Ingverjev čaj za prehlad

ingverjev čaj
INGVERJEV ČAJ – NEPOGREŠLJIV PRI PREHLADU! POGLEJ VEČ!

Ingverjev čaj: V zimskem času nas pogosto presenetijo prehladna obolenja. Gripa in prehlad in podobni nevarni virusi, nas lahko kar za nekaj časa položijo v posteljo, zato je najbolje, da se okužbam izognemo. Ingverjev čaj nam lahko močno olajša težave pri prehladnih obolenjih.  Prehladna obolenja najprej ogrozijo majhne otroke, zato moramo pri njih še posebej skrbeti za močan imunski sistem.

Ingverjeva korenika vsebuje učinkovine monoterpene in aldehide, ki učinkovito delujejo na najbolj razširjene prehladne viruse. Z uživanjem ingverjevega čaja spodbudimo tudi potenje in s tudi s tem pomagamo pregnati prehlad. Ingver deluje tudi razkužilno in olajšuje izkašljevanje, zato ga nam pomaga tudi pri bronhialnih obolenjih.

Ingverjev čaj

Skrbeti moramo za dobro odpornost, saj se samo dober imunski sistem lahko bori proti virusom in bakterijam. Dobra obramba pred mikroorganizmi, ki lahko ogrozijo naše zdravje, je tudi ingverjev čaj in razni napitki, ki jim dodamo ingverjevo korenino ali ingver v prahu.

Ingverjev čaj za prehlad

Ingver je posebej učinkovit pri zimskih obolenjih dihal, kamor prištevamo predvsem prehlad, boleče grlo in kašelj. Poleg zdravilnega timijana, je ingver najbolj učinkovito zelišče za zdravljenje zgornjih dihalnih poti. Več o ingverju si preberite v članku: Kaj ingver in kako ga uporaljamo?

Kako učinkuje ingverjev čaj na naš organizem?

Z ingverjevimi toplimi napitki, pa si lahko učinkovito pomagamo pri podhladitvi organizma, saj ima ingver zmožnost segrevanja telesa.

Kitajska tradicionalna medicina,  svežo ingverjevo koreniko, priporoča za blaženje vseh težav, ki so povezane z mrazom. Učinkovine v tej čarobni začimbi, imajo diaforetične lastnosti, kar pomeni, da spodbujajo potenje. Takoj, ko se pojavijo prvi znaki prehlada, ko pričnemo kihati, smrkati ali nas mrazi, si pripravimo topel napitek z ingverjem, najbolje ingverjev čaj!

Pripravki iz sveže ingverjeve korenike

Za pripravo ingverjevega čaja, potrebujemo nekaj centimetrov ingverjeve korenine in vodo. Korenino olupimo in narežemo na tanke rezine. Medtem zavremo liter vode in damo vanjo rezine ingverja. Kuhamo deset minut in nato odcedimo.

Ingverjev čaj ima močan, pekoč, a vseeno osvežujoč okus. Če ne prenesemo preveč pekočega okusa, damo v vodo manj korenine in na koncu dodamo še kakšno naravno sladilo. Ingver lahko kombiniramo tudi z drugimi zdravilnimi mešanicami, najbolj poznani so napitki z medom in limono.

Ingverjev sirup za blaženje bolečin v grlu

Kadar smo prehlajeni, nas pogosto tudi boli grlo. Za blaženje bolečin v grlu, lahko prav tako uporabimo svežo ingverjevo korenino. Pripravimo si zdravilni sirup, ki bo pomiril bolečine v grlu, raztopil katar in uničil bakterije.

Recept za sirup:

Olupimo nekaj sveže ingverjeve korenine in jo narežimo na rezine. Eno ali dve sveži rezini spasiramo, dodamo žlico medu, stisnemo polovice limone in dodamo sok, ter na koncu še pol kozarčka vode.

Sirup uživamo v času prehlada in ko nas boli grlo. Večkrat na dan popijemo žličko sirupa, ki ga lahko hranimo v hladilniku, kjer se bo obdržal sedem dni.

Toliko pa pravijo, da traja tudi prehlad – sedem dni ali en teden!

Ingverjev sok proti prehladu

Olupimo približno tri cm sveže ingverjeve korenine in jo narežimo na rezine, ki jih spasiramo. Dodamo četrt žličke cimeta v prahu in pol žličke limone, skupaj z olupkom. Vse sestavine zmeljemo v gosto kašo in dodamo dve skodelici vroče vode. Sok pustimo počivati pet minut in nato pijemo večkrat na dan.

Namesto sveže korenine, lahko za napitek uporabimo tudi posušen ingver, dodamo žlico limoninega soka in sladkamo z žličko medu.

Ingverjev čaj z limono in medom

V zimskem času, ko se nas loteva prehlad ali nas v posteljo celo položi gripa, je vroč čaj z limono in medom, še kako dobrodošel. Če pa limono in med kombiniramo še z ingverjem, smo na dobri poti, da premagamo težave ki nam jih povzroča prehlad.

Ingverjevo korenino olupimo in narežemo na tanke rezine, ki jih stresemo v večji lonec. Dolijemo liter vode in zavremo. Ingverjevo korenino ( približno 5 cm korenine)  pustimo vreti 10 minut, nato lonec odstavimo z ognja. Stisnemo polovico limone in sok prilijemo k ingverjevemu čaju. Preostalo polovico limone narežemo na krhlje in jo dodamo k čaju.

Ingverjev čaj pijemo večkrat na dan, med dodamo po okusu.

Ingverjev čaj za hujšanje

Ingver deluje antioksidantno in protivnetno, če pa mu dodamo kurkumo, bomo to delovanje še okrepili. Kurkuma je indijska začimba, ki zavira škodljivo delovanje prostih radikalov in razna vnetja. Vnetja v telesu so poleg drugih obolenj, pogosto tudi vzrok za prekomerno telesno težo.

 

 

Preberite si tudi: Ingver za hujšanje in boljšo prebavo! (1)