Katere so najpogostejše prebavne motnje?

posted in: Aktualno, Zeliščarstvo | 0

Prebavne motnje občasno doletijo vsakega izmed nas in so najpogosteje posledica nepravilnega prehranjevanja, hitrega tempa življenja in s tem povezanega stresa. Najpogosteje nas muči zaprtje, občasne driske, napenjanje in bolečine v trebuhu.

Običajno so težave prehodne in minejo same od sebe, lahko pa so znak resnega obolenja in moramo obiskati zdravnika. Pri manjših težavah si lahko pomagamo s preverjenimi zdravilnimi zelišči, ki nam jih predpiše usposobljen zeliščar.

Katere so najpogostejše prebavne motnje?

Izraz prebavne motnje, v vsakdanjem življenju uporabljamo zelo na široko. Bolj pravilno je, da uporabimo izraz funkcijske motnje prebavnih organov, kamor prištevamo tudi prebavne motnje.

Pod tem pojmom se nahajajo vse bolezni želodčnega in črevesnega trakta, za katere zdravniki ne najdejo nobenih organskih vzrokov. Najpogostejši simptomi so driska ali zaprtje, bruhanje, slabost, zgaga, bolečine v trebuhu, bljuvanje, tiščanje, boleče kolike in občutek polnosti.

Najpogostejše motnje prebavnih organov so naslednje:

 • prebavne težave
 • slabost ali bruhanje
 • zaprtje
 • driska
 • razdražljiv želodec
 • razdražljivo črevesje
 • vnetje želodčne sluznice
 • želodčna razjeda
 • razjeda na dvanajsterniku
 • obolenja jeter
 • žolčni kamni
 • vnetje žolčnika

Zelišča za lajšanje prebavnih motenj

Prebavne težave se najpogosteje pojavljajo zaradi nepravilne prehrane. Pojavijo se lahko zaradi prehitrega uživanja hrane, ki je ne dobro prežvečimo in tudi zaradi nerednega prehranjevanja. Težave nam lahko povzroči tudi preveč bogate hrane, ki jo zaužijemo v prevelikih količinah. Potem so tu še razni prigrizki, sladkarije, kava, alkohol in podobni prehranski prekrški.

Običajno dobro poznamo vzroke za naše prebavne motnje, a jih pogosto zanemarimo. Težave se kažejo v obliki bolečin v trebuhu, napenjanja, občutka polnosti, zgage, draženja na bruhanje in pogosto tudi pomanjkanje apetita.

Vse te težave, lahko izvirajo tudi iz psihičnih težav ali so posledica motenj v gibanju prebavnega trakta.

Pri prebavnih težavah in bolečinah, ki povzročajo krče v predelu želodca in črevesja, si lahko pomagamo z naslednjimi pripravki:

Zdravilni ognjič

Ognjič pomaga pri krčih, vnetjih želodca in črevesja. Ognjičev čaj pijemo pri težavah s črevesjem, mehurjem in ledvicami. Cvetove ognjiča pripravljamo kot prevretek ali poparek.

Cvetove vedno nabiramo ob sončnem vremenu in jih hitro posušimo,da ohranimo zdravilne lastnosti. Zdravilni ognjič vsebuje eterično olje, salicilno kislino, sluzi in grenčine.

Kumina

Kumina in kuminovo olje, uspešno blažita prebavne težave. Uporabo kumine priporoča tudi ESCOP, čeprav priporočila za uporabo temeljijo bolj na priporočilih in izkušnjah, saj še ni bilo narejenih veliko znanstvenih raziskav.

Kumino in kuminovo olje, lahko uporabljamo v obliki tinkture, čaja ali pa uporabimo sveža semena kumine. 1/2 čajne žličke sveže, zdrobljene kumine prelijemo s 150 ml vrele vode, pustimo stati 10 minut in nato precedimo. Na dan spijemo dve do tri skodelice.

Za lajšanje prebavnih težav pomagajo tudi semena črne kumine ali olje črne kumine.

Regrat

Regrat in regratova korenina, sta primerna za lajšanje težav pri prebavnih motnjah, za spodbujanje apetita iz pospeševanje izločanje seča. Uživamo lahko sveže nabran regrat v solati, kapljice, sok iz regrata in čaj.

Uporabimo lahko tudi korenino, tako da eno jedilno žlico zdrobljene korenine prelijemo s 150 ml vrele vode in pustimo počivati deset minut. Precedimo in pijemo po eno skodelico, trikrat dnevno pred obroki.

Sivka pomirja

Sivka pomaga pri obolenjih dihal, vnetjih sečnika in pogosto tudi pri prebavnih motnjah, ki so živčnega izvora. Mnogi med nami pogosto trpijo zaradi bolečin v želodcu, driske ali slabosti. Vse te težave so lahko tudi posledica stresa, depresije in čustvenih pretresov. Sivka je znana po tem, da pomirja in pomaga premagati nespečnost, migrene in prebavne motnje. Pred spanjem si pripravimo skodelico sivkinega čaja in ga spijmo počasi, po požirkih!

Kako si pomagamo pri zaprtju?

O zaprtju govorimo, kadar je praznjenje črevesja boleče in oteženo, blato pa je suho in trdo. Pogostost odvajanja blata ni merilo za zaprtje, saj lahko gremo na blato trikrat na dan ali pa samo vsaka dva dni. Vzrok za zaprtje je običajno leno črevesje, jemanje zdravil in pri ženskah pogosto porod.

V akutnih primerih je potrebno jemati blaga odvajala, če pa je zaprtje posledica pomanjkanja gibanja ali nepravilne prehrane, potem pa odvajala niso priporočljiva. Zaprtje, ki nastane zaradi nepravilnega življenjskega sloga, je potrebno zdraviti brez uporabe odvajal. Predvsem moramo pomisliti na spremembo prehrane in se več gibati. Za premostitev težav, si lahko pomagamo z naravnimi pripravki, kot so indijski trpotec, aloe vera ali sirotka.

Ali vas muči pogosta driska po obroku?

Drisko je imel že vsakdo med nami, pa čeprav imamo urejeno prebavo in drugače nimamo kakšnih težav. Pri driski je blato vodeno, ker telo iz debelega črevesja izsrka manj vode. Vzrokov za drisko je več, najpogosteje je spremenjena črevesna flora. (1)

Spremeni se lahko zaradi jemanja antibiotikov ali zaradi škodljivih bakterij, ki jih telo vsrka iz onesnažene hrane. Drisko lahko povzročijo tudi drugi virusi in bakterije, pogosto pa je vzrok tudi zaradi neprebavljivosti živil. Največ težav imajo posamezniki, ki ne prenašajo mlečnega sladkorja ali glutena. Tukaj pomaga samo skrbna dieta in  izločevanje živil, ki povzročajo težave. Mnogi ljudje se izogibajo tudi uživanju ogljikovih hidratov, za njih je primerno prehranjevanje po lchf načelih.

Kadar imamo drisko, moramo uživati veliko tekočine, saj telo izgubo mnogo vode in mineralnih snovi. Pomagamo si lahko tudi z zeliščnimi pripravki, primerna je srčna moč, cimetovec, borovnice in še mnogi drugi.