Menstruacija v menopavzi

posted in: Aktualno | 0

menstruacija v menopavzi

Menstruacija v menopavzi običajno ne poneha naenkrat, pač pa postaja vse bolj neredna  in sčasoma redkejša. Ko pride ženska v starost, ko se približa menopavzi, se pričnejo v njenem telesu velike spremembe.

Mnoge ženske se močno zredijo in imajo hude vročinske navale. Nekatere ženske preidejo v meno brez težav, menstruacija postopoma poneha in tudi kakšnih drugih težav, ki so običajne za ta čas, nimajo.

Vendar ima žal veliko število žensk hude težave, ko pridejo v meno. Najprej se prične pri menstruaciji, ko postanejo razmiki med posameznimi krvavitvami dolgi od dveh tednov, do nekaj mesecev. Krvavitve so tudi različno močne, tukaj ni pravila. Previdnost velja v primeru, če krvavitve že nekaj mesecev ni bilo in se nenadoma spet pojavi. V tem primeru je potrebno obiskati zdravnika, saj je lahko takšna krvavitev znak hujšega obolenja ali celo tumorja.

Menstruacija v menopavzi

Ženske imajo zaradi menstruacije pri prehodu v menopavzo, različne težave. Kadar ženski ne dobi menstruacije dvanajst mesecev, potem pravimo, da je prešla v menopavzo.

Seveda pa sprememba mesečnega cikla, ni edina težava, ki pesti ženske v meni. Pojavijo se navali vročine, boleče dojke, spremembe razpoloženja, glavobol in nespečnost. Pogosto se ženske tudi zredijo in morajo poleg vseh težav, misliti še na to, kako bodo shujšale. 

Med klimakterijem jajčniki počasi nehajo delovati in jajčeca ne dozorevajo več. Postopoma se tudi zmanjša izločanje spolnih hormonov. Včasih traja več mesecev, ali celo let, preden se hormonska raven dokončno ustali. V tem času ima ženska podobne občutke, kot jih je imela v puberteti.

Hormonska terapija v menopavzi – da ali ne?

Nekaterim ženskam ginekolog takoj ko se pričnejo znaki mene, predpiše hormonsko terapijo. V večini primerov, lahko pravilno izbrana terapija, močno ublaži simptome klimakteričnih težav. Vendar se v hormonskem zdravljenju skrivajo tudi pasti. Vsaka deseta ženska, se ne odziva na hormonske pripravke, ali jih ne prenaša.

Potrebno je iskati pravilno kombinacijo in v tem času se te ženske lahko počutijo izredno slabo. Žal so znanstveniki dokazali, da lahko estrogeni povzročijo raka na maternici. Problem nastane tudi takrat, ko ženska preneha jemati hormonske pripravke, saj jo čakajo podobne hormonske spremembe, kot takrat, ko je pričela z zdravljenjem.

Kako lahko ženske spodbujajo estrogen z naravnimi pripravki?

Namesto hormonskega zdravljenja, se vedno več žensk odloča za naravno spodbujanje estrogena. Poznamo mnogo rastlin, zdravilnih zelišč, zelenjave in sadja, ki vsebujejo fitoestrogene, ki so rastlinska predstopnja estrogena.

Črevesne bakterije fitoestrogene spreminjajo v spolne hormone in s tem telesu omogočijo, da s hrano zmanjša z meno pogojeno pomanjkanje hormonov. Živila, ki imajo posebno veliko količino fitoestrogenov:

 • jabolka, češnje
 • granatna jabolka, krompir, datlji
 • oves, dlakavi jam, soja
 • jajčevci, česen, paradižnik
 • korenje, paprika
 • olive, laneno seme

Katera naravna zelišča lajšajo hormonske spremembe?

Ko se ženska odloča o tem, ali bo sprejela hormonsko zdravljenje, ali ne, mora pozorno poslušati zdravnika. Pretehtati mora prednosti in slabosti, ter se nato odločiti. Ženske, ki imajo težave z osteoporozo, bi se vsekakor morale odločiti za hormonsko trapijo, če imajo hude težave. Kadar pa ni posebnih težav in je ženska na splošno zdrava, ni potrebe po nadomeščanju hormonov.

Mogoče bo potrebno spremeniti prehrano in uživati več živil, ki vsebujejo fitoestrogene. Pogosto se ženske odločijo tudi za razne diete, primerna je tudi lchf dieta, ki predpisuje zmanjšanje vnosa ogljikovih hidratov in s tem zmanjša napihnjenost trebuha.  Prav tako lahko ženske pričnejo uživati zdravilna zelišča, ki so poznana po tem , da lajšajo težave v meni. Pri nas je najbolj poznan rman, timijan in ognjič. Najbolj poznana tuja zelišča za lajšanje težav v meni:

 • Korenina sladkega korena, je poznana po tem, da spodbuja delovanje nadledvičnih žlez. Vsebuje kortizonske snovi, mi so podobne snovem v hormonih, ki se nahajajo v nadledvičnih žlezah. Pri uživanju sladkega korena, je potrebna določena previdnost. Skrbno se držite odmerkov, ki jih predpiše proizvajale, poleg tega morate skrbeti za zadostno količino kalija. Če imate visok krvni pritisk, se pred uživanjem posvetujte s svojim zdravnikom.
 • Grozdnata svetlika učinkovito sprošča mišice in ureja delovanje ženskih spolnih organov. Vendar ne pretiravajte, saj lahko visoki odmerki povzročijo slabost, bruhanje in omotico.
 • Donq quai je poznana predvsem na Kitajskem, kjer jo ženske uporabljajo tudi za splošno krepitev organizma.
 • Konopljika je poznana tudi pri nas in jo uporablja veliko žensk. To zelišče uravnava delovanje hipofize in s tem deluje tudi na žleze, ki izločajo spolne organe.
 • Sibirski ženšen in zdravilna tetivika, vsebujeta predstopnjo progesterona in testosterona. Če ju uživate skupaj, uspešno uravnavata hormonsko ravnovesje in tudi menstruacija v menopavzi se sčasoma uredi.

Kaj pa spolnost v menopavzi?

Poglejte si naslednji prispevek:

Uporabljeno besedilo: menstruacija v menopavzi, menopavza