Recept za goveji golaž

recept za goveji golaž
RECEPTI ZA OKUSEN IN SOČEN GOLAŽ! TUKAJ!

Recept za goveji golaž! Golaž spada med enolončnice in marsikdo med nami se verjetno težko odloči, katera enolončnica mu je najbolj všeč. Najbolj priljubljene jedi na žlico, so poleg golaža še pasulj, ješprenj ali ričet, segedin in jota.

Za pripravo enolončnic se pogosto odločimo tudi zaradi tega, ker jih lahko običajno skuhamo v samo enem večjem loncu in jih lahko tudi pogrejemo.

Recept za goveji golaž

Kako skuhati odličen goveji golaž? Kulinarični mojstri pravijo, da se mora golaž kuhati počasi in da moramo uporabiti veliko čebule. Pregledala sem stare kuharske knjige in našla nekaj zanimivih receptov za pripravo golaža. Pomembna je tudi izbira mesa! Najboljše meso za pripravo golaža je bočnik, ki ga narežemo na večje kose.  Gre za kos mesa s spodnjega dela stegna.

Čeprav je bočnik trdo meso, se po dolgem času kuhanja zelo zmehča. Poleg mesa bomo za odličen golaž potrebovali čebulo, menda je najboljša šalotka, nepogrešljive so tudi začimbe; rdeča paprika, lovorjev list, sesekljan česen, majaron in mleta kumina. Golaž bomo morali tudi zaliti, uporabimo lahko rdeče vino, vodo ali jušno osnovo. 

Goveji golaž

Ta recept je v svoji knjigi opisala sestra Nikolina. Recept je preprost za pripravo in jed vedno dobro uspe.

  • 80 dag govejega bočnika
  • 20 dag čebule
  • 3 žlice olja
  • 1 sveža paprika
  • 3 stroki česna
  • sol
  • 3 dag moke
  • 1 dl paradižnikove mezge
  • lovorjev list
  • jušna osnova za zalivanje

Na olju prepražimo rezinice čebule, dodamo na koščke narezano meso in mešamo, da zakrkne. Dodamo drobno narezano papriko in sesekljan česen. Dodamo sol, prilijemo zajemalko jušne osnove, dodamo lovorjev list in pokrito dušimo.

Vmes večkrat premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo, dodamo pa lahko tudi malo rdečega vina. Ko je meso skoraj mehko, dodamo paradižnikovo mezgo, ki jo pomešamo z moko in tekočino, ter zlijemo po mesu. Dodamo še toliko tekočine, da dobimo dovolj omake. Golaž naj počasi vre, občasno ga premešamo, preden ga ponudimo, naj nekaj časa počiva.

Telečji golaž

Odličen golaž lahko skuhamo iz teletine. Teletina je meso telet v starosti od 6 do 9 tednov. Teleta so običajno krmljena z mlekom. V nekaterih primerih pa tudi s krmo. Meso telet, ki so jedla mešano krmo je temnejše od mesa telet, ki so pila le mleko. Ta teleta so navadno tudi starejša. Teletina je svetlo rožnate barve in obraščena s povsem belim lojem. Teletina je nežna in prožna, a hkrati čvrsta. Vsebuje več vode kot govedina in ima nežnejša tkiva. Teletina se hitro pokvari, ima pa tudi krajši čas zorenja v primerjavi z govedino. Teletina ne vsebuje veliko maščob in se hitro izsuši.

Teletina je lažje prebavljiva kot govedina. Primerna je za ljudi, ki imajo težave z želodcem in pri bolnikih, ki imajo strogo predpisano dieto. Sicer pa je teletina primerna za ljudi, ki bi radi jedli kakovostno meso in hkrati izgubili odvečno težo. Teletina je odlična za različne shujševalne diete. Vsebuje namreč ogromno beljakovin, cinka, niacina in vitamina B.

Čeprav je v večini receptov za golaž navedena večja količina čebule, sem v stari slovenski kuharici našla recept, kjer uporabimo samo žlico čebule. Kljub temu je telečji golaž izpadel odlično!

Recept za telečji golaž:

  • 2 žlici masti
  • žlica čebule
  • voda ali jušna osnova
  • 1 kg in pol teletine od vratu ali prsi
  • žlička sladke paprike
  • žlica moke
  • žlica kisa

Na masti rahlo prepražimo drobno sesekljano čebulo in dodamo na kose narezano telečje meso. Potresemo ga s sladko papriko, malo prepražimo, toliko, da na površini malo zakrkne. Dodamo malo vode ali jušne osnove, žlico kisa in pokrito dušimo približno eno uro.

Ko je meso že mehko, ga potresemo z moko, dodamo sol in prilijemo vrelo vodo ali juho, da je meso pokrito. Golaž naj se še nekaj časa kuha, za lepšo barvo dodamo malo paradižnikove mezge ali sladke paprike. Za boljši okus lahko dodamo smetano. Golaž ponudimo s praženim rižem, zabeljenimi rezanci ali s kuhanim krompirjem v kosih. Poleg golaža lahko ponudimo tudi samo sveže pečen beli kruh.

Goveji golaž s krompirjem

  • 6 dag masti
  • 2 dag slanine
  • 2 žlici čebule
  • 1 kg in pol govedine od vratu
  • košček peteršiljeve korenine
  • zelena
  • korenček
  • sol
  • kis
  • žlica moke
  • 30 dag krompirja
  • nožev vrh mlete kumine
  • 4 stroke česna
  • vršiček timijana
  • lovorjev list
  • kozarec rdečega vina

Na masti rahlo zarumenimo na kocke zrezano slanino s čebulo, ter dodamo na manjše kose narezano meso. Nato dodamo narezano zelenjavo, sol in nekaj žlic kisa. Pokrijemo in počasi dušimo, če meso še ni mehko, ko se je sok izsušil, dodamo malo vrele vode.

Ko se meso zmehča in se je pokazala mast, potresemo z moko, premešamo in dodamo na krhlje narezan krompir. Prilijemo vrelo vodo, dodamo strt česen in druge dišave, prilijemo rdeče vino in kuhamo toliko časa, da se krompir ne zmehča.

Sočni goveji golaž

Za resnično sočni goveji golaž, moramo dodati veliko čebule. Recept za goveji golaž:

  • 7 dag masti
  • 50 dag čebule
  • 50 dag bočnika
  • paprika
  • paradižnik
  • sol
  • žlica moke (ali zelo drobno nariban krompir)
  • 1/2 kozarca črnega vina
  • lovorjev list
  • ščep majarona
  • ščep mlete kumine
  • 2 stroka česna

Na masti prepražimo drobno sesekljano čebulo in dodamo mleto rdečo papriko, paradižnik ali paradižnikovo mezgo, majaron, kumino, lovorjev list in strt česen. Prilijemo malo vode in dušimo, da se čebula zmehča.

Meso narežemo na enakomerne kose, ga dodamo k čebuli in dušimo do mehkega na zmernem ognju. Večkrat premešamo in po potrebi zalijemo. Med dušenjem dodamo zelo drobno nariban krompir ali proti koncu dušenja moko, ki jo malo popražimo. Golaž zalijemo z vročo vodo ali juho, razmešamo in dobro prevremo. Okus izboljšamo z vinom ali z malo kisa.