Kako shujšati na varen način, brez da ogrozimo svoje zdravje? Med nami je vse več ljudi, ki imajo preveliko telesno težo, zato se o hujšanju vse več piše tudi na družbenih omrežjih. Vendar se pri vseh nasvetih še vedno poraja vprašanje, kakšen način hujšanja je varen in dovolj učinkovit.kako shujšati

 

Pri raznih hitrih dietah se nam pogosto zgodi, da sicer shujšamo, a kmalu ko opustimo dieto, se nam kilogrami takoj povrnejo, običajno še kakšen več.

 

Vsekakor se moramo hujšanja lotiti premišljeno, zrelo in tudi po posvetu z zdravnikom. Kakšne diete so nam na voljo in kako delujejo,  si lahko podrobno preberete v članku: Ali shujševalne diete resnično delujejo?

 

Kako shujšati varno in se zraven zabavati?

 

Ko slišimo besedo hujšanje, dieta, telovadba…običajno pomislimo na kakšno posebno obliko mučenja. Vendar ni potrebno, da je tako. Hujšanje je lahko tudi zabavno in brez prevelikega odrekanja. Preden se lotimo kakšne divje diete, se vsekakor prej dobro seznanimo z njo!

 

 

hujšanjeMoramo pa vedeti, da samo odrekanje hrani in zmanjšanje vnosa kalorij v telo, nikakor ne bo dovolj.

 

Če želimo resnično shujšati, moramo najprej spremeniti način življenja. Najprej se moramo spraviti iz udobnega okolja doma in se odpraviti v naravo.

 

 

Ni nujno potrebno, da postanemo zagrizen tekač ali hribolazec! Dovolj je, da se vsaki dan odpravimo na daljši sprehod, ali pa se vpišemo na aerobiko ali tečaj plesa. Pomembno je, da se gibamo in še enkrat gibamo! Šele nato pride na vrsto hrana in seveda pijača. Vnos tekočine je pri hujšanju zelo pomembno, saj lahko zaradi zmanjšanega vnosa hrani, dehidriramo.

 

Pomembni nasveti, ki jih moramo upoštevati preden se lotimo hujšanja

 

Preden se brezglavo lotimo hujšanja, moramo resnično razmisliti o več dejavnikih, ki vplivajo na našo težo. Žalostna resnica je, da med nami več pretežkih ljudi, kot tistih z idealno težo.

Zato moramo pred hujšanjem vedeti tudi to, kaj vse vpliva na pridobivanje kilogramov:

 

 • Glavni krivec za odvečne kilograme, je prav gotovo preveč hrane in premalo gibanja. Tukaj se še lahko izgovorimo na genetiko in počasno presnovo, a dejstvo je, da imamo preveliko telesno težo.
 • Možno je, da na težo vpliva hrana, ki jo pojemo, kadar nismo doma. V restavracijah ali celo na ulici, običajno jemo močno in visoko kalorično hrano, zato moramo prehranjevanju izven doma posvetiti več pozornosti.
 • Mogoče smo že poskusili s kakšno dieto, ki je predpisovala strogo omejevanje hrane. Verjetno smo jo opustili in se začeli kmalu periodično prenajedati.
 • Ali je na našem jedilniku preveč predelane hrane, ki vsebuje visoke deleže rafiniranih sladkorjev in maščob? To je prav gotovo lahko vzrok za debelost.
 • Kilogrami se tudi nabirajo, če v službi večino časa sedimo in to nadaljujemo tudi doma pred televizorjem.
 • Vsekakor so lahko krive prevelike porcije in premajhno uživanje živil, ki vsebujejo vlaknine. To so predvsem sadje, žita in zelenjava.

 

nasveti za hujšanje

 

Kako povečati dnevno telesno aktivnost, kadar nimamo možnosti za redno vadbo:

 

 • Preden se zjutraj stuširamo, naredimo nekaj preprostih vaj, ki jih ponovimo tudi po tuširanju. S tem povečamo gibljivost telesa.
 • Izogibajmo se dvigalom in čim več hodimo po stopnicah. Če imamo trgovino blizu, lahko po kakšno manjšo stvar odidemo peš.
 • Kadar sedimo pred televizorjem, poskusimo izmenjavati položaj iztegnjenih nog, tako da stopala spravimo skoraj v isto višino kot imamo kolena.
 • Kadar opravljamo daljše telefonske pogovore, vstanimo in se sprehajajmo po prostoru. 

 

 

učinkovito hujšanje

 

 

 • Avto namenoma parkirajmo dlje od mesta kamor smo namenjeni in to razdaljo pretecimo.
 • Medtem ko čakamo da zavre juha ali voda za kavo, lahko na mestu poskakujemo, se dvignemo na prste nog ali mahamo z rokami.
 • Poskusimo lahko tudi nekaj nepredstavljivega: Namesto da nekomu pošljemo pošto po računalniku, se odpravimo k njemu in se osebno pogovorimo.
 • Vsak dan počistimo po hiši, kakšno uro vrtnarimo in si vzemimo čas za igro z otroci.
 • Zjutraj in zvečer zaplešimo na svojo najljubšo pesem.

 

 

Kakšno hrano naj uživamo, če želimo uspešno shujšati?

 

To vprašanje je bilo že tolikokrat postavljeno, da bi si lahko predstavljali, da ljudje okoli nas že vse vedo. A resnica je drugačna, saj v poplavi nasvetov o raznih dietah in tehnikah hujšanja, ne znamo več izbrati primernega načina hujšanja. V vsakem primeru vemo, da moramo manj pojesti in se več gibati. Naši obroki morajo vsebovati veliko svežega sadja in zelenjave, nikakor pa telo ne smemo prikrajšati za druga živila.

dieta brez ogljikovih hidratov

 

 

Če se odločimo za dieto, ki vsebuje manj ogljikovih hidratov, kot na primer lchf dieta, moramo biti vseeno previdni, da ne zaužijemo preveč maščob in beljakovin. 

 

 

Prav tako pa teh pomembnih hranil ne smemo omejevati, saj jih naš organizem potrebuje. V nadaljevanju članka si preberite nekaj osnovnih podatkov o skupinah živil, ki jih moramo uživati, kljub temu da hujšamo!

 

Sadje in zelenjava

 

Sadje in zelenjava sta pri hujšanju zelo pomembna! Sadje skrbi za zdravo prebavo, razstruplja organizem in preprečuje zaprtje. Za varno in uspešno hujšanje, je prvi pogoj dobro delujoča prebava.

 

glikemični indeks

Sadje običajno vsebuje veliko vode, kar preprečuje dehidracijo in pospešuje delovanje črevesja. Zaradi velike vsebnosti vlaknin pospešuje peristaltiko in ureja prebavo. Sadje vsebuje naravne sladkorje, zato ima določeno sadje visok GI, a ima nizek GL.

 

 

O vplivu zelenjave na zdravje seveda vemo že veliko. Zato ponovimo samo osnovne značilnosti. Predvsem vsebuje malo kalorij in maščob in je izredno hranljiva. Zelenjava je nepogrešljiva pri hujšanju, saj nam pomaga nadomeščati vitamine in minerale, ki jih izgubimo zaradi manjšega vnosa ostale hrane.

 

Z uživanjem zelenjave, dobi naš organizem tudi nujno potrebne vlaknine, ki so potrebne za nemoteno delovanje prebavnega sistema. Uživajmo čim več sveže, sezonske zelenjave!

 

zdravo prehranjevanje

Kaj pomenita kratici GI in GL?

 

Z oznako GI označujemo glikemični indeks. To je lestvica, s katero merimo hitrost, kako naš organizem prebavlja ogljikove hidrate, ki jih zaužijemo s hrano.

 

 

Živila, ki imajo visok GI, se prebava ogljikovih hidratov zgodi hitro, kar povzroči, da se glukoza prične nabirati v krvi. Ta proces povzroči, da telo začne izločati inzulin, ki glukozo pretvori v maščobo in jo shrani v maščobne celice. Rezultat tega procesa je padec sladkorja v krvi, kar v nas sproži še večjo željo po živilih z visokim GI. Kaj kmalu se vrtimo v začaranem krogu, saj ves čas shranjujemo maščobe in hkrati ves čas hlepimo po njih.

 

 

 

S hrano, ki ima nizek GI, pa se zgodi ravno nasprotno. Ogljikovi hidrati se počasi prebavljajo, to pa pomeni postopno izločanje glukoze. Ta proces preprečuje padanje ali dviganje krvnega sladkorja, mi pa se počutimo bolje in tudi manj pojemo!

 

Oznaka GL označuje glikemično obremenitev. Strokovnjaki so GL razvili iz GI in poleg tega, da meri hitrost višanja krvnega sladkorja, meri tudi razmerje med ogljikovimi hidrati v hrani. Hrana ima lahko visok GI, ker hitro razpade v sladkor, ker pa ima malo sladkorja, je učinek manjši, kot nam kaže stopnja GI. S to oznako označujemo predvsem sadje.

 

V naslednjem članku, si lahko sami izračunate, kakšen GI ima posamezno živilo!

Pomen beljakovin pri hujšanju

 

Beljakovine nujno potrebujemo, predvsem za rast in obnovo celic. Vsekakor jih moramo vključiti v prehrano, vendar ne smemo pretiravati. Kje se nahajajo beljakovine? Največ jih najdemo v hrani živalskega izvora, predvsem v ribah, perutnini, divjačini, mlečnih izdelkih in jajcih.

 

indijski trpotec za hujšanje

 

Nahajajo pa se tudi v fižolu, leči, raznih oreščkih, semenih in tudi v fofuju. Mnoga hrana, ki vsebuje beljakovine, je tudi izredno bogata z maščobami in vsebujejo tudi veliko slabega holesterola.

 

Vse več se tudi pri shujševalnih dietah uporabljajo razna semena in oreščki. Mogoče najbolj poznan je indijski trpotec, katerega semena v želodcu nabreknejo in nam dajo občutek sitosti. Tudi ta živila lahko seveda uživamo v zmernih količinah, pomembno pa je, da se jih naučimo pripraviti.

Beljakovine v mesu in ribah

 

Če želimo pripraviti obrok, ki vsebuje meso, je pomembno da pred kuhanjem odstranimo maščobo. Pri pripravi perutnine, odstranimo tudi kožo. Meso vedno začinimo še v surovem stanju in nikar ne kupujmo izdelkov, ki so že vnaprej začinjeni.

 

 

 

Ti izdelki skrivajo mnoge pasti, predvsem sol, sladkor in razne druge ojačevalce okusa. Če želimo ohraniti zdravje in še shujšati, se moramo odreči ocvrtemu mesu z drobtinami. Pri nakupu mesa preverimo, če meso prihaja iz proste in organske reje. Vnos beljakovin je izredno pomemben, če izvajate ketonsko dieto, ki se od LCHF diete razlikuje v tem, da omejuje tudi vnos beljakovin.

 

Ribe, morski sadeži in ostale beljakovine

 

Ribe imajo običajno manj maščob, kot meso ostalih živali. Vendar ne bomo naredili nič, če bomo svežega osliča povaljali po beli moki in drobtinah, ter ga nato ocvrli v olju. Ribe uživajmo sveže, pečene samo s kančkom začimb in olivnega olja.  Uživamo lahko tudi ribe v konzervi, vendar prej preverimo, da ne vsebujejo škodljivih konzervansov.

 

 

beljakovine

Seveda lahko dobimo beljakovine tudi iz drugih živil. Veliko jih vsebujejo jajca, a imajo žal veliko holesterola, zato jih omejimo na največ dve do tri na teden. Primeren vir beljakovin je tudi tofu in soja.

 

 

Kakšen je naš odnos do hrane in prehranjevanja?

 

Našteli smo osnovna živila, ki jih moramo uživati tudi ko hujšamo. Za spremembo, tukaj ne bomo opisovali raznih diet in receptov, pač pa se bomo posvetili samemu prehranjevanju. Čeprav smo vse bolj ozaveščeni, kakšno je zdravo prehranjevanje, so naše prehranske navade še vedno zelo slabe.

 

 

čustveno prenajedanjePosledica ni samo debelost, pač pa tudi razne druge zdravstvene nevšečnosti. Pogosto vzrok zdravstvenih težav ni slaba izbira živil, pač pa pomanjkanje zavedanja.

 

Vse pogosteje in vse več posameznikov, ima hrano kot nadomestek za zadovoljevanje raznih čustvenih potreb.

 

 

Včasih razvijemo tako močan okus, da se že ob misli na priljubljeno jed, v naših možganih odvijejo razne kemične reakcije. Zaradi tega vse pogosteje posegamo po raznih prigrizkih, samo da zadovoljimo svoje potrebe po hrani, ki ni nujno vedno lakota!

 

 

Poseganje po hrani zaradi čustvene stiske in za potešitev nelagodja v želodcu

 

Kadar se slabo počutimo, smo vznemirjeni ali v stresu, pogosto posežemo po hrani. V tem trenutku nam ni pomembno, kako kalorična je hrana in kako bo vplivala na naš organizem. Naš cilj je samo potešitev čustev in predvsem neprijetnih občutkov. Takoj, ko v ustih začutimo okus priljubljene hrane, se že počutimo bolje.

 

 

občutek praznega želodca

Seveda si v takšnih primerih privoščimo samo najboljše, saj s hrano, ki nima dobrega okusa, resnično ne bomo rešili naše čustvene stiske. Vse skupaj je začaran krog, saj večkrat ko se na takšen način tolažimo s hrano, bolj bo naše hlepelo po priboljških. Zato nežen nasvet!

 

 

Kadar smo v stiski, stresu ali celo depresiji, nikar ne izvajajmo kakšnih drastičnih shujševalnih diet! Ne bodo delovale! (1) Hrana je lahko tudi tolažba za neprijeten ali nelagoden občutek v želodcu. Kadar dobimo občutek, da imamo prazen želodec, se lahko v trenutku slabo počutimo.

 

 

Takoj, ko nekaj prigriznemo, se bolje počutimo! Te občutke lahko povežemo s časom, ko se približuje nov obrok. Zaradi tega, mnogi ljudje pojedo veliko kalorične in težke hrane, ki se dolgo prebavlja. S tem želijo predvsem preprečiti čuden občutek v trebuhu in s tem seveda izboljšati svoje razpoloženje.

 

 

zdravi prigrizkiČe je le mogoče, se moramo temu izogniti! Resnično ni dobro, da imamo ves čas napolnjen želodec, prav do konca. Temu se lahko izognemo tako, da si pripravimo tako imenovane zdrave prigrizke.

 

 

 

V posebno posodo si narežimo jabolko, dodajmo kakšne krhlje ali suhe slive. Namesto visoko kalorične hrane, raje počasi grizljajmo  te prigrizke in mogoče bo sčasoma občutek praznega želodca minil.

 

Hrana kot najboljši prijatelj?

 

Ste se že kdaj ujeli, da ko pridete utrujeni domov, ne želite drugega, kot malo miru in hrano! Želite se družiti samo s hrano in ker ste cel dan pridno delali, si zaslužite samo najboljšo hrano. Tako postane hrana naš najboljši prijatelj, s katerim se družimo ob večerih, ko si zaželimo malo miru. Okusni prigrizki, zapeljive čokoladice in prelesten sladoled! Resnično ničesar ne sprašujejo, samo družijo se z nami!

 

tolažba s hrano

 

Takšno druženje s hrano, nam lahko seveda prinese tudi kaj lepega. S hrano lahko izražamo svoje sanje in pričaramo sanjski obrok, iz skoraj nemogoče izvedljivega recepta.

 

 

 

Če uporabimo recepte iz zelenjave, je to seveda čisto sprejemljivo, če pa je to predvsem visoko kalorična hrana, pa ni tako zelo dobro. Druženje s hrano ima včasih tudi mračno stran, posebej kadar med obrokom razmišljamo, da je to mogoče naš zadnji obrok! Ali pa misel na to, kdaj se bomo naslednjič tako dobro in do sitega najedli. Takšno razmišljanje je pogosto posledica stradanja v mladosti, revščine ali kakšne podobne izkušnje, ko nismo imeli možnosti priti do hrane.

 

 

 

Ker se v tem članku sprašujemo predvsem kako shujšati, si lahko takoj odgovorimo, da nikakor ne bomo shujšali, če bo hrana postala naš najboljši prijatelj. Zato se ob večerih raje družimo s svojimi najbližjimi, pojejmo kakšen zdrav obrok in spijmo kozarček kakovostnega vina!

 

Druga skrajnost prehranjevanja – za obrok si ne vzamemo časa

 

Zgoraj smo opisali, kako hrana postane naš najboljši prijatelj, sedaj pa bomo opisali, kaj se zgodi, ko si za obrok ne vzamemo časa. Ljudje smo vse bolj zaposleni, hitimo, sestankujemo in visimo na telefonu! Včasih smo tako zaposleni, da enostavno preskakujemo obroke, ali pa jih samo zmečemo vase. V tem primeru nam hrana ne pomeni nič!

 

pravilno zdravo prehranjevanjeObičajno pojemo že pripravljene sendviče ali hrano samo pogrejemo. Tudi takšen način prehranjevanja lahko vodi v debelost, saj je hrana, ki jo uživamo mastna, polna kalorij in predvsem prazna.

 

 

Na hitro nas nasiti, a iz nje ne dobimo kakovostnih hranil. Posledica je nabiranje odvečnih kilogramov, predvsem obročkov okoli pasu in po določenem času tudi slabo počutje in zdravstvene težave.

 

 

prehranjevanje s hitro hrano

 

Vsi primeri prehranjevanja, ki smo jih našteli, so hitenje, pretiravanje in niso v skladu z navodili, kako naj skrbimo za svoje zdravje. V nadaljevanju se bomo zato posvetili vprašanju, kako spremeniti prehranske navade, kako se zavestno prehranjevati in s tem ohraniti zdravje, ter seveda izgubiti kakšen kilogram.

 

Preden se lotimo hujšanja je pomembno spremeniti prehranske navade! Poglejte zakaj!

 

Ali se kdaj vprašate, zakaj sploh jemo? Zakaj si pripravljamo zahtevne obroke, ali zakaj na hitro nekaj pojemo kar na ulici? Seveda zato, da telo dobi gorivo za delovanje in da ne občutimo lakote. Vendar če želimo ohraniti zdravje in vzdrževati primerno  telesno težo, se moramo začeti zavedno prehranjevati.

 

 

To pomeni, da bomo odslej hrano uživali z zavedanjem in ne bomo samo zadovoljevali trenutne potešitve. Če si obroke pripravljamo z zavedanjem, s tem upoštevamo tudi dolgoročni učinek prehranjevanja.

 

 

 

To pa je tudi pri hujšanju najpomembnejše, saj moramo pri vsaki shujševalni dieti točno vedeti koliko in kaj smo pojedli. No, ne pri vsaki dieti! Diete, ki temeljijo na zelenjavi, običajno niso tako stroge in lahko pojemo velike količine razne zelenjave, brez, da bi imeli slabo vest in nabirali kilograme.

 

Kakšne koristi, poleg hujšanja, nam prinaša zavedno prehranjevanje?

 

kako shujšati v enem dnevuKo bomo spremenili način uživanja hrane in začeli jesti zdravo, uravnoteženo hrano, bomo našemu organizmu priskrbeli hranila, ki jih nujno potrebuje za obnovo in rast celic.

 

 

 

Hkrati telesa ne bomo obremenjevali s težko prebavljivo hrano ali učinkovinami, ki mu lahko škodujejo. Mogoče razmišljamo o tem, kako shujšati v enem dnevu, da se bomo spravil v praznično obleko? To seveda ni mogoče, lahko pa si v enem dnevu pripravimo plan, kako shujšati v enem mesecu!

 

 

Z zdravim in zavestnim prehranjevanjem, lahko zmanjšamo tveganje za razna obolenja, ki so posledica škodljivega prehranjevanja. Izognemo se lahko srčno žilnim obolenjem, želodčnim težavam, raznim oblikam raka, posebej raku na debelem črevesju in danki.

 

 

Uživanje zdrave hrane nas tudi pomladi, upočasni staranje, zmanjša stres in predvsem okrepi imunski sistem. Postali bomo bolj vitalni, tudi pri posteljnih aktivnostih bomo bolj živahni. Zelo pomembno hrana vpliva tudi na možgane, saj bomo bolj zbrani in se bomo lažje koncentrirali.

 

kako shujšati na naraven način

 

Preden se podamo na pot zavednega in zdravega prehranjevanja, si moramo začrtati pot in seveda cilj. Jasno je, da če želimo spremeniti naše navade pri hrani, moramo točno vedeti, koliko in kaj pojemo.

 

 

Zato si moramo, vsaj na začetku sprememb, beležiti, kako so videti naši obroki. Vsak dan si zapišemo, kaj smo pojedli!

 

Na kratko zabeležimo vse obroke in ne pozabimo tudi na manjše prigrizke, kavice in seveda tudi morebitne napitke ali alkoholne pijače. Če bomo vse to upoštevali, že lahko pričnemo razmišljati kako shujšati na naraven način in ohraniti svoje zdravje!

 

Koliko časa potrebujemo, da se navadimo na nov življenjski slog?

 

kako shujšati v enem mesecuPredvsem ne hitimo! Če smo leta in leta nezdravo prehranjevali, se ne moremo spremeniti čez noč. Mesec dni si točno zapisujmo vso hrano, ki smo jo pojedli in počasi pričnimo v naše obroke vključevati več sadja, zelenjave in polnovrednih živil.

 

 

Pričnimo se izogibati velikih količin ogljikovih hidratov in jih nadomestimo s kakovostnimi beljakovinami! Kmalu se bodo pokazali prvi rezultati in povečala se bo tudi motivacija! Pereča težava, kako shujšati, nas ne bo več tako zelo obremenjevala, saj se bomo bolje počutili in se bomo lažje odpovedali prepovedanim živilom.

Kako shujšati s pomočjo manjših trikov?

 

O hujšanju je napisano že toliko, da bi si mislili, da lahko vsak z lahkoto shujša. A to seveda ne drži! Vitka linija, dobra prebava in s tem seveda tudi dobro zdravje, je odvisna od mnogih dejavnikov.

 

Za hujšanje moramo biti motivirani in disciplinirani. Nikar ne čakajmo, da zaradi odvečnih kilogramov zbolimo in bomo prisiljeni hujšati pod nadzorom zdravnikov in mogoče celo po smernicah, ki jih predpisuje dieta kliničnega centra.

 

 

 

Poglejmo kako shujšati s pomočjo enostavnih trikov

 

 Dnevne obroke razdelimo na več manjših!

 

Pogosto si za kosilo ne vzamemo časa in zato zvečer, ko pridemo domov, zmečemo vase velike količine hrane. S tem močno obremenimo prebavo, postanemo utrujeni in zaspani. Namesto, da bi po večernem obroku šli na sprehod, se zleknemo pred televizor in verjetno zaspimo.

 

Rešitev je, da obroke razdelimo na več manjših, če čez dan nimamo časa, si že zjutraj pripravimo manjše, zdrave prigrizke. Idealno je sadje, zelenjavni sokovi in smoothiji! Izogibati se moramo piškotkom in čokoladi.

 

 

Namesto tega si lahko pripravimo razne oreščke ali suho sadje. S pomočjo manjših prigrizkov bomo spodbudili tudi psihični dejavnik, saj bomo vedeli, da je naslednji obrok blizu in vedno pri roki.

 

 

 

 Podaljšamo čas žvečenja hrane!

 

Kadar nas preganja dilema kako shujšati, verjetno ves čas premišljujemo samo o temu! Poskusimo lahko tudi tako, da hrano dlje časa žvečimo! Če bomo hrano dlje časa žvečili, bomo tudi dlje časa jedli. Pri hrani počasi uživajmo, vsak grižljaj dobro prežvečimo in nikar ne planimo po hrani, kot da smo stradali tri dni. Med počasnim uživanjem hrane, se večkrat vprašajmo, ali imamo že dovolj. Odnehamo lahko takoj, ko nam telo sporoči, da je sito.

 

žvečenje hrane

 

Mogoče si bomo prislužili kakšen grd pogled tašče, ko bomo na krožniku pustili dobršen kos njene najboljše pečenke. A ne pustimo s motiti! To je naše telo, naše življenje in samo mi smo odgovorni zanj!

 

Če se bomo tega nasveta nekaj časa držali, bodo naši možgani kmalu prej pričeli pošiljati signale, da smo siti. Občutek sitosti se pojavi, kot posledica povišane ravni glukoze in ne takrat, ko je naš želodec popolnoma napolnjen.

 

Kako shujšati v trebuh?

 

Hujšanje v trebuh je prav gotovo najbolj težko, saj se maščobne obloge okoli trebuha nikakor nočejo raztopiti. Upoštevati moramo načela zdravega življenja, se več gibati in se držati diete, ki smo se je lotili. Tukaj vam predstavljamo nekoliko manj znano dieto, ki se imenuje The Abs Diet, dieta za trebušne mišice. Knjigo o hujšanju v trebuh, je leta 2004 izdal glavni urednik revije Men’s Health in je postala najbolje prodajana knjiga časopisa The New York Times.

 

Dieta za trebušne mišice obljublja, da bomo imeli v šestih tednih popolnoma raven trebuh in bomo ostali vitki do konca življenja!

 

kako shujšati v trebuh

 

To je seveda močna obljuba, a brez nekoliko vloženega truda seveda ne bo šlo! Dieta predpisuje 1900 kcl na dan, hrano uživamo v treh dnevnih obrokih, ki jih obogatimo s tremi prigrizki. Ta dieta ni nizkokalorična, vendar bomo del kalorij porabili s telovadbo, ki je sestavni del diete.

 

Prigrizke si pripravimo dve uri pred glavnimi obroki! Vsi obroki in prigrizki, morajo vsebovati najmanj dve živili, ki jih priporoča dieta. Ta živila so izbrana tako, da povečajo naravno sposobnost organizma, da kuri maščobe in nas varujejo pred boleznijo in poškodbami.

 

Oglejte si tudi video, kjer boste dobili nasvete, kako shujšati v trebuh v samo enem tednu:

 

 

Katera živila priporoča dieta za hujšanje v trebuh?

 

Dieta za hujšanje v trebuh, omejuje uživanje rafiniranih ogljikovih hidratov, nasičenih in trans maščob in uživanje alkohola. Enkrat na teden, si lahko privoščimo hrano po želji, brez omejitev. Program vključuje tudi telovadni program, ki ga izvajamo prva dva tedna, ter 20 minut razgibavanja celega telesa trikrat na teden, kar izvajamo med tretjim in šestim tednom programa.

 

kako izgubiti trebuh

 

Živila, ki jih priporoča dieta za hujšanje v trebuh:

 • vse vrste oreškov, posebej priporočajo mandlje
 • vse vrste stročnic
 • zeleno zelenjavo, posebej špinačo
 • mlečne izdelke, izbiramo nemastno ali manj mastno mleko, jogurte in sire
 • nesladkano ovseno kašo, ki naj bo brez dodanih arom
 • jajca
 • vse vrste pustega mesa, priporočamo puranje meso
 • arašidovo maslo
 • olivno olje
 • polnovredne žitarice in polnozrnat kruh
 • dodatne beljakovine, priporočamo sirotko v prahu
 • jagodičevje, posebej so učinkovite maline

 

Ta dieta nekoliko spominja na Atkinsonovo dieto in je primerna predvsem zaradi nasvetov uživanja hranljivih snovi. Priporoča uživanje več sadja, zelenjave in polnovrednih žitaric. Trans maščobe in nasičene maščobe, zamenja z zdravimi maščobami.

 

kako izgubiti maščobo okoli trebuha

 

Prav tako dieta priporoča povečano uživanje beljakovin in to 2 grama na kilogram telesne teže. Dieta na vprašanje, kako shujšati v trebuh, predvsem odgovarja, da uživanje dodatnih beljakovin poveča hitrost presnove, zaradi termičnega učinka živil in visoke nasitne vrednosti. Dieta vključuje tudi vaje za trebuh in vaje za krepitev mišične moči. (2)

Za koga je primerna dieta za raven trebuh?

 

Dieta je primerna za vsakogar, ki ga zanima zdravo hujšanje in želijo izgubiti maščobne obloge na trebuhu.

 

kako izgubiti maščobo

 

Previdno!

 

Visok vnos beljakovin, je lahko težava za ljudi, ki imajo težave z ledvicami, prav tako pa znanstveniki opozarjajo, da lahko visoko beljakovinske diete, povečajo možnost za nastanek bolezni. Diete se morajo izogibati tudi ljudje, ki imajo alergije živila, ki jih priporoča dieta.

 

Članek kako shujšati se nadaljuje…..