Kaj je ingver in kako ga uporabljamo?

posted in: Aktualno, Bivanje, Narava, Zdravje | 0
ingver
INGVER V PRAHU! SUPER CENA! KLIKNI SLIKO!

Ingver nas predvsem spominja na tople napitke, ki jih pijemo v mrzlih zimskih dneh, ko se nas lotevajo prehladna obolenja. Posebej priljubljen je ingverjev čaj z limono, ki je med najbolj priljubljenimi naravnimi pripravki, za zdravljenje prehlada.

Z narezano ingverjevo koreniko in kurkumo, si lahko pripravimo tudi izredno učinkovit napitek za hujšanje!  Uporabljamo lahko svež in posušen ingver. Najprej si oglejmo sveži ingver, ki je nekoliko pekoč in pikanten. Sveži ingver lahko uporabljamo kot zdravilno zelišče in kot izredno uporabno začimbo v kulinariki.

 

Kako uporabljamo sveži ingver?

 

Sveži ingver, Zingiber officinale, je podzemno steblo bujne rastline ingverja, ki nekoliko spominja na manjši bambus. Ingver je poznan kot zdravilno zelišče poznan že preko 3000 let! V starih zapisih ga opisujejo kot pekočo začimbo, ki so jo uporabljali predvsem v indijski kuhinji. Omenjajo ga tudi sanskrtski zapisi, na veliko pa naj bi ga užival tudi Konfucij. V Aziji običajno uporabljajo sveže ingverjeve korenike, posušeni ingver pa uporabljajo predvsem pri pripravi masale.

sveži ingver

 

Sveži ingver ima polno, toplo, osvežujočo aromo, ki ima sladki pridih po agrumih. Okus sveže korenike je pekoč in pikanten. Bolj blagega okusa je mlada korenika. Cela, sveža korenika ima bledo rumenkasto kožico, ki obdaja rumeno sredico. Sredica mora biti vedno trda in ne vlaknasta.

 

Ko kupujemo sveže korenike, preverimo, če so trde, nabrekle, nezgrbančene in težke. Hranimo jih v hladilniku, kjer se obdržijo več tednov.

Kako pridelujejo ingver?

 

Ingverjeve korenike izkopljejo še dovolj mehke, to je od dva do pet mesecev po sajenju rastline. Korenike, ki so namenjene prodajali sveže, najprej operejo in nekaj dni sušijo. Korenike za prodajo tudi posušijo, vlagajo in kristalizirajo. Te korenike najprej olupijo, narežejo na rezine in za nekaj dni namočijo v slanico.

 

Nato jih sperejo in prekuhajo ali vložijo v sirup. Ingver, ki je namočen v sirupu, lahko prav tako posušijo in posujejo s sladkorjem v prahu.

 

Kako uporabljamo sveži ingver v kulinariki?

 

Sveži ingver uporabljamo v kulinariki, posebej priljubljen je za pripravo pikantnih jedi. S svojim svežim vonjem, prekrije vonj rib in mesa.  Zato ga predvsem na Kitajskem narežejo na rezance, ali na drobno sesekljajo, ter ga dodajo jedem iz mesa, rib ali morskih sadežev.

 

Če želijo, da ima jed močnejši okus, dodajo jedi večje in neolupljene dele korenike. Ko je jed kuhana, koreniko odstranijo in jed postrežejo. Uporabljajo ga tudi za začinjanje zelenjavnih jedi, najpogosteje zelja in listnato zelenjavo. Poznamo mnoge čudovite recepte, kjer je uporabljena zelenjava in sveža ingverjeva korenika. Sveži ingver se odlično dopolnjuje z baziliko, čiliji, kokosovim orehom, kurkumo, limetinim sokom, sojino omako, ribjo omako, zimsko čebulo in meto.

 

 

Kako uporabljamo posušeno  ingverjevo koreniko?

 

 

Evropske in bližnjevzhodne kuhinje, več uporabljajo posušene ingverjeve korenike, kot sveže. Ta običaj izvira še iz časov, ko so trgovci, ki so potovali s karavanami, prodajali samo posušena zelišča. V današnjem času uporabljamo mleti ingver predvsem pri kuhanju, proslavil pa se je tudi zaradi uporabe pri napitkih za hujšanje.

 

Cele posušene korenike niso tako zelo aromatične, kot korenike svežega ingverja. Ko jih zmeljemo, pa vseeno začutimo topel in nekoliko poprast vonj, z nekoliko limonastega pridiha. Tudi okus posušene korenike je prodoren in pikanten. Posušene koščke ingverja, uporabljajo predvsem v začimbah za razsole in za vlaganje zelenjave. Medtem pa je mleta korenika, izredno pomembna začimba, ki jo uporabljamo pri peki različnih vrst kruha in finega peciva.

 

 

Posušeni ingver ima nekoliko drugačen okus od svežega, zato ga ne uporabljamo kot nadomestek sveže korenike.

 

Kakšne so zdravilne lastnosti ingverja?

 

ingverjev čaj
ZELIŠČNI ČAJ INGVER IN MALINA! PREVERI CENO!

Ingverjeva korenina se že dolga stoletja uporablja tudi v zdravilne namene. Rimljani so jo redno uživali, kadar so imeli svoje znamenite pojedine, saj so se tako varovali prebavnimi motnjami zaradi preobjedanja.

 

Že dolgo ingver uporabljajo tudi na Kitajskem in v ajurvedski medicini. Verjamejo, da uživanje svežega zelišča, pomaga pri želodčnih težavah, predvsem zaprtju in driski. Pomaga tudi pri težavah z dihali, ženske pa ga uporabljajo za lajšanje ginekoloških težav, saj spodbuja energijo v spolnih organih. (1)

 

Kakšne zdravilne učinkovine najdemo v ingverju?

 

 

V ingverju se nahaja antioksidant, ki se imenuje gingeroli. Zaradi učinkovanja tega antioksidanta, ingverjeva korenina pomaga lajšati bolečine v želodcu in slabost. Mnoga konvencionalna zdravila proti slabosti, pogosto povzročajo neželene stranske učinke, kot so zaspanost ali suha usta. Teh težav pri uživanju ingverja ni!

 

Z mnogimi raziskavami so dokazali, da ta pekoča začimba, pomaga pri različnih oblikah slabosti. Uporabimo ga lahko za pomoč pri zastrupitvah s hrano, pri potovalni slabosti, v nosečnosti in pri okrevanju po operacijah. Pogosto ga uporabljajo bolniki, ki prejemajo kemoterapijo, saj pomaga lajšati stranske učinke tega težkega zdravljenja.

 

Zaradi vsebnosti antioksidanta gingerola, sveži ingver tudi blaži simptome revmatoidnega artritisa, osteoartroze, ter raznih vnetij in oteklin mišic. Gingeroli v koreniki upočasnjujejo proizvajanje vnetnih snovi, ki jih poznamo pod imenom prostaglandini in levkotrieni. Najbolj poznana je uporaba ingverja pri prehladnih obolenjih, saj pospešuje potenje in krepi imunski sistem. Ingver je koristen za zdravljenje kašlja, pri prehladih in  vnetem grlu. Pogosto ga kombiniramo z medom in limono! (2)

 

Poglejte še, kako lahko ingver gojimo v posodi: