Kako pripravimo uspešen program razstrupljanja telesa?

program razstrupljanja telesa
PEGASTI BADELJ – pomembno zelišče pri razstrupljanju! POGLEJ TU!

Program razstrupljanja telesa: Naša dolžnost je, da skrbimo za svoje zdravje. To pomeni, da se zdravo prehranjujemo, se dovolj gibamo in skrbimo za primerno telesno težo. Za dobro počutje, pa moramo iz svojega telesa tudi redno odstranjevati strupe, ki se naberejo zaradi različnih vzrokov.

Izredno pomembno je, da vzdržujemo zdrav imunski sistem, kar lahko dosežemo tudi z nežnim in rednim čiščenjem telesa. Za čiščenje telesa si pripravimo program razstrupljanja telesa. 

Za razstrupljanje telesa, je najbolj primeren čas pomlad, saj se čez zimo delovanje organov upočasni in se zaradi tega v telesu nabere še več strupov.

Program razstrupljanja telesa

Preden se lotimo čiščenja telesa, si pripravimo program razstrupljanja telesa, da s posegi v telo ne ogrozimo svojega zdravja.

Razstrupljamo se lahko na več načinov. Če smo zdravi, si mogoče privoščimo kakšne dan posta, drugače pa je dovolj, če uživamo hrano, ki bo izboljšala našo presnovo, ter spodbudila delovanje ledvic in jeter. V program razstrupljanja telesa lahko vključimo tudi zdravilna zelišča in sadje, ki čistijo kri in odvajajo vodo iz telesa.

V naših krajih dobro poznamo krščanski post pred veliko nočjo, čeprav se ljudje ne postijo več 40 dni, je kakšen dan brez hrane čisto dobrodošel. V pomladnem času imamo na voljo mnoga živila, ki so primerna za razstrupljanje. Najbolj poznan je prav gotovo regrat in podobna divja hrana. Preden sestavimo program in jedilnik, si poglejmo kaj so presnovni odpadki in kateri organi delujejo pri razstrupljanju telesa.

Zakaj potrebujemo program razstrupljanja telesa?

Verjetno bi lahko svoje telo očistili brez posebnih priprav ali programa. A razstrupljanje deluje podobno kot shujševalne diete...Če nismo disciplinirani, potem tudi ni uspeha. Za čiščenje telesa smo se verjetno odločili zato, da izboljšamo svoje zdravstveno stanje. Kadar strupov ne izločimo iz telesa, se skladiščijo v žilah, sklepih, tkivih, mišicah in v vseh organih. Dolgoročno lahko to stanje privede do hudih zdravstvenih težav.

Prvi znaki, da se v nas kopičijo strupi, je nenehna utrujenost, motnje koncentracije, glavoboli in večja dovzetnost za različne okužbe. Če je naše telo nasičeno z odpadki, imamo tudi nečisto kožo, pogoste prebavne motnje in bolečine v mišicah.

Kadar nas doletijo vse te težave, dobro prisluhnimo svojemu telesu, saj nam želi nekaj povedati.

Opozorilne znake organizma moramo vzeti resno in si pripraviti izvedljiv program razstrupljanja telesa. Izvedljiv zato, ker na začetku diet pogosto pretiravamo in si naložimo preveč.

Zato naj bo program takšen, da bomo zmogli. Potrebujemo premišljeno sestavljen jedilnik, vsak dan se veliko gibamo na svežem zraku in pogosto si privoščimo trenutke sprostitve.

Hrana naj bo užitek, jejmo počasi in zbrano, nekaj časa privoščimo tudi negi kože, saj se telo razstruplja tudi skozi njo. Pred razstrupljanjem se tudi malo poučimo, kaj sploh je razstrupljanje in skozi katere organe se izločajo strupi. Dobro je, da spoznamo svoje telo in ga predvsem poslušamo, kaj nam sporoča.

Kateri organi sodelujejo pri razstrupljanju telesa?

Jetra

Najpomembnejši organ za razstrupljanje so prav gotovo jetra. Razstrupljanja jeter se sicer lahko lotimo posebej, vendar če bomo sestavili primeren program razstrupljanja telesa, bomo hkrati očistili tudi ta organ. Jetra so nekakšen kemični laboratorij telesa in imajo glavno vlogo pri izkoriščanju hrane. Poleg hrane, pa v telo vnašamo še marsikaj drugega.

Največjo škodo si delamo s kajenjem, uživanjem alkohola, pogosto pa v telo nevede vnašamo tudi težke kovine in druge škodljive snovi. Jetra so pomembne tudi za izdelavo žolča, ki ga telo potrebuje za prebavo maščob. 

razstrupljanje jeter
Tablete za odpravljanje težkih kovin iz telesa! NAROČI TU!

Ledvica

Ali ste vedeli, da se celotna kri, ki je v našem telesu, kar 300 krat na dan prečrpa skozi ledvice? Ko gre kri skozi ledvice, te odvzamejo hranilne snovi, ki jih nato vrnejo v krvni obtok. Odvečne snovi in razni strupi, pa se s sečem, ki nastaja v ledvicah, izločijo iz telesa.

Ledvica lahko trajno poškodujemo z nenadzorovanim uživanjem zdravil, s pretiranim pitjem alkohola ali z pogostimi vnetji mehurja. Pazimo na ledvica! Pijmo veliko tekočine in se izogibajmo alkoholu in zdravilom, ki jih ne potrebujemo.

Črevesje

Brez urejene prebave, tudi ni uspešnega razstrupljanja. Ko pride kašasta, napol prebavljena hrana v prebavila, tam nastopi črevesna flora. Če je naša črevesna flora zdrava, potem bo iz hrane odvzela vse uporabne snovi, ki jih potrebuje naše telo. Hkrati pa bo iz telesa potisnila vse, kar ne potrebujemo in nam škoduje. Največji sovražniki črevesne flore so antibiotiki in hrana, ki je revna z vlakninami.

Pomanjkanje vlaknin v hrani in pretirano uživanje antibiotikov, preprečuje brezhiben potek prebavnih procesov in  okvarijo črevesno floro. Kadar je črevesna flora okvarjena, se v črevesju nalagajo snovi, ki ostanejo pri razgradnji, namesto, da bi se izločili iz telesa.

 

Pljuča

Tudi pljuča imajo pri razstrupljanju veliko vlogo. Glavne naloge pljuč so  izdihavanje ogljikovega dioksida, odvzemanje vdihanega zraka in strupenih snovi, ter izločanje strupov, ki so v krvi. Največja nevarnost za pljuča je seveda kajenje, zato je mogoče čas, da razmislimo tudi o tem!

Koža

Koža je naš največji organ in ima pri razstrupljanju zelo pomembno vlogo. Skozi kožo se z znojenjem izločajo strupene snovi, zato naj program razstrupljanja telesa, vsebuje tudi kakšno aktivnost, kjer se bomo dobro prepotili. Koža pa nas tudi varuje pred raznimi vsiljivci, kot so sonce, mraz, veter in druge nevšečnosti.

Kaj moramo vključiti v program razstrupljanja telesa?

Ko se odločimo za razstrupljanje telesa, si izberemo način, kako bomo to naredil. Poznamo mnogo metod razstrupljanja, naj jih naštejem samo nekaj: razstrupljanje telesa z limono, razstrupljanje telesa z vodo, razstrupljanje s postom, čiščenje telesa s peteršiljem, razstrupljanje telesa s sodo bikarbono, razstrupljanje telesa z algami, s sokovi, s sadjem, z zelenjavnimi sokovi, čaji in še bi lahko naštevali. Pomembno je, da si izberemo metodo čiščenja telesa, ki nam ustreza in ne bo preveč zapletla našega življenja.

Ko se odločimo za način razstrupljanja, si nabavimo živila ali sestavine, ki jih potrebujemo. Vse si pripravimo vnaprej, saj bomo pri razstrupljanju mogoče raje doma. Poleg živil in pripomočkov za razstrupljanje, pa se oborožimo še z znanjem! Z nepravilnim čiščenjem telesa, lahko telesu naredimo več škode kot koristi, zato se prej poučimo o svojem telesu in o živilih, ki jih bomo uživali.

Koristni nasveti pri razstrupljanju telesa

 • Pazimo na ledvice! Med razstrupljanjem je pomembno da veliko pijemo in s tem omogočimo ledvicam, da lahko hitreje odplaknejo iz telesa strupene snovi. Poleg tekočine, je izredno pomembno gibanje! Več kisika kot dobi telo, bolje bo delovala presnova!
 • Hrano dobro prežvečimo, vzemimo si čas! Prebava ogljikovih hidratov se prične že v ustih, zato naj bo vsak grižljaj dobro premišljen. Naš jedilnik naj sestavlja nemastna hrana! Maščoba se od vseh hranil najdlje prebavlja, zato tudi najdlje obremenjujejo jetra!
 • Ko pripravimo program razstrupljanja telesa, si lahko tudi zapišemo kaj je v času razstrupljanja prepovedano: alkohol, kajenje in zdravila, ki jih ne nujno potrebujemo! V tem času iz jedilnika izločimo tudi vso industrijsko pripravljeno hrano, saj vsebujejo razne snovi, ki močno obremenjujejo jetra.

Pri razstrupljanju je zelo pomembno kaj jemo!

 • Izbirajmo hrano ki ima veliko vlaknin, saj to spodbuja delovanje črevesja, hkrati pa vlaknine preprečujejo nalaganje presnovnih odpadkov. Vsak dan moramo zaužiti dovolj hrane, ki vsebuje dovolj vitaminov in mineralnih snovi. Te snovi so potrebne za popolno izločanje strupov in so pogosto tudi nujni sestavni del prebavnih snovi.
 • Čim pogosteje uživajmo surovo sadje in zelenjavo, saj med kuhanjem uničimo večino vitaminov in mineralov. V presni hrani se nahajajo tudi določeni prebavni encimi, ki so koristni za našo prebavo. Presna hrana spada med bazična živila in zato blagodejno vpliva tudi na raven sečne kisline.
 • Izbirajmo bazična živila! To je predvsem presna hrana, sadje, zelenjava, predvsem zelena solata. S tem varujemo telo pred zakisanostjo, saj hrana, kot so jajca, meso ali sladkarije, povzročajo največ kislin. Zaradi tega morajo jetra in ledvica delati na vso moč in razstrupljanje postane oteženo.
 • Izbirajmo ekološko pridelana živila! Manj so obremenjena s škodljivimi snovmi, zato se bomo tudi lažje razstrupili. Industrijsko pridelana hrana, pogosto vsebuje sledi svinca in živega srebra, kar lahko močno okvari jetra.
 • Poleg prehrane s svežimi živili, lahko v času razstrupljanja v prehrano uvedemo tudi izdelke za razstrupljanje v obliki tablet ali sokov. V zimskem času, ko ni voljo sveže zelenjave, so izredno učinkovite tablete brokolija, artičoke ali belušev. Seveda morajo biti izdelki ekološko izdelani in primerno pregledani.

Zelišča, sadje in zelenjava za razstrupljanje

 • Ananas vsebuje snov bromelin, ki spodbuja presnovo in odvaja vodo iz telesa.
 • Artičoke so nepogrešljive pri razstrupljanju jeter! Učinkovina cinarin spodbuja delovanje jeter in žolča, odvaja vodo iz telesa in pomaga pri presnovi maščob.
 • Kreša spodbuja presnovo, čisti kri in pospešuje izločanje seča.
 • Rukola  vsebuje diuretično aspariginsko kislino in obnavlja črevesno sluznico.
 • Pehtran pospešuje izločanje seča, spodbuja presnovo in čisti ledvice.
 • Kurkuma krepi jetra in žolč, čisti kri in spodbuja tvorbo žolča.
 • Kopriva je izredno primerna za razstrupljanje! Čisti kri in  pomaga odstranjevati strupe iz telesa!
 • Kapucinka spodbuja tvorbo rdečih krvničk, pomaga pri tvorbi krvi in prenašanju kisika.
 • Ingver pospešuje prebavo, pomaga pri hujšanju, poživlja krvni obtok in razstruplja telo.
 • Hren je močan diuretik, spodbuja delovanje želodca, črevesja, žolča in ledvic.
 • Eterična olja v redkvicah spodbujajo prebavo in tvorbo žolča, ter odvajajo vodo iz telesa.
 • Por vsebuje veliko rastlinskih vlaknin in sluzi, ki čistijo črevesje, medtem ko gorčična olja spodbujajo jetra, žolč in ledvice.

Priprava sokov in smutijev

Za razstrupljanje telesa si lahko pripravimo sveže sokove in smutije, ki so namenjeni takojšnjemu razstrupljanju in poživitvi telesa. V smoothije lahko dodamo poleg svežega sadja in zelenjave tudi semena, žita in oreščke. Tako bo naše telo dobilo pomembne vitamine, minerale, fitohranila, esencialne maščobne kisline in beljakovine.

V smutije lahko dodamo tudi divje rastoče rastline, kot so kopriva, regrat, kislica in še mnoge druge. Divje rastoče rastline naberemo v čistem okolju, zato se dnevno odpravimo na sproščujoč izlet v naravo, kamor se lahko odpravimo tudi z otroki in jih poučimo o naravi in rastlinah.

Zelenjavni sok za razstrupljanje

Zelenjavni sok za razstrupljanje je osvežilni napitek, kjer lahko uporabimo presežek zelenjave z domačega vrta. Uporabimo lahko vse kar je zeleno, dodamo lahko tudi bučke, kumare in zeleno, ki tvorijo blago osnovo, za močnejši okus pa dodamo ohrovt, blitvo in špinačo. Za boljšo prebavo, ter za blaženje napihovanja in vetrov, dodamo malo majarona.

Sestavine za zelenjavni sok:

 • 2 pesti listnega ohrovta
 • 2 lista blitve
 • 1 velika pest špinače
 • 1/2 kumare
 • 1 majhna zelena bučka
 • 2 stebla zelene
 • 2 lista regrata
 • 2 vejici svežega majarona
 • malo svežega limoninega soka

Vso zelenjavo in zelišča operemo in jih drobno zmeljemo. Po okusu dodamo svež limonin sok, za močnejši okus dodamo malo cele limone in vse skupaj dobro zmeljemo.

Še nekaj navodil za varno razstrupljanje telesa: 

Uporabljeno besedilo: program razstrupljanja telesa, razstrupljanje telesa, razstrupljanje jeter