Recept za kruh – nasveti za peko domačega kruha

recept za kruh
RECEPT ZA DOMAČI KRUH! TUKAJ POGLEJ NASVETE ZA PEKO KRUHA!

Recept za kruh kot so ga pekle naše babice, je preprost in z nekaj vaje bomo kmalu redno pekli domači kruh. Za peko kruha potrebujemo moko, najboljše so polnovredne krušne moke.

Za pripravo polnovredne krušne moke uporabljajo pšenico, rž, ječmen, koruzo, oves in proso. Poleg omenjenih žit, za pripravo moke uporabljajo tudi ajdo in sojo.

Za peko kruha potrebujemo tudi nekaj pripomočkov, nepogrešljivi so vsekakor različni pekači in modeli, košare za vzhajanje kruha in tudi vse bolj priljubljeni roboti za pripravo testa. 

 

Recept za kruh – osnovne sestavine za peko kruha

Poleg moke, potrebujemo za peko kruha še dodatek za vzhajanje testa, sol in tekočino. Moka za kruh mora biti dobro zmleta, le iz takšne moke bomo spekli rahel, dobro prebavljiv, polnovreden kruh.

Polnovredna moka vsebuje sestavine žitnega zrna: škrob se nahaja v jedru zrna, balastne snovi in rudnine, ki se nahajajo v ovojnicah zrna. V žitnem zrnu so tudi beljakovine, vitamini B1, B2, B3. B6, vitamina E in K, včasih pa tudi vitamin A. Vsebuje tudi maščobe, rudnine, mikroelemente, encime in hormonske snovi, ki so večinoma v kalčku.

Če smo na shujševalni dieti in se ne moremo odreči kruhu, potem spečemo kruh iz pirine moke, zamesimo ga z mineralno vodo. Prav tako lahko spečemo kruh brez glutena, ki ga uživajo bolniki z celiakijo. Pripravimo lahko celo lchf kruh, ali kruh brez kvasa. Seveda poznamo še mnoge različne recepte za kruh, dodamo lahko semena, zelišča, suho sadje, orehe in podobno. 

Za rahljanje krušnega testa uporabljamo svež ali suh pekovski kvas in droži. Vedno dodamo tudi sol in tekočino, pri peki posebnih kruhov pa dodamo tudi maščobo. Kvas uporabimo tudi za pripravo kvašenega testa za potice! Pri peki posebnega kruha, kot je kruh iz koruzne moke ali za različna peciva, za rahljanje testa uporabimo pecilni prašek, ki ga vedno vmešamo v suho moko. Okusnih sladic se bodo še posebej razveselili otroci!

Kruh pa lahko seveda spečemo tudi v avtomatu za peko kruha. Mogoče ne bo tako zelo lep in dober, a prihranil nam bo veliko časa. 

Pekovski kvas

Za rahljanje krušnega testa običajno uporabljamo pekovski kvas, ki je lahko svež ali suh. Testo, ki smo mu dodali pekovski kvas, hitro vzhaja. Iz pekovskega kvasa nam ni potrebno pripravljati kvasnega nastavka. Kvas lahko preprosto nadrobimo v moko, ali pa ga razpustimo v mlačni vodi in ga dodamo k moki s peščico bele pšenične moke, kar olajša delovanje kvasa. Pekovski kvas je primeren za vse vrste pšeničnega, ajdovega, koruznega, ovsenega in tudi ječmenovega kruha.

Droži

Droži uporabljamo za peko rženega kruha, z njimi pa lahko zamesimo tudi različne mešane vrste kruha; zmesni kruh, proseni ali ječmenov. Iz droži vedno pripravimo kvasni nastavek. Testo, pripravljeno z drožmi počasneje vzhaja. Kruh z drožmi je rahlo kislega okusa in če nam ta okus ne prija, lahko pripravimo kvasni nastavek iz pol droži in ko že vzhaja, dodamo pol pekovskega kvasa. 

Kako pripravimo domače droži?

Ko se prvič lotimo peke kruha z drožmi, seveda nimamo starega testa, se pravi droži, zato jih pripravimo po naslednjem receptu:

 • 50 gramov ržene moke zmešamo z 1 dcl tople vode, dodamo lahko tudi žlico kislega mleka in žlico medu. Vse skupaj damo v steklen kozarec in pokrijemo s krpo. Kozarec postavimo na toplo.
 • Naslednji dan vsebino kozarca dobro premešamo in spet pokrijemo. 
 • Čez tri ali štiri dni ko opazimo da masa vre in se delajo mehurčki, dodamo 150 gramov ržene moke in 1, 5 dcl tople vode in spet dobro premešamo. Kozarec spet pokrijemo in ga pustimo na sobni temperaturi. 
 • Četrti ali peti dan zjutraj lahko kisli nastavek že uporabimo za peko kruha, količina zadošča za 8 kg moke. Droži ki nam ostanejo, damo v steklen kozarec in ga postavimo v hladilnik. Kozarec ne sme biti napolnjen do vrha. 

Kako zamesimo kruh?

Temperatura prostora v katerem mesimo testo, naj bo med 21 in 27 stopinjami C, prav tako pazimo da ni prepiha. Moka in vse druge sestavine naj bodo ogrete na sobno temperaturo. Poznamo dva načina mesenja kruha, in sicer posredno in neposredno.

Testo za kruh iz prej pripravljene močnate kaše

Vzamemo določeno količino moke in jih primešamo primerno količino drobne soli. Polovico moke zmešamo s hladno vodo v gosto, gladko kašo in jo prekrijemo s preostalo moko. Tako pripravljeno maso pustimo stati čez noč da nabrekne in se bolje poveže.

Zjutraj pripravimo kvasni nastavek, uporabimo pekovski kvas ali droži. Ko se kvasni nastavek dvigne, mu dodamo pest bele pšenične moke in ga primešamo pripravljeni moki. Če je potrebno dodamo še malo mlačne vode in tekočino po receptu. Testo dobro zgnetemo. 

Testo brez pripravljanja močnate kaše

Kruh iz polnovredne moke lahko zamesimo tudi brez pripravljanja močnate kaše, kar je tudi vse bolj uveljavljena praksa. V tem primeru moramo zamestiti mehkejše testo, če želimo da se kruh ne bo drobil. Takšno mehko testo ne obdrži oblike, zato ga moramo peči v pekaču. Moki primešamo sol in dišave, če so naveden v receptu. V sredini moke naredimo jamico in v njej pripravimo kvasec. Droži zamešamo z mlačno vodo in s približno tretjino moke. Površino kvasnega nastavka potresemo z moko. Ko dobi površina zaradi delovanja kvasca razpokan videz, zamesimo testo. 

Če mesimo s pekovskim kvasom, svežim ali suhim, ga šele kasneje nadrobimo v skodelico z vodo, ki ima sobno temperaturo. Primešamo toliko moke, da ima zmes videz kreme. Če kombiniramo droži in pekovski kvas, potem tega dodamo takrat, ko kvasni nastavek z drožmi v moki že vre. 

Postopoma dodajamo tekočino, običajno je to voda, mleko ali pinjenec, in vse sestavine dobro zmešamo. Testo nato dobro in čim hitreje zgnetemo, da je popolnoma gladko. Dobro zgneteno testo se loči od rok in posode. Danes si lahko pomagamo s kuhinjskimi roboti, ki izredno uspešno opravijo nekaj dela namesto nas. 

Zgneteno testo potresemo z moko, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati približno dve uri. Čim hitreje testo vzhaja, tem učinkovitejše je dogajanje v njem. Beljakovinske sestavine bolj nabreknejo in kruh bo zato bolj okusen. Primerno vzhajano testo znova premesimo in oblikujemo v hlebec ali štruco. Testo iz pšenične moke naraste na dvojno količino, medtem ko rženo ali mešano testo za pol do dve tretjini od prvotne količine. 

Koliko časa pečemo kruh?

 • Trajanje peke kruha je različno. Večje hlebce pečemo dlje in pri nižji temperaturi, da se dobro spečejo in nimajo predebele skorje. Temperatura, pri kateri pečemo kruh, je običajno navedena v receptu. Odvisna je od vrste moke, od tekočine, ki smo jo dodali in od velikosti hlebcev.
 • Začetne temperatura pa peko dovolj vzhajanega pšeničnega kruha je navadno od 210 do 220 stopinj C, ko pa kruh porjavi, temperaturo znižamo na 190 do 200 stopinj C.
 • Za rženi kruh je začetna temperatura 250 stopinj C, ko pa se kruh zapeče pa jo znižamo na 200 stopinj C.
 • Hlebec iz 1 kg moke, običajno pečemo 1 uro pri približno 200 stopinjah C, vedno pa upoštevamo navodila v receptu. 

Recept za kruh – osnovni recept za pšenični kruh

Za preprost in okusen pšenični kruh, ki ga sveže pečenega postrežemo pri kosilu, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 kg pšenične moke
 • 1 žlica medu
 • 40 gramov kvasa
 • 6 dcl vode
 • sol

Kvas zdrobimo v skodelico, dodamo žlico moke, žlico medu in 1 dcl mlačne vode. Skodelico postavimo na toplo, da nastane kvasec. Pšenično moko presejemo, v sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec in mlačno vodo.  Ob strani v moko dodamo sol.

Najprej vse sestavine zmešamo z roko nato pa zamesimo gladko testo. Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati približno 45 minut. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo, oblikujemo hlebec ali štruco in ga položimo na namaščen pekač, kjer ga pustimo še nekaj minut vzhajati.

Ko testo primerno naraste, ga premažemo z vodo ali stepenim jajcem, ter ga povrhu večkrat zarežemo z ostrim nožem. Pečico prej ogrejemo na 220 stopinj C, vanjo že prej postavimo lonček z vodo. Pekač postavimo v ogreto pečico in najprej pečemo 20 minut pri 220 stopinjah C, nato pa temperaturo znižamo na 190 stopinj C in pečemo še približno 30 minut. 

Mlečni kruh

Za čudovito mehak mlečni kruh, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 kg pšenične moke
 • 5 dcl polnomastnega mleka
 • 40 gramov kvasa
 • 40 gramov sladkorja
 • 40 gramov surovega masla
 • 14 gramov soli

Vse sestavine zamesimo v srednje trdo, gladko testo. Testo pokrijemo in ga v toplem prostoru pustimo vzhajati 1 uro in 30 minut. Ko je testo vzhajano, ga še enkrat pregnetemo in oblikujemo. V mlečni kruh lahko zamesimo tudi rozine. 

Štruco ali hlebec damo v namaščen pekač, pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 minut. Ko je kruh vzhajan, ga premažemo z mlekom, po vrhu večkrat zarežemo ga damo v ogreto pečico. Pečemo od 50 do 60 minut, najprej 15 minut pri 200 stopinjah C, nato pa temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj C.

Pirin kruh z lanenim oljem

Pirin kruh je vse bolj priljubljen, če želimo resnično okusen kruh, potem uporabimo pirino polnozrnato moko. Za resnično dober kruh izberemo moko, ki je zmleta na mlinske kamne. Za hlebček pirinega kruha potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1/2 kg polnozrnate pirine moke
 • 1 zavojček suhega kvasa ali 25 gramov svežega kvasa
 • mala žlička sladkorja
 • mala žlička soli
 • 2 dcl mlačne vode
 • 1 dcl lanenega olja

1/2 kg polnozrnate pirine moke stresemo v posodo, v sredini naredimo jamico in vanjo stresemo zavojček suhega kvasa. Dodamo žličko sladkorja in 1 dcl mlačne vode. Počakamo približno 10 minut, da se naredi kvasec. Ob robu posujemo žličko soli, ter prilijemo laneno olje in preostalo vodo.

Vse sestavine najprej zmešamo s kuhalnico in nato zamesimo testo, lahko na roke ali s pomočjo kuhinjskega robota. Testo nato pokrijemo in v toplem prostoru pustimo vzhajati toliko časa, da testo naraste za trikratno količino. Ko testo naraste, ga še enkrat pregnetemo in oblikujemo v štručko ali hlebček, ter ga položimo na pekač, ki ga obložimo s peki papirjem. Hlebček pokrijemo in ga pustimo vzhajati še 15 minut. 

Pečico ogrejemo na 250 stopinj C, hlebček ali štruco nekajkrat zarežemo z ostrim nožem, po želji premažemo z razžvrkljanim jajcem. Ko damo pekač v pečico, temperaturo znižamo na 220 stopinj C in pečemo približno 40 minut.

Skutin kruh pirino moko

Originalni recept za skutin kruh je običajno z mešanico ržene in pšenične moke, tokrat bomo rženo moko nadomestili z pirino polnozrnato moko. Sestavine za skutin kruh:

 • 350 gramov pšenične moke
 • 350 gramov pirine polnozrnate moke
 • 200 gramov skute
 • 1 žlica soli
 • 1 žlica sladkorja
 • 50 gramov kvasa
 • 1 žlica koperca ali kumine
 • 3 dcl vode

Obe vrsti moke dobro premešamo in dodamo sol. Kvas in sladkor zmešamo s štirimi žlicami vode in vlijemo v jamico, ki jo naredimo v moko. Dodamo skuto, preostalo vodo, koper ali kumino in zamesimo gladko testo. Testo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati eno uro.

Nato s pomokamo roke in na hitro pregnetemo teto. Če je potrebno dodamo še malo pšenične moke in oblikujemo dva hlebca, ki ju pustimo na pekaču počivati še 20 minut. Preden damo kruh v pečico, hlebčke zarežemo in premažemo z vodo. 

Skutin kruh s pirino moko pečemo od 40 do 50 minut pri temperaturi 200 stopinj C. Ko je kruh pečen, še vročega premažemo z maslom. 

Kruh z drobnjakom

Kruh z drobnjakom se poda k siru, skuti ali pa na sveže pečenega namažemo samo maslo. Namesto drobnjaka lahko uporabimo tudi druga zelišča; peteršilj, majaron, meliso ali baziliko.

Sestavine za kruh z drobnjakom:

 • 500 gramov ržene moke
 • 40 gramov kvasa ( ali 150 gramov droži in 25 gramov kvasa)
 • 1 žlica soli
 • 4 dcl vode
 • 2 žlic mlete kumine
 • 3 zvrhane žlice drobnjaka

Če delamo kruh z drožmi, potem najprej pripravimo kvasni nastavek iz droži in ga pustimo vzhajati. 25 gramov kvasa razdrobimo v hladni vodi. Kruh z pekovskim kvasom pa spečemo tako, da 40 gramov kvasa razpustimo v hladni vodi. V rženo moko zamešamo sol, mleto kumino in drobno sesekljan drobnjak. Ko kvas vzhaja, ga zamešamo v moko in zamesimo gladko testo, ki naj počiva 20 minut.

Testo nato pregnetemo in oblikujemo približno 4 cm debel svaljek, ki ga razrežemo v 15 dolge kose in iz njih oblikujemo rogljičke. Namesto rogljičkov lahko oblikujemo tudi manjše hlebčke ali štručke. Oblikovano testo pustimo vzhajati še 15 minut.

Pečico vnaprej segrejemo, kruh z drobnjakom pečemo 20 minut pri 220 stopinjah C. 

Kruh brez gnetenja

 • 1 kg bele moke
 • 1/2 kocke svežega kvasa
 • 2 žlički soli
 • 7 dcl vode

Moko presejemo v skledo, ob rob dodamo sol, v sredino v jamico nadrobimo kvas in dodamo vodo. Vse sestavine s kuhalnico čim bolj povežemo, brez da se z rokami testa sploh dotaknemo. To pa je tudi vse, testo je pripravljeno. Testo pokrijemo s folijo in ga pustimo stati 12 ur. Testo bo v teh 12 urah fermentiralo, lahko ga daste v pečico tudi prej ali kasneje, nič ne bo narobe.

Preden kruh spečemo, ga samo na hitro oblikujemo v hlebček, nič ne mesimo. Pečico segrejemo na 220 stopinj C, v času, ko se pečica ogreva, bo testo še malo vzhajalo. Nato testo prenesemo v pekač, ki ga ne mastimo, niti ne oblagamo s papirjem za peko.

Za peko potrebujemo pekač s pokrovom. Najprej pečemo kruh pol ure pokrit pri 220 stopinjah C, nato temperaturo znižamo na 200 stopinj C, pekač odkrijemo in pečemo še pol ure. Kruh bo med pečenjem počil, skorja pa bo trda in hrustljava, čez nekaj časa se zmehča.

Ajdov kruh z orehi

Čudovito slasten in dišeč ajdov kruh z orehi! Odlične recept za kruh malo drugače! Za pripravo potrebujemo:

 • 400 gramov ajdove moke
 • 400 gramov pšenične moke
 • 35 gramov kvasa
 • 4 dcl vode
 • 10 gramov soli
 • 150 gramov orehovih jedrc

Zmešamo ajdovo in pšenično moko, v sredini naredimo jamico in v njej naredimo kvasec. Odličen je tudi ajdov kruh z drožmi, zato lahko namesto pekovskega kvasa pripravimo tudi droži. Tekočino v testo prilivamo počasi, morda ne bomo potrebovali toliko vode kot piše v receptu.

Ajdovo testo je lepljivo, zato ga moramo gnesti čim hitreje in čim močneje. Posodo, v kateri bomo vzhajali testo, dobro potresemo z moko. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati 1 uro. Nato testo še enkrat pregnetemo in vanj zamesimo grobo narezana orehova jedrca, lahko pa tudi cela.

Oblikujemo dva hlebca, ju pokrijemo in  vzhajamo še 45 minut. Preden jih damo v pečico ju zarežemo in premažemo z vodo ali razžvrkljanim jajcem.

Ajdov kruh z orehi pečemo najprej 20 minut pri 220 stopinjah C in nato še 40 minut pri 180 stopinjah C.

Kostanjev kruh z drožmi

Recept za kostanjev kruh:

 • 150 gramov ržene moke
 • 150 gramov 
 • 100 gramov kostanjeve moke
 • 1 ščepec janeža
 • sol
 • 100 gramov droži
 • 3 dcl vode
 • 25 gramov kvasa

Droži zmešamo z vodo in počakamo, da vzhajajo. Nato dodamo še 25 gramov kvasa. Zmešamo vse tri vrste moke, sol in janež, dodamo kvas in nastavek, ter zamesimo gladko testo.

Testo pokrijemo in pustimo da počiva pol ure, nato ga pregnetemo in oblikujemo ploščate hlebčke. V površino vrežemo poljuben vzorec in pustimo testo še 20 minut počivati.

Kostanjeve hlebčke pečemo 20 minut pri 230 stopinjah C. 

Ajdov kruh

Ajdov kruh je kulinarična poslastica, zelo dolgo ostane svež, ker v sebi zadržuje vlago

Recept za ajdov kruh:

 • 500 gramov ajdove moke
 • 500 gramov pšenične moke
 • 40 gramov kvasa
 • 5 dl pinjenca
 • 20 gramov soli

Najprej pripravimo kvasec. V moko naredimo jamico, ob strani dodamo sol, pinjnec prilivamo počasi, ker mogoče ne bomo porabili vsega. Ajdovo testo je lepljivo, zato ga moramo zamesti hitro in močno.

Testo damo vzhajati, potresemo ga z ostro moko. Prvič naj testo vzhaja 1 uro, nato ga pregnetemo, oblikujemo hlebce in pustimo vzhajati še 45 minut.

Ajdov kruh pečemo najprej 20 minut pri 220 stopinjah C, nato temperaturo znižamo na 180 stopinj C in pečemo še 40 minut. 

Presta – recept za slane preste

Preste so nepogrešljiv nemški prigrizek, pripravimo lahko slane ali sladke preste. V Nemčiji ponudijo preste ob vsaki priložnosti. Sladka presta Neujahrsbrezel, novoletna presta, se peče za Novo leto, medtem ko preste Palmbrezel pečejo na cvetno nedeljo. Slana presta se imenuje Laugenbrezel in jo lahko jemo tudi namesto žemlje. Danes bomo pripravili izvrstne slane preste.

Recept za slane preste:

 • 3 skodelice ostre moke
 • 2/3 skodelice ržene moke
 • 2 žlički svetlo rjavega sladkorja
 • 1 žlička soli
 • 1 žlička suhega pekovskega kvasa
 • 1 skodelica vode

Sestavine za premaz in okras:

 • 3 žličke drobno zmlete soli
 • 1 žlička sladkorja v prahu
 • 3 žlice vode
 • groba morska sol

Ostro belo moko in rženo moko stresemo v večjo skledo, primešamo sladkor, sol in suhi kvas. Postopoma primešamo toliko tople vode, da dobimo mehko testo. Na rahlo pomokani delovni površini testo temeljito gnetemo toliko časa, da dobimo gladko in elastično testo. Preložimo ga nazaj v skledo, prekrijemo in pustimo vzhajati v toplem prostoru. Testo naj vzhaja približno 1 uro, da testo za dvakrat naraste.

Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na pomokano površino in dobro pregnetemo. Testo razdelimo na 16 delov, vsak del oblikujmo v tanek svaljek, dolg približno 30 cm. Svaljek zvijemo tako, da nastane širok lok, nato z vsako roko primemo en konec svaljka, kraka na sredini prepletemo in konca pritisnemo na krivino, da dobimo vozel. 

Preste prestavimo na namaščen pladenj in jih pokrijemo. Preste naj na toplem vzhajajo približno 30 minut.

Preste pečemo v vnaprej ogreti pečici na 200 stopinj C, približno 10 minut. Preste so pečene, ko porjavijo in zvenijo votlo, ko potrkamo po njih. 

V manjši kozici segrejemo drobno mleto sol, po želji tudi sladkor in vodo. Mešanico mešamo tako dolgo, da se sol in sladkor raztopita. S premazom namažemo preste in nato povrhu posujemo grobo mleto morsko sol. 

Kajzerice

Kajzerice ali cesarske žemlje so pekli že leta 1760 v Avstriji, kjer so imele po celi monarhiji isto ceno. Leta 1789 je ta odlok spremenil cesar Jožef II, zato se je kajzeric prijelo ime Kaisersemmel. Za pripravo kajzeric poznamo več receptov, vsem pa je isti značilni vzorec. Za kajzerice imamo tudi posebna navodila za oblikovanje.

Vzhajano testo razdelimo na krogle in iz vsake oblikujmo dolg svaljek in na sredini naredimo vozelj. Zgornji konec svaljka nato potisnemo iz spodnje strani v sredino pentlje, spodnji del svaljka pa potisnemo iz zgornje strani v sredino pentlje ali vozlja.

Kajzerice lahko naredimo tudi tako, da vzhajano testo razdelimo na krogle in potem vsako posebej oblikujemo v hlebček, ki ga malo sploščimo in vanj zarežemo vzorec, približno 3 mm globoko. 

Recept za mlečne kajzerice:

 • 300 ml mlačnega mleka
 • 1/2 kg moke
 • 1/2 kocke svežega kvasa
 • 1 žlica sladkorja
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
 • 1 beljak
 • malo soli
 • 50 ml olja

V mlačnem mleku raztopimo sveži kvas, dodamo žlico sladkorja, zavitek vaniljevega sladkorja, beljak in 1/2 kg presejane moke. Nato dodamo žličko soli in zamesimo testo. Mesimo s kuhinjskim robotom in ko se sestavine povežejo, dodamo 50 ml olja in mesimo še nekaj minut, da dobimo prožno testo.

Testo oblikujemo v kroglo in ga položimo v rahlo naoljeno skledo. Pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro.

Vzhajano testo nato razdelimo na osem delov in iz vsakega oblikujemo kroglice, jih položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in pustimo vzhajati še 20 minut. Ko so kroglice testa vzhajane, zarežemo vzorec in jih premažemo z razžvrkljanim rumenjakom, ki smo mu dodali dve žlici mleka.

Kajzerice pečemo pri 200 stopinjah C približno 15 minut, da so lepo zlato zapečene. 

Lchf žemlje

Poleg klasičnega kruha, lahko doma spečemo tudi lchf kruh ali žemljice. Seveda žemljice ne bodo točno takšne, kot če bi uporabili kvas ali droži, a bodo vseeno izredno okusne in bodo primerne za lchf dieto. Za peko lchf kruha najpogosteje uporabljamo mandljevo in kokosovo moko, lahko pa ju tudi kombiniramo.

Prav tako lahko dodamo laneno moko in moko iz luščin indijskega trpotca. Indijski trpotec je čudovit za prebavo, poleg tega zgoščuje hrano in lchf kruh naredi bolj čvrst, podoben je polnozrnatemu kruhu. Žemljice ponudimo pri lchf zajtrku ali lchf kosilu!

Recept za lchf žemlje:

 • 3 beljaki
 • 1 jajce
 • 1/4 skodelice vroče vode
 • 25 gramov mandljeve moke
 • 30 gramov kokosove moke
 • 2 žlici celih luščin indijskega trpotca
 • 1 žlička pecilnega praška
 • ščepec morske soli
 • sezamova semena za posip

Najprej zmešamo vse suhe sestavine; mandljevo moko, kokosovo moko, indijski trpotec, pecilni prašek in sol. Nato dodamo jajca in prekuhano vročo vodo, vse skupaj dobro premešamo. Na koncu previdno primešamo trd sneg iz beljakov, testo ki ga dobimo je mehko, vendar se ga da lepo oblikovati.

Testo pustimo nekaj časa počivati, v tem času bosta indijski trpotec in mandljeva moka vsrkala tekočino. Nato z rahlo vlažnimi rokami oblikujemo žemljice in jih potresemo s sezamom, lahko pa tudi z makom ali bučnimi semeni.

Žemljice položimo na pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko.

Lchf žemljice pečemo pri 180 stopinjah C, približno 20 minut, da postanejo lepe zlate barve. 

Velikonočni kruh

Velikonočni okrogli hlebec simbolno pomeni Kristusovo trnovo krono, predstavlja življenje in božjo milost. V današnjem času je velikonočni kruh marsikje nadomestila pogača ali potica, vsekakor pa je kruh poleg hrena, pirhov in šunke, tradicionalna velikonočna jed.

Recept za velikonočni kruh:

 • 10 dag margarine
 • 50 dag moke
 • 3 dag kvasa
 • 1 žlička sladkorja
 • 1 ščepec soli
 • 1 noževa konica žafrana
 • 1/4 l mleka
 • 1 jajce

Sveži kvas, sladkor, sol in žafran raztopimo v mlačnem mleku. Margarino zmehčamo in jo dodamo k presejani moki. Dodamo kvas in razžvrkljano jajce in zamesimo testo. Testo oblikujemo v hlebček, ga pokrijemo in ga damo vzhajat.

Ko testo naraste na dvojno velikost, ga še enkrat pregnetemo in oblikujemo v okrogel hlebček. Hlebček premažemo z razžvrkljanim rumenjakom, po želji ga posujemo s sončničnimi semeni ali semeni pinije. V hlebec zarežemo tri zareze in nato pekač položimo v ogreto pečico. 

Velikonočni kruh pečemo najprej 20 minut pri 220 stopinjah C, nato temperaturo znižamo na 200 stopinj C in pečemo še 35 minut. 

 
 

Kruhki

Puhaste kruhke spečemo podobno kot žemlje, samo da jih drugače oblikujemo. Za približno 12 kruhkov potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 kg moke
 • 500 ml mlačne vode
 • 250 ml mlačnega mleka
 • 1 kocka svežega kvasa
 • 1 žlička sladkorja
 • 2 žlički soli
 • 50 ml olja

Kocko svežega kvasa razdrobimo v malo mleka in dodamo žlico sladkorja in žlico moke. Zmešamo, pokrijemo in počakamo, da se naredi kvasec. V večjo posodo presejemo moko, ob strani dodamo sol, v jamico prilijemo kvasec, dodamo vodo in mleko.

kruhki
PUHASTI KRUHKI!

Vse sestavine zmešamo in nato pregnetemo z kuhinjskim robotom na nizkih obratih, šele nato postopoma dodajamo olje. Testo nato pokrijemo in pustimo počivati 30 minut. Ko je testo vzhajano, ga razdelimo na 12 kruhkov, pokrijemo in pustimo vzhajati še približno 30 minut. Pečico ogrejemo na 220 stopinj C.

Vzhajane kruhke posujemo z ostro moko, poljubno zarežemo različne vzorčke in popršimo z vodo. Na dno pečice postavimo lonček z mrzlo vodo. Kruhke pečemo najprej 10 minut na 220 stopinj C, nato temperaturo znižamo na 190 stopinj C in pečemo še približno 15 minut. Ko zmanjšamo temperaturo lonček z vodo vzamemo iz pečice.

Ko so kruhki pečeni, jih postavimo na rešetko in pokrijemo, da se počasi ohladijo.

 

Recept za domači kruh iz domačih spletnih strani:

Recept za domači kruh iz tujih spletnih strani: