sol in poper, ter 40 minut počasi pokrito kuhamo, da vse sestavine zmehčajo.

Ko so vse sestavine kuhane, juho obdelamo v mešalniku. Prelijemo jo nazaj v ponev in dodamo še preostali dve žlici rožmarina. Preden juho serviramo jo dobro pregrejmo, če je pregosta dodamo še malo jušne osnove.

Kumare

Kumare so poletna zelenjava, zato jih običajno pripravljamo v tem času. Seveda pa lahko na tržnici dobimo kumare skozi celo leto, zato si lahko za spremembo tudi pozimi privoščimo hladno kumarično juho z jogurtom.

Kumara je mediteranska beseda, ki izhaja iz latinske besede cucumis ali benečanskega izraza cucumaro. 

Hladna kumarična juha

Hladna kumarična juha je sicer poletna jed, a jo lahko pripravimo tudi v hladnejših mesecih. Za 6 porcij bomo potrebovali 6 minut časa za pripravo in hlajenje, saj pri tej juhi ni kuhanja. V eni porciji juhe je 99 kcal in 4, 9 grama maščob. Za pripravo juhe s kumaricami potrebujemo.

  • 1 velika kumara
  • 250 ml lahke smetane
  • 200 gramov jogurta
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 2 žlici sesekljane sveže mete
  • 1 strt strok česna
  • sol in poper
  • meta in rezina kumare za okras

Najprej kumaro olupimo in naribamo. Zmešamo smetano, jogurt, vinski kis in balzamični kis, ter rahlo stepemo. Ko je mešanica gladka, dodamo kumare, sesekljano svežo meto, strt česen, sol in poper. Vse premešamo, pokrijemo in za 3 ure postavimo v hladilnik.

Preden juho serviramo, jo premešamo in po potrebi dosolimo. Okrasimo s kumaro, meto in zdrobljenim poprom.

Leča

Leča je pozabljeno živilo, ki bi ga morali ponovno vnesti v našo prehrano. Vsebuje veliko mineralov, vlaknin in beljakovin. Jedi iz leče so nizkokalorične, a vseeno nasitne, ki nam dajo  veliko energije. Iz leče lahko pripravimo mnoge okusne jedi, juhe, enolončnice ali razne prikuhe.

Lečina juha

Kadar nimamo ideje za kosilo, potem je juha iz leče prava izbira. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 200 gramov rdeče leče
  • 1 liter zelenjavne jušne osnove
  • malo majarona in pest nasekljanega drobnjaka

V večji ponvi segrejemo olivno olje in na njem popražimo drobno nasekljano čebulo in strt česen. Ko malo porjavita, dodamo poplaknjeno rdečo lečo in jo pražimo toliko časa, da porjavi.

Ko leča porjavi, prilijemo jušno osnovo in počasi kuhamo 15 minut. Ko je leča mehka, juho začinimo z majaronom, malo solimo in na koncu potresemo z nasekljanim drobnjakom.

Buče

Bučne juhe so jesenska jed, čeprav lahko dobimo tudi pozimi razne sort buč, ki jim pravimo zimske buče. Jedilne buče se lepo ujemajo s krompirjem, najpogosteje pripravljamo kremne bučne juhe. Manj poznana je priprava juhe z bučo tako, da olupljeno meso buče, v juho samo naribamo in kuhamo.

Bučna juha z lanenim oljem in razžvrkljanim jajcem

Bučna juha z lanenim oljem malo spominja na prežganko, samo da tej juhi dodamo naribano bučo. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • tri žlice polnozrnate moke
  • malo gomoljne zelene
  • polovico buče ( lahko hokaido)
  • malo majarona, sol
  • laneno olje
  • jajce

V večjem loncu zlato rjavo popražimo nekaj žlic polnozrnate moke. Vmes zalivamo z vodo in ves čas mešamo. Nato dodamo na manjše kocke narezano gomoljno zeleno in večji kos buče. Bučo olupimo in meso naribamo v juho.

Prilijemo toliko vode, da je zelenjava skoraj pokrita. Počasi kuhamo 15 minut, ko je zelenjava kuhana, jed začinimo z majaronom. V juho zakuhamo razžvrkljano jajce, zabelimo z žlico lanenega olja in solimo po okusu.

Tudi pri tej juhi lahko domišljiji pustimo prosto pot. Dodamo lahko tudi kumino, janež, olivno olje, janež ali pastinak.

Regrat

kremna juha z regratom
KREMNA JUHA Z REGRATOM! POGLEJ PODOBNE ZDRAVE RECEPTE! KLIKNI SLIKCO!

Regrat vsebuje veliko zdravilnih učinkovin, med njimi veliko vitamina A, C, E, K in vitamine B1, B2 in B3. V tem čudovitem živilu in zdravilnem zelišču, najdemo tudi naslednje učinkovine: folati, kalcij, železo, magnezij, kalij, cink, baker, mangan in selen. Poleg mladih regratovih listov, so užitna tudi stebla regrata.

Enostavno vsak dan pojemo tri ali štiri stebla, kar pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Regrat je primeren tudi za ljudi s sladkorno boleznijo.

Juha iz regrata

Za čudovito kremno regratovo juho, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 250 gramov regrata
  • 300 gramov krompirja
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 800 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 žlici kremnega sira
  • 4 rezine rženega kruha
  • 4 žlice naribanega parmezana
  • sol in poper

Krompir olupimo in narežemo na kocke. Čebulo in česen prav tako olupimo in ju drobno nasekljamo. V večji ponvi segrejemo olivno olje in na njem najprej podušimo krompir, česen in čebulo. Čez nekaj časa dolijemo jušno osnovo, pokrijemo, zavremo in počasi kuhamo 15 minut.

Po 15 minutah dodamo na drobno nasekljane regratove liste in čisto na kratko pokuhamo. Nato juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, dodamo kremni sir, ter solimo in popramo po okusu. Regratovo juho postrežemo v globokih skodelicah, še prej jed posujemo s parmezanom, po želji dodamo popražene koščke rženega kruha. 

Glavne jedi

Glavna jed pri kosilo je lahko mesna, zelenjavna, iz pečice ali pripravljena na kakšen drug način. Glavno jed postrežemo pri kosilu ali večerji, izbira receptov pa je skoraj neomejena: glavne jedi z mesom, brezmesne glavne jedi, glavne jedi na hitro, glavne jedi z gobami, s testeninami, z zelenjavo, ribje glavne jedi in še in še. Ideje za kosilo pri glavnih jedeh so neizčrpne, uporabimo lahko svojo domišljijo in skuhamo jedi po svojih, lastnih receptih, ali pa uporabimo stare, preverjene recepte.

Glavne jedi z mesom

goveji zrezki
RECEPTI ZA GOVEJE ZREZKE! POGLEJ VEČ!

Običajno glavna jed pri kosilu vsebuje meso. Uporabimo lahko svinjsko meso, goveje meso, kurje meso, mleto meso in tako naprej. Meso lahko kuhamo, pečemo, paniramo, lahko ga spečemo v pečici. Mesnih receptov je toliko, da res ne bi smeli imeti težav, katerega izbrati. A ko iščemo ideje za kosilo, smo vseeno pogosto v zadregi.

Mogoče se nam zdijo nekateri recepti prezahtevni, ali pa nimamo pri roki bistvenih sestavin, ali pa nam določena jed enostavno ni všeč. Mogoče želimo poskusiti nekaj novega in presekati enolično kuhanje, v katerega smo zapadli. Poglejmo nekaj zanimivih, novih in nekaj starih, preverjenih receptov.

Dušeni goveji zrezki

Goveje zrezke lahko pripravimo na več načinov. Danes bomo pripravili dušene naravne zrezke in jih postregli s pire krompirjem. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 6 govejih zrezkov
  • sol, žlica moke
  • 1o dag masti
  • 5 dag presnega masla
  • zajemalka goveje juhe

Zrezke potolčemo, jih posolimo, popopramo in povaljamo v moki. Nato zrezke spečemo na vroči masti, lahko jih pomokamo samo na eni strani in jih potem tudi spečemo samo na tej strani.

Zrezke pečemo vedno na zelo vroči masti in pokrite. Ko so pečeni, odlijemo mast in damo nanje presno maslo. Ko se maslo stopi, prilijemo zajemalko goveje juhe in pokrito dušimo četrt ure. Ko so zrezki mehki, jih položimo na ogret krožnik, jih oblijemo z omako in ponudimo s pire krompirjem.

Svinjski kotleti s kislim zeljem in belim vinom

Svinjski kotleti so priljubljena jed, ki jo pogosto ponudimo pečene na žaru. Tokrat si bomo ogledali malo drugačen recept, kjer bomo svinjski kotlet pripravili s kislim zeljem, zelenjavo in belim vinom.

Za pripravo bomo potrebovali 15 minut in za kuhanje 55 minut. Porcija ima 275 kalorij, 29 gramov beljakovin, 13 gramov ogljikovih hidratov, 12 gramov maščobe, 3 gramov nasičenih maščob, 73 mg holesterola, 5 gramov vlaknin in 524 mg natrija.

Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 4 svinjski kotleti
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol in poper
  • 1 čebula
  • korenček
  • 2 stroka česna
  • 240 ml belega vina
  • 700 gramov kislega zelja
  • 1 lovorov list
  • 3 nageljnove žbice
  • 2 jedilni žlici jabolčnega kisa
  • 1 čajna žlička sladkorja

Najprej pripravimo zelenjavo. Čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Prav tako olupimo česen in ga stremo, korenje narežemo na večje kose. Kotlete začinimo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo olje in na njem popečemo kotlete, na vsaki strani 3 minute in jih nato odložimo na krožnik.

Ogenj nekoliko zmanjšamo in v isti ponvi 5 minut pražimo čebulo, korenje in česen. Prilijemo belo vino, malo prevremo, ter nato dodamo kislo zelje, lovorov list in žbice. Pokrijemo in počasi kuhamo toliko časa, da se zelje zmehča.

Ko je zelje kuhano, primešamo jabolčni kis, sladkor in še malo soli. Ko zelenjava še malo prevre, dodamo popečene kotlete, pokrijemo in počasi dušimo še 10 minut. Postrežemo s kuhanim krompirjem.

Dušena govedina z rdečim vinom

Dušena govedina z rdečim vinom burgundcem, je tradicionalna francoska jed, ki izhaja iz pokrajine Burgundije. Za pripravo jedi bomo potrebovali približno tri ure, ena porcija dušene govedine vsebuje 716 kcal, 43 gramov beljakovin in 44 gramov maščob.

Za dušeno govedino potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1,5 kg govedine
  • 50 gramov masla
  • 100 gramov sveže slanine
  • 2 korenčka
  • 2 čebuli
  • 30 gramov pirine moke
  • 2 stroka česna
  • 1 liter in pol rdečega burgundca
  • 1 šopek zelišč ( timijan, lovor, por in peteršilj)
  • olivno olje, sol in poper

V ponvi segrejemo maslo in pet žlic olivnega olja in popražimo na listke narezano čebulo, na kocke narezano slanino, na večje kose narezano govedino in na kolobarje narezano korenje. Nekaj časa pražimo, nato potresemo s pirino moko, premešamo in prilijemo vino. Takoj nato dodamo strt česen, dišavni šopek zelišč, sol in poper. Pokrijemo in na zelo šibkem ognju dušimo 2 uri in pol. 

Po dveh urah in pol mesi in zelišča vzamemo iz ponve, omako ki ostane, pa še nekaj časa počasi kuhamo, da se nekoliko zgosti. Ko je omaka gotova, damo meso nazaj v ponev in še po okusu dodamo sol in poper.

Segedin golaž z modro frankinjo

Golaž s kislim zeljem poznamo pod imenom segedin golaž. Jed prihaja iz Madžarske, a podoben recept je omenjen tudi v naših starih kuharskih knjigah, samo pod imenom golaž s kislim zeljem. Vsekakor je segedin okusna jed s kislim zeljem, svinjskim mesom in začimbami. Tukaj bom predstavila recept malo drugače, poleg vode, namreč golažu dodamo tudi kozarec rdečega vina, modre frankinje.

Sestavine za golaž z modro frankinjo:

  • 1 kg svinjskega mesa
  • 1 kg kislega zelja
  • 1 majhno čebulo
  • žlica sladke paprike
  • 2 stroka česna
  • žlica pirine moke
  • lovorov list
  • kozarec modre frankinje
  • žlica olja
segedin golaž
SEGEDIN GOLAŽ Z MODRO FRANKINJO! POGLEJ ŠE VEČ SUPER RECEPTOV ZA KOSILO! KLIKNI TU!

V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo drobno narezano čebulo. Ko čebula porumeni, dodamo drobno sesekljan česen in popražimo samo toliko da zadiši. Dodamo na večje kose narezano svinjsko meso, dolijemo čisto malo vode in malo modre frankinje in  počasi, pokrito dušimo, da se meso zmehča.

Ko je meso že skoraj mehko, posolimo, posujemo s sladko papriko in dodamo še čisto malo pirine moke. Premešamo in dodamo ostalo modro frankinjo, malo še pokuhamo in nato mesu dodamo kislo zelje. Običajno damo v golaž že kuhano kislo zelje, vendar ga jaz prej ne kuham, niti ga ne sperem z vodo.

Zelje z mesom kuhamo še toliko časa, da je meso mehko in zelje kuhano. Po okusu dodamo še sol ali poper. Segedin golaž postrežemo s kuhanim krompirjem v kosih.

Glavne jedi z rižem

Riž je azijska jed, vendar je tudi pri nas zelo priljubljen. Uporabimo ga lahko v enolončnicah, kot prilogo, rižote, rižev narastek in še druge čudovite jedi. Rižev narastek je bolj poznan kor sladica, a ga lahko pripravimo tudi z zelenjavo.

Rižev narastek s špinačo, prekajeno slanino in sirom

Za malce posebno jed, rižev narastek s špinačo, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200 gramov riža
  • 600 gramov špinače
  • 1 čebula
  • 200 gramov naribanega sira
  • 40 gramov prekajene slanine

Riž zalijemo z vrelo vodo v razmerju 1:2, solimo, dodamo celo čebulo in kuhamo 15 minut. V drugem loncu posebej skuhamo špinačo. Ko sta riž in špinača kuhana, ju odcedimo, špinačo rahlo stisnemo, da izcedimo odvečno vodo.

Z mastjo namastimo pekač in vanj v plasteh nalagamo dušen riž in kuhano špinačo. Vsako plast prekrijemo z naribanim sirom in obložimo s koščki prekajene slanine.

Namesto slanine, lahko dodamo tudi kosmiče masla. Zadnja plast naj bosta špinača in sir. Ogrejemo pečico, ki jo nastavimo tako, da je temperatura zgoraj višja. Pečemo približno 20 minut, postrežemo z paradižnikovo omako.

Polnjena paprika mletim mesom in rižem

polnjene paprikeZa polnjene paprike potrebujemo naslednje sestavine:

  • 8 paprik
  • 1 čebula
  • 500 gramov mletega mesa
  • 50 gramov riža
  • 150 gramov zrelega paradižnika
  • 80 gramov maščobe
  • 1 jogurt
  • 30 gramom moke
  • 1 jajce
  • peteršilj
  • mleta paprika
  • sol in poper
  • 500 gramov zrelega paradižnik za omako

Na olju prepražimo sesekljano čebulo. Ko svetlo porumeni, dodamo napol kuhan riž, olupljen in nasekljan paradižnik, sol in mleto papriko. Vse sestavine premešamo, malo popražimo in dodamo mleto meso, sesekljan paradižnik, malo soli in popra. Meso popražimo in nato čez nekaj časa odstavimo z ognja.

Paprika odrežemo pokrovčke, jim odstranimo semena in jih napolnimo z nadevom. Paprike tesno zložimo v kozico, prilijemo paradižnikovo omako in na šibkem ognju dušimo približno pol ure. Po potrebi dolijemo juho ali vodo, lahko tudi kozarček rdečega vina. Omako izboljšamo z jogurtom, ki smo mu primešali jajce in moko.

Paradižnikova omaka

Na olju svetlo prepražimo drobno sesekljano čebulo in dodamo olupljen, drobno narezan paradižnik. Paradižnik bomo lažje olupili, če ga prej potopimo v vrelo vodo.

Če nimamo svežega paradižnika, pripravimo omako iz 1 žlice paradižnikove mezge, 1 žličke mlete paprike in žličke moke. Uporabimo lahko tudi omako iz paradižnikov in zelišč, ki jo pripravimo v jeseni, ko je na voljo dovolj paradižnika.

Glavne jedi z jajci

Brez kokošjih jajc si ne moremo predstavljati kuhanja! Čeprav vse pogosteje opažamo recepte, ki se začnejo nekako takole: Zdravi recepti brez jajc! Mnogi imajo razne zdravstvene težave in res ne smejo uživati jajc, a če nimamo prepovedi, si le občasno privoščimo dobre jajčne jedi. Trdo kuhana jajčka so najpogosteje na mizi v času Velike noči.

Mnoge velikonočne jedi vsebujejo trdo kuhana jajca, pogosto lahko uporabimo tudi sveže pripravljene pirhe. 

Narastek s trdo kuhanimi jajci

Narastek s trdo kuhanimi jajci je priljubljena velikonočna jed, seveda pa ga lahko pripravljamo skozi celo leto. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 majhno čebulo
  • 25 gramov slanine v kosu
  • 1 žlico olivnega olja
  • 15 gramov masla
  • dve žemlji
  • skodelico mleka
  • 2 sveži jajci
  • 4 trdo kuhana jajca
  • 60 gramov prekajenega mesa
  • 1/2 sveže rdeče paprike
  • malo muškatnega oreščka
  • sol, poper
  • 1 žlico sesekljanega čemaža
  • malo drobtin
  • malo voden kreše

Čebulo olupimo in narežemo na manjše kocke, prav tako na kocke narežemo slanini. V ponvi segrejemo olivno olje in njem popražimo na kocke narezano čebulo in slanino. Neka časa pražimo in nato dodamo maslo.

Pripravimo ostale sestavine. Najprej ločimo rumenjake od beljakov. Žemlje oribamo, jih narežemo na kocke in prelijemo z mlekom. Počakamo da se žemlje nekoliko napijejo mleka, nato primešamo rumenjak, prepraženo čebulo s slanino, drobno sesekljano prekajeno meso in na kocke narezano rdečo papriko. Vse sestavine dobro premešamo, dodamo sol, poper, muškatni orešček in žlico sesekljanega čemaža. Na koncu v maso vmešamo še sneg beljakov.

Okrogli model, ki ga uporabljamo za razne narastke, namastimo z maslom in potresemo z drobtinami. Do polovice ga napolnimo z maso in po njej razporedimo olupljena trdo kuhana jajca. Pokrijemo jih s preostalo maso. Pečico segrejmo na 180 stopinj C, pečemo približno pol ure, do 40 minut. Pred serviranjem narastek ohladimo in potresemo z vodno krešo.

Priloge in prikuhe

Glavne jedi pri kosilu običajno postrežemo z prilogo ali prikuho. Pri nas so najbolj poznane prikuhe prav gotovo pire krompir in pražen krompir. Seveda pa imamo na voljo mnoge druge prikuhe in priloge.

Pripravimo lahko zelenjavne prikuhe, poseben priloge k jedem na žaru, k pohanemu mesu, razne priloge k zrezkom. Pogosto so priloge k mesnim jedem tudi riž, testenine, jajčne jedi in celo priloge iz sadja.

Priloge k mesu

Ko izbiramo priloge k mesom, se moramo malo pozanimati, katera priloga se ujema z določenim mesom. Kadar pripravljamo zrezke v naravni omaki, takoj pomislimo na pire krompir. Kadar ponudimo govedino v omaki ali pečenko, nam na misel pride pražen krompir in hrenova omaka. Zraven dunajskega zrezka se poda krompirjeva solata.  K mesu se poda tudi riž, zelenjavne priloge in seveda testenine.

Pražen krompir

Pražen krompir se najbolje poda k sočni pečenki ali k zrezkom. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 8 krompirjev
  • 6 dag masti
  • 1 čebula
  • sol
pražen krompir
PRAŽEN KROMPIR! Slika: Malinca.si POGLEJ VEČ! KLIKNI SLIKCO!

Krompir operemo in celega skuhamo. Ko je skuhan, ga še vročega olupimo in narežemo na tanke liste. Čebulo olupimo in narežemo na tanke lističe. V ponvi segrejemo mast in na njej popražimo čebulo. Ko je čebula na masti rumeno ocvrta, dodamo na liste narezan krompir, posolimo, premešamo in pražimo dokler da krompir na spodnji strani rahlo porumeni.

Pražen krompir lahko pripravimo tudi malo drugače. Krompir lupimo, ga narežemo na kocke in skuhamo v slani vodi. Ko je skuhan ga pretlačimo in vanj zamešano na koleščke narezano ocvrto čebulo, ter malo posolimo. V večji ponvi segrejemo mast in nato v ponev za dva prsta visoko poravnamo krompir s čebulo. Pokrijemo in pražimo toliko časa, da krompir spodaj porumeni.

Pire krompir z zeljem in porom

Pire krompir je priljubljena priloga, ki pa jo lahko pripravimo tudi malo drugače. Če pire krompirju dodamo zelenjavo, dobimo zelo okusno jed in si zagotovimo dnevne potrebe po vitaminih.

Za pire krompir z zelenjavo, bomo potrebovali za pripravo 15 minut in za kuhanje 25 minut. S pire krompirjem bomo zaužili 168 kalorij, 6 gramov beljakovin, 29 gramov ogljikovih hidratov, 4 grame maščob, 2 grama nasičenih maščob, 0 mg holesterola, 3 grame vlaknin in 379 mg natrija.

Za pripravo potrebujemo:

  • 1 kg krompirja
  • 2 skodelici  kurje jušne osnove
  • 500 gramov pora
  • 500 gramov svežega zelja
  • 240 ml mleka
  • 3 stroke česna
  • 1 lovorov list
  • malo mletega pimeta, sol, beli poper
  • 2 žlici masla
  • 30 gramov drobnjaka

Najprej pripravimo zelenjavo. Krompir olupimo in narežemo na četrtine, por očistimo in narežemo na tanke rezine. Očistimo tudi česen in ga stremo, zelje brez sredice drobno narežemo. Drobnjak drobno sesekljamo.

pire krompir
PIRE KROMPIR Z ZELJEM IN POROM! POGLEJ VEČ SUPER RECEPTOV! KLKNI SLIKCO!

 

V veliko ponev damo narezan krompir in ga zalijemo z jušno osnovo in malo vode, kuhamo 25 minut. V drugi ponvi zmešamo mleko, narezan por, strt česen in lovorjev list. Ponev pokrijemo, zavremo in kuhamo 20 minut.

Nato mleko precedimo in damo na stran česen in por, lovorjev list zavržemo. Nato v isto ponev damo narezano zelje in za zalijemo s 60 ml vode. Pokrijemo in kuhamo 15 minut, nato precedimo in po potrebi zelje še drobno narežemo.

Kuhan krompir precedimo in pretresemo v večjo posodo. Dodamo mleko in česen, ter dobro premešamo. Nato primešamo še por, zelje, piment, bel poper in maslo. Preden krompir postrežemo, ga potresemo z drobno sesekljanim drobnjakom. 

Pire krompir s čemažem

Pire krompir lahko popestrimo tudi s sveže nabranim čemažem. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 kg mokastega krompirja
  • 1/4 kg svežega čemaža
  • 1/4 l mleka
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • sol in poper
  • 1 žlica masla

Krompir operemo in ga položimo v lonec. Prilijemo toliko vode, da je krompir ves prekrit. Solimo in kuhamo toliko časa, da se zmehča. Še vroč krompir olupimo in pretlačimo v pire.

Liste čemaža splaknemo pod hladno vodo in jih v nekaj slane vode blanširamo. Blanširan čemaž odcedimo in drobno nasekljamo. Nasekljan čemaž dodamo k krompirju, prilijemo mleko, dodamo maslo, sol, poper in muškatni orešček, ter vse skupaj z metlico dobro premešamo.

Solate

Solate so nepogrešljiv del obroka, pogosto so tudi samostojna jed. Receptov za solate je neskončno, tukaj jih bomo razdelili na sezonske solate in solate malo drugače. Malo drugače mislim mesne solate, solate s testeninami, solate z morskimi sadeži, sadne solate in tako naprej.

Solate s svežo zelenjavo

Najboljše so vsekakor solate s svežo zelenjavo. Najpogosteje pripravljamo zeleno solato, radič, endivijo, regrat in ostale zelene solate. Solato lahko pripravimo tudi s paradižnikom, papriko, bučkami, kumaricami in pravzaprav z vso preostalo zelenjavo. Najboljše je, če za pripravo solat uporabljamo sezonsko in lokalno zelenjavo. V zimskem času, ko nimamo na voljo domače sveže zelenjave, uporabimo fižol v zrnju ali kislo zelje.

Zelena solata z paradižnikovo polivko

Običajno zeleno solato začinimo s soljo, oljem in kisom. V tem recepti jo bomo začinili s polivko iz sesekljanega paradižnika in s sirom feta. Polivka je čudovit vir vitaminov, z eno porcijo dobimo 82 kalorij, 5 gramov ogljikovih hidratov, 6 gramov maščob, 2 grama vlaknin in 237 mg natrija.

Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 2 velika paradižnika
  • 2 jedilni žlici kečapa
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 1 jedilna žlica balzamičnega kisa
  • 1 manjši strok česna, malo bazilike
  • malo soli
  • 30 gramov sira feta
  • 1 glava zelene solate po izbiri

Večjo glavo zelene solate nastrgamo in operemo. Pripravimo paradižnikovo polivko. V mešalnik damo 2 razpolovljena in na grobo sesekljana zrela paradižnika, ki jima odstranimo semena.

Dodamo baziliko, kečap, olivno olje, balzamični kis, sesekljan česen in sol za polivko. Na hitro premešamo, da se sestavine premešajo, vendar ostanejo v manjših koščkih.

V večji skledi zmešamo zeleno solato s kisom, prelijemo s polivko, potresemo s sirom feta in takoj postrežemo. 

Polivka iz sesekljanega paradižnika je tudi odlična omaka za meso na žaru, postrežemo jo lahko tudi k piščancu ali testeninam. Pripravimo jo lahko več ur vnaprej in jo hranimo v hladilniku.

Kadar polivko dodamo testeninam, jo lahko obogatimo z naribano mocarelo, črnimi olivami ali tankimi rezinami suhe salame.

Fižolova solata z endivijo

Za okusno fižolovo solati z endivijo, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 300 gramov fižola
  • 1 glava endivije
  • 3 žlico olivnega olja
  • 1 žlica kisa
  • 1 lonček jogurta
  • sol, drobnjak in peteršilj

Fižol prejšnji dan namočimo in naslednji dan skuhamo. Ko je fižol kuhan, ga odcedimo in ohladimo. Endivijo operemo, narežemo, dodamo ohlajen fižol in vse skupaj prelijemo s solatno omako.

Za solatno omako zmešamo jogurt, olivno olje, kis,sol, ter dodamo drobno sesekljan drobnjak in peteršilj.

Solate malo drugače

Seveda pa solate kor prilogo ne pripravljamo samo iz zelenjave, pač pa tudi iz drugih jedi. Tukaj bi izpostavila solate z mesom, solate z rižem, jajčne solate, solate z jogurtom in solate s sadjem. Pri pripravi solat imamo neskončne možnosti, uporabimo malo domišljije in vsak dan pripravimo drugačno solato.

Solata z govejim mesom – esihflajš

ideja za kosilo esihflajš
MESNA SOLATA – ESIHFLAJŠ! POGLEJ RECEPT! KLIKNI SLIKCO!

Mesno solato z govejim mesom običajno pripravimo kadar nam ostane goveje meso od juhe. Za okusen esihflajš, potrebujemo naslednje sestavine:

Kuhano govedino  narežemo na manjše kose in jih damo v skledo za solato. Na drobno narežemo tudi čebulo in jo dodamo k mesu.

Vse skupaj zmešamo, dodamo sol, poper, kis in bučno olje. Vse skupaj dobro zmešamo in na koncu dodamo še narezana trdo kuhana jajca.

Sladice

Sladice postrežemo na koncu kosila, lahko pa so tudi samostojna jed ali pa prigrizek, ki ga postrežemo namesto malice. Ko pomislimo na sladice, se nam v mislih prikažejo tortice, sočna biskvitna peciva in sladoledi.

Seveda ne pečemo vsak dan peciva in piškotov, vseeno pa lahko vsak dan na mizo pričaramo kaj sladkega. Sladice so lahko tudi zdrave, v zadnjem času so priljubljene sladice brez peke in razne presne sladice. Kot sladico lahko ponudimo tudi vloženo sadje, kompote ali posušeno sadje, ki ga pripravimo za ozimnico.

Sladice z jagodičevjem

Med jagodičevje uvrščamo jagode, borovnice, brusnice, maline, robide in seveda še mnoge druge. Iz drobnih jagod vseh vrst, lahko pripravimo različne sladice, lahko pa jih tudi posušimo ali zamrznemo. Jagodičevje lahko tudi vkuhamo kot kompot ali jih konzerviramo v medu.

Brusnice z medom

brusnice
BRUSNICE Z MEDOM

Brusnice so prava vitaminska bomba. V tej mali rdeči jagodi, najdemo veliko vitamina C, vitamine B1, B2, B3, kalij in magnezij. Brusnice imajo nekoliko trpek okus in močno antioksidativno delovanje. Prav tako varujejo prebavni sistem in preprečujejo bolezni sečil. Seveda je najbolje uživati sveže plodove, a pozimi to pač ne gre. Brusnice lahko konzerviramo z medom in imamo tako celo zimo pri roki čudovito, zdravo sladico.

Za brusnice z medom potrebujemo:

  • 70 dag medu
  • 1/4 l vode
  • 1 kg brusnic

V 1/4 litra vode zavremo 70 dag medu. Ko voda z medom zavre, dodamo 1 kg brusnic. Počakamo da brusnice zavrejo, nakar zmanjšamo ogenj in jih še nekaj časa počasi kuhamo. Vmes vse skupaj večkrat na rahlo premešamo, pazimo da preveč ne zmečkamo jagod.

Ko brusnice postanejo prosojne, jih še vroče prelijemo v steklene kozarce in jih dobro zapremo. Brusnice z medom lahko uživamo same, jih ponudimo z palačinkami ali pa jih namažemo na kruh.

Sladice z jabolki

Sladice z jabolki lahko pripravljamo skozi celo leto, saj so ves čas na voljo. Poznamo veliko receptov z jabolki, najbolj poznana je verjetno jabolčna pita, jabolčni zavitek ali štrudl, ter razna peciva z jabolki. Jabolka se odlično ujemajo s cimetom in tudi s kislo smetano. Prav tako lahko jabolka kombiniramo z rižem ali drugim sadjem.

Jabolčni cmoki

Za jabolčne cmoke potrebujemo naslednje sestavine:

  • 4 olupljena in očiščena jabolka
  • 60 gramov rjavega sladkorja
  • 1/2 žličke zmletega cimeta
  • malo mleka za premaz

Sestavine za krhko testo:

  • 375  gramov moke
  • 90 gramov masla iz hladilnika, narezanega na kocke
  • maslo za mazanje
  • 90 gramov rastlinske masti, ohlajene in narezane na kocke
  • 4 žlice vode

Najprej naredimo krhko testo. Moko presejemo v večjo skledo, dodamo maslo in ohlajeno rastlinsko mast. S konci prstov maslo in mast vdelamo v moko, da dobimo mešanico podobno drobtinam. Primešamo toliko vode, da lahko zgnetemo mehko in voljno testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Po pol ure vzamemo testo iz hladilnika in ga razdelimo na štiri dele. Vsakega razvaljamo na pomokani deski in izrežemo krog s premerom 18 cm. Obrezke iz testa prihranimo za kasneje. V sredi vsakega kroga položimo jabolko in naredimo štiri cmoke. 

Iz obrezkov testa, ki so nam ostali, izrežemo oblike listov in jih z vodo prilepimo na cmoke za okras. Na vrhu vsakega cmoka naredimo luknjo in vse skupaj na tanko premažemo z mlekom. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C in pečemo 35 do 40 minut. Cmoki so pečeni, ko je testo zlato rjavo, jabolka pa se zmehčajo. Jabolčne cmoke postrežemo vroče.

Kako naredimo jabolčne cmoke?

Jabolka operemo, olupimo, jih na vrhu odrežemo in jih očistimo semen. Napolnimo jih z rjavim sladkorjem in cimetom. Robove testa okoli vsakega jabolka dvignemo, vanj zavijemo jabolko, premažemo z malo vode in jih stisnemo. Jabolčne cmoke položimo na namaščen pekač tako, da je rob spodaj.

Enolončnice

Enolončnice so jedi, ki jih običajno pripravljamo v enem loncu in jih postrežemo kot prilogo ali kot samostojno jed. Enolončnice imenujemo tudi jedi na žlico ali mineštre. Jed mora biti gosta in hranljiva, pri kuhanju sestavine dodajamo postopoma, da ohranimo hranilne snovi. Pogosto jih kuhamo tudi v velikih količinah in jih postrežemo na raznih prireditvah, kjer moramo nahraniti večje število ljudi. Mnoge gospodinje so prepričane, da so jedi na žlico še bolj okusne naslednji dan, ko jih ponovno pogrejemo. Pri kuhanju enolončnic so zelo pomembne začimbe.

Najpogosteje uporabljamo timijan, peteršilj, lovorjev list, majaron, kumina, sol in poper. Začimbe in zelišča dodajamo po okusu, če pa kuhamo po receptih, pa se držimo navodil. Pogosto mineštre in goste juhe začinimo tudi s kančkom domačega jabolčnega kisa ali limoninega soka. Kadar je jed preredka, jo lahko zgostimo na razne načine. Vanjo lahko zakuhamo nariban krompir, s podmetom ali prepraženo čebulo s pretlačenim korenčkom.

Enolončnice in mineštre z bobom

Bob, Vicia faba, prvotno prihaja iz Perzije in Tibeta. Uspeva v enakomerno vlažni toploti in zraste do 150 cm visoko. Pri nas je bil bob včasih zelo cenjeno živilo. Običajno so ga zmleli in kuhali kašo, pogosto pa so zmletega dodali moki za kruh.

V prehrani uporabljamo dozorel bob, zelo okusen pa je tudi v stročju. Pred uporabo moramo bob 12 ur namakati, v navadnem loncu se kuha eno uro. K jedem z bobom, se imenitno poda koprc.

Enolončnica z bobom

Za okusno enolončnico z bobom, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200 gramov boba
  • 250 gramov jušne zelenjave
  • 2 krompirja
  • 2 žlici olivnega olja
  • 200 gramov svinjskega mesa
  • malo paradižnikove mezge
  • sol, poper, svež peteršilj

Segrejmo olje in na njem popečemo na koščke narezano svinjsko meso. Dolijemo malo vode in počasi dušimo. Bob že prejšnji dan namočimo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Ko je meso že malo mehko, dodamo namočen bob in narezan krompir. Dodamo toliko vode, da jed ostane gosta.

Dodamo še jušno zelenjavo narezano na manjše kocke, če želimo lahko uporabimo tudi zamrznjeno jušno zelenjavo. Jed kuhamo še nekaj časa, da se skuha zelenjava in je meso mehko.

Na koncu dodamo malo paradižnikove mezge, sol, poper, premešamo in še malo pokuhamo. Preden postrežemo, lahko jed potresemo z drobno narezanim koprcem in peteršiljem.

Jedi na žlico s fižolom

Domače jedi na žlico, mineštre in seveda pasulj, vsebujejo fižol. Fižol je izredno hranljiv, vsebuje mnoge koristne učinkovine. 100 gramov kuhanega fižola vsebuje 124 kcal, 8 gramov beljakovin, 1 gram maščobe, 21,5 grama ogljikovih hidratov, 68 gramov vode, folno kislino, vitamin B3 in 231 mg natrija.

Nekatere učinkovine v fižolu so izredno pomembne za naše zdravje. V fižolu najdemo rafinozo, ki spodbuja rast aktivnih bakterij, fitati preprečujejo raka in nastanek ledvičnih kamnov. Polifenoli delujejo antioksidativno, glukokinin pa je pomemben za sladkorne bolnike, saj zmanjšuje količino sladkorja v krvi.

Poznamo veliko sort fižola, žal tudi pri nas nekatere sorte izumirajo. Le redko še na vrtovih vidimo nasajen visok fižol, čeprav je to najboljše kar lahko naredimo za svoje zdravje.

Srbski pasulj

srbski pasulj
SRBSKI PASULJ! POGLEJ ŠE VEČ SUPER RECEPTOV ZA JEDI NA ŽLICO! KLIKNI SLIKCO!

O kuhanju pasulja se krešejo razna mnenja, vsaka gospodinja ga skuha malo drugače. Pasulj je srbska jed, ki ga pogosto kuhamo v večjih količinah.

Priljubljen je na raznih druženjih v naravi, kjer kuhanje pogosto prevzamejo moški. Običajno za kuhanje pasulja uporabimo fižol tetovec.

Za srbski pasulj potrebujemo naslednje sestavine:

  • 500 gramov fižola tetovca
  • slan krop
  • 500 gramov prekajene svinjine
  • 50 gramov svinjske masti
  • 100 gramov čebule
  • 3 feferone
  • 3 stroki česna
  • 20 gramov moke
  • 10 gramov mlete paprike
  • 20 gramov paradižnikove mezge

Fižol prejšnji dan namočimo in ga naslednji dan skuhamo skupaj s prekajenim mesom in feferoni. Kuhamo počasi in občasno prilivamo vodo, da se fižol ne zažge. Dober pasulj se mora počasi kuhati 2 ali 3 ure!

Ko je meso kuhano ga narežemo na porcije. Na masti naredimo temno prežganje z naribano čebulo in moko, dodamo sesekljan česen, mleto papriko in paradižnikovo mezgo. Vse skupaj stresemo k fižolu, pustimo da še malo prevre, primešamo meso in postrežemo.

Pomladne enolončnice

Na pomlad, ko se narava prebudi, se spremeni tudi naše kuhanje. V recepte vključimo  prve pomladne rastline, kot so regrat, koprive, čemaž in ostalo pomladno zelenjavo. V naši kuhinji naj zadiši po pomladi! Poleg okusnih jedi, ki jih bomo pripravili, z nabiranjem divje hrane, nekaj naredimo tudi zase…če ne kaj drugega, smo nekaj časa na svežem zraku.

Krompirjeva enolončnica s čemažem, regratom in koprivami

Pomladna enolončnica je samostojna jed, uporabimo lahko  vse kar užitnega raste na vrtu ali na bližnjem travniku. Poleg naštetih sestavin, lahko uporabimo še mlado čebulo, por, česen, lahko tudi poganjke mlade solate. Če želimo lahko dodamo tudi fižol, za boljši okus pa tudi kakšen košček prekajene slanine. Za osnovni recept potrebujemo:

  • 3 velike krompirje
  • dva korenčka
  • šopek kopriv
  • šopek čemaža
  • nekaj listov regrata
  • olivno olje
  • sol

Krompir in korenček operemo,  narežemo na večje kocke in damo kuhat v večji lonec. Ko sta krompir in korenje kuhana, ju odcedimo, v vodo v kateri smo ju kuhali, pa damo šopek kopriv, čemaž in regrat. Po potrebi dolijemo še nekaj vode ali zelenjavne jušne osnove. Vse skupaj zavremo, čemaž, koprive in regrat pa s kuhalnico potisnemo od dno lonca.

Počasi nekaj minut kuhamo in nato vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom. Dodamo kuhan krompir in korenček, solimo po okusu. Za zabelo dodamo nekaj kapljic olivnega olja, preden jed postrežemo, jo okrasimo s cvetovi čemaža ali drobno sesekljanimi listi čemaža.

 

Ideje za kosilo: