Ješprenj ali ječmen je žal precej pozabljeno živilo. Ječmen je staro žito, ki je precej bolj zdravo od pšenice, predvsem zaradi višje vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin.
V ješprenju so tudi vitamini skupine B in vitamin E. Uživanje ješprenja znižuje vrednosti holesterola. Ješprenj ali ješprenova juha je lahko tudi odličen obrok za manjše otroke.
Ješprenj
Najbolj poznana jed iz ješprenja je ričet, ki je precej pogosto na mizi. Ko govorimo o ječmenu in ješprenju, moramo vedeti, da je ješprenj olupljen ječmen in je pri nas tudi bolj v uporabi. Ješprenj uporabimo tudi za ričet, ki ga kuhamo po različnih receptih, običajno dodamo fižol, krompir in zelenjavo.
Iz oluščenega ječmena pripravljajo tudi ječmenove kosmiče, najbolj poznana je ječmenova kaša. Manj poznana je ječmenova kava, ki je odličen nadomestek za kavo, če se želimo ogniti kofeinu.
Kazalo
Ričet
Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poznamo veliko receptov, običajno oluščen ječmen kombiniramo s fižolom, krompirjem in drugo zelenjavo.
Recept za ričet s prekajeno slanino:
- 200 gramov ješprenja
- 150 gramov fižola
- 40 gramov maščobe
- 80 gramov čebule
- 40 gramov prekajene slanine
- 1/2 žlice paradižnikove mezge
- 120 gramov korenja
- 60 gramov zelene
- 60 gramov peteršiljeve korenine
- 100 gramov svežega paradižnika
- lovorjev list
- sol
- česen
- svež peteršilj
Zvečer namočimo posebej fižol in ješprenj in ju naslednji dan tudi vsakega posebej skuhamo. K vsakemu dodamo lovorjev list. Na maščobi zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo na kocke narezano slanino in ko se razpusti, dodamo paradižnikovo mezgo. Vse skupaj še malo prepražimo in nato dodamo drobno naribano korenje, peteršiljevo korenino in zeleno.
Nato dodamo olupljen in na kocke narezan svež paradižnik. Vso zelenjavo dobro podušimo in jo skupaj s kuhanim fižolom dodamo k kuhanemu ješprenju. Vse skupaj premešamo in nato dodamo strt česen in drobno sesekljan svež peteršilj.
Sol dodamo po okusu, upoštevati moramo, da je prekajena slanina običajno precej slana. Ričet postrežemo s sveže pečenim kruhom, lahko kot samostojen obrok ali kot prilogo.
Ričet s kislim zeljem
Klasični ričet lahko obogatimo tudi s kislim zeljem in dobimo izredno okusno enolončnico.
Recept za ričet s kislim zeljem:
- 400 gramov kislega zelja
- 1 liter kuhanega ričeta
Zvečer namočimo posebej fižol in ješprenj in ju naslednji dan tudi vsakega posebej skuhamo. K vsakemu dodamo lovorjev list. Na maščobi zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo na kocke narezano slanino in ko se razpusti, dodamo paradižnikovo mezgo. Vse skupaj še malo prepražimo in nato dodamo drobno naribano korenje, peteršiljevo korenino in zeleno.
Nato dodamo olupljen in na kocke narezan svež paradižnik. Vso zelenjavo dobro podušimo in jo skupaj s kuhanim fižolom dodamo k kuhanemu ješprenju. Vse skupaj premešamo in nato dodamo strt česen in drobno sesekljan svež peteršilj. Posebej skuhamo kislo zelje, skupaj z lovorovim listom.
Ko je zelje kuhano, ga primešamo k že kuhanemu ričetu.
Sol dodamo po okusu, upoštevati moramo, da je prekajena slanina običajno precej slana.
Ješprenj s kislim zeljem
Preprosta in okusna jed, ki jo zabelimo z ocvirki in ponudimo kot samostojno jed.
Recept za ješprenj s kislim zeljem:
- 400 gramov kislega zelja
- 150 gramov ješprenja
- 60 gramov ocvirkov
- sol
- lovorov list
Kislo zelje operemo, če je prekislo in ga kuhamo skupaj s čez noč namočenim ješprenjem. Jed mora biti gosta, ponudimo toplo, zabeljeno z ocvirki.
Ješprenj s praženimi jetri
Ješprenj z praženimi jetri je manj poznana stara jed, ki je izredno okusna, ponudimo jo kot samostojni obrok.
Recept za ješprenj s praženimi jetri:
- 240 gramov ješprenja
- 400 gramov jetrc
- 40 gramov masti
- 40 gramov prekajenega svinjskega mesa
- 100 gramov čebule
- 1 žlička belega vina
- sol in poper
Ješprenj čez noč namočimo in ga naslednji dan skuhamo v večji količini vode.
Medtem ko se ješprenj kuha, pripravimo pražena jetrca. Na masti razpustimo na kocke narezano prekajeno slanino in nato na slanini prepražimo naribano čebulo.
Ko čebula zarumeni, dodamo na tanke lističe narezana jetra in jih pražimo na močnem ognju. Tik preden dodamo kuhan ješprenj, jetra poškropimo z belim vinom, prevremo in na koncu dodamo sol in poper.
Ko je ješprenj kuhan, ga odcedimo, splahnemo z vodo, pomešamo s praženimi jetri in takoj postrežemo.
Ješprenj z mesno omako
Okusna jed z ješprenjem in govedino.
Recept za ješprenj z mesno omako:
- 240 gramov ješprenja
- 40 gramov masti
- 100 gramov čebule
- 400 gramov mlade govedine
- rdeča paprika
- 1 paradižnik ali 2 žlički paradižnikove mezge
- sol
Ješprenj čez noč namočimo in ga naslednji dan skuhamo v večji količini vode. Ko je kuhan, ga odcedimo, splahnemo pod vodo in ga primešamo k meni omaki.
Mesna omaka: Na masti prepražimo na lističe narezano čebulo in ko zarumeni, dodamo na kocke narezano meso. Vse skupaj malo prepražimo, solimo in počasi dušimo. Tik preden je jed kuhana, dodamo rdečo papriko in paradižnik, ter še kratek čas dušimo. Jed lahko ponudimo kot samostojno jed, ali kot predjed, lahko tudi na Silvestrski večerji.
Gobova juha z jurčki in ješprenjčkom
V jesenskem času lahko tudi gobovo juho obogatimo z ješprenjem.
Recept za gobovo juho z ješprenjem:
- 100 gramov ješprenjčka
- 1/2 kg svežih jurčkov
- 1 korenček
- 3 žlice olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- svež peteršilj
- 1 žlička moke
- sol in poper
- timijan
- majaron
Ješprenjček preberemo, operemo in čez noč namočimo. Naslednji dan ga skuhamo v isti vodi, ves čas naj počasi vre. Čez čas dodamo narezan korenček. Na maščobi zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo na liste narezane jurčke, strt česen in malo moke.
Dodamo malo vode in gladko razkuhamo, ter zlijemo k napol kuhanemu ješprenju. Dodamo sol, poper, timijan in majaron. Juha mora biti gosta, postrežemo jo s kosom sveže pečene orehove potice.
Ješprenova juha
Ješprenova ali ješprenjeva juha je podobna ričetu, vendar ne dodamo mesa ali fižola.
Recept za juho z ješprenjem:
- 80 gramov ješprenja
- 1 lovorjev list
- jušna zelenjava
- sol
- česen
- 3 krompirji
- drobnjak
- peteršilj
Namočen ješprenj kuhamo v slanem kropu z lovorovim listom in jušno zelenjavo. Ko je ješprenj kuhan, dodamo na majhne kocke narezan krompir in kuhamo toliko časa, da se zmehča.
Preden juho postrežemo, odvzamemo lovorov list in jušno zelenjavo, dodamo strt česen in sesekljan peteršilj, na koncu juho posujemo z drobno narezanim drobnjakom.
Ješprenjeva juha z zelenjavo
Ješprenjeva juha z zelenjavo je okusna jed na žlico, ki jo lahko ponudimo tudi ob posebnih priložnostnih, posebej če imamo za mizo vegetarijanca. Enolončnico z ješprenjem lahko pripravimo v času, ko imamo na voljo veliko sezonske zelenjave, lahko pa uporabimo tudi zamrznjeno zelenjavo.
Recept za ješprenjevo juho z zelenjavo:
- 1/4 kg ješprenja
- 1 lovorov list
- ščepec timijana
- ščepec majarona
- 1/2 šopka svežega peteršilja
- peteršiljev koren
- košček zeleninega gomolja
- srček zeljne glave
- pest narezanega stročjega fižola
- pest graha
- 1 paprika
- 1 paradižnik
- 1 čebula
- 20 dag posušenih jurčkov
- česen
Ješprenj operemo in za nekaj ur namočimo. Nato ga pristavimo skupaj z začimbami in kuhamo pol ure. Nato dodamo na kocke zrezano zelenjavo in na maščobi prepraženo sesekljano čebulo, ki smo ji dodali narezane jurčke in strt česen. Pokrijemo in pustimo počasi vreti še polo ure.
Juho lahko ponudimo tudi kot predjed na Božični večerji, zraven pa ponudimo košček božičnega peciva.
Ješprenj v juhi
Ješprenj lahko tudi zakuhamo v juho kot jušno zakuho.
- 10 dag ješprenja
- 1 1/2 l juhe
Opran ješprenj prevremo v vodi, ga odcedimo in stresemo v vrelo juho. Premešamo, pokrijemo in na nizkem ognju počasi kuhamo približno 2 uri. Ješprenjčka ne mešamo, ker se rado prismodi.
Juho lahko odišavimo s strtim česnom in timijanom, proti koncu kuhanja dodamo v juho še svež, drobno sesekljan peteršilj.
Ješprenjček s suhim mesom
Za najboljši ričet potrebujemo ješprenjček, suho meso, fižol, zelenjavo in krompir. Za mnoge je to najboljša jed na žlico.
- 3/4 kg ješprenja
- 1/2 kg suhega mesa
- 15 dag fižola
- jušna zelenjava; 2 korenčka, korenika peteršilja, 1 por, gomolj zelene, 3 zeljen liste, 1/2 kolerabice, 1 čebula, 2 stroka česna, 3 paradižniki, 1 paprika
- 1 lovorov list
- poper in sol
- 1/2 kg krompirja
Ješprenj in fižol čez noč namočimo, naslednji dan ju odcedimo in damo skupaj kuhat v velik lonec. Če imamo mlado suho meso, ga damo v lonec kasneje, starejše meso pa takoj. Zavremo in čez približno pol ure dodamo očiščeno in narezano zelenjavo.
Premešamo in dodamo še vse začimbe in dišavnice. Čisto na koncu. 20 minut pred koncem kuhanja, dodamo v jed opran, olupljen in narezan krompir. Solimo čisto na kocu kuhanja, saj moramo preveriti slanost jedi zaradi mesa.
Preden ješprenj postrežemo, kuhano zelenjavo odstranimo, ali pa jo čisto na drobno narežemo. Meso narežemo na rezine ali večje kose in ga postrežemo posebej, ali pa zamešamo v jed. K ričetu lahko ponudimo kislo zelje ali repo, seveda pa se vedno prileže tudi kakšna sladica.
Viri: Ješprenj;
- Felicita Kalinšek; Velika Slovenska kuharica
- Kuharica; Mohorjeva družba Celje