Lchf palačinke so pri dieti z malo ogljikovimi hidrati nepogrešljive! Za lchf dieto smo se verjetno odločili zaradi kakšnih zdravstvenih težav, ali pa želimo shujšati.
Če je bilo prej na naših krožnikih preveč sladic, potem jih pri tem načinu prehranjevanja seveda pogrešamo.
Vendar se nam ni potrebno odreči sladicam, saj tudi lchf dieta pozna mnogo receptov za slastne, sladke jedi. Pri lchf prehranjevanju so prepovedani izdelki iz žit, torej tudi bela moka in hrustljav domač kruh.
Sladila lahko nadomestimo z eritritolom ali stevijo. Nadev za palačinke lahko uporabimo lešnike, makadamijo, jagodičevje in gozdne sadeže.Palačinke pa lahko pripravimo tudi z zelenjavnim ali mesnim nadevom. Danes bomo pripravili palačinke na tri načine! Lchf palačinke z brokolijem, palačinke s piščančjim nadevom in palačinke z lešnikovim nadevom.
Kazalo
Ko se lotimo keto diete, nam je na začetku lahko tudi težko. Za lažji začetek spremembe prehranjevanja si lahko pomagamo s keto kompletom. V kompletu je merilnik ketonov, s katerim boste spremljali kako se vaše telo navaja na nov prehrambeni režim. Z merilnikom bomo učinkovito spremljali stanje ketoze.
Lchf palačinke
Za pripravo palačink in tudi drugih lchf sladic, moramo belo moko nadomestiti s kakšno drugo. Primerna je mandljeva moka, kokosova, lanena ali lešnikova moka. Prav tako ne smemo uporabiti navadnega belega sladkorja in različnih sladil, ko so agavin ali javorjev sirup.
Nepozabne lchf palačinke z brokolijem in sirom
Pri pripravi lchf hrane, ves čas iščemo nadomestila za belo moko in beli sladkor. Vendar sčasoma najdemo živila, ki so primerna za naše recepte in kuhanje postaja vse lažje. Pri palačinkah je glavna sestavina bela moka, mi jo bomo nadomestili z makadamijevo moko.
Makadamijeva razmaščena moka, je odlično nadomestilo pšenične moke in vsebuje malo ogljikovih hidratov, ter veliko mineralov in vitaminov. Ima zelo nizek glikemični indeks, zato jo idealna pri shujševalnih dietah.
Recept za palačinke vsebuje tudi navadno mleko. Nadomestili ga bomo z mandljevim mlekom, kar okusa jedi ne bo bistveno spremenilo.
Lchf palačinke: za 12 palačink potrebujemo:
- 125 gramov makadamijeve razmaščene moke
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- 300 ml nesladkanega mandljevega mleka
- malo naribanega parmezana
Enostavne lchf palačinke:
V večjo skledo presejemo makadamijevo moko in v sredini naredimo luknjico. Posebej stepemo 1 celo jajce, 1 rumenjak in malo nesladkanega mandljevega mleka. Zmes zlijmo v luknjo v moki in vse skupaj dobro zmešamo. Nato prilijemo polovico mleka in z metlico mešamo, da dobimo gladko testo. na koncu primešamo še ostanek mandljevega mleka. Testo pokrijemo in pustimo počivati 30 minut.
Segrejemo ponev in jo namažemo z nekaj kapljicami olja (lahko uporabimo makadamijevo olje). Z zajemalko zlijemo v ponev približno tri žlice testa in pri tem ponev nagnemo, da se testo enakomerno porazdeli.
Vsako palačinko pečemo od 45 do 60 sekund, na preveč vroči temperaturi. Ko se na površini palačinke naredijo majhne luknjice, na spodnji strani porjavi in se rob prične vihati, jo obrnemo in spečemo še na drugi strani.
Drugo stran palačinke pečemo še približno 30 sekund, dokler ne postane zlato rjava. Odložimo jo na krožnik in pred peko druge palačinke ponev zopet namastimo.
Nadev za lchf palačinke sestavine:
- 130 gramov svežih cvetov brokolija
- sol in poper
- 45 gramov masla
- 45 gramov makadamijeve moke
- 300 ml nesladkanega mandljevega mleka
- 1/2 žličke gorčice
- 130 gramov nastrganega zrelega sira (gorgonzola ali cheddarski sir)
- 4 beljake in 4 rumenjake
Priprava palačink z brokolijem in sirom:
Najprej pripravimo nadev. Sveže cvetove brokolija za minuto stresemo v slan krop, jih nato odcedimo in splaknemo z mrzlo vodo. V ponvi stopimo maslo, dodamo makadamijevo moko in jo pražimo eno minuto. Ponev odstavimo z ognja in počasi prilijemo mandljevo mleko.
Počasi zavremo in mešamo toliko časa, da dobimo gosto zmes. Zopet odstavimo z ognja in dodamo gorčico, nastrgan sir, sol in poper. Počakamo nekaj časa, da se omaka nekoliko ohladi.
Ko se omaka ohladi, najprej vmešamo rumenjake. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga skupaj z brokolijem vmešamo v omako. Palačinke položimo v velik pekač, ki smo ga namazali z maslom. Na vsako palačinko damo nekaj nadeva, dvignemo robova in ju prepognemo čez sredino.
Tako zvite palačinke posujemo s parmezanom. Palačinke pečemo v pečici, ki smo jo segreli na 200 stopinj C. Po 20 minutah penasti nadev naraste, palačinke pa morajo imeti hrustljavo skorjico.
Naj bodo obroki v naši kuhinji veseli in zdravi!
Lchf palačinke s piščančjim nadevom
Palačinke spečemo z istimi sestavinami kot pri receptu za lchf palačinke z brokolijem. Za štiri osebe potrebujemo naslednje sestavine:
- 550 gramov mladih listov špinače
- 30 gramov masla
- ščepec muškatnega oreščka
- 130 gramov nastrganega mastnega sira (ementalec ali grojer)
- 8 palačink
Nadev za lchf palačinke sestavine:
- 60 gramov masla
- 380 gramov jurčkov
- 45 gramov makadamijeve moke
- 300 ml piščančje juhe
- 380 gramov kuhanega piščanca, narezanega na večje koščke
- malo svežega, sesekljanega timijana
- sol in poper
Priprava lchf palačink s piščančjim nadevom:
V ponvi stopimo maslo in dodamo na polovico prerezane jurčke. Med neprestanim mešanjem jih pražimo tri minute. Dodamo makadamijevo moko in pražimo še eni minuto. Ves čas mešamo, da se nam moka prismodi. Ponev odstavimo z ognja in počasi prilijemo piščančjo juho. Počasi zavremo in na šibkem ognju kuhamo še tri minute. Nato dodamo piščančje meso, sol, poper in svež timijan.
Špinačo operemo in jo stresemo v posebno ponev. Brez vode jo dušimo dve minuti, da se nekoliko zmehča in jo nato damo v nepregoren pekač.
Palačinke namažemo z nadevom, jih zvijemo in v eni plasti položimo v pekač, čez kuhano špinačo. Palačinke posujemo s sirom in jih 25 minut pečemo pri 190 stopinjah C. Palačinke zlato zapečemo in jih ponudimo še vroče.
Lchf palačinke z lešnikovim nadevom
Masa za palačinke sestavine:
- 125 gramov mandljeve moke
- ščepec soli
- 1 jajce
- žlička mandljevega olja
- 300 ml nesladkanega mandljevega mleka
Lchf palačinke z mandljevo moko – priprava
Moko in sol presejemo v večjo skledo in na sredini naredimo jamico. Zmešamo jajce, mandljevo moko in mandljevo mleko, ter mešanico zlijemo v jamico. Postopoma vmešamo moko, da dobimo redko testo.
Medtem v ponvi segrejemo malo mandljeve maščobe. V ponev damo dve žlički testa in ga obračamo, da se enakomerno porazdeli.
Pečemo približno eno minuto, nato palačinko obrnemo in jo eno minuto pečemo še na drugi strani. Tako spečemo vse palačinke in jih postavimo na toplo, medtem ko pripravimo lešnikov nadev.
Lešnikov nadev za palačinke sestavine:
- 300 ml tekoče sladke smetane
- 100 gramov jedilne čokolade
- žlica kakava v prahu brez sladkorja
- nekaj sladila stevija
- 100 gramov lešnikov
- 100 gramov masla
Sladko smetano segrevamo in ji dodajamo nesladkan kakav in sladilo iz stevije. Preden zavre umaknemo z ognja in dodamo jedilno čokolado, ki smo jo prej na drobno nastrgali. Premešamo in ko dobimo gladko maso, jo počasi ohladimo.
Lešnike zmeljemo in jih pomešamo s stopljenim maslom. Ohlajeno maso stepamo in počasi dodajamo lešnike, ki smo jih prej pomešali z maslom. Nadev z lešniki namažemo na palačinke, ki jih nato zavijemo in posujemo z naribamo jedilno čokolado.
Uporabljeno besedilo v članku: lchf palačinke, lchf recepti