Katera hrana je dovoljena pri lchf dieti?

lchf dieta recepti
LCHF RECEPTI! POGLEJ SUPER IDEJE ZA LCHF KOSILO! KLIKNI SLIKCO!

Lchf dieta je namenjena vsem, ki želijo zdravo jesti in ohraniti svoje zdravje. Vse pogosteje je lchf prehranjevanje vključeno tudi v shujševalne diete, kjer lahko dosežemo presenetljive rezultate. Osnovno načelo lchf je prehranjevanja je uživanje več maščob in manj ogljikovih hidratov. Strokovnjaki za prehrano svarijo, da pri pripravi

lchf dieta recepti, ne smemo zmanjševati priporočene količine maščob, prav tako ne smemo pretiravati z vnosom beljakovin. Sprememba prehranjevanja ni vedno preprosta, zato je najbolj, da lchf dieto uvajamo počasi, da se črevesje počasi privadi na nov režim. Ko bomo že nekoliko osvojili osnovna načela, bomo hrano pripravljali po že utečenih receptih lchf in bomo jedli samo dvakrat ali trikrat na dan.

Lchf dieta recepti

Izredno pomembno je, da prenehamo z prigrizki med obroki, saj bomo s tem inzulinu omogočili, da se umiri in prilagodi na nov način prehranjevanja. Pri vsaki dieti je potrebno nekaj prilagajanja, zato je mogoče vsaj na začetku bolje, da obroke kuhamo doma. Kadar pa vendarle jemo zunaj, pač naročimo primerne jedi, hrano ki je prepovedana, pa ne pojemo.

Izogibati se moramo tudi industrijski, vnaprej pripravljeni hrani. Čeprav mora biti na deklaraciji označeno, kaj jed vsebuje, nikakor ne moremo biti prepričani, da se v njej ne skrivajo tudi kakšni dodatki. Konzerve za nekaj časa izključimo iz svojega jedilnika, posebej se moramo izogibati vloženega sadja, saj vsebuje velike količine sladkorja.

Lch dieta recepti – vključimo čim več ekološko pridelane hrane

Ko se lotimo lchf prehranjevanja, se bo sestavljanje jedilnika nekoliko spremenilo. Lchf dieta recepti, so sicer preprosti za pripravo, a dokler ne osvojimo osnov, bomo morali biti pri izbiri živil nekoliko previdni. Za naše zdravje bomo naredili največ, če kupujemo ekološko pridelano zelenjavo in meso živali, ki so se pasle v naravi. Seveda to ni vedno preprosto, lahko je tudi cenovno nekoliko dražje, a v času diete se moramo resnično potruditi za kvalitetno hrano. Čeprav je soja zelo cenjeno živilo, jo lchf dieta odsvetuje. Izogibati se moramo tudi margarine in rastlinske masti, saj vsebujeta veliko trans maščob.

Strokovnjaki odsvetujejo tudi uživanje majoneze. Zelenjava je super, vendar samo tista, ki raste nad zemljo. Zaradi tega, seveda odpade krompir, kar je pri slovenskem načinu prehranjevanja lahko tudi težava. Kadar je lchf dieta namenjena hujšanju, moramo nehati uživati vse mlečne izdelke, razen masla. Veliko pozornost moramo posvetiti beljakovinam, zmanjšati moramo tudi uživanje oreščkov. Žal, razen avokada, odpade sadje, prepovedane so tudi lchf sladice. 

Na kaj moramo biti najbolj pozorni pri lchf dieti?

lchf recepti
KOKOSOVO OLJE IN KOKOSOVA MOKA – NEPOGREŠLJIVA PRI LCHF! POGLEJ!

Čeprav je lchf dieta izjemno učinkovita, ne bo velikih rezultatov, če bomo delali preveč napak. Izjemno pozorni moramo biti na vnos beljakovin. Zmotno je prepričanje, da je lchf beljakovinska dieta. Vsekakor ne, lahko bi trdili, da je ravno nasprotno.

Zaradi tega mišljenja, veliko začetnikov uživa preveč mesa. Meso je sicer dovoljeno, vendar na moramo biti na začetku diete previdni in ga uživati nekoliko manj. Izberimo si najbolj mastne kose in najmanjše kose mesa! Pri lchf dieti, lahko pojemo tudi zapečeno kožo! Kadar ni na voljo mastnega mesa, potem pustim kosom dodamo žlico olivnega olja ali malo masla.

Naslednja napaka, ki jo delamo na začetku lch diete, so prepogosti obroki. Mnoge shujševalne diete nas učijo, da je potrebno jesti večkrat na dan po malo. A ne pri tej dieti! Lchf dieta recepti, je zasnova tako, da, če smo jedilnik pravilno sestavili in se držali osnovnih načel, potem ne bi smeli imeti več želje po prigrizkih. Na dan pojemo dva glavna obroka, enega nekje opoldne in enega zgodaj zvečer in to bo imelo na naše telo izredne učinke.

Telo bo pričelo kuriti maščobe, kar se bo poznalo tako na naši postavi, kot na našem zdravju. Tretja in zelo pogosta napaka, ki delamo pri lchf dieti, je uživanje premalo maščob. Odrasli smo v prepričanju, da maščoba škodljiva in težko se je tega takoj odvaditi. A če smo se odločili za lchf dieto, bo potrebno uživati maščobe, drugače dieta ne bo imela učinka. Vsekakor bomo pozitivne učinke diete kmalu občutili. Okrepili bomo imunski sistem in razstrupili zamaščena jetra!

Osnovna živila pri lchf prehranjevanju

Pri lchf dieta recepti, uporabljamo osnovna dovoljena živila, sprejemljiva živila in živila, ki jih lahko uživamo občasno. Našteli bomo tudi prepovedana živila, ki jih res ne smemo jesti, če želimo, da dieta deluje. (1)

Lchf dieta priporoča naslednja osnovna živila:

 • Jajca lahko uživamo pečena in kuhana, lahko pa jih uporabimo tudi v raznih receptih.
 • Maščobe so izredno pomembne! Primerna so avokadovo olje, olivno, makadamijevo in kokosovo olje. Uživamo lahko tudi živalske maščobe in ribje olje.
 • Od mlečnih izdelkov lahko uživamo predvsem maslo in mastne sire.
 • Pri mesu izbiramo mastne kose, primerna je tudi drobovina in tudi ocvirki.
 • Privoščimo si piščančje prsi, konjsko meso, govedino, svinjino, piščanca, purana, divjačinsko meso. Torej meso je dovoljeno, vendar vsaj na začetku ne pretiravajmo.
lchf dieta
POGLEJ SUPER LCHF RECEPTE! KLIKNI SLIKCO!
 • Ribe so obvezne! V recepte vključimo skušo, lososa, sardine in sardele. Nemastnim ribam, oradi, osliču, lignjem, hobotnici, postrvi in inčunom, dodamo malo olivnega olja ali masla.
 • Od sadja lahko uživamo samo avokado, gozdne sadeže in jagodičevje. Privoščimo si lahko tudi oreščke, strokovnjaki priporočajo predvsem makadamijo in lešnike.
 • Zelenjavo uživamo tisto, ki raste nad zemljo! Odpade krompir, priporočajo zeleno solato, šparglje, artičoke, ohrovt, olive, kitajsko zelje in stebelno zelenjavo.
 • Pri lch dieti pijemo vodo, kavo in čaj.
 • Za boljši okus uporabljamo začimbe po okusu in obvezno sol!

Živila pri lchf dieti, ki so še sprejemljiva:

Živila, ki si jih lahko v manjših količinah občasno privoščimo:

 • Občasno lahko pojemo kakšen masten jogurt, mocarelo ali malo skute.
 • Previdno in v majhnih količinah, uživajmo domače salame in hrenovke.
 • Sadje zaradi velike vsebnosti sladkorja, uživamo v majhnih količinah.
 • Občasno lahko pojemo malo arašidov ali indijskih oreščkov.
 • Pri receptih lahko uporabimo čebulo, buče, korenje, rdečo peso, fižol, čičeriko, lečo in repo
 • Dodamo lahko tudi balzamični kis!
 • Občasno lahko spijemo kakšen kozarček suhega vina in kakšen viski.

Prepovedana živila pri lchf dieti

 • Pri lchf dieti recepti, lahko uživamo olivno olje, kokosovo, avokadovo, ribje in makadamijevo olje, medtem ko so vsa ostala rastlinska olja prepovedana!
 • Ne smemo uživati paniranega mesa in industrijski predelanih mesnih izdelkov.
 • Prepovedano je vloženo sadje, konzervirani sadni sokovi, suho sadje in slano zamrznjeno sadje,
 • Od zelenjave je strogo prepovedan samo krompir!
 • Prav tako ne smemo uživati žitaric in izdelkov iz žita, kot so kruh, testenine, pizza, koruza, žitne moke, polnozrnati izdelki, koruza, kuskus, rž in riž.
 • Prepovedan je tudi bel sladkor, sladila, slaščice, mlečna čokolada, sladoled, čips in slano pecivo.

 

Uporabljeno besedilo: lchf dieta recepti, lchf dieta, prehrana lchf, lchf