Čudežni mineral magnezij – potrebujemo ga za vse presnovne procese v telesu!

posted in: Aktualno | 0
magnezij
MAGNEZIJ – NEPOGREŠLJIV TUDI PRI RAZSTRUPLJANJU! POGLEJ VEČ!

Magnezij je mineral, ki je nujno potreben za naše preživetje. Prisoten je v klorofilu in sodeluje v procesu pretvorbe sončnih žarkov v energijo, kar je nujno potrebno za zdrav imunski sistem.

magnezij tablete
MAGNEZIJ TABLETE! POGLEJ TU!

Magnezij

V našem telesu je prisotno od 25 do 30 gramov magnezija in ta majhna količina omogoča opravljanje ključnih kemičnih funkcij. Prisoten je skoraj v vseh človeških celicah in je odgovoren za prehajanje mineralnih soli v celično membrano. Poleg te izjemne sposobnosti, omogoča tudi krčenje mišic in prenos živčnih signalov.

Ker je tudi srce mišica, je seveda izredno pomemben za delovanje našega glavnega organa. Pomanjkanje magnezija lahko vodi v hude zdravstvene težave, med drugim lahko pomanjkanje povzroči izrazito povečanje telesne teže. Z uživanjem hrane, ki je bogata z magnezijem, torej lahko tudi shujšamo, predvsem pa okrepimo dragoceno zdravje.

Magnezij – čudežni mineral

Magnezij je odgovoren za pravilno  delovanje več sto encimov v našem organizmu. Encimi so snovi, pospešujejo in nasploh omogočajo pomembne življenjske biokemične reakcije. Potreben je za presnovne procese, pri katerih telo pridobiva energijo iz maščob in sladkorjev. Poglejmo si še druge naloge magnezija v našem telesu:

Kakšne naloge opravlja magnezij v našem telesu?

 • Magnezij tudi vpliva na uravnavanje telesne maščobe, pomaga pri izgorevanju maščob in zmanjšuje njihovo kopičenje v celicah. Zaradi tega mu pogosto rečemo tudi shujševalni mineral. 
 • Pomembno vlogo ima tudi pri uravnavanju pH v našem organizmu in s tem skrbi, da telo ni zakisano.
 • Ta čudovit mineral je udeležen tudi pri prenosu kalija in natrija skozi celične membrane, ter vpliva na količino kalcija v celicah.
 • Magnezij tudi omogoča tvorbo protiteles, ter preko belih krvničk pomaga obrabnim mehanizmom v boju s prostimi radikali. Ovira tudi vdor strupov v celice in tako skrbi za močnejšo imunsko odpornost.
 • Nepogrešljiv je za delovanje srca, saj spodbuja delovanje mišice in uravnava bitje srca. Vpliva tudi na krvni obtok, saj razširi žile in uravnava krvni pritisk. Pomanjkanje magnezija, najbolj in naprej občuti ravno srce, ki prične nepravilno utripati ali se odzove s kakšnimi drugimi motnjami.
 • Velik vpliv ima tudi na rast kosti in zob. Ker zmanjšuje izločanje adrenalina, zmanjša njegov vpliv na prebavila, srce, možgane in mišice.
 • Pospešuje prenos živčnih impulzov in ima močan vpliv na možgane. Spodbuja koncentracijo, pomirja razdraženost, uravnava spanje in preprečuje depresijo.
 • Magnezij je izredno koristen tudi za športnike, ali ljudi, ki težko fizično delajo. Daje jim energijo, preprečuje utrujenost, krče in nabiranje mlečne kisline.
 • Poleg vsega tega, čudežni mineral skrbi tudi za lepe lase, za napeto kožo na obrazu, mehke roke in raven trebuh.

Magnezij ureja presnovo in pomaga hujšati

V boju z odvečnimi kilogrami, je magnezij resnično v prvi vrsti. Prisoten je pri mnogih procesih, ki so ključni za asimilacijo živil in prebavo. Močno spodbuja presnovo in pomaga absorbirati vitamine skupine B. Vsi vitamini skupine B, so energijska hranila, ki nadzirajo in uravnavajo porabo ogljikovih hidratov in maščob. Če trpimo za pomanjkanjem tega pomembnega minerala, se hrana, ki jo zaužijemo, ne porablja pravilno in posledično se pričnejo kopičiti odvečni kilogrami.

Za topljenje kilogramov, poskrbi tudi s tem, da spodbuja zniževanje ravni inzulina in glukoze v krvi. Skupaj s kalijem uravnava presežek natrija na celični ravni in tako preprečuje zadrževanje vode v telesu. Spodbudi odstranjevanje odvečne tekočine, ki se običajno zadržuje v predelih, kjer je največ maščobe. Maščoba pa se nam seveda največ nabira na trebuhu, zadnjici in stegnih. V veliko pomoč pri hujšanju je tudi zato, ker se odločno bori proti stresu in depresiji in umirja njun vpliv na organizem.

Na kakšen način nam magnezij še pomaga pri hujšanju?

Kadar hujšamo, si seveda želimo, da bi namesto maščobnih obročkov, imeli napete in zdrave mišice. Tukaj pa zopet nastopi magnezij, saj je ključnega pomena za mišice. Spodbuja njihovo krčenje preko živčnih signalov in jih napolni z novo energijo. S tem se poveča pusta masa, ki je pomembna za presnovo.

Kadar so naše mišice vitalne, porabimo več kalorij in seveda tudi izgubimo več odvečne teže. Ker magnezij vpliva tudi na živčevje, še bolj okrepi shujševalno moč. Preprečuje živčno napetost in tesnobo, zato smo bolj umirjeni in ne ves čas brskamo po hladilniku. Vsi smo že kdaj doživeli, da kadar smo pod hudim pritiskom, pogosteje posegamo po prigrizkih in sladkarijah.

Z povečanim uživanjem magnezija, živčna lakota ne bo več prisotna in tudi zvečer ne bomo imeli težav z lakoto. Najbolj pomembno pa je, da z magnezijem uredimo prebavo! Spodbuja delovanje želodca in črevesja, s tem pa odpravlja zaprtje in slabo prebavo. Ko uredimo prebavo, mine tudi napihnjenost in s pomočjo magnezija se nam na trebuhu neha nabirati maščoba. Spodbudi se tudi razgradnja maščob in kmalu se nam zoži pas in sčasoma dobimo tudi močne mišice.

Kako deluje dieta z magnezijem?

Preden se lotimo kakšne shujševalne diete, se moramo vedno prej z njo seznaniti in če imamo kakšne zdravstvene težave, o tem obvestiti tudi svojega zdravnika. Pri dieti z povečanim uživanjem magnezija, se moramo držati naslednjih nasvetov:

 • Vsaka dieta imajo svoje zakonitosti, ki se jih moramo držati, če želimo, da bomo uspešno shujšali. Pri dieti z magnezijem, je pomembno, da ne spijemo preveč skodelic kave. Kava namreč povečuje stres in spodbuja izločanje magnezija iz organizma.
 • Alkoholne pijače onemogočajo absorpcijo magnezija, zato jih v času diete poskusimo omejiti.
 • Vsako jutro na tešče in zvečer, preden gremo spat, spijemo kozarec magnezijeve vode. Voda z magnezijem uravnava prebavo, prečisti cel organizem in omogoči dober spanec.

Ko izvajamo dieto z magnezijem, moramo poznati živila, ki ga vsebujejo. Če bomo vsak dan zaužili dovolj tega dragocenega minerala, bo naš metabolizem, kljub hujšanju, zelo aktiven, mi pa polni energije. Pri tej dieti, je številka ena oves. Oves je žito, ki vsebuje veliko magnezija in je za uživanje najbolj primeren za zajtrk. Oves ima nizek glikemični indeks in če ga pojemo za zajtrk, nam bo dal energijo za cel dan.

V kateri hrani je največ magnezija?

Magnezij lahko seveda jemljemo kot prehransko dopolnilo, a največ za sovje zdravje bomo naredili, če uživamo živila, ki ga vsebujejo. Poglejmo si nekaj živil, ki vsebujejo magnezij. Vrednost je predstavljena v 100 g:

 • 600 g pšenični otrobi
 • 590 g bučna semena
 • 490 g grenki kakav
 • 450 g koper
 • 380 g janeževa semena
 • 360 semena kumine
 • 350 g sezam
 • 340 makova semena
 • 320 g makova semena
 • 300 g sončnična semena
 • 290 g indijski oreščki
 • 280 g suhi mandlji
 • 250 g kari v prahu, suhe pinjole, ajdova moka
 • 245 g amarant
 • 240 g pšenični kalčki
 • 210 g mleti ingver
 • 200 g suhi orehi

Pri dieti z magnezijem, lahko uživamo tudi naslednjo hrano: bob, kvinoja, alga spirulina, posušen paradižnik, kurkuma, ovseni kosmiči, praženi arašidi, suhi lešniki, črni fižol, arašidi, temna ržena moka, ovsena moka, polnozrnati riž, suhe gobe, makadamija, koruza, leča, pistacije, lovor, čičerika, temna čokolada in rž.

Magnezij kot prehransko dopolnilo

Magnezij lahko uživamo tudi kot prehransko dopolnilo, v obliki tablet, kapljic ali kot magnezij v prahu, ki ga raztopimo v vodi. Kateri magnezij je najboljši, bomo presodili sami. V drogeriji ali lekarni, lahko kupimo naslednje pripravke magnezija:

 • Magnesia, ali magnezijev hidroksid, je poznan po izredno pozitivnih učinkih na prebavo. Deluje kot blago odvajalo, pomaga nadzirati zgago in refluks. V črevesju nase veže vodo in tako pomaga pri zaprtju, spodbuja peristaltiko in olajša izločanje blata.
 • Magnezijev sulfat poznamo kot angleško sol, ki jo že stoletja uporabljajo za pomoč pri zaprtju. V teh soli ni velika biorazpoložljivost magnezija, poleg oralne uporabe, ga lahko uporabimo tudi za kozmetične terapije in zdravilne kopeli.
 • Morski magnezijev klorid pridobivajo iz morske vode, zato tudi takšno ime. Uporabljamo ga kot prehransko dopolnilo, kadar želimo nadomestiti pomanjkanje magnezija v telesu. Magnezij v tej obliki, lahko uporabljamo tudi za zunanje zdravljenje kože.
 • Magnezij citrat je oblika magnezija, ki ga telo najlažje asimilira. Sestavljen je iz citronske kisline in minerala, primeren je za uporabo pri večjih športnih ali fizičnih naporih. Spodbuja mišično aktivnost in nas napolni z energijo. Primeren je za uživanje, kadar nam primanjkuje magnezija in imamo zaradi tega pogoste glavobole, krče in smo utrujeni.

Kdaj moramo povečati vnos magnezija?

Včasih je naše telo v takšnem stanju, da magnezij težko asimilira, ali pa ga porabi več, kot ga dobimo s hrano. V tem primeru moramo povečati uživanje hrane, ki je bogata z magnezijem ali poseči po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo primerno količino magnezija. Najpogosteje moramo magnezij nadomeščati v naslednjih primerih:

 • Kadar smo dlje časa v stresnih situacijah, organizem hitreje porablja zaloge magnezija. Stres je velik porabnik energije, zato telo vključi mehanizme, ki povzročijo premikanje magnezija po telesu. Zaradi tega ga zmanjka za nujne fiziološke procese. Kadar našemu organizmu primanjkuje magnezija tam, kjer ga potrebuje, se odzove z povišanim srčnim utripom, povišanim krvnim tlakom in napetimi mišicami. Za vsakodnevne obveznosti porabimo več energije, posledice pa so lahko škodljive zdravju, saj se poveča dovzetnost za srčno žilna obolenja. 
 • Kadar moramo zaradi zdravstvenega stanja, pogosto jemati diuretike in odvajala, potem nam prav gotovo primanjkuje magnezija. Zdravila preprečujejo absorpcijo magnezija in hkrati pospešujejo njegovo izločanje z blatom in urinom. Podobno učinkujejo tudi nekateri antibiotiki, kemoterapija in zdravila, ki jih uživamo za zdravljenje refluksa ali gastritisa.
 • Previdni moramo biti tudi pri prekomernem uživanju alkohola, saj ta znižuje raven magnezija v telesu. Podoben učinek ima tudi kava, prav tako velike količine živil, ki so bogate s kalcijem. V teh primerih moramo prav tako dodajati magnezij, da uravnovesimo razmerje s kalcijem.
 • Dodajanje magnezija je nujno, kadar imamo sladkorno bolezen ali kronične težave, ki povzročajo slabo absorpcijo. To so predvsem Crohnova bolezen, razdražljivo črevesje, pogoste driske ali celiakija. Pri teh težavah nam povečanje vnosa magnezija priporoči zdravnik, saj mora preveriti, ali je primeren za sočasno uživanje z drugimi zdravili.
Koliko magnezija potrebuje naše telo in kakšne so posledice pomanjkanja?

Strokovnjaki svetujejo, da naj bi vsak po dopolnjenem 11 letu, dnevno zaužil od 240 do 350 mg magnezija. Priporočila veljajo tako za moške, kot ženske, višji vnos, do 450 g, naj bi zaužile nosečnice. Potrebe po magneziju se lahko dnevno spreminjajo, zato ga moramo pogosto nadomeščati.

Posebej v stresnih situacijah ali ob večjih fizičnih naporih, se dnevna potreba lahko poveča. Magnezij ni težko nadomeščati, za dnevno porabo je dovolj že obrok, ki je sestavljen iz večje porcije špinače in otrobov, ter kot posladek skodelica mandljev.

Kakšni so znaki pomanjkanja magnezija v telesu?

 • Pri blažjem pomanjkanju magnezija, se najprej pojavi občutek utrujenosti in huda izčrpanost, ki se pogosto pojavi v vročih poletnih dneh ali po intenzivnejši dejavnosti. Lahko nas doletijo nenadni mišični krči v manjših mišicah, najpogosteje se nam zatresejo veke. Pri blažjem pomanjkanju, lahko magnezij nadomestimo že z dodatnim obrokom, ki vsebuje živila z magnezijem ali spijemo izotonični napitek.
 • Kadar nas doleti hudo pomanjkanje magnezija in traja že dlje časa, se pričnejo kazati simptomi, ki kažejo na hujše težave. Ves čas smo utrujeni, nikakor se ne moremo odpočiti, mišice so brez moči in šibke. Lahko se pojavi nepravilen srčni utrip, hitro postanemo živčni in razdražljivi. Ponoči slabo spimo in če se stanje poslabša, se nam lahko pojavijo razjede v ustih in zamegljen vid.
 • Hudo pomanjkanje magnezija je redko, precej pogosto pa se dogaja blago pomanjkanje. Kaže se kot razdražljivost, telesna šibkost, povečana telesna teža, razdražljivo črevesje, krči, tresavica in povišan arterijski tlak.

Magnezij za lepo kožo in svetleče lase

Z uživanjem magnezija pomladimo celo telo. Privoščimo si terapijo s tem čudežnim mineralom, ki bo hidriral telo, zmanjšal izločanje loja, odpravil akne in upočasnil staranje. Hidratacija kože je izredno pomembna, saj samo tako naš obraz ostane napet in zaščiten pred zunanjimi vplivi. Za nego kože, je magnezij izvrsten, saj nase veže vodo in s tem hidrira tkiva.

Iz magnezijevih soli, si lahko po preprostih receptih, napravimo masko za obraz, čistilni mleko in razne kreme. Čudovit je tudi za odpravljanje aken, mozoljev in ogrcev, ki se pojavijo takrat, ko koža izloča preveč loja.

Z nanašanjem magnezijev soli na obraz, ne obnavljamo samo zgornjih plasti kože, pač pa nahranimo tudi podkožna tkiva. Magnezij se vsrka v kožo, obnavlja usnjico in s tem zmanjšuje gubice in povešeno kožo.

Za zmanjševanje gub, je primeren magnezijev klorid, ki bi posebej učinkovit pri zmanjševanju gubic okoli ustnic in oči. Magnezijeve soli lahko kombiniramo s kokosovim oljem, čebeljim voskom ali drugimi naravnimi olji, ki jih uporabljamo pri izdelavi naravne kozmetike.

Magnezij za zdrave, močne in svetleče lase

Magnezij je izredno učinkovit pri uravnavanju izločanja loja. Za nego las uporabimo magnezijev klorid, ki lase poleg tega, da jih čisti in krepi, tudi razmaščuje.

Z magnezijevo soljo si pripravimo šampon, ki bo lase nežno negoval, preprečeval izpadanje las in prezgodnje sivenje. Terapija z magnezijem, bo lasem vrnila naravno barvo in jih naredila sijoče.

Recept za šampon z magnezijevim kloridom

Žlico gline zmešamo z raztopino magnezijevega klorida, dodamo toliko gline in magnezija, da dobimo gosto zmes, ki spominja na običajen šampon. Mešanici dodamo dve kapljici eteričnega olja čajevca, dve kapljici olja sivke, rožmarina in dve kapljici eteričnega olja rožmarina.

Vse skupaj dobro pretresemo, da se sestavine pomešajo med seboj in nato mešanico nanesemo na lase. Lasišče nekaj minut nežno masiramo, šampon pustimo učinkovati 15 minut. Po tem času lase speremo z mlačno vodo in jih posušimo na zraku.

Balzam za lase z magnezijem

Pripravimo vodno kopel in dodamo dve žlici karitejevega masla in dve žlici kakavovega masla. Neprestano mešamo in počasi dodamo 2 žlici raztopljenega magnezijevega klorida. Mešanico še nekaj časa mešamo na vodni kopeli, dokler ne dobimo gladke zmesi.

Rahlo ohlajen balzam nanesemo na lase in ga nekaj minut nežno vtiramo v lasišče. Balzam za lase naj učinkuje 20 minut, nakar ga speremo s toplo vodo in lase posušimo na zraku.