Kaj je ingver in kako ga uporabljamo?

ingver
INGVER V PRAHU ZA LAJŠANJE PREHLADNIH OBOLENJ! PREVERI CENO!

Ingver nas predvsem spominja na tople napitke, ki jih pijemo v mrzlih zimskih dneh, ko se nas lotevajo prehladna obolenja. Posebej priljubljen je ingverjev čaj z limono, ki je med najbolj priljubljenimi naravnimi pripravki, za zdravljenje prehlada. Z narezano ingverjevo koreniko in kurkumo, si lahko pripravimo tudi izredno učinkovit napitek za hujšanje!  Uporabljamo lahko svež in posušen ingver.

Sveži ingver lahko uporabljamo kot zdravilno zelišče in kot izredno uporabno začimbo v kulinariki. Okus ingverja je edinstven in uporabljamo ga lahko za lajšanje raznih zdravstvenih tegob, za hujšanje, kot začimbo in kot dodatek k jedem.

Ingver za zdravje

Sveži ingver

Najprej si oglejmo sveži ingver, ki je nekoliko pekoč in pikanten. Sveži ingver lahko uporabljamo kot zdravilno zelišče in kot izredno uporabno začimbo v kulinariki. Sveži ingver, Zingiber officinale, je podzemno steblo bujne rastline ingverja, ki nekoliko spominja na manjši bambus.

Ingver je kot zdravilno zelišče poznan že preko 3000 let! V starih zapisih ga opisujejo kot pekočo začimbo, ki so jo uporabljali predvsem v indijski kuhinji. Omenjajo ga tudi sanskrtski zapisi, na veliko pa naj bi ga užival tudi Konfucij. V Aziji običajno uporabljajo sveže ingverjeve korenike, posušeni ingver pa uporabljajo predvsem pri pripravi masale.

Kako uporabljamo sveži ingver?

sveži ingver

Sveži ingver ima polno, toplo, osvežujočo aromo, ki ima sladki pridih po agrumih. Okus sveže korenike je pekoč in pikanten. Bolj blagega okusa je mlada korenika. Cela, sveža korenika ima bledo rumenkasto kožico, ki obdaja rumeno sredico. Sredica mora biti vedno trda in ne vlaknasta.

Ko kupujemo sveže korenike, preverimo, če so trde, nabrekle, nezgrbančene in težke. Hranimo jih v hladilniku, kjer se obdržijo več tednov.

Kako uporabljamo sveži ingver v kulinariki?

Sveži ingver uporabljamo v kulinariki, posebej priljubljen je za pripravo pikantnih jedi. S svojim svežim vonjem, prekrije vonj rib in mesa.  Zato ga predvsem na Kitajskem narežejo na rezance, ali na drobno sesekljajo, ter ga dodajo jedem iz mesa, rib ali morskih sadežev.

Če želijo, da ima jed močnejši okus, dodajo jedi večje in neolupljene dele korenike. Ko je jed kuhana, koreniko odstranijo in jed postrežejo. Uporabljajo ga tudi za začinjanje zelenjavnih jedi, najpogosteje zelja in listnato zelenjavo. Poznamo mnoge čudovite recepte, kjer je uporabljena zelenjava in sveža ingverjeva korenika. Sveži ingver se odlično dopolnjuje z baziliko, čiliji, kokosovim orehom, kurkumo, limetinim sokom, sojino omako, ribjo omako, zimsko čebulo in meto.

Posušena ingverjeva korenika

Kako uporabljamo posušeno  ingverjevo koreniko?

Evropske in bližnjevzhodne kuhinje, več uporabljajo posušene ingverjeve korenike, kot sveže. Ta običaj izvira še iz časov, ko so trgovci, ki so potovali s karavanami, prodajali samo posušena zelišča. V današnjem času uporabljamo mleti ingver predvsem pri kuhanju, proslavil pa se je tudi zaradi uporabe pri napitkih za hujšanje.

Cele posušene korenike niso tako zelo aromatične, kot korenike svežega ingverja. Ko jih zmeljemo, pa vseeno začutimo topel in nekoliko poprast vonj, z nekoliko limonastega pridiha. Tudi okus posušene korenike je prodoren in pikanten. Posušene koščke ingverja, uporabljajo predvsem v začimbah za razsole in za vlaganje zelenjave. Medtem pa je mleta korenika, izredno pomembna začimba, ki jo uporabljamo pri peki različnih vrst kruha in finega peciva.

Posušeni ingver ima nekoliko drugačen okus od svežega, zato ga ne uporabljamo kot nadomestek sveže korenike.

Kakšne so zdravilne lastnosti ingverja?

ingverjev čaj
ZELIŠČNI ČAJ INGVER IN MALINA! PREVERI CENO!

Ingverjeva korenina se že dolga stoletja uporablja tudi v zdravilne namene. Rimljani so jo redno uživali, kadar so imeli svoje znamenite pojedine, saj so se tako varovali prebavnimi motnjami zaradi preobjedanja.

Že dolgo ingver uporabljajo tudi na Kitajskem in v ajurvedski medicini. Verjamejo, da uživanje svežega zelišča, pomaga pri želodčnih težavah, predvsem zaprtju in driski. Pomaga tudi pri težavah z dihali, ženske pa ga uporabljajo za lajšanje ginekoloških težav, saj spodbuja energijo v spolnih organih. (1)

Kakšne zdravilne učinkovine najdemo v ingverju?

V ingverju se nahaja antioksidant, ki se imenuje gingeroli. Zaradi učinkovanja tega antioksidanta, ingverjeva korenina pomaga lajšati bolečine v želodcu in slabost. Mnoga konvencionalna zdravila proti slabosti, pogosto povzročajo neželene stranske učinke, kot so zaspanost ali suha usta. Teh težav pri uživanju ingverja ni!

Z mnogimi raziskavami so dokazali, da ta pekoča začimba, pomaga pri različnih oblikah slabosti. Uporabimo ga lahko za pomoč pri zastrupitvah s hrano, pri potovalni slabosti, v nosečnosti in pri okrevanju po operacijah. Pogosto ga uporabljajo bolniki, ki prejemajo kemoterapijo, saj pomaga lajšati stranske učinke tega težkega zdravljenja.

Zaradi vsebnosti antioksidanta gingerola, sveži ingver tudi blaži simptome revmatoidnega artritisa, osteoartroze, ter raznih vnetij in oteklin mišic. Gingeroli v koreniki upočasnjujejo proizvajanje vnetnih snovi, ki jih poznamo pod imenom prostaglandini in levkotrieni. Najbolj poznana je uporaba ingverja pri prehladnih obolenjih, saj pospešuje potenje in krepi imunski sistem. Ingver je koristen za zdravljenje kašlja, pri prehladih in  vnetem grlu. Pogosto ga kombiniramo z medom in limono! (2)

Kako uporabljamo ingver v receptih za boljše počutje?

Ingver je zdravilno zelišče ali začimba, ki že ima že stoletja velik sloves. Poleg uporabe v kulinariki, ima ingver tudi mnoge zdravilne lastnosti. Pri nas ga najbolj poznamo v naravnih izdelkih za preprečevanje in zdravljenje prehlada, vendar je ingver še mnogo več.

Ingver za lajšanje simptomov prehlada in gripe

Ingverjeva korenina je najbolj poznana za lajšanje obolenj dihalnih poti, ki se kažejo kot kašelj, prehlad in boleče grlo. Ingver ogreje telo, zato je izredno učinkovit pri podhladitvi. Ker ima diaforetične lastnosti, kar pomeni, da spodbuja potenje, je smiselno poseči po ingverju ko se pojavijo prvi znaki prehlada, to je mrzlica in kihanje.

Pri prehladnih obolenjih se pojavijo mnogi simptomi, ki jih pripravki z ingverjem uspešno blažijo. Za prvo pomoč pri zamašenem nosu, je dovolj že, če prežvečimo košček ingverjeve korenike. Pikantne in aromatične lastnosti ingverja bodo omogočile, da se nos očisti, nosnice odprejo in s tem se izboljša dihanje.

Ingverjev sirup za boleče grlo

Pri bolečem grlu najbolj pomaga ingverjev sirup za boleče grlo. Sirup pomirja bolečine v grlu, topi katar in deluje protibakterijsko.

Recept za ingverjev sirup:

Spasiramo rezino svežega ingverjeve korenike, žlico medu, sok polovice limone in malo vode. Tako pripravljen sirup uživamo nekaj žličk na dan. Sirup lahko hranimo v hladilniku teden dni.

Ingverjev sok proti prehladu

Ingverjev sok proti prehladu naredimo iz svežega ingverja. Spasiramo približno tri cm sveže in olupljene ingverjeve korenike, dodamo malo cimeta in malo limone z lupino. Vse sestavine zmeljemo v kašo in jih zamešamo v vrelo vodo. Tako pripravljeno mešanico pustimo počivati pet minut. Ingverjev sok pijemo pri prehladnih obolenjih, večkrat na dan po nekaj žličk.

Ingverjev čaj za zbijanje povišane telesne temperature

Pri močnem prehladu ali gripi, imamo pogosto tudi povišano telesno temperaturo. Znižamo jo tako, da spodbudimo potenje, kar lahko storimo tudi z ingverjevim čajem. Ingver vsebuje spojine, ki delujejo protivnetno, delujejo podobno kor blažji aspirin. Zeliščarji ingver cenijo kot diaforetik, kar pomni, da spodbuja potenje, kar prav gotovo pomaga pri zniževanju vročine.

Recept za ingverjev čaj za zbijanje vročine

Približno sedem cm dolg kos ingverjeve korenike narežemo na tanke rezine. Damo jih v lonec in jih zalijemo z litrom vode. Zavremo in počasi kuhamo pol ure, ves čas na šibkem ognju. Odstavimo z ognja in počakamo pol ure, da se ohladi. Čaj precedimo, pijemo ga trikrat na dan, z žličko medu.

Kadar nimamo pri roki sveže ingverjeve korenike, lahko uporabimo tudi ingver v prahu. Pri povišani telesni temperaturi čajno žličko ingverja v prahu prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo počivati deset minut. Nato čaj z ingverjem v prahu precedimo, dodamo žličko medu in pijemo trikrat na dan.

Ingver proti zobobolu

Boleči zob nam lahko povzroči veliko nevšečnosti, posebej če prične boleti kadar nimamo na voljo zobozdravnika. Dokler ne pridemo do zdravnika, lahko zobobol omilimo z nekaj domačimi pripravki. Za prvo pomoč lahko uporabimo čajne vrečke, ingver in kajenski poper, jabolčni kis, sol in celo žvečilno gumi brez sladkorja.

Ingver in kajenski poper za lajšanje bolečin pri zobobolu

Enaka dela ingverja v prahu in kajenskega popra zmešamo z vodo, da dobimo kremo. Vzamemo kos vate in jo zavijemo v kroglico, ki jo namočimo v kremo. Kroglico iz vate, ki smo jo namočili v kremo iz ingverja in kajenskega popra, previdno položimo na zob. Izognimo se dotiku dlesni in jezika. vato pustimo na zobu toliko časa, da bolečina izzveni, ali toliko časa, dokler zdržimo.

Krema je namreč izredno pekoča in mogoče bomo morali vato odstraniti. Uporabimo lahko tudi vsako začimbo posebej, obe bosta pomagali, saj sta obe močni protibolečinski sredstvi. V kajenskem popru se nahaja snov kapsaicin, ki pomaga blokirati živčna sporočila o bolečini, da dosežejo možgane.

Kako pridelujejo ingver?

Ingverjeve korenike izkopljejo še dovolj mehke, to je od dva do pet mesecev po sajenju rastline. Korenike, ki so namenjene prodajali sveže, najprej operejo in nekaj dni sušijo. Korenike za prodajo tudi posušijo, vlagajo in kristalizirajo. Te korenike najprej olupijo, narežejo na rezine in za nekaj dni namočijo v slanico.

Nato jih sperejo in prekuhajo ali vložijo v sirup. Ingver, ki je namočen v sirupu, lahko prav tako posušijo in posujejo s sladkorjem v prahu.

 

Poglejte še, kako lahko ingver gojimo v posodi: