Kako uporabljamo kokosovo olje?

posted in: Aktualno | 0

kokosovo olje uporaba

Za urejanje prebave poznamo mnoga prehranska dopolnila. Kokosovo olje uporaba za prebavo, je med manj poznanimi, medtem ko dobro poznamo indijski trpotec in razne  probiotike. Hladno stiskano kokosovo olje, lahko uporabljamo kot alternativo rastlinskim oljem, ki jih običajno uporabljamo.

Olje je izredno stabilno in postane tekoče pri 24 stopinjah C, pod temi temperaturami pa je v trdem stanju in mu rečemo kokosovo maslo. Pri nakupu pazimo, da kupimo resnično hladno stiskano olje, saj olja, ki so rafinirana, niso kakovostna in so lahko celo škodljiva.

Kokosovo olje uporaba 

Med najbolj priljubljenimi prehranskimi dopolnili za urejanje prebave je prav gotovo kokosovo olje. Dokazano pomaga urejati prebavo, s tem da pomaga organizmu absorbirati vitamine, ki so topni v maščobi.

Pri tem procesu se absorbirata tudi magnezij in kalcij. Istočasno s kokosovim oljem, je priporočljivo uživati tudi maščobne kisline omega 3.

Kokosovo olje je koristno za zdravo črevesje, saj vzpostavlja ravnovesje med bakterijami, uničuje slabe in preprečuje razrast kandide. V olju iz kokosov, so srednje verižne maščobne kisline, ki imajo to čudovito lastnost, da za razgradnjo ne potrebujejo encimov trebušne slinavke. S tem je delovanje trebušne slinavke razbremenjeno. Koksova mast je tudi izredno lahko prebavljiva, zato blagodejno vpliva na delovanje žolčnika.

Indijski trpotec deluje kot naravno odvajalo

Indijski trpotec ali Psyllium, je izredno učinkovit pri težavah s prebavo. Deluje kot naravno odvajalo, pomaga pri driski, pri sindromu razdražljivega črevesja in je priljubljeno prehransko dopolnilo pri hujšanju. Indijski trpotec proizvede kar 15.000 semen, ki so izvrsten vir topnih vlaknin.

Največ vlaknin je v lupinah indijskega trpotca, ki ga najpogosteje uživamo v prahu. Drugo ime za psyillium je tudi bolhalčica, kar se nanaša na besedo psylla, kar pomeni bolha. To ime je dobil zaradi izredno majhnih semen. Indijski trpotec ima odvajalne učinke.

Deluje tako, da zmehča blato, ki se zato lažje izloči iz črevesja. Indijski trpotec moramo vedno uživati z veliko tekočine, saj lahko v nasprotnem primeru še povečamo prebavne težave.

Olje črne kumine spodbuja prebavo

Nigella sativa ali olje črne kumine ima učinke na vse procese, ki se dogajajo pri prebavi. Z majhno žličko olja, si lahko pomagamo pri driski, odpravimo neprijetno zaprtje, spodbudimo prebavo in ublažimo krče. Olje črne kumine uživamo pred obrokom in s tem pospešimo izločanje želodčnih prebavnih sokov in ublažimo neprijetno zgago.

Črna kumina in njeno črno zlato, olje iz črne kumine, je bilo pomembno zelišče že stoletja nazaj. Na njo prisegajo tudi sodobni zeliščarji, narejenih pa je bilo tudi nekaj znanstvenih raziskav.

V semenih črne kumine se nahaja nad 20% esencialnih aminokislin in nad 30% olj. Vsebnost olja je sestavljena iz maščobne kisline omega 6 in omega 9, najdemo pa tudi nenasičene starinske kisline in palmitinske kisline. V semenih črne kumine je tudi do 2% eteričnega olja, ki je sestavljeno iz timokinona, karvakrola in p-cimena.

Za močan vpliv na čiščenje črevesja, sta odgovorni učinkovini nigelin in melantinom.    V semenih črne kumine najdemo še pomembne minerale, kot so cink, železo, baker in kalcij.

Vitamine zastopajo nepogrešljiv vitamin C, folna kislina in vitamini skupine B. Vsekakor je v olju črne kumine prisotna neverjetna sinergija, kompleksno medsebojno sodelovanje vseh učinkovin, ki imajo veliko zdravilno moč.

Uporaba naravnih eteričnih olj pri lažjih prebavnih težavah

Med lažje prebavne težave prištevamo napenjanje, vetrove, slabost, siljenje k bruhanju  in slaba prebava. Pri teh težavah si lahko uspešno pomagamo z zeliščnim čajem ali z masažo, kjer uporabimo masažno mešanico z naravnimi eteričnimi olji.

  • Proti napenjanju in vetrovom si pomagamo s čajem iz komarčka. Čaj spijemo po vsakem obroku. Zelo učinkovita je tudi nežna masaža trebuha, s krožnimi gibi v smeri urnega kazalca. Za masiranje uporabimo masažno mešanico, ki jo pripravimo iz dveh žličk kokosovega olja in šest kapljic eteričnega olja bazilike, črnega poprovca, komarčka, mete ali eteričnega olja rožmarina.
  • Pri slabosti in siljenju k bruhanju, si pomagamo z vdihavanjem eteričnega olja poprove mete, ingverja ali eteričnega olja sivke. Eterično olje lahko duhamo naravnost iz stekleničke, ali pa nekaj kapljic kanemo na robec. Pijemo tudi zeliščne čaje, pomaga čaj iz poprove mete, kamilica, bazilika ali ingver.
  • Za izboljšanje slabe prebave, trebuh nežno masiramo s krožnimi gibi, v smeri urnega kazalca. Pripravimo si mešanico iz žličke osnovnega olja in kapljico eteričnega olja majarona, sivke ali rimske kamilice.

Uporabljeno besedilo v članku: kokosovo olje uporaba, eterična olja, indijski trpotec, prebava.