ingverjev čaj zdravilni učinkiV zimskem času nas pogosto presenetijo prehladna obolenja. Gripa in prehlad nas lahko kar za nekaj časa položijo v posteljo, zato je najbolje, da se okužbam izognemo. Skrbeti moramo za dobro odpornost, saj se samo dober imunski sistem lahko bori proti virusom in bakterijam. Dobra obramba pred mikroorganizmi, ki lahko ogrozijo naše zdravje, je tudi ingverjev čaj in razni napitki, ki jim dodamo ingverjevo korenino ali ingver v prahu.Ingver je posebej učinkovit pri zimskih obolenjih dihal, kamor prištevamo predvsem prehlad, boleče grlo in kašelj.

 

 

Z ingverjevimi toplimi napitki, pa si lahko učinkovito pomagamo pri podhladitvi organizma, saj ima ingver zmožnost segrevanja telesa.  Kitajska tradicionalna medicina,  svežo ingverjevo koreniko, priporoča za blaženje vseh težav, ki so povezane z mrazom.

 

ingverjev čaj

 

Učinkovine v tej čarobni začimbi, imajo diaforetične lastnosti, kar pomeni, da spodbujajo potenje. Takoj, ko se pojavijo prvi znaki prehlada, ko pričnemo kihati, smrkati ali nas mrazi, si pripravimo topel napitek z ingverjem!

 

Več o ingverju si preberite v članku: Kaj ingver in kako ga uporabljamo?

 

Kako pripravimo ingverjev čaj in napitke z ingverjem?

 

Za pripravo ingverjevega čaja, potrebujemo nekaj centimetrov ingverjeve korenine in vodo. Korenino olupimo in narežemo na tanke rezine. Medtem zavremo liter vode in damo vanjo rezine ingverja. Kuhamo deset minut in nato odcedimo.

 

 

Ingverjev čaj ima močan, pekoč, a vseeno osvežujoč okus. Če ne prenesemo preveč pekočega okusa, damo v vodo manj korenine in na koncu dodamo še kakšno naravno sladilo. Ingver lahko kombiniramo tudi z drugimi zdravilnimi mešanicami, najbolj poznani so napitki z medom in limono.

 

 

 

Sirup za blaženje bolečin v grlu

Kadar smo prehlajeni, nas pogosto tudi boli grlo. Za blaženje bolečin v grlu, lahko prav tako uporabimo svežo ingverjevo korenino. Pripravimo si sirup, ki bo pomiril bolečine v grlu, raztopil katar in uničil bakterije.

 

Recept za sirup:

 

Olupimo nekaj sveže ingverjeve korenine in jo narežimo na rezine. Eno ali dve sveži rezini spasiramo, dodamo žlico medu, stisnemo polovice limone in dodamo sok, ter na koncu še pol kozarčka vode.

 

ingverjev sirup

 

Sirup uživamo v času prehlada in ko nas boli grlo. Večkrat na dan popijemo žličko sirupa, ki ga lahko hranimo v hladilniku, kjer se bo obdržal sedem dni.

Toliko pa pravijo, da traja tudi prehlad – sedem dni ali en teden! (1)

 

Sok proti prehladu

Olupimo približno tri cm sveže ingverjeve korenine in jo narežimo na rezine, ki jih spasiramo. Dodamo četrt žličke cimeta v prahu in pol žličke limone, skupaj z olupkom. Vse sestavine zmeljemo v gosto kašo in dodamo dve skodelici vroče vode. Sok pustimo počivati pet minut in nato pijemo večkrat na dan.

ingverjev sok proti prehladu

 

Namesto sveže korenine, lahko za napitek uporabimo tudi posušen ingver, dodamo žlico limoninega soka in sladkamo z žličko medu.

 

Kako povečamo učinek ingverja s kurkumo?

Ingver deluje antioksidantno in protivnetno, če pa mu dodamo kurkumo, bomo to delovanje še okrepili. Kurkuma je indijska začimba, ki zavira škodljivo delovanje prostih radikalov in razna vnetja.

 

zdravilni napitek iz kurkume in ingverja

 

Vnetja v telesu so poleg drugih obolenj, pogosto tudi vzrok za prekomerno telesno težo. Preberite si tudi: Ingver za hujšanje in boljšo prebavo!