Recepti z borovnicami

recepti z borovnicami
RECEPTI Z BOROVNICAMI! POGLEJ VEČ!

Recepti z borovnicami – izbrali smo 10 TOP receptov s slastnimi črnimi borovnicami. Borovnica, Vaccinium myrtillus, je poznana predvsem kot slastno jagodičevje. V zadnjem času so borovnice zaslovele tudi kot super živilo, predvsem zaradi močnega antioksidativnega delovanja. Najmočnejši antioksidanti v borovnicah so proantocianidini.

Borovnice uspevajo v vlažnih, zelo kislih tleh, pH 5,5 ali celo manj. Rade imajo sončno lego ali delno senco, če borovnice gojimo na svojem vrtu, potem jih moramo redno zalivati, ker imajo plitve korenine. Borovnice poleti razmnožujemo s pol zrelimi potaknjenci, spomladi jih obrežemo, da spodbudimo rast.

Recepti z borovnicami

Pri borovnicah uporabljamo plodove in liste, čeprav se seveda najbolj razveselimo slastnih črnih jagod. Glavne učinkovine v borovnicah so tanini, sladkorji, sadne kisline, antociani, glukokinini, glikozidi in tudi vitamin A.

Učinkovine v borovnicah imajo močan vpliv na naš organizem; krčijo tkiva, znižujejo raven glukoze v krvi, preprečujejo bruhanje, krepijo vene, delujejo krepčilno, antiseptično, protivnetno in diuretično. Iz plodov pripravljamo razne kulinarične dobrote, borovnice so odlične v raznih sladicah, meni je najboljši borovničev štrudelj.

Liste borovnice uporabljamo v zeliščarstvu, vendar previdno; bolniki s sladkorno boleznijo tipa 1, ne smejo uporabljati čaja iz listov borovnice brez strokovnega nadzora. Poparek iz listov borovnice lahko pijemo največ 1 mesec.

Marmelade in džemi iz borovnic

Preden se lotimo kuhanja dobrot iz borovnic, najprej preverimo kaj je džem in kaj je marmelada.

Džem je mešanica sadja, pektina in sladkorja, ki je nežno, vendar na hitro prevreta, dokler je sadje še mehko in ima svojo organsko obliko, vendar se toliko razpade, da je mazljivo. Ko mešanica doseže temperaturo 104°C, sadne kisline in pektin reagirajo s sladkorjem in ustvarijo gosto, mazljivo zmes. Poleg tega, da ga lahko namažemo na kruh ali palačinke, se džem lahko uporablja tudi kot polnilo pri raznih sladicah.

Tudi marmelada je kuhana mešanica sadja in sladkorja, vendar pa se za izdelavo marmelade najpogosteje uporabljajo citrusi – kar je tudi glavna razlika med marmelado in džemom. Citruse – najpogosteje gre za limone, pomaranče, limete ali grenivke – olupimo in jih kuhamo do mehkega, šele nato pa v mešanico dodamo sladkor. Konsistenca marmelade je nekje med džemom in sadnim želejem, marmelada pa se lahko pohvali z nekoliko daljšo obstojnostjo: v lončkih jo lahko hranite kar dve leti.

Borovničev džem

 • 1 kg borovnic
 • 700 g sladkorja
 • sok pol limone

Polovico borovnic pretlačimo in preložimo v nekoliko širšo posodo. Dodamo preostale borovnice, sladkor in limonin sok. Postopoma segrevamo na srednji temperaturi, da zavrejo. Vmes mešanico večkrat premešamo. Borovničev džem kuhamo na srednji temperaturi približno 40 minut do želene gostote.

Med kuhanjem džem ves čas mešamo, tik pred koncem kuhanja naredimo želirni preizkus. Nato odstranimo peno, z vročim džemom napolnimo ogrete kozarce in jih dobro zapremo. Kozarce nato pasteriziramo 15 minut v vreli vodi ali 20 minut v pečici, ogreti na 80 stopinj C. Ohlajene kozarce borovničevega džema hranimo v temnem in hladnem prostoru. Borovničev džem uporabimo kot polnilo pri različnih sladicah, posebej pri prazničnem pecivu, seveda pa ne sme manjkati pri polnovrednem zajtrku.

Kako naredimo želirni preizkus?

Gospodinje, ki pogosto kuhajo marmelade ali džeme, že na pogled vidijo ali je marmelada dovolj kuhana, kadar pa nismo prepričani, naredimo želirni preizkus. Med kuhanjem marmelade ali džema opazimo, da se sprva mehurčki hitro tvorijo, so drobni in jih je veliko. Ko postanejo mehurčki večji in jih je vseh manj, potem je čas za želirni preizkus. Če je marmelada presladka, jo še nekaj minut kuhamo, nato preizkus ponovimo.

Krožnik za želirni preizkus za pol ure postavimo v zamrzovalnik. Čajno žličko marmelade razlijemo na zamrznjen krožnik in počakamo, da se ohladi. S prstom potegnemo čez sredino marmelade na krožničku. Če marmelada zalije pot, ki smo jo začrtali s prstom, potem še ni dovolj kuhana. Kadar pa marmelada ohrani robove, a se po površni ne naguba, je ravno prav kuhana za tiste, ki imajo radi bolj tekočo marmelado. Če želimo bolj kompaktno marmelado, jo kuhamo toliko časa, da se ohlajena na potisk prsta razločno naguba.

Z želirnim preiskusom lahko preverimo gostoto marmelade, džema, sadnih in zeliščnih  sirupov, ter prelivov.

Borovničeva marmelada z limono

 • 1 kg borovnic
 • 0,5 dl vode
 • 400 g sladkorja
 • sok ene limone
 • naribana lupinica ene limone

Ta recept je klasičen recept za marmelade, ki jim dodamo tudi limono. V široko posodo stresemo borovnice, vodo, limonin sok in limonino lupinico. Zavremo in kuhamo 15 minut na srednji temperaturi. Vmes mešanico občasno premešamo. Nato borovnice pretlačimo in prepasiramo skozi cedilo.

Borovničevo kašo zmešamo s sladkorjem in jo na nizki temperaturi kuhamo približno 40 minut, do želene gostote, vmes ves čas mešamo. Naredimo želirni preizkus. Nato odstranimo peno, z vročo marmelado napolnimo ogrete kozarce in jih dobro zapremo. Kozarce pasteriziramo 15 minut v vreli vodi ali 20 minut v pečici ogreti na 80 stopinj C. Borovničevo marmelado ohladimo in jo hranimo v hladnem in temnem prostoru.

Borovničev džem z želirnim sladkorjem

 • 1 kg borovnic
 • 1 kg želirnega sladkorja
 • sok ene limone
 • 1 ščepec mletega cimeta
 • 1/2 stroka vanilje

V široki posodi zmešamo borovnice, želirni sladkor, cimet, limonino lupinico in dodamo po dolgem prerezan vaniljev strok. Pokrijemo in in pustimo 2 uri na hladnem. Posodo nato pristavimo na ogenj, ter mešamo in kuhamo na srednji temperaturi do vretja.

Mešanica naj vre še 5 minut. Sedaj dodamo limonin sok in še 4 minute kuhamo na visoki temperaturi. Naredimo želirni preizkus in odstranimo vaniljev strok. Poberemo peno in z vročim džemom do roba napolnimo čiste kozarce in jih 15 minut pasteriziramo v vroči vodi.  Kozarce dobro zapremo in ohlajene hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Borovničev sirup

 • 1 kg borovnic
 • 1 kg sladkorja
 • sok ene limone

Borovnice pretlačimo, da spustijo sok. Pokrijemo in jih čez noč pustimo na hladnem. Naslednji dan borovnice ponovno pretlačimo in precedimo skozi cedilo in večkrat prepognjeno gazo. Precejen borovničev sok segrevamo na srednji temperaturi in ga odstavimo, še preden zavre. Dodamo sladkor in limonin sok.

Ponovno kuhamo in mešamo, da se sladkor raztopi. Preden sirup zavre, ga odstavimo z ognja. Odstranimo peno in vročim sirupom napolnimo čiste in ogrete steklenice. Steklenice dobro zapremo in jih pasteriziramo 15 minut v vroči vodi ali v pečici, ogreti na 80 stopinj C. Steklenice ohladimo in jih hranimo v temnem in hladnem prostoru. Borovničev sirup mešamo z vodo in ponudimo kot sok za odžejanje. Gost borovničev sirup lahko uporabimo tudi kot preliv za različne praznične sladice. 

Borovnice z vinom

 • 5 litrov borovnic
 • 1 kg sladkorja
 • 0,5 l rdečega vina
 • cimet in klinčki

V večjo posodo damo rdeče vino, sladkor in krpico zavezan cimet in klinčke. Pristavimo na ogenj, da zavre in dodamo prebrane borovnice. Pustimo vreti 5 minut, nato posodo odstavimo z ognja, rahlo premešamo in z pripravkom takoj napolnimo vroče kozarce.

Kozarce sproti zapiramo in jih postavljamo v kartonasto škatlo, pokrijemo in pustimo, da se počasi ohladijo.

Borovničev kompot

 • 5 kg borovnic
 • 2 kg sladkorja
 • 1 l vode
 • 2,5 dl ruma

V večjo posodo damo sladkor in vodo ter zavremo. V vrelo sladkorno raztopino stresemo prebrane borovnice in pustimo da vreti 5 minut. Odstavimo z ognja, dodamo rum in kompot še vroč nalijemo v kozarce. Kozarce dobro zapremo in jih odložimo v kartonasto škatlo, jih pokrijemo z odejo in pustimo, da se ohladijo.

Preden kompot serviramo, ga razredčimo s prekuhano vodo.

Borovničev liker

 • 2 kg borovnic
 • 1 kg sladkorja
 • 2 l terana
 • 6 zavitkov vaniljevega sladkorja
 • 0,5 l ruma

Teran, sladkor in borovnice postavimo na ogenj in pustimo da mešanica zavre. Po petih minutah odstavimo z ognja, pokrijemo in pustimo da se ohladi. Nato liker precedimo, dodamo rum in takoj prelijemo v čiste steklenice.

Dobro zaprte steklenice hranimo v temnem in hladnem prostoru. Borovničev liker je zelo okusen aperitiv, ki ga lahko ponudimo na Silvestrski večerji. 

Kako pravilno posušimo borovnice?

Borovnice najprej operemo in jih nato za 10 minut potopimo v kislo raztopino. Dobro jih odcedimo in v eni plasti razporedimo po čistem prtu. Za sušenje uporabimo samo zrele in čvrste borovnice. Za sušenje lahko uporabimo pladenj ali večjo leseno ploščo, ki jo pokrijemo z bombažnim prtom.

Borovnice lahko sušimo tudi v pečici, ki jo ogrejemo na 50 stopinj C, ali na soncu, s tem, da jih čez noč umaknemo v pokrit prostor. Ko so posušene, so borovnice trde in rožljajo, če jih potresemo. Posušene borovnice hranimo v vrečkah ali škatlah, ki so odporne proti vlagi, ter v suhem in zračnem prostoru.

 

Uporabljeno besedilo in viri: Recepti z borovnicami, Recepti z borovnicami sestre Nikoline, stari recepti z borovnicami