recepti za sladice
RECEPTI ZA TRADICONALNE SLOVENSKE SLADICE! POGLEJ TU!

Recepti za sladice je stran za sladokusce! Recepti za najbolj okusne sladice, piškote, torte, malo pecivo, kremno pecivo, enostavni recepti za sladice, praznične potice, krofe in še kakšna dobrota se bo našla.

Sladice pripravljamo iz različnih test: Kvašeno testo, biskvitno testo, krhko testo, listnato testo, masleno testo, umešano testo, vlečeno testo in krompirjevo testo.  Vse bolj so priljubljene tudi presne sladice, sladice brez peke in tudi sladice po lchf receptih, kjer za pripravo uporabimo manj ogljikovih hidratov in več maščob. 

Recepti za sladice

Ko slišimo besedo sladice, najprej pomislimo na dobrote, ki jih imamo na spomine iz otroštva. Na sladke tortice, ki smo jih ogledovali v bližnji slaščičarni, pa šamrole, breskvice, kremšnite, piškoti in tudi domača čokolada.  Ob večjih praznikih je bila in je še vedno na mizi orehova potica, za pusta hrusta pa smo jedli slastne pustne krofe.

Domačih sladic se vsi razveselimo in čeprav jih mnogi med nami zaradi zdravstvenih razlogov ne smejo preveč uživati. Vendar lahko sladice pripravimo tudi na bolj zdrav način, spremenimo določene sestavine v receptih in peciva bodo primerne tudi za bolnike in za otroke s povišano telesno težo. 

Sladice na grobo delimo:

Torte,tortice, rulade,potice, zavitki, štruklji, pogače, pite, kolači, pecivo, drobno pecivo, sladko narastki, kipniki, sladke palačinke, omlete, kreme, pene, pudingi, oblivi za torte, peciva in piškote, sadne sladice, sladoledi, presne sladice, sladice v lončkih, lchf sladice….

Recepti za pecivo, rolade, torte in malo pecivo

Med pecivo in malo pecivo prištevamo večino peciva in piškotov ki jih pri nas pripravljamo. Med najbolj poznanimi so naslednja peciva, ki jih imamo najraje: breskvice, buhteljni, čokoladna peciva, pustni krofi,  huzarsi krapi, ocvrte miške, marmeladni rogljiški, osja gnezda, prekmurski krapci, princeske

Malo pecivo so so vsi piškoti in keksi, med njimi tudi navadni strojni keksi, brizgano pecivo, cimetove zvezdice, janeževi upognjenci, lešnikove kroglice, medenjaki, navihančki, orehovi kolački…

Breskvice

Breskve pecivo za dušo! Z nežnimi breskvicami je precej dela, a končni izdelek nam povrne vse vložen trud. Za pripravo breskvic potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3 jajca
  • 20 dag sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 12 žlic olja
  • 1 žlica ruma
  • 50 dag bele moke
  • 1/2 zavitka pecilnega praška

Nadev za breskvice:

  • 3 žlice sirupa (pomarančen, limonin, malinov sirup)
  • 3 žlice domače breskove ali marelične marmelade
  • 2 žlici ruma
  • 5 dag mletih orehov
  • kristalni sladkor in sirup 

Najprej penasto umešamo jajca s sladkorjem, dodamo tudi vaniljev sladkor. Mešamo, in med mešanjem počasi dodajamo olje in rum. Še naprej stepamo in nato dodamo presejano moko, ki smo ji dodali polovico zavitka pecilnega praška. Testo damo na hladno za eno uro. Nato iz testa z dlanmi oblikujemo kroglice in jih polagamo na namazan pekač. Kroglice iz testa pečemo pri 180 stopinjah C približno 20 minut.

Ko so hlebčki pečeni, še tople izdolbemo, jih napolnimo z nadevom in stisnemo po dva skupaj. Tako sestavljene breskvice nato povaljamo v sirupu in kristalnem sladkorju. Breskvice nato posušimo na zraku ali pa na zelo nizki temperaturi v pečici. 

Nadev za breskvice:

Domačo breskovo ali marelično marmelado razredčimo s sirupom, rumom in po potrebi dodamo malo vode. Dodamo drobtine, ki so ostale ko smo izdolbli hlebčke in na koncu dodamo še orehe. Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo kompakten nadev.

Trikrat pečeno pecivo

Preprosto in okusno pecivo, ki ga lahko postrežemo ob vsaki priložnosti. Recept vsebuje dno iz piškotov, preliv iz kisle smetane in skutin nadev. Sestavine za trikrat pečeno pecivo:

  • 250 gramov maslenih piškotov
  • 250 gramov masla

 

  • 2 kisli smetani
  • 100 gramov sladkorja ( dodamo k prelivu iz kisle smetane)

 

  • 500 gramov skute
  • 5 jajc
  • 150 gramov sladkorja (zmešamo s skuto)
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja

Najprej zmeljemo maslene piškote in jim dodamo stopljeno maslo. Piškote in maslo dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Zmes razporedimo po pekaču in pečemo 10 minut pri 175 stopinjah C. 

Medtem v večjo posodo ubijemo jajca, dodamo skuto, sladkor in zavitek vaniljevega sladkorja. Vse sestavine dobro premešamo in maso porazdelimo po piškotnem dnu, ki smo ga prej ohladili. Pekač damo spet v pečico, pečemo 25 minut pri 175 stopinjah C.

Pripravimo še mešanico kisle smetane in sladkorja, polijemo jo po pečenem skutinem nadevu. Pecivo sedaj pečemo še 10 minut, zopet pri 175 stopinjah C. Pecivo ohladimo na sobni temperaturi, preden ga ponudimo, ga za nekaj časa postavimo v hladilnik. 

Buhteljni

Buhteljni so okusno sladko pecivo, ki ga pripravimo iz kvašenega testa v obliki hlebčkov. Izredno okusni so polnjeni z marmelado, takšen je tudi originalni recept, ki prvotno izhaja iz Češke. Buhteljni so izredno priljubljeni v Avstriji, v Sloveniji so skoraj šli v pozabo, a pridne gospodinje so jih zopet uvedle na vsakodnevne jedilnike. 

Za pripravo najboljših rahlih buhteljnov potrebujemo naslednje sestavine:

  • 60 dag moke
  • zavojček svežega kvasa
  • žlica sladkorja in dve žlici moke
  • 3 dcl mlačnega mleka
  • 3 rumenjake
  • 5 dag sladkorja
  • naribana limonina lupinica
  • 1 žlica ruma
  • žlička soli
  • 7 dag masla
  • 10 dag domače marmelade iz gozdnih jagod
  • malo masla

Moko presejemo v večjo skledo, pazimo da je moka rahlo ogreta. V mlačnem mleku razmešamo kocko svežega kvasa, žlico sladkorja in dve žlici moke. Ko je kvasec narejen, v moki naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasec. K moki ob rob sklede dodamo rumenjake, sladkor, naribano limonino lupinico, rum in stran od kvasca še žličko soli. Zamesimo testo, pazimo da na začetku mesenja ne prideta v stik sol in kvasec. Ko zgnetemo primerno testo, dodamo stopljeno maslo in mesimo še toliko časa, da dobimo gladko testo, ki ga lahko ločimo od sklede in tudi z rok. 

Tako pripravljeno testo damo vzhajati na toplo mesto, skledo v kateri najmanj pol ure vzhajamo testo, skrbno pokrijemo. Ko testo še za enkrat naraste, ga zvrnemo na pomokano površino (uporabimo ostro moko), zavihamo robove in testo razvaljamo za prst debelo.

Testo nato razrežemo na kvadratke ali po želji na pravokotnike. Na izrezano testo nato položimo žlico marmelade, če smo izrezali kvadrate damo marmelado na sredo, zapognemo robove na obeh straneh in nato v polkrogu zasukamo. Pri testu v obliki pravokotnikov pa zapognemo daljši stranici proti marmeladi.

Buhteljne nato pomočimo v stopljeno maslo in jih tesno zložimo v namaščen pekač. Pustimo jih na toplem vzhajati najmanj 20 minut, nato jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in jih damo v pečico. Buhteljne pečemo najprej pri 220 stopinjah C, ko pa nekoliko porumenijo, temperaturo znižamo na 180 stopinj C. Pečemo približno 60 minut.

Orehova rulada

Rulada ali rolada je okusna sladica iz biskvitnega testa. Če želimo dobro roladao, moramo pripraviti prožno, rahlo in tanko testo, pri nadevu pa se lahko tudi malo poigramo. Za orehovo rulado potrebujemo naslednje sestavine:

Sestavine za biskvitno testo:

  • 6 jajc
  • 18 dag sladkorja
  • 12 dag moke
  • 5 dag zmletih orehov

Sestavine za orehov nadev:

  • 15 dag sladkorja
  • 2 dcl vode
  • 15 dag orehov

Najprej stepemo trd sneg iz beljakov, dodamo sladkor, posamezno vsak rumenjak posebej in na koncu še moko pomešano z mletimi orehi. Pekač obložimo s peki papirjem, ga malo namastimo in po njem razprostremo testo. Biskvitno testo pečemo največ 12 minut, pri temperaturi 220 stopinj C.

Ko je biskvit pečen, ga dvignemo s papirjem vred in ga zvrnemo na pomokano delovno površino. Po papirju razgrnemo mokro krpo, da se papir lažje loči od testa. 

Biskvit namažemo z orehovim nadevom,  lahko pa tudi kakšnim drugim namazom. Rulado nato tesno zvijemo, damo hladit in šele ohlajeno narežemo in postrežemo.

Priprava orehovega nadeva:

Sladkor kuhamo v 2 dcl vode toliko časa, da dobimo primerno gostoto. Dodamo mlete orehe, prevremo, odstavimo in prilijemo rum. Vse sestavine dobro zmešamo in namažemo na biskvit. 

Dvobarvna rulada

Dvobarvna rulada je sestavljena iz svetlega in temnega biskvitnega testa. Pripravimo biskvitno testo za rulado:

  • 4 jajca
  • 12 dag sladkorja
  • 10 dag moke
  • naribana limonina lupinica
  • žlička kakava
  • marmelada ali krema za nadev ( čokoladna krema z maslom, orehova krema, lešnikova krema)

Najprej stepamo beljake v sneg, postopoma dodajamo najprej sladkor, nato posamezno rumenjake in naribano limonino lupinico. Ko se masa speni, na njo potresemo moko in jo z dvigovanjem narahlo zamešamo v testo. pekač obložimo s peki papirjem in ga namastimo . 

Testo damo na polovico in v en del biskvitnega testa vmešamo žličko kakava. nato testo vlijemo v pekač, izmenoma vlivamo belo in izmenoma temno biskvitno testo. Testo moramo vlivati hitro, da se ne premeša. Pekač takoj postavimo v pečico in pečemo 10 minut pri 220 stopinjah C. Rulada ne bo na videz vedno enaka, saj se bo testo vedno drugače pomešalo med seboj, a z nekoliko spretnosti lahko ustvarimo različne like, na primer žirafo ali drevo. 

Ko je biskvitno testo pečeno, ga še vročega tesno zavijemo. Ko se rulada nekoliko ohladi jo spet odvijemo, namažemo z poljubnim namazom in jo zopet zvijemo. 

Biskvit z malinami

Za preprost biskvit z malinami, ki mu lahko dodamo tudi jagode ali borovnice, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 4 jajca
  • 8 žlic sladkorja
  • malo naribane limonine lupinice
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 7 žlic sončničnega olja
  • 35 dkg malin (lahko zamrznjenih)
  • 1 vaniljev sladkor
  • sladka smetana za okrasitev

Ločimo beljake od rumenjakov in iz beljakov stepemo trd sneg. Nato snegu iz beljakov dodamo sladkor z vaniljevim sladkorjem, rumenjake in naribano limonino lupinico. Stepamo nekaj časa, da dobimo lepo zmes. Nato rahlo in počasi dodamo presejano moko z pecilnim praškom. Najprej po masi potresemo malo moke in polijemo z oljem, tako se bo naredila lepša zmes. Z ročno metlico rahlo premešamo in nato maso razgrnemo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem.

Po vrhu razporedimo maline in pečemo približno 30 minut pri 180 stopinjah C. Ko je biskvit z malinami peče, ga še pet pustimo v pekaču, nato ga previdno zvrnemo, ali pa odpremo tortni model. Biskvit poljubno narežemo, postrežemo ga s sladko smetano. 

Jagodna torta

Poznamo nešteto receptov za torte, pripravila bomo seveda tisto ki nam je všeč, ali pa tisto ki jo znamo pripraviti. Kadar potrebujemo torto na hitro in želimo preprost recept, potem bo jagodna torta na hitro ravno prava!

Sestavine za biskvit:

  • 3 jajca
  • 100 gramov sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega  sladkorja
  • 3 žlice tople vode
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • 100 gramov moke

Sestavine za nadev:

  • 1 kg svežih jagod
  • 1 zavitek čokoladne kreme za torte
  • 1 zavitek rdečega, prozornega preliva za torte
  • 2 žlici sladkorja
  • 2, 5 dcl hladne vode

Jajca, sladkor, 3 žlice vode in vaniljev sladkor penasto umešamo. Z ročnim mešalnikom moramo mešati najmanj 10 minut, da se vse sestavine dobro povežejo. Nato med mešanjem počasi dodajmo presejano moko s pecilnim praškom. Rahlo še premešamo in nato maso prelijemo v namaščen tortni model. Pečemo 20 minut pri 170 stopinjah C. Ko je biskvit pečen, počakamo da se ohladi in šele nato nadaljujemo s pripravo torte. 

Ko je biskvit hladen, pripravimo čokoladno kremo za torto. Kremo lahko pripravimo sami, a če se nam mudi, kupimo že pripravljeno, ki jo samo zmešamo z mlekom in 10 minut stepamo. Kremo takoj namažemo na ohlajen biskvit in torto za 1 uro postavimo v hladilnik.

Dekoracija jagodne torte

Ko se čokoladna krema strdi, po vrhu položimo sveže jagode, če želimo lahko dodamo tudi kakšno drugo sveže sadje. 

Torto spet postavimo v hladilnik za 15 minut, medtem pripravimo rdeč obliv za torte. Vsebino vrečke najprej zmešamo z dvema žlicama sladkorja, po želji ga lahko dodamo tudi manj. Prilijemo 2,5 dcl hladne vode  ali sok od kompota, med prilivanjem tekočine ves čas mešamo. Nato postavimo preliv na ogenj in ga segrejemo do vretja, medtem ves čas mešamo.

Preliv odstavimo z ognja in ga pustimo da se malo ohladi. Ko prične preliv želirati, ga polijemo po torti, vedno ga dodajamo od notranje strani torte. Rdeč in prozoren preliv za torte ki ga polijemo po vseh jagodah, se bo hitro strdil. Ko je preliv trd, odstranimo obod tortnega modela in torto do konca okrasimo s čokoladno kremo ali stepeno smetano. Če sta se testo in krema lepo pomešala, potem torte ni potrebno še dodatno okraševati. Torto postavimo še za 1 uro v hladilnik in že jo lahko postrežemo. 

Krofi in flancati

Krofi in flancati so tradicionalna slovenska jed. Običajno te jedi pripravljamo okoli pustnega časa, a okusne dobrote se priležejo vedno. Za krofe in flancate poznamo veliko receptov. Najbolj poznani so krofi z marmelado, naredimo jih iz kvašenega testa. Flancate pa poznamo kvašene flancate in krhke flancate. S kvašenimi flancati je malo več dela, a je končni rezultat darilo za vloženo delo. 

Kvašeni flancati

Flancati so priljubljena tradicionalna slovenska jed, običajno jih pripravljamo v pustnem času. Za pripravo kvašenih flancatov potrebujemo kvašeno testo, ki ga pripravimo iz naslednjih sestavin:

  • 60 dag moke
  • 2 dag kvasa
  • 1 žlička soli
  • 6 dag masla
  • 5 dag sladkorja
  • naribana limonina lupinica
  • 1 žlica ruma
  • 3 rumenjake
  • potrebujemo še sladkor v prahu za posipanje
  • olje za cvrtje

Iz sestavin zamesimo kvašeno testo in ga dobro pregnetemo. Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na pomokano delovno površino ali na pomokan prt. Testu zavihamo robove, narahlo potresemo z ostro moko in ga zvaljamo za prst na debelo. Ko je testo zvaljano, ga pokrijemo s čistim prtom in ga pustimo najmanj 15  minut vzhajati.

Nato testo s koleščkom ali z ostrim nožem razrežemo na pravokotnike in v vsakega naredimo tri zareze. Spet pokrijemo s prtom in pustimo nekaj časa vzhajati. Flancate dajemo v vročo maščobo, pri peki posodo pokrijemo, nato jih obrnemo na drugo stran in jih cvremo odkrite. Flancate ohladimo, preden jih postrežemo, jih posujemo s sladkorjem v prahu. 

Krhki flancati

Krhki flancati so bolj preprosti za pripravo kot kvašeni flancati, zato jih pripravljamo pogosteje, ne samo v pustnem času. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 30 dag moke
  • 5 rumenjakov
  • 7 žlic vina
  • ščepec soli
  • olje ali maščoba za cvrtje
  • sladkor v prahu za posipanje

Moko damo v večjo skledo, naredimo jamico in vanjo damo rumenjake, sol in vino. Zamesimo testo, ki naj bo malce bolj mehko kot ga naredimo na primer za rezance, vendar bolj trdo kot vlečeno testo. Testo dobro pregnetemo, nato ga pokrijemo s prtom in ga damo za pol ure počivati. 

Testo nato razvaljamo za nožev rob na debelo in ga s koleščkom narežemo na pravokotnike. V vsak pravokotnik trikrat zarežemo, pred cvrenjem trakove med seboj prepletemo. Preden flancate ponudimo, jih posipamo s sladkorjem v prahu.

Krofi z marmelado s suhim kvasom 

Testo za krofe lahko pripravimo tudi s suhim kvasom. Krofi bodo prav tako okusni in slastni! Za 16 krofov potrebujemo naslednje sestavine:

  • 500 gramov navadne bele moke
  • 30 gramov margarine za pečenje
  • 90 gramov sladkorja
  • 1 zavitek hitro delujočega suhega kvasa
  • 2 stepeni jajci
  • 90 ml mlačnega mleka
  • 90 ml mlačne vode
  • sončnično olje za cvrenje
  • 150 gramov domače marmelade 
  • 125 gramov sladkorja v prahu
  • 2 žlički mletega cimeta

Moko presejemo v večjo skledo, dodamo maslo in vse skupaj pregnetemo s prsti, da dobimo krušnim drobtinam podobno zmes. Primešamo sladkor in suh kvas, premešamo in nato na sredini suhih sestavin naredimo jamico. V jamico zlijemo stepena jajca, mlačno mleko in vodo. Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo, pomaga nam lahko tudi kuhinjski robot. Če testo mesimo na roke, ga moramo mesiti toliko časa, da gre brez težav z rok in od sklede. Da se nam testo ne preveč prijemlje na roke pomaga, če si jih malo namažemo z oljem. 

Ko je testo voljno in gladko, ga oblikujemo v okroglo kepo in ga položimo v skledo. Pokrijemo in damo vzhajati na toplo mesto. Testo naj vzhaja od ene ure do ure in pol, saj če delamo testo s suhim kvasom, običajno potrebuje nekoliko več časa za vzhajanje. Ko testo dvakratno naraste, ga zvrnemo na pomokano delovno površino. Za pomokanje delovne površine ali prta kjer delamo izdelke iz kvašenega testa, vedno uporabimo ostro moko.

Testo na pomokani površini še enkrat dobro pregnetemo, približno tri minute, toliko da postane gladko. Nato testo razdelimo na 16 kosov in jih oblikujemo v krogle. Vsako kroglo testa čisto na rahlo sploščimo. Krofe nato napolnimo z marmelado in sicer tako, da na sredino vsakega krofa položimo žličko marmelade in testo okrog marmelade zavihamo in močno stisnemo skupaj. Ko krofe napolnimo z marmelado, jih zložimo v naoljen pekač in jih damo še enkrat vzhajati za pol ure. 

Kako cvremo krofe?

Krofe cvremo v široki kozici, olje počasi segrejemo do 190 stopinj C. Krofe ocvremo z obeh strani. Če so krofi dobro vzhajani, se bodo v olje potopili samo do polovice in ko jih obrnemo, na obodu nastanejo lepi svetli venčki. Če so krofi preveč vzhajani, se nam bo v olju obračal. V tem primeru pomaga, če krof prepikamo z zobotrebcem. 

Pri peki krofov pazimo, da imamo v ponvi dovolj olja za cvrtje, da lahko krofi v njem plavajo. Olje počasi segrevamo, ali je dovolj vroče preverimo tako, da vanj pomočimo kuhalnico. Ko se okoli kuhalnice delajo mehurčki, je olje dovolj vroče za cvrtje krofov. 

Krofe lahko spečemo tudi v fritezi, kjer olje segrejemo na 160 stopinj C. Krofe v fritezi cvremo v več obrokih po pet minut, da dobijo zlato skorjo. Pečene krofe ohladimo, preden jih ponudimo jih posipamo s sladkorjem v prahu, ki mu lahko dodamo tudi malo mletega cimeta.

Potica

Potica je slovenska narodna jed, pripravljamo jo ob večjih praznikih. Najbolj poznana in priljubljena je orehova potica. Pripravljamo pa tudi naslednje potice: potratna potica, makova potica, čokoladna potica, jabolčna potica, pehtranova potica, skutina potica, rozinova potica in potice z raznimi drugimi nadevi. 

Potratna potica

Tudi za potratno potico poznamo več receptov, recepti za sladice kot je potratna potica, so še posebej cenjeni.  Za to bogato potico sem tokrat izbrala recept sestre Nikoline, ki za sestavo potratne potice predlaga kvašeno testo, dve biskvitni plošči, ter orehov in skutin nadev.

Sestavine za biskvitni plošči:

  • 5 jajc
  • 10 žlic sladkorja
  • 7 žlic olja
  • 1 navaden jogurt
  • 10 žlic bele moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • malo ruma in vode

Sestavine za kvašeno testo:

  • 40 dag moke
  • 1/2 žličke soli
  • 1 rumenjak
  • 2 žlici sladkorja
  • naribana limonina lupinica
  • 2 žlici ruma
  • 1,5 dag kvasa
  • 6 dag masla
  • 2, 5 dcl mleka
  • 1 jajce, 1 beljak za premaz

Orehov nadev:

  • 40 dag orehov
  • 15 dag sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • malo cimeta, malo naribane limonine lupinice
  • malo zmlete prave kave
  • 1 dcl kisle smetane
  • 2 jajci (ločimo rumenjake in beljake)
  • mleko

Skutni nadev:

  • 40 dag orehov
  • 50 dag skute
  • ščepec soli
  • 1 vaniljev puding
  • 2 jajci (posebej rumenjaki in beljaki)
  • 1 dcl kisle smetane
  • sok polovice limone, naribana limonina lupinica
Potratna potica – priprava testa

Biskvitno testo: Najprej pripravimo dve biskvitni plošči in sicer eno svetlo in eno temno. Iz beljakov stepemo trd sneg, dodamo sladkor, rumenjake, olje in jogurt. Ko je zmes spenjena z ročno metlico narahlo vmešamo moko,ki smo ji dodali pecilni prašek. Polovico testa razgrnemo za pol prsta na debelo na namaščen pekač. Biskvit pečemo 14 minut pri temperaturi 190 stopinj C. 

V drugo polovico biskvitnega testa zamešamo kakav in isto spečemo kot svetel biskvit. Ko je biskvit pečen, ga takoj ločimo od pekača in obrnemo na delovno površino. Da si olajšamo delo, lahko biskvit za potratno potico spečemo že en dan prej.

Kvašeno testo: Moko presejemo v skledo in ob robu damo sol. Na sredini moke naredimo jamico in vanjo damo rumenjak, sladkor in naribano limonino lupinico. Posebej naredimo kvasec, v skodelico nadrobimo kvas, dodamo malo sladkorja in dve žlici mlačnega mleka. Posebej raztopimo maslo. K moki prilijemo polovico mleka in z roko premešamo iz sredine navzven. Dodamo vzhajan kvasec in še malo mlačnega mleka. Dodamo še raztopljeno maslo in zgnetemo testo, ki ga nato pokrijemo s čistim prtom ga damo vzhajati na toplo mesto. Testo naj vzhaja najmanj eno uro.

Potratna potica – priprava nadeva in sestavljanje potice

Iz naštetih sestavin naredimo vsak nadev posebej. Sneg iz beljakov vedno vmešamo na koncu, v vsak nadev posebej. Ko je testo vzhajano ga razvaljamo na 3 milimetre debelo. S testom obložimo namaščen pekač. Na testo najprej namažemo orehov nadev in ga pokrijemo s svetlim biskvitom, ki ga malo navlažimo z mešanico ruma in vode. Čez svetli biskvit namažemo skutni nadev in ga pokrijemo s temnim biskvitom, ki ga prav tako navlažimo z mešanico ruma in vode. 

Postopek ponavljamo toliko časa, da napolnimo pekač. Sestavljanje potratne potice zaključimo z nadevom, ki ga pokrijemo s kvašenim testom. Testo iz stene ob robu na vrhu zagrnemo nazaj. Potico damo počivat za 25 minut, nato jo namažemo z razžvrkljanim jajcem in beljakom. Potratno potico pečemo pri 180 stopinjah C in sicer približno eno uro. Ko je potica pečena, jo vzamemo iz pečice in jo čez nekaj časa obrnemo na pladenj. Režemo šele čisto ohlajeno potico, najbolje, da se ohlaja čez noč.

Sladice iz vlečenega testa

Iz vlečenega testa lahko pripravimo mnoge okusne sladice, najbolj poznan je prav gotovo jabolčni zavitek ali štrudl. Pripravimo lahko tudi bučni zavitek, manj poznano ribniško povanco, iz vlečenega testa je tudi prleška gibanica in prekmurska gibanica. Poleg sladic pa iz vlečenega testa pripravljamo tudi druge jedi, med njimi sirov burek in mesni burek, mesno pito in razne druge mesne in zelenjavne zavitke. Najboljši recepti za sladice!

Jabolčni zavitek

Za jabolčni zavitek ali štrudl po starih receptih naši babic, potrebujemo vlečeno testo in jabolčni nadev. Namesto jabolčnega nadeva je najbolj priljubljen še skutni nadev, pogosto pa nadev za štrudl pripravljamo tudi iz različnega sezonskega sadja. Recepti za sladice morajo vsekakor vsebovati tudi štrudl.

Sestavine za testo za jabolčni zavitek ali štrudl:

  • 30 dag bele mehke moke
  • 1/2 žličke soli
  • 1 jajce
  • 2 žlici olja
  • manjši lonček mlačne vode – 1, 5 dcl do 2
Sestavine za jabolčni nadev:
  • 2 kg jabolk
  • 1 žličko sladkorja
  • nožev vrh cimeta
  • naribana limonina lupinica
  • 10 dag margarine
  • 2 žlici drobtin
  • maslo za premaz, lahko tudi 1 dcl kisle smetane
Sestavine za skutin nadev:
  • 1 kg skute
  • malo soli
  • 3 žličke sladkorja
  • sok polovice limone 
  • naribana limonina lupinica
  • pest drobtin
  • 1 dcl smetane
  • 2 jajci

Najprej belo gladko moko presejemo v večjo skledo in v sredini naredimo jamico. V jamico damo jajce, olje in 1/2 žličke soli. Počasi prilivamo mlačno vodo in mesimo toliko časa, da je testo na sredini vedno gladko. Testo naj bo razmeroma mehko. Delovni pult dobro pomokamo in na njem testo temeljito pregnetemo, najmanj 10 minut ga moramo temeljito gnesti, da postane bleščeče in gladko. Nato testo pokrijemo s skledo in ga damo za pol ure počivati. 

Priprava jabolčnega nadeva in peka štrudla:

Olupimo in naribamo 2 kg jabolk. Naribana jabolka potresemo s sladkorjem in cimetom, dodamo naribano limonino lupinico in na margarini popražene drobtine. 3 žlice drobtin prepražimo na 10 dag margarine. Vse sestavine rahlo premešamo.

Razvlečemo testo in po njem razporedimo nadev, medtem ko robove testa premažemo samo s kislo smetano. Testo s pomočjo prta zavijemo od obeh strani proti sredini. Zavitek prenesemo na namaščen pekač, ga premažemo s smetano, maslom ali razžvrkljanim jajcem. Štrudl pečemo približno 1 uro pri temperaturi od 180 do 200 stopinj C. Ko je jabolčni zavitek nekoliko ohlajen, ga razrežemo in posujemo s sladkorjem v prahu. 

Nasveti za vlečenje testa za jabolčni zavitek

Kadar se sami lotimo priprave vlečenega testa za štrudl, se lahko marsikaj zalomi pri vlečenju testa. Nekaj koristnih nasvetov:

  • Priprava testa bo precej lažja, če testo najprej previdno razvlečemo in ga nato pustimo, da se nekoliko posuši in jabolčni nadev sestavimo tik preden ga namažemo po razvlečenem testu. 
  • Pri valjanju testa si lahko pomagamo s čistim prtom in z valjarjem. Kepo testa razdelimo na dva dela in vsak kos posebej razvlečemo. Najprej en kos sploščimo z roko, rahlo pomokamo in ga razvaljamo čim bolj na tanko. Nato testo rahlo premažemo z oljem in ga pustimo 5 minut počivati.
  • Sedaj je čas, da se lotimo vlečenja testa. Testo vlečemo s pomočjo hrbtne strani obeh dlani, testo vlečemo od sredine in ga nežno, ter predvsem potrpežljivo vlečemo proti sebi. Če to delamo na pomokanem prtu, za lažje vlečenje obračamo prt. 
  • Ko se pri vlečenju prične testi krčiti, ga spet malo namažemo z oljem in pustimo nekaj minut počivati. Nato spet previdno vlečemo testo, po potrebi ga še enkrat namažemo in pustimo počivati. Postopek ponavljamo toliko časa, da dobimo čim tanjše. skoraj prozorno testo. 
  • Veliko lažje pa bomo vlečeno testo razvlekli, če ga pripravimo že prejšnji dan in ga pustimo vsaj 12 ur počivati na sobni temperaturi. Za lažje vlečenje lahko v testo vgnetemo nekaj kapljic limoninega soka ali kisa. Če se nam med vlečenjem testa naredijo luknjice, jih preprosto stisnimo skupaj s prsti. Pomembno je tudi to, da ko damo testo počivati ga moramo vedno namazati z oljem, saj se drugače po vrhu naredi skorjica in testo se težje vleče. Recepti za sladice iz vlečenega testa so primerni za pripravo čudovit sladic. 

Recept za kvašeno testo

Za kvašeno testo potrebujemo kvas, v zadnjem času je vse več receptov tudi s suhim kvasom, več pa se spet uporabljajo droži. Uporabimo lahko vse od naštetega, pred pripravo testa pa najprej naredimo kvasec. V lonček nadrobimo svež kvas, droži ali dodamo suh kvas. Dodamo malo sladkorja, ter prilijemo vodo ali mlačno mleko. Kvasec bo hitreje vzhajal, če dodamo še malo moke. Gladko razmešamo, pokrijemo in pustimo vzhajati. Bolj gost kvasec naredimo, dlje časa bo vzhajal. Ko je kvasec vzhajan, v moko naredimo jamico in ga vlijemo vanjo. 

Za dobro kvašeno testo najprej moko presejemo, vanjo naredimo jamico in dodamo vzhajan kvasec. Stran od kvasca na moko dodamo žličko soli, prilijemo mlačno vodo ali mleko in moko najprej zmešamo s tekočino in nato s kvasom. Kvas in sol na začetku mesenja naj ne prideta v stik.

Nato testo mesimo toliko časa, da se zlahka loči od sklede in rok. V veliko pomoč pri gnetenju testa so nam lahko tudi novejši kuhinjski roboti, ki so skoraj že nujna oprema v vsaki moderni kuhinji. Testo damo vzhajat v topel prostor, najbolje da ga tudi pokrijemo. Prvič naj testo vzhaja malo dlje časa, bolje je, da bolj vzhajano ko premalo. Pri pripravi kvašenega testa lahko uporabimo tudi moko brez glutena, če imamo doma koga ki je občutljiv na gluten, vse več je tudi otrok z glutensko intoleranco in s preveliko telesno težo. 

Če pripravljamo kvašeno testo za kruh, ga razdelimo v hlebe, vsakega posebej še pregnetemo in in ga damo vzhajat tako, da je gladka stran testa spodaj. Ko testo drugič vzhaja pazimo da je ravno prav vzhajano, ne preveč in ne premalo. Če je testo drugič preveč vzhajano, lahko pri peki upade, premalo vzhajano testo pa pri peki rado razpoka. Mnogi recepti za sladice so pripravljeni iz kvašenega testa. 

Palačinke

Palačinke so priljubljena jed po celem svetu. Običajno jih spečemo po klasičnem receptu in se potem igramo z nadevi. Poznamo izjemno veliko različnih receptov za palačinke, tukaj bom predstavila star recept za navadne palačinke in še nekaj receptov za malo drugačne palačinke in omlete. Priporočamo: recepti za sladice!

Osnovni recept za palačinke

Za navadne palačinke potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1/2 litra mleka ( ali polovico mleka in polovico mineralne vode)
  • 4 jajca
  • 2 žlici kisle smetane
  • ščepec soli
  • žlica sladkorja
  • 30 dag moke

Razžvrkljamo mleko, mineralno vodo, kislo smetano, sol, sladkor, rumenjake in moko. Ko dobimo gladko maso, umešamo še trd sneg beljakov. Maso za palačinke damo za eno uro počivat. Nato v nizko ponev damo nekaj kapljic olja in vlijemo vanjo zajemalko mase, toliko, da je dno pokrito ko se masa razleze. Ko palačinka na eni strani porumeni, jo obrnemo in jo zapečemo še na drugi strani. 

Tako spečemo vse palačinke in jih odlagamo v ogreto posodo. Palačinke postrežemo na različne načine. Lahko jih zložimo v trikotnik, ali pa zavijemo. Namažemo jih za različnimi nadevi, lahko tudi samo z marmelado. Preden jih postrežemo, jih posujemo s sladkorjem v prahu. 

Palačinke z dodatkom temne mase – spiralne palačinke

Palačinke lahko spečemo tudi po drugih receptih, v zadnjem času so popularne spiralne palačinke. Za spiralne palačinke pripravimo maso za klasične palačinke in nato malo mase odlijemo in vanjo dodamo 3 žlice kakava. Dobro premešamo, da dobimo gladko maso.

V ponvi segrejmo nekaj kapljic olja in z rjavo maso v ponev narišemo spiralo. Počakamo da se malo zapeče in nato čez previdno zlijemo osnovno maso za palačinke. Ko je palačinka na eni strani pečena, jo obrnemo in jo zapečemo še na drugi strani.

Poleg spirale lahko s temno maso zapečemo tudi srček, rožico ali like po želji. Palačinke postrežemo s sladko smetano in namazane z marmelado po okusu. Preden jih postrežemo, jih posujemo s sladkorjem v prahu. Priporočamo: Recepti za sladice!

Tiramisu

Tiramisu je znamenita italijanska sladica, za pripravo potrebujemo piškote, sveže kuhano kavo in mascarpone kremo. Tudi za pripravo te sladice poznamo veliko receptov, tukaj bom napisala recept za  tiramisu kot ga običajno pripravljamo. 

Za pripravo potrebujemo:

  • 400 gramov piškotov ( savoiardi, baby piškoti)
  • 500 gramov mascarpone
  • 2 jajci
  • 5 manjših žlic kave
  • 5 manjših žlic rjavega sladkorja
  • 2 žlici ruma ali konjaka
  • 2 žlici pravega kakava v prahu

Najprej skuhamo grenko kavo in jo shladimo, lahko jo skuhamo tudi že prejšnji dan. Rumenjake ločimo od beljakov. Rumenjake penasto umešamo z rjavim sladkorjem, dodamo rum ali konjak,mascarpone  ter na koncu še trd sneg iz beljakov. V stekleno posodo naložimo piškote in jih prelijemo z ohlajeno kavo. Premažemo z eno plastjo kreme in nato položimo še eno plast piškotov, ki jih spet prelijemo s kavo.

Sčasoma dobimo občutek koliko kave je ravno prav! Čez piškote poravnamo preostalo kremo in čez posujemo kakav v prahu. Preden sladico postrežemo, jo za najmanj dve uri postavimo v hladilnik. Na podoben način lahko pripravimo tudi sladice v lončku, s tem da po istem receptu zlagamo piškote in kremo v poljubne lončke. Če želimo pripraviti večji, družinski tiramisu, ki se ga bodo najbolj razveselili otroci,  potem količino sestavin primerno povečamo. 

Recepti za sladice: Breskvice

Uporabljeno besedilo: recepti za sladice