3 praktične ideje za prihranek prostora v otroški sobi

posted in: Aktualno | 0

Otroška soba je največkrat prostor v stanovanju ali hiši, ki mu zelo hitro zmanjka prostora. Bodisi, ker otrok raste in se njegovo potrebe po spremembi prostora spremenijo, bodisi zaradi tega, ker otroško sobo začne uporabljati več otrok hkrati. Pa tudi sicer otroške sobe ponavadi zasnujemo v manjše prostore v stanovanjih in hišah.

Ničkolikrat smo priča situacijam, ko so tako otroške sobe postavljene v mansardne dele stanovanj, v manjše sobe ali celo prostorske niše.

A, kljub temu, če je prostora v otroški sobi malo, to ne pomeni, da je s pohištvom, ni mogoče opremiti praktično in funkcionalno. Le ideje morajo biti nekoliko bolj izvirne in premišljene.

Spodaj smo zato, pripravili 3 krasne, enostavne, praktične in zelo hitro izvedljive ideje, preko katerih boste prihranili prostor v marsikateri otroški sobi. Še posebej pa še v posebej majhnih otroških prostorih.

Še preden si ogledate predstavljene ideje, si dobro preberite še prednosti, ki jih prinaša garderobna soba v otroški sobi. Če namreč v otroški sobi, izdelate ločeno garderobno sobo, boste tako hkrati našli prostor za shranjevanje večjih otroških igrač in pripomočkov.

Otroška garderobna soba – Super ideja za shranjevanje večjih otroških igrač in pripomočkov (npr. električni skiroji, čelade, zimska garderoba in smučke, klaviature,….)

 

Večje otroške igrače in pripomočki, še posebej pa tiste, ki so trenutno v trendu (npr. električni skiroji in hoverboardi, klaviature,…) pogosto nimamo v stanovanju kam pospraviti, otroške sobe pa so, če v njih poseben prostor predvidimo za njih, odličen prostor, da jih ima otrok blizu in hkrati opazuje, kako se njegov prostor za večje igrače, počasi polni.

Trendovske igrače, kamor nedvomno sodijo, v zadnjem času, izjemno popularni skiroji, so ponavadi zložljive in jim zato v otroških garderobnih sobah lahko namenimo ozke regale. Skiroji so se med otroki zelo “prijeli”, ker so odličen nadomestek za premagovanje kratkih razdalj, so zložljivi in se takšni z lahkoto pospravijo v otroško omarico. Tudi ostala kolesarska oprema (npr. čelade, ipd…) lahko najde prostor v otroški garderobni sobi, saj bo s tem na hitrem dosegu otrok.

 

garderobna omara mansarda

Vgradno in otroški sobi prilagojeno pohištvo namesto tipskega

Čeprav je tipsko pohištvo za otroške sobe, ponavadi bistveno cenejše, kot pohištvo, ki ga damo za otroško sobo izdelati po meri, pa ogromno staršev zelo hitro po opremljanju otroškega prostora, spozna, da poceni pohištvena rešitev v bistvu ni vedno najboljša.  Saj tipske pohištvene rešitve s seboj prinašajo tudi nekatere tegobe.

Standardizirano, tako imenovano tipsko pohištvo, ima pogosto prednost za otroške sobe, ki so tudi standardnih dimenzij in pravilnih, kvadranih ali pravokotnih oblik.

V kolikor pa ima otroška soba, prostorske posebnosti (poševne stene, mansarde, stene z nepravilnimi koti, zidni cokli, ipd…), pa največkrat tipsko pohištvo v otroško sobo, ne moremo umestiti tako, da izkoristimo vsak del otroške sobe. Zelo pogosto je takšno pohištvo mogoče v celoti prisloniti k zidnim stenam, največkrat pa to rešimo tako, da na kakšni strani pisalne mize ali regala ali garderobne omare, ostaja med 5 do 10 cm prostega prostora, ki ni uporaben za nič.

vgradna omara otroška soba

Po nekaterih statistikah, izgubimo z namestitvijo standardiziranih pohištvenih elementov, v otroški sobi, najmanj 30% prostora. Čeprav na prvi pogled tega, večina staršev, niti ne opazi.

Največ prostora se ob razporejanju pohištva po otroških sobah izgubi ob postavljanju različnih pohištvenih elementov ob okna, v bližino vhodnih vrat v otroške sobe, nad garderobnimi omarami, ob radiatorjih ter ob straneh posteljnega okvirja.

Namesto tipske pohištvene rešitve se zato raje odločimo za vgradno pohištvo, za katerega sicer ima večina staršev občutek, da je dražje, a, ko si izračunamo, da dejansko pri vgradnji pohištva bolje izkoristimo prostor, obenem pa niti ne bomo potrebovali toliko kosov pohištva, se računica zelo hitro obrne v prid vgradnim kosom pohištva.

Vgradno pohištvo so lahko npr. vgradne omare, ki jih otrok uporablja za garderobo. Garderobne omare, ki so vgrajene do stropa, izkoristijo v primerjavi s klasičnimi omarami (ki imajo lasten omarni strop), celo čez 30% prostora, saj pri njih v celoti izkoristimo prostor nad samo omaro, kamor lahko v zgornjem delu omare, pospravimo kovčke, zimsko garderobo in podobno. Česar pač otrok ne potrebuje vsak dan (čelade,…).

V kolikor otroško vgradno omaro, izdelamo tudi z drsnimi vrati, prihranimo tudi prostor pred samo omaro, saj nam ne bo v majhni otroški sobi, potrebno paziti na prostor pred omaro (ki ga potrebujemo za odpiranje omarnih vrat).

Manjši pohištveni kosi in izvlečne pohištvene rešitve

Standardne dimenzije pohištvenih elementov za otroške sobe, so pogosto tudi večje. In načrtovane, kakor, da so vse otroške sobe, izjemno velike.

A pogosto, kot smo ugotovili že zgoraj, temu ni tako.

Namesto velikih omar, velikih pisalnih miz, velike otroške postelje, se lahko v majhni otroški sobi, odločimo za manjše pohištvene kose. V mnogo primerih bo pa najbolj prav prišlo celo kombinirano pohištvo, ki opravlja več funkcij hkrati.

Posteljni okvir je lahko hkrati tudi omara, v kolikor se namesto klasičnega posteljnega okvirja, odločimo za dvižno posteljo. Če si damo izdelati celo posteljo po naročilu, pa nam lahko mizar izdela takšno otroško posteljo, ki ima v spodnjem delu celo po več vrst izvlečnih predalov.

postelja z več predali

Z izvlečnimi pohištvenimi rešitvami lahko prihranimo tudi na drugih koncih otroške sobe.

Namesto, da nam prostor na pisalni mizi zaseda računalniška tipkovnica, si omislimo izvlečno polico, ki jo otrok izvleče izpod pisalnega dela mize, zgolj v trenutkih, ko uporablja računalnik.

Izvlečne so lahko tudi police v notranjosti garderobne omare.

Namesto sklanjanja za vsakim kosom garderobe in ponavadi slabo zložene garderobe, ki se nahaja v zadnjem delu garderobnih omar, z izvlečnimi policami v notranjosti omar, poskrbimo, da je v celoti izkoriščen tudi prostor v delu garderobne omare, kamor ne dostopamo tako pogosto.

Nekateri starši z namenom boljšega izkoristka prostora v zadnjem delu garderobnih omar, le te, dodatno osvetlijo s senzorskimi svetili (ki se prižgejo le, ko je omara odprta).

Praktična pa je tudi rešitev, ko celoten del otroške sobe, izdelamo kot garderobno sobo ali tako imenovano “walk in” garderobno omaro. Precej primerov takšnih vgradnih omar boste našli na povezavi Mizarstvo.si vgradne omare.

Kako pospraviti omaro za otroška oblačila?

Garderobne omare, namenjene pospravljanju oblačil, največkrat niso optimalno izkoriščene, zaradi dveh razlogov. Prvič, sama omara je manj praktična, s premalo majhnimi odlagalnimi mesti (kakršna bi morala biti predvsem za dojenčke in za pospravljanje oblačil za majhne otroke), drugič pa, omara ne stoji optimalno v otroški sobici. S čimer pa je njen potencial za pospravljanje oblačil bistveno neizkoriščen.

Če se sprašujete kako pospraviti omaro za otroška oblačila in, če so vašo otroci še majhni (dojenčki, novorojenčki), si omislite manjše omare oz. komodice za spravilo majhnih majč, pleničk, bodijev, pajkic in legic ter podobnega.

Najboljše bo, če si otroška oblačila, v omari, zložite po starostnih skupinah otrok. Mehka in udobna oblačila za najmanjše otroke, imejte pri roki in jim ne najdite prostor v omari, nekje pri tleh.

Otroška oblačila za otroke stare od 1 do 4 let, so že bolj trpežna, večja, bolj praktična – zato naj bo zanje namenjen sredinski del omare. Le ta pa naj vsebuje več odlagalnih polic, ki jih je mogoče prestavljati, obenem pa dodajati oz. odvzemati po potrebi.

Za otroke stare od 5 do 14 let, je najbolje, da kar predvidite pravo, garderobno omaro, kot jo imate sami v spalnici. Če je otroška soba majhna, si namesto krilnega odpiranja vrat omare, za prihranek prostora, omislite drsna vrata na omari.

Dodaten prostor na mestih, ki jih ponavadi najpogosteje spregledamo

Najpogosteje spregledani prostori v otrrških sobah (in tudi drugod po stanovanju), so največkrat območja, ki so očem najbolj vidna, a najmanj staršev na njih niti ne pomisli kot priložnost za dodaten prihranek prostora.

Tak prostor in območje predstavljajo zidne stene (ob posteljnem okvirju, nad pisalno mizo, proste zidne stene).

Če menite, da v vaši otroški sobi, takšnega prostora, preprosto ni, poglejte k zidnim stenam, na katerih ima otrok prilepljene posterje in slike ter koledar. Vse to so zidne stene, na katere bi lahko, namesto takšnega ali drugačnega, dekorja, bile “obešene” omare in regali po meri.

Če v otroški sobi zmanjka prostora za garderobo, lahko na ta mesta “obesimo” dodatne garderobne omarice in predalčnike, v kolikor zmanjka v otorški sobi prostora za knjige in zvezke, bodo ti deli zidnih sten, odlični za dodatne odlagalne police.

Možnosti nakupa otroške sobe za mlade družine

Predvsem mlade družine, ki na novo opremljate otroške sobice in pa vsi tisti starši, ki potrebujete finančna sredstva za opremo otroške sobe in nakup otroškega pohištva, preverite na različnih bankah možnosti financiranja notranje opreme, preko stanovanjskega kredita za mlade. Stanovanjski kredit se sicer odobri tistim, ki ste kreditno sposbni, a, ker je na bankah definicija kreditne sposobnosti, od banke do banke, drugačna, ne bo narobe, če se o možnosti financiranja, pozanimte pri več bankah. Prednost stanovanjskega kredita za mlade je odlplačila doba, ki pri nekaterih bankah znaša kar do 30 let.