Raziskali smo najboljša naravna eterična olja

posted in: Aktualno, Zeliščarstvo | 0
naravna eterična olja
DARILNI KOMPLET ETERIČNIH OLJ ZA AROMATERAPIJO! VEČ POGLEJ NA AMAZON!

Naravna eterična olja uporabljamo za aromaterapijo, ki je starodaven in učinkovit način zdravljenja z eteričnimi olji. Eterična olja so narejena iz izvlečkov rastlinskih cvetov, listov in korenin.

V dvajsetem stoletju so eterična olja množično raziskovali, predvsem so se posvetili antiseptičnemu delovanju olj. V petdesetih letih so razvili poseben laboratorijski postopek, ki so ga imenovali aromatorgam.

Naravna eterična olja

Z njim so preizkušali in določali antibiotično delovanje eteričnih olj brez stranskih učinkov, ki so bili značilni za sintetične antibiotike. Kljub vsem raziskavam, so bila eterična olja dolgo na zatožni klopi, saj je njihovi uporabi množično nasprotoval uradna in  klasična medicina.

Do preobrata je prišlo leta 1964, ko je francoski zdravnik Jean Valnet, objavil knjigo z naslovom praksa aromaterpije. V knjigi je predstavil mnoge praktične preizkuse in na dejanskih primerih pokazal uspehe, ki jih je dosegel z uporabo eteričnih olj. V zadnjem času je povpraševanje po naravnih eteričnih oljih zopet naraslo, veliko jih uporabljamo za pripravo naravne kozmetike in v aromaterapiji.

Vendar moramo biti pri uporabi vseeno previdni in se prej vedno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom.

Naravna eterična olja v aromaterapiji

Aromaterapija je ena od vej naravnega zdravilstva, kjer za zdravljenje uporabljamo arome ali dišave, ki jih imenujemo eterična olja ali esence. Arome eteričnih olj vsebujejo številne koristne učinkovine, kot so vitamini, naravni antibiotiki in antiseptiki.

Z raziskavami so dokazali, da lahko z uporabo eteričnih olj okrepimo in očistimo tudi delovanje čaker in tako odpravimo blokade, ki nam lahko resnično zagrenijo življenje. Pred uporabo eteričnih olj, se moramo dobro pozanimati o njihovih lastnostih, saj imajo različna olja tudi različne lastnosti.

Esence pridobivamo iz delov rastlin in zelišč, z tremi osnovnimi postopki. Z ekstrakcijo s topili, s stiskanjem in in z destilacijo. Destilacija je bolj sodoben način pridobivanja eteričnih olj in je tudi primerna za izdelavo olj, ki jih uživamo za notranjo uporabo. Pridobivanje arom s pomočjo stiskanja, je bolj primerno za limone, pomaranče in druge agrume. S topili pa pridelujemo esence iz rastlin, ki ne marajo destilacije s paro.

Kako uporabljamo eterična olja v aromaterapiji

Pogosto pri izrazu aromaterapija pomislimo, da deluje samo skozi nos! Aromaterapija pomeni uporabo eteričnih olj, ime pa je dobila zaradi tega, ker olja dajejo rastlinam vonj ali aromo.

Uporabljamo jih lahko za vdihavanje, masažo, izpiranje ust, grgranje, odišavljanje doma, za energijsko čiščenje prostorov, za čiščenje in krepitev čaker, jih dodajamo kopelim in jih uporabljamo pri izdelavi naravne kozmetike.

Poleg eteričnih olj, za energijsko čiščenje čaker uporabljamo tudi energijski nakit, ki je običajno pripravljen za vsakega posameznika posebej. Manj znana uporaba eteričnih olj, je njihova notranja uporaba. Glede uživanja eteričnih olj se mnenja stroke razlikujejo, v nekaterih delih Evrope jih medicinski aromaterapevti pogosto predpisujejo, tudi namesto antibiotikov.

Notranja uporaba eteričnih olj

Pri notranji uporabi eteričnih olj moramo biti izredno previdni in vedno upoštevati nekaj pomembnih nasvetov:
 • Pred uporabo se moramo vedno posvetovati z zdravnikom ali medicinskim aromaterapevtom, saj niso vsa eterična olja primerna za notranjo uporabo.
 • Olja lahko povzročajo alergije, zato pred zaužitjem vedno preverimo ali nismo mogoče alergični in resnično NIKOLI ne uživamo nerazredčenih eteričnih olj!
 • Eterična olja za uživanje najbolje razredčimo z medom, primeren je med akacije, ali kakšen drug, tekoč med. Pri uporabi medu morajo biti previdni sladkorni bolniki, da si ne bodo s kombinacijo medu in eteričnega olja, naredili še več zdravstvenih težav.
 • Za osnovno podlago lahko uporabimo tudi žličko sladkorja, košček kruha, žličko marmelade, sadni sok ali vroče mleko. Voda za redčenje eteričnih olj ni primerna, saj se olja v njej ne topijo, ampak ostanejo na vrhu tekočine in se ne ločijo od vode.
 • Pri uživanju eteričnih olj, se moramo držati priporočenega odmerka, običajno je to samo ena ali dve kapljici.

Inhalacije z eteričnimi olji

Inhalacije z eteričnimi olji, običajno izvajamo pri obolenjih dihal. Vdihavamo jih lahko na različne načine, na voljo so tudi posebni aerosolni aparati za vdihavanje. V ampulo nakapamo dve kapljici naravnega eteričnega olja, ki ju razredčimo z malo vode.
Že preverjen in tudi najbolj uporabljen način vdihavanja eteričnih olj, je vdihavanje pare. Pripravimo si skledo vrele vode, dodamo veliko žlico sode bikarbone in nekaj kapljic eteričnega olja po izbiri. Previdno se nagnemo nad skledo in si glavo pokrijemo z brisačo. Paro vdihavamo deset minut, ali pa prenehamo, ko se voda ohladi.
Poznamo pa tudi suho inhalacijo ali suho vdihavanje, ki jo uporabimo v nujnih primerih, ali pri hudih živčnih ali alergičnih težavah. Pri suhi inhalaciji enostavno na čist robec ali košček blaga nakapamo do tri kapljice eteričnega olja. Robec si pridržimo pred nosom in vdihavamo hlape eteričnega olja.

Dišavne kopeli s solmi in eteričnimi olji

Soli za kopanje uporabljamo za pripravo aromatičnih in dišavnih kopeli. V 500 ml morske soli nakapamo od 30 do 40 kapljic eteričnega olja in pripravek spravimo v steklenico, ki jo dobro zapremo. Soli za kopanje si pripravimo vedno kakšen dan pred uporabo. Za aromatično kopel, dodamo v prijetno toplo vodo, zvrhano žlico že pripravljene soli. Dišavne kopeli si lahko pripravimo z vročo, mlačno ali hladno vodo, odvisno kakšen učinek želimo doseči.

Pri vroči dišavni kopeli, pripravimo vodo temperature od 38 do 45 stopinj C. Takšna kopel krepi in poživlja imunski sistem, vendar lahko v vroči vodi ostanemo samo kratek čas. Kopel ni primerna za ljudi z visokim krvnim pritiskom.

Mlačna dišavna kopel, kjer prav tako uporabimo sol in naravna eterična olja, je primerna za pomirjanje in sprostitev. Voda naj ima temperaturo od 32 do 37 stopinj C, v njej lahko ostanemo nekoliko več časa. 
Hladno dišavno kopel pripravimo za poživljanje in za spodbujanje arterijskega krvnega obtoka. Vodo ohladimo na 15 stopinj C, v njej verjetno ne bomo predolgo uživali, nam bo vsekakor dvignila krvni pritisk.

Naravna eterična olja pri aromoterapevtski masaži

Aromoterapevtska masaža je primerna za ljudi, ki imajo težave pri premagovanju stresa, so napeti in v depresiji,  ali imajo čustvene težave. Vse več se naravna eterična olja uporabljajo tudi pri masažah, kje poskušamo odpraviti razne estetske nepravilnosti, kot so celulit, odprav brazgotin in podobno.

Naravna eterična olja pri masaži povečajo učinkovitost masaže, ker prodrejo globlje v kožo, kot  navadne kreme ali olja.

Tudi pred uporabo eteričnih olj za masažo, moramo dobro spoznati njihove lastnosti in kako delujejo na organizem. Eterična olja namreč skozi kožo in po krvi, prodrejo tudi do notranjih organov.

Eterična olja za masažo moramo mešati z osnovnimi olji, največkrat uporabljamo razna zeliščna olja, kokosovo maslo, karitejevo maslo in ostala olja. Priporočamo tudi: Eterična olja za nego kože.

Pred masažo z eteričnimi olji, moramo s kože odstraniti plast odmrle kože, saj drugače olja ne bodo mogla prodreti skozi kožo in razviti svojih lastnosti.

Nekaj ur pred masažo, kožo zdrgnemo s ščetko ali rokavico, vendar tega postopka ne smemo ponavljati več kot enkrat na teden.

Pred masažo si pripravimo udoben prostor, zmanjšamo luči in prižgemo sveče. Prostor naj bo prijetno ogret, dodamo še pridušeno, nežno glasbo, rože in prižgemo kadilo.

Najboljša naravna eterična olja

Eterično olje sivke

Eterično olje sivke pridobivajo iz sivke, Lavandula vera, ali tudi vrtna sivka ali prava sivka. Seveda vsi poznamo sivko, sivkina polja…Sivka je zimzelena grmičasta rastlina, ki izvira iz sredozemskega območja. Samoniklo raste v južni Evropi, največ pa jo gojijo v Franciji.

Sivko so dobro poznali že naši predniki, saj so že stari Grki z njo zdravili bolezni grla in dihal. Prav tako so jo uporabljali za razkuževanje in odišavljanje prostorov in javnih kopališč. Z močnim vonjem sivke so tudi preganjali mrčes, molje in zajedavce. Eterično olje sivke je brezbarvno, z značilnim močnim in poživljajočim vonjem. Uporabljamo ga za lajšanje mnogih težav:

 • Eterično olje sivke pomaga pri celjenju opeklin, pri okužbah pikov in spodbuja celjenje ran.
 • Že dve kapljici preženeta glavobol, nas pomirita in sprostita. 
 • Pomaga pri prebavnih motnjah in je eno najbolj pomembnih eteričnih olj v aromaterapiji.
 • Sivkino olje je eno najblažjih , a vseeno eno najbolj najučinkovitejših.

Sivkino olje pridobivajo s parno destialacijo, ima srednjo hlapnost in donos od 0,8 do 1,2%. Najboljša aromatičnost sivke je junija in julija, jakost vonja eteričnega olja je 4 in gostota 0,88 do 0,89.  Lastnost tega čudovitega naravnega eteričnega olja je jang, prevladujoči planet je Mars, nota olja pa je srednja do visoka.

Glavne lastnosti in učinki eteričnega olja sivke:

 • deluje kot antiseptik in pomirjevalo
 • deluje kot krepčilo, krepi živce in lajša migreno
 • odpravlja gliste, pospešuje izločanje vode in spodbuja izločanje žolča
 • spodbuja rast novih celic in znižuje krvni tlak
 • uporabljamo ga kot poživilo, za umirjanje krčev in za urejanje menstruacije
 • znižuje krvni tlak, pomirja kašelj in pospešuje celjenje ran.

Previdno!

Uživanje prevelikih količin eteričnega olja sivke, lahko povzroči prebavne motnje in težave z živci. Izogibati se ga morajo ljudje, ki uživajo zdravila, ki vsebujejo jod in železo.

Uporabljeno besedilo: naravna eterična olja, eterična olja uporaba