Ingver – TOP recept za protivnetno ingverjevo juho

ingver
INGVER ZA DOBRO PREBAVO IN BLAGO RAZSTRUPLJANJE JETER! POGLEJ TU!

Ingver nas predvsem spominja na tople napitke, ki jih pijemo v mrzlih zimskih dneh, ko se nas lotevajo prehladna obolenja.

Posebej priljubljen je ingverjev čaj z limono, ki je med najbolj priljubljenimi naravnimi pripravki za zdravljenje prehlada in krepitev imunskega sistema.  Z narezano ingverjevo koreniko in kurkumo, si lahko pripravimo tudi izredno učinkovit napitek za hujšanje!  Uporabljamo lahko svež in posušen ingver.

Ingver

Ingver, Zingiber officinalle, se razvije iz gomolja, rastlina zrast v višino do enega metra. Njegovo naravno rastišče je na območjih ki imajo subtropsko podnebje, rad ima zelo vlažno in rodovitno zemljo. Ingver ima zelo lepe cvetove, ki jih pri nas manj poznamo, saj do nas pridejo samo korenike. Korenina ingverja, ki je del debla, je pravo skladišče hranilnih in zdravilnih snovi.

Iz korenike se razraščajo korenine. Korenika ingverja se lahko zelo razveja, na videz je zunaj rjave barve, v notranjosti pa je svetlo rumena. Iz vsake korenike spomladi zraste novo deblo brez cvetov in katerega kasneje poženejo veje s cvetovi. Cvetovi ingverja so lahko beli, rumeni, rožnati, rdeč, vijolični, prav vsi pa imajo nežen vonj.

Ingver spada v rastlinsko družino Zingiberacee. V tej družini najdemo približno 1300 začimb, večinoma so v uporabi v Afriki, Aziji in tudi v Ameriki. V Slovenijo te eksotične začimbe prihajajo počasi, poznajo jih samo ljubitelji in poznavalci. Ime družine izhaja iz besede Zingiber.  V tej družini najdemo tudi kurkumo, ki ima podoben cvet in podobno rastišče. Med te začimbe spada tudi kardamom, ki ima semena pikantnega okusa, omenimo pa lahko tudi langvas ali tajski ingver, ki ga uporabljajo večinoma v Indokini.

Sveži ingver recepti

Sveži ingver lahko uporabljamo kot zdravilno zelišče in kot izredno uporabno začimbo v kulinariki. Okus ingverja je edinstven in uporabljamo ga lahko za lajšanje raznih zdravstvenih tegob, za hujšanje, kot začimbo in kot dodatek k jedem. Ingver je bolj razširjen v vzhodnih deželah, kjer je v kulinariki in v zdravilstvu prisoten že 5000 let. Prve omembe ingverja kot zdravilnega zelišča, zasledimo v medicinski literaturi že pred 3000 leti.

Pen-ts ao Ching je popis tradicionalnih zdravilnih zelišč in tam je ingver označen kot zdravilo za prehlad, povišano telesno temperaturo, tetanus in gobavost. Večino teh bolezni smo že izkoreninili, a prihajajo novi virusi, ki žal spreminjajo naša življenja, kot ga trenutno koronavirus COVID – 19. Mogoče si bomo lahko tudi pri tej bolezni kakšen simptom olajšali tudi z uporabo ingverjevih pripravkov. 

Ingverjeve koreniko pričnejo nabirati ko odpadejo listi. Poznamo več stopenj nabiranja, lahko jo nabiramo ko je še mlajša in ko je že bolj zrela. Ko svežo koreniko izkopljejo, jo je potrebno najprej oprati v vreli vodi, da odstranijo parazite in bakterije. Nato je potrebno koreniko dobro očistiti s krtačo in že jo lahko uporabljamo. Ingver uporabljamo svež ali posušen. Mlajše korenike ki so mehke in imajo aromo limone, lahko uporabljamo sveže, tudi za pripravo čajev ali za pripravo okusnih receptov. 

Ingverjeve korenike ki ostanejo dlje časa v zemlji so bolj temne barve in tudi bolj pikantne. Starejše ingverjeve korenike so bolj uporabne za sušenje in za pripravo ingverjevega prahu.

Ingver zdravilni učinki

Najprej si oglejmo svežo ingverjevo korenino, ki je nekoliko pekoča in pikantna.  Sveži ingver lahko uporabljamo kot zdravilno zelišče in kot izredno uporabno začimbo v kulinariki. Sveži ingver, Zingiber officinale, je podzemno steblo bujne rastline ingverja, ki nekoliko spominja na manjši bambus.

Ingver je kot zdravilno zelišče poznan že preko 3000 let! V starih zapisih ga opisujejo kot pekočo začimbo, ki so jo uporabljali predvsem v indijski kuhinji. Omenjajo ga tudi sanskrtski zapisi, na veliko pa naj bi ga užival tudi Konfucij. V Aziji običajno uporabljajo sveže ingverjeve korenike, posušeni ingver pa uporabljajo predvsem pri pripravi masale.

Na Kitajskem so sveži ingver kot zdravilno zelišče v ljudskem zdravilstvu uporabljali v pripravku, s katerim so zdravili vranico in za prvo pomoč pri zastrupitvah z ribami, školjkami in raki. Že takrat je bil cenjen kot pri lajšanju morske bolezni in nepogrešljiv za preprečevanje skorbuta na dolgih potovanjih. Poleg limone, je bil ingver stalni spremljevalec mornarjev na dolgi poti.

Ingver je bil poznan tudi kot afrodiziak, posebej na Kitajskem so moški cenili tonik jang, ki naj bi okrepil koške energije. Kot daritev so ga darovali bogovom, da bi jim ti dali moške potomce, ki so na Kitajskem žal še vedno bolj cenjeni kot deklice. ( Pa tudi še kje drugje).

V Turčiji so iz ingverjeve korenine izdelovali napitek ki naj bi vplival na ljubezenska srečanja, medtem ko so starodavni Azteki ingver darovali bogu Quetzalcoatlu, ker so verjeli da spodbuja spolnost.

Kako uporabljamo sveži ingver?

Sveži ingver ima polno, toplo, osvežujočo aromo, ki ima sladki pridih po agrumih. Okus sveže korenike je pekoč in pikanten. Bolj blagega okusa je mlada korenika. Cela, sveža korenika ima bledo rumenkasto kožico, ki obdaja rumeno sredico. Sredica mora biti vedno trda in ne vlaknasta.

Ko kupujemo sveže korenike, preverimo, če so trde, nabrekle, nezgrbančene in težke. Hranimo jih v hladilniku, kjer se obdržijo več tednov. Pri nakupu se raje odločimo za biološko pridelano korenino. Zdrava ingverjeva korenina mora biti na dotik čvrsta, vsekakor ne sme biti zmehčana ali celo prekrita s plesnijo. Če korenine ne bomo takoj uporabili, jo kupimo z olupkom, saj nam bo tako dlje časa zdržal.

Ingverjeva korenina bo dolgo zdržala, če jo zavijemo v papir ali papirnato vrečko, nato pa jo zavijemo v plastično vrečko in jo dobro zapremo. Hranimo jo lahko tudi v dobro zaprtem steklenem kozarcu. Slišali smo tudi nasvete, da se ingverjeva korenina dobro ohrani zakopana v pesku. Na podoben način so včasih hranili sveži hren in korenje.

Kako uporabljamo sveži ingver v kulinariki?

Sveži ingver uporabljamo v kulinariki, posebej priljubljen je za pripravo pikantnih jedi. S svojim svežim vonjem, prekrije vonj rib in mesa.  Zato ga predvsem na Kitajskem narežejo na rezance, ali na drobno sesekljajo, ter ga dodajo jedem iz mesa, rib ali morskih sadežev.

Če želijo, da ima jed močnejši okus, dodajo jedi večje in neolupljene dele korenike. Ko je jed kuhana, koreniko odstranijo in jed postrežejo. Uporabljajo ga tudi za začinjanje zelenjavnih jedi, najpogosteje zelja in listnato zelenjavo. Poznamo mnoge čudovite recepte, kjer je uporabljena zelenjava in sveža ingverjeva korenika.

Sveži ingver se odlično dopolnjuje z baziliko, čiliji, kokosovim orehom, kurkumo, limetinim sokom, sojino omako, ribjo omako, zimsko čebulo in meto.

Uporaba sveže ingverjeve korenine po svetu

 • Sveži Ingver je izredno priljubljen po vsej Aziji, kjer ga pogosto dodajajo predvsem pikantnim jedem. Učinkovine v ingverju učinkovito prekrijejo vonj po ribah in mesu, zato ga v teh deželah dodajajo k receptom za kuhane ribe ali morske sadeže. Ingver dodajajo tudi piščančjemu mesu, govedini in svinjskemu mesu.
 • Na Japonskem je ingver pogosto prisoten v omakah, marinadah in različnih juhah. Poznajo mnogo različnih receptov za pripravo jedi z ingverjem, najpogosteje pa ga uporabljajo za prikrivanje vonjav pri pripravi rib.
 • Sveže nastrgan ingver in svež ingverjev sok je nepogrešljiv v omaki za pomakanje, ki jo poznamo tudi pod imenom tempura. Nastrgana ingverjeva korenina se poda tudi k solatam, k raznim prelivom in k jedem na žaru.
 • Korejci prav tako izredno cenijo svež ingver, skupaj s svežim česnom je nepogrešljiv v njihovi vloženi zelenjavi ki jo imenujejo kimchi.
 • Ingver se čudovito ujema s svežim česnom in mnoge Indijske, ali bolj natančno severnoindijske jedi vsebujejo kašasto zmes česna, čebule in ingverja. S to kašasto zmesjo začinijo olje preden vanj položijo zelenjavo ali meso. V bistvu je to nekakšna začimbna marinada.
 • V južnih delih Indije svež ingver mešajo s kurkumo, čilijem in česnom. Vse začimbe dobro premešajo in mešanico dodajajo v chutneyje, marinade za ribe in meso, pogosto pa tudi na solate ali kot dodatek k predjedem.
 • Ingver z limetinim sokom in pomešan z začimbno mešanico chat masala, je čudovit preliv za vse vrste stročnic.
 • Tudi v Vietnamu uporabljajo svež ingver, najpogosteje ga najdemo v omaki za pomakanje. Sveže nastrgan ingver pomešajo s čiliji, ribjo omako in vodo.

Kako pripravimo svež ingverjev sok?

Svež ingverjev sok lahko uporabimo za pripravo omak ali marinad za meso in ribe. Omake in marinade naj imajo nežen ingverjev okus, da ne prikrijejo vonja in okusa glavne jedi. S svežim ingverjevim sokom lahko tudi pokapljamo meso pred ali med pečenjem.

Ingverjev sok dobimo tako, da najprej drobno nastrgamo svežo ingverjevo koreniko ali pa jo zmeljemo v kuhinjskem strojčku za pripravo hrane. ( Bolje se zmelje če dodamo malo vode). Ingverjevo kašo nato iztisnemo skozi gazo.

Posušena ingverjeva korenika

Evropske in bližnjevzhodne kuhinje, več uporabljajo posušene ingverjeve korenike, kot sveže. Ta običaj izvira še iz časov, ko so trgovci, ki so potovali s karavanami, prodajali samo posušena zelišča. V današnjem času uporabljamo mleti ingver predvsem pri kuhanju, proslavil pa se je tudi zaradi uporabe pri napitkih za hujšanje.

Cele posušene korenike niso tako zelo aromatične, kot korenike svežega ingverja. Ko jih zmeljemo, pa vseeno začutimo topel in nekoliko poprast vonj, z nekoliko limonastega pridiha. Tudi okus posušene korenike je prodoren in pikanten.

Posušene koščke ingverja, uporabljajo predvsem v začimbah za razsole in za vlaganje zelenjave. Medtem pa je mleta korenika, izredno pomembna začimba, ki jo uporabljamo pri peki različnih vrst kruha in finega peciva.

Posušeni ingver ima nekoliko drugačen okus od svežega, zato ga ne uporabljamo kot nadomestek sveže korenike.

Ingver zdravilni učinki

Ingverjeva korenina se že dolga stoletja uporablja tudi v zdravilne namene. Rimljani so jo redno uživali, kadar so imeli svoje znamenite pojedine, saj so se tako varovali pred prebavnimi motnjami zaradi preobjedanja.

Že dolgo ingver uporabljajo tudi na Kitajskem in v ajurvedski medicini. Verjamejo, da uživanje svežega zelišča, pomaga pri želodčnih težavah, predvsem zaprtju in driski.

Pomaga tudi pri težavah z dihali, ženske pa ga uporabljajo za lajšanje ginekoloških težav, saj spodbuja energijo v spolnih organih. (1)

V ingverju se nahaja antioksidant, ki se imenuje gingeroli. Zaradi učinkovanja tega antioksidanta, ingverjeva korenina pomaga lajšati bolečine v želodcu in slabost. Mnoga konvencionalna zdravila proti slabosti, pogosto povzročajo neželene stranske učinke, kot so zaspanost ali suha usta. Teh težav pri uživanju ingverja ni!

Z mnogimi raziskavami so dokazali, da ta pekoča začimba, pomaga pri različnih oblikah slabosti. Uporabimo ga lahko za pomoč pri zastrupitvah s hrano, pri potovalni slabosti, v nosečnosti in pri okrevanju po operacijah. Pogosto ga uporabljajo bolniki, ki prejemajo kemoterapijo, saj pomaga lajšati stranske učinke tega težkega zdravljenja.

Zaradi vsebnosti antioksidanta gingerola, sveži ingver tudi blaži simptome revmatoidnega artritisa, osteoartroze, ter raznih vnetij in oteklin mišic. Gingeroli v koreniki upočasnjujejo proizvajanje vnetnih snovi, ki jih poznamo pod imenom prostaglandini in levkotrieni.

Najbolj poznana je uporaba ingverja pri prehladnih obolenjih, saj pospešuje potenje in krepi imunski sistem. Ingver je koristen za zdravljenje kašlja, pri prehladih in  vnetem in bolečem grlu. Pogosto ga kombiniramo z medom in limono! (2)

Kako uporabljamo ingver v receptih za boljše počutje?

Ingver je zdravilno zelišče ali začimba, ki že ima že stoletja velik sloves. Poleg uporabe v kulinariki, ima ingver tudi mnoge zdravilne lastnosti. Pri nas ga najbolj poznamo v naravnih izdelkih za preprečevanje in zdravljenje prehlada, vendar je ingver še mnogo več.

Koliko ingverja na dan

Ingverjeva korenina je najbolj poznana za lajšanje obolenj dihalnih poti, ki se kažejo kot kašelj, prehlad in boleče grlo. Ingver ogreje telo, zato je izredno učinkovit pri podhladitvi. Ker ima diaforetične lastnosti, kar pomeni, da spodbuja potenje, je smiselno poseči po ingverju ko se pojavijo prvi znaki prehlada, to je mrzlica in kihanje.

Pri prehladnih obolenjih se pojavijo mnogi simptomi, ki jih pripravki z ingverjem uspešno blažijo. Za prvo pomoč pri zamašenem nosu, je dovolj že, če prežvečimo košček ingverjeve korenike. Pikantne in aromatične lastnosti ingverja bodo omogočile, da se nos očisti, nosnice odprejo in s tem se izboljša dihanje.

Ingverjev sirup za boleče grlo

Pri bolečem grlu najbolj pomaga ingverjev sirup za boleče grlo. Sirup pomirja bolečine v grlu, topi katar in deluje protibakterijsko.

Recept za ingverjev sirup:

Spasiramo rezino svežega ingverjeve korenike, žlico medu, sok polovice limone in malo vode. Tako pripravljen sirup uživamo nekaj žličk na dan. Sirup lahko hranimo v hladilniku teden dni.

Ingverjev sok proti prehladu

Ingverjev sok proti prehladu naredimo iz svežega ingverja. Spasiramo približno tri cm sveže in olupljene ingverjeve korenike, dodamo malo cimeta in malo limone z lupino.

Vse sestavine zmeljemo v kašo in jih zamešamo v vrelo vodo. Tako pripravljeno mešanico pustimo počivati pet minut. Ingverjev sok pijemo pri prehladnih obolenjih, večkrat na dan po nekaj žličk.

Ingverjev čaj za zbijanje povišane telesne temperature

Pri močnem prehladu ali gripi, imamo pogosto tudi povišano telesno temperaturo. Znižamo jo tako, da spodbudimo potenje, kar lahko storimo tudi z ingverjevim čajem. Ingver vsebuje spojine, ki delujejo protivnetno, delujejo podobno kor blažji aspirin. Zeliščarji ingver cenijo kot diaforetik, kar pomni, da spodbuja potenje, kar prav gotovo pomaga pri zniževanju vročine.

Recept za ingverjev čaj za zbijanje vročine

Približno sedem cm dolg kos ingverjeve korenike narežemo na tanke rezine. Damo jih v lonec in jih zalijemo z litrom vode. Zavremo in počasi kuhamo pol ure, ves čas na šibkem ognju. Odstavimo z ognja in počakamo pol ure, da se ohladi. Čaj precedimo, pijemo ga trikrat na dan, z žličko medu.

Kadar nimamo pri roki sveže ingverjeve korenike, lahko uporabimo tudi ingver v prahu. Pri povišani telesni temperaturi čajno žličko ingverja v prahu prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo počivati deset minut. Nato čaj z ingverjem v prahu precedimo, dodamo žličko medu in pijemo trikrat na dan.

Ingver proti zobobolu

Boleči zob nam lahko povzroči veliko nevšečnosti, posebej če prične boleti kadar nimamo na voljo zobozdravnika. Dokler ne pridemo do zdravnika, lahko zobobol omilimo z nekaj domačimi pripravki. Za prvo pomoč lahko uporabimo čajne vrečke, ingver in kajenski poper, jabolčni kis, sol in celo žvečilno gumi brez sladkorja.

Ingver in kajenski poper za lajšanje bolečin pri zobobolu

Enaka dela ingverja v prahu in kajenskega popra zmešamo z vodo, da dobimo kremo. Vzamemo kos vate in jo zavijemo v kroglico, ki jo namočimo v kremo. Kroglico iz vate, ki smo jo namočili v kremo iz ingverja in kajenskega popra, previdno položimo na zob. Izognimo se dotiku dlesni in jezika. vato pustimo na zobu toliko časa, da bolečina izzveni, ali toliko časa, dokler zdržimo.

Krema je namreč izredno pekoča in mogoče bomo morali vato odstraniti. Uporabimo lahko tudi vsako začimbo posebej, obe bosta pomagali, saj sta obe močni protibolečinski sredstvi. V kajenskem popru se nahaja snov kapsaicin, ki pomaga blokirati živčna sporočila o bolečini, da dosežejo možgane.

Ingver za za zniževanje holesterola in sladkorja v krvi

Ingver ima mnoge zdravilne lastnosti: antioksidativne, protivnetne in tudi protibolečinske. Aktivne učinkovine v ingverju napadajo proste radikale, ki zastrupljajo telo in spodbujajo nastanek mnogih bolezni. Zdravilne snovi v ingverju se borijo tudi proti raznim vnetjem in s tem blažijo bolečine, tudi v mišicah in sklepih.

Ingver je močan razstrupljevalec, učinkuje na vse organe ki sodelujejo pri izločanju strupov iz telesa, tudi na zdravje jeter.  Ingver koristi tudi krvnemu obtoku, saj znižuje nakopičene maščobe in sladkorje, ki se nakopičijo v krvi. Z raziskavami učinkovanja ingverja so tudi dokazali da znižuje raven holesterola in krvnega sladkorja.

Čiščenje črevesja in razstrupljanje telesa z ingverjem je najbolj primerno ob menjavi letnih časov in po preboleli bolezni kjer smo uživali tudi antibiotike. Čiščenje z ingverjem opravimo tudi takrat ko si privoščimo preveč dobre hrane, posebej ob Božičih praznikih ali Veliki noči, ko pojemo preveč peciva in piškotov. 

Ingver za blaženje stresa in depresije

Zdravilne učinkovine v ingverju delujejo tudi na naše možgane. Z rednim uživanjem bomo naš um okrepili in poživili. Ingver nam da energijo ki jo potrebujemo ko so naši možgani najbolj dejavni. Učinkovine vplivajo na živčni sistem in pomagajo preprečevati degenerativne bolezni živčnega sistema. Zeliščarji ga priporočajo pri hudem stresu in depresiji!

Ingver ima tudi imunomodularne lastnosti, to pomeni da uravnava delovanje imunskega sistema in ta se zaradi tega učinkoviteje odzove na napade škodljivih mikroorganizmov.  Aktivne učinkovine ingverja tudi lajšajo obolenja ki nastanejo zaradi podhladitve telesa in tudi vse bolezni dihal. Pomaga pri izkašljevanju, saj utekočini katar, prav tako pa uniči bakterije. Ingver segreva telo, zaradi tega tudi povišuje telesno temperaturo. 

Opravljene so bile tudi raziskave o vplivu ingverjevih učinkovin na zdravljenje raka. Antioksidativne in protivnetne lastnosti bi lahko bile nekoč koristne tudi v boju s tumorji. Opravljeni so bili testi na morskih prašičkih, kjer so ustavili rast rakavih celic v debelem črevesju. Za preventivno preprečevanje rakavih obolenj in rast tumorjev, si pripravimo mešanico ingverja, ginsenga in sečuanskega popra.

Ingver za razstrupljanje 

Razstrupljanje in čiščenje telesa je izredno pomembno, saj lahko nakopičeni strupi v telesu povzročijo veliko težav. Vnetne procese v telesu ki je zasičeno s strupi, lahko preprečimo z rednim prečiščevanjem telesa. Najlažje se in najbolj varno se razstrupimo če uživamo živila ki razstrupljajo. Takšno živilo ali zdravilno zelišče je tudi ingver. Pri razstrupljanju so pomembni organi ki sodelujejo pri odvajanju strupov iz telesa, to so sečila, koža, jetra, želodec, črevesje, kri, limfa, vezivno tkivo, pljuča in bronhiji.

Pripravki iz ingverja sočasno učinkujejo na vse te organe ki sodelujejo pri razstrupljanju, zato je ingver tudi dober prijatelj hitrega hujšanja. Ingver spodbudi tudi žolčnik ki prične učinkovito izločati žolč, hkrati pa omogoča absorpcijo maščob. Učinkovine v ingverju so odgovorne tudi za odstranjevanje strupov iz telesa, posebej ostankov zdravil in holesterola.

Pri razstrupljanju z ingverjem ga lahko kombiniramo tudi z drugimi zdravilnimi zelišči, ali pa ga uporabljamo samega. S pitjem ingverjeva čaja ali z uživanjem suhih pripravkov, bomo prečistili točno določene organe, ki bi drugače potrebovali periodično razstrupljanje.

Razstrupljanje z ingverjem in zelenim čajem

Pri razstrupljanju telesa in pri odstranjevanju strupenih snovi iz telesa, je izredno učinkovita kombinacija ingverja in zelenega čaja. Pripravimo si čaj iz mešanice obeh zelišč in ga popijemo pri zajtrku.

Zmešamo 50 gramov zelenega čaja, 25 gramov posušene ingverjeve korenike in 20 gramov metinih listov. Žlico zeliščnega čaja prelijemo s skodelico vroče vode, pokrijemo in čez 15 minut precedimo. Čaju lahko dodamo žličko medu, razstrupljevali učinek pa še okrepimo s svežim limoninim sokom.

Ingverjev čaj za preprečevanje zastajanja vode v telesu

Ingver je močan diuretik in učinkuje drenažno in prečiščevalno. S tem stimulira limfni sistem in preprečuje zastajanje vode v telesu. Učinkovini soagol in gingerol omogočata diuretične in diaforetične učinke. Diaforetični učinki so zmožnost da se telo hitreje ogreje in poveča potenje. Siaforetično moč povečamo če ingver uživamo v obliki čaja.

Ingverjev čaj za preprečevanje zastajanja vode v telesu si pripravimo v kombinaciji z drugimi zelišči:

 • 30 gramov lipovih cvetov
 • 30 gramov bezgovih cvetov
 • 10 gramov posušene in nastrgane ingverjeve korenike
 • 30 gramov hrapavega oponca (zimzelena vzpenjavka)

Zelišča zmešamo in žličko prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrijemo in po 15 minutah precedimo. Čaj pijemo po dve skodelici na dan, največ 14 dni. Izločanje strupov in odvajanje vode iz telesa še pospešimo če si pripravimo kopel v katero damo ingverjev prevretek.

Pripravimo pa si lahko tudi ingver v kombinaciji z limono. Nastrgamo 3 cm sveže ingverjeve korenike in pol skodelice nastrgane limonine lupinice. S to kombinacijo bomo še dodatno poživili krvni obtok in spodbudili izločanje strupov.

Ingver za otroke

Pri uporabi domačih pripravkov za lajšanje prehladnih obolenj, se pogosto vprašamo,ali lahko pripravke ponudimo tudi otrokom. Pediatri odločno odsvetujejo uživanje ingverjeve korenine pri otrocih do drugega leta starosti.

Tudi pri tej starosti bodimo previdni in otroka počasi navajajmo na nekoliko oster okus ingverja. Najbolj varno uživanje ingverja za otroke, je ingverjev čaj z limono in medom. Ingverjev čaj otroku ponudimo pri prehladu ali gripi, lahko pa tudi za krepitev imunskega sistema. 

Ingverjev čaj z limono za otroke

Za pripravo ingverjeva čaja, ki ga bomo ponudili otroku je najbolj, da v lekarni kupimo ingverjev čaj v vrečki. Eno čajno vrečko ingverjevega čaja prelijemo s skodelico kropa, pustimo stati 10 minut in nato vrečko odstranimo. Ko se čaj nekoliko shladi, dodamo 1 žlico domačega jabolčnega kisa, sok ene limone in žlico medu. 

Ingverjev čaj ponudimo otroku dvakrat na dan po eno skodelico, vedno pripravimo svež čaj.

Ingverjev kruh

Ingverjev kruh običajno pečemo ob različnih praznikih, posebej se prileže ob silvestrski večerji.  Če želimo bolj prazničen kruh, ga lahko okrasimo z parmezanom in potresemo z narezanim glaziranim ingverjem.

Recept za ingverjev kruh:

 • 75 gramov rjavega sladkorja
 • 100 gramov masla
 • 250 gramov sladkornega sirupa
 • 4 žlice domače marmelade
 • 150 ml mleka
 • 2 jajci
 • 1 žlica narezanega kandiranega ingverja (lahko uporabimo tudi glaziranega)
 • 300 gramov ostre bele moke
 • 1 1/2 žličke pecilnega praška
 • 1 žlička jedilne sode
 • 1 žlička zmletega cimeta
 • 3 žličke zmletega ingverja

V kvadratni pekač, globok 18 cm, položimo papir za peko in ga namastimo. V manjši kozici segrejemo maslo, sladkor, sirup in polovico domače marmelade. Mešamo na manjšem ognju, toliko časa, da se maslo stopi. Pustimo da se ohladi.

V večji skledi stepemo mleko, jajce in kandiran ingver. V drugi skledi pa zmešamo presejano moko, pecilni prašek, jedilno sodo, ter zmleti cimet in ingver. Vse sestavine dobro premešamo in jih vlijemo v pripravljen pekač.

Ingverjev kruh pečemo v vnaprej segreti pečici pri 160 stopinjah C, približno 50 minut.

Ko je kruh pečen, ga s kuhinjskimi rokavicami in paletnim nožem ločimo od roba pekača. Prestavimo ga na mrežast podstavek in odluščimo papir za peko.

Po vrhu kruha namažemo preostalo marmelado, ali ga okrasimo s parmezanom ali narezanim, glaziranim ingverjem. Ingverjev kruh je čudovita sladica, ki ga lahko vzamemo s seboj za malico, ko se z družino odpravimo na izlet v hribe. 

Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imunskega sistema, posebej v času praznikov, ko zaužijemo preveč nezdrave hrane. Čudovita kombinacija ingverja, kurkume, piščančjega fileja, zelenjave in začimb. Juho lahko ponudimo pri kosilu kot glavno jed, zraven ponudimo kruh, ki ga spečemo z drožmi. Juho lahko postrežemo tudi pri Božični večerji! 

Recept za protivnetno ingverjevo juho:

 • 2 žlici olivnega olja
 • 1 drobno sesekljana čebula
 • 4 sesekljani korenčki
 • 3 sesekljana stebla zelene
 • 2 skodelici narezanega svežega zelja
 • sol in poper
 • 1 žlička kurkume
 • 1 žlička čebule v prahu
 • 1/2 žličke timijana
 • 1/2 žličke majarona
 • 3 sesekljani stroki česna
 • 4 žlice mletega ingverja
 • 8 skodelic piščančje juhe z malo soli
 • 1 kg piščančjih prsi, narezanih na kocke
 • 2 skodelici zamrznjenega graha

V večjem loncu segrejemo olivno olje, dodamo sesekljano čebulo, korenje, zeleno in zelje. Pražimo 10 minut, da se zelenjava malo zmehča. Nato dodamo česen, ingver, sol, poper, kurkumo, čebulo v prahu, timijan in majaron.

Prilijemo piščančjo juho, zavremo, znižamo temperaturo in počasi kuhamo. Narezane piščančje prsi posolimo in kuhamo 15 minut, nato jih vzamemo iz vode in ohladimo.

Piščančje meso nato zmeljemo ali raztrgamo z vilicami in stresemo v juho. Dodamo zamrznjen grah in kuhamo še 15 minut. Po okusu dodamo še začimbe in takoj postrežemo.