Shujševalna dieta s kislim zeljem

shujševalna dieta s kislim zeljem
HUJŠANJE TUDI Z ZELJEM! POGLEJ!

Shujševalna dieta s kislim zeljem ni posebej poznana, saj pri pripravi tradicionalnih jedi, ki vsebujejo kislo zelje, običajno ne omenjamo hujšanja.

Mogoče je kislo zelje pri shujševalnih dietah prezrto zato, ker je običajno priloga težki in mastni hrani. Preden se podamo na pot hujšanja s kislim zeljem, premislimo zakaj želimo shujšati in koliko.

Naslednji korak je razčleniti, kateri so največji prekrški pri prehranjevanju. So to nenehni prigrizki med obroki, mogoče preobilne porcije, izbiramo napačna živila, ali pa smo samo preveč sladkosnedi.

Shujševalna dieta s kislim zeljem

Odgovorimo si na vsa vprašanja in počistimo v glavi. Vsekakor bo shujševalna dieta s kislim zeljem premalo, če ne bomo spremenili tudi drugih stvari v svojem življenju. Pomembne so tri odločitve: Sprememba prehranjevalnih navad, veliko gibanja na svežem zraku in veliko dobre volje.

Ko vse to dobro premislimo, gremo k bližnjemu kmetu in kupimo kislo zelje in če je mogoče, tudi zeljnico. Kislo zelje vedno kombiniramo s svežim česnom, ki bo še pospešil proces topljenja maščob na trebuhu!

Kakšne učinke na naše zdravje ima shujševalna dieta s kislim zeljem?

Kislo zelje ni preveč priljubljeno za hujšanje, a ima vsekakor izredno blagodejne učinke na naše zdravje. Z rednim uživanjem bomo za svoje zdravje naredili veliko dobrega, prav gotovo pa bomo izgubili tudi kakšen odvečen kilogram. Poleg hujšanja, je kislo zelje primerno tudi za blago razstrupljanje jeter. Kislo zelje je okusno in cenovno dostopno, zato ga moramo vsekakor vključiti v naš vsakodnevni jedilnik.

Tudi če ne želimo kakšne posebne shujševalne diete, nam bo uživanje zelja prineslo same koristi. V preteklih letih se je uporaba kislega zelja zopet močno povečala, ponovno pa smo odkrili tudi zeljnico. Uporaba kislega zelja je preprosta in nima škodljivih stranskih učinkih.

Kislo zelje je naravno zdravilo!

Lahko tudi rečemo, da je kislo zelje naravno zdravilo! To so dobro vedeli pomorščaki v daljnih časih, ki so na ladjah umirali zaradi skorbuta. Njihova potovanja nikakor niso bila romantična, kot to vidimo v filmih, pač pa so bila polna bolezni in umazanije. Največ mornarjev je umrlo zaradi skorbuta, ki nastane zaradi pomanjkanja vitamina C. 

Vendar so morala miniti dolga leta, preden so povezali umiranje mornarjev s pomanjkanjem vitamina C. Leta 1768 se  je angleški raziskovalec James Cook odpravil na pot okoli sveta in na ukaz britanske admiralitete, je na krov natovoril 60 velikih sodov kislega zelja, ki so tehtali kar štirideset ton.

Iz takratne Nemčije je namreč dobil izsledke zadnjih raziskav, ki so razkrivale, da kislo zelje preprečuje skrbut. Na tem potovanju ni Cook zaradi skorbuta izgubil nobenega mornarja, kar je bilo v tistih časih skoraj nepredstavljivo.

Zdravilne učinkovine v kislem zelju

Naši predniki so dobro vedeli, da je kislo zelje zdravo. Seveda ga niso uživali zaradi hujšanja, pač pa je bilo poceni živilo, ki je bilo dolgo obstojno.

Danes vemo, da se v kislem zelju nahajajo pomembne primarne snovi, ki jih imenujemo tudi esencialna hranila. Med primarne biosnovi prištevamo tudi vitamine, minerale, ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine.

Vitamini in ostale učinkovine, ki se nahajajo v kislem zelju

Esencialna hranila, ki se nahajajo v 100 gramih kislega zelja:

 • vitamin A se nahaja v majhnih količinah
 • vitamin B1, tiamin 0, 04 miligrama
 • vitamin B2, riboflavin, 0,013 miligrama
 • vitamin B6, priridoksin, 0,15 miligrama
 • vitamin B12, kobalamin, 0,2 miligrama
 • vitamin C, askorbinska kislina, 20 miligramov
 • vitamin K, filokinon, 1,5 miligrama
 • folna kislina 0, 3 miligrama
 • kalij 288 miligramov
 • natrij 200 miligramov
 • kalcij 48 miligramov
 • magnezij 14 miligramov
 • fosfor 43 miligramov
 • železo 0,6 miligrama

V zelju se nahajajo še mnoge druge aktivne snovi, tukaj naj omenimo glukozinolateflavonoide in seveda rastlinske vlaknine. 

Glukozinolati v kislem zelju delujejo protibakterijsko

Glukozinolati razvijejo svojo polno učinkovitost šele po mehanski obdelavi in čiščenju zelja. Delujejo protibakterijsko, uničujejo glivice in podpirajo prebavni proces in črevesje.

So močni pomočniki pri razstrupljanju organizma, krepijo imunski sistem in zvišujejo delovno sposobnost. Vloga glukozinolatov je pomembna tudi pri presnovi estrogena, ki je pomemben za preprečevanje hudih ženskih bolezni, kot so rak na prsih in maternici.

Flavonoidi v kislem zelju delujejo razkuževalno

Flavonoidi so rastlinska barvila, ki jih najdemo skoraj v vseh rastlinah. Tudi flavonoidi uničujejo bakterije in glivice, poleg tega delujejo razkuževalno.

Imajo veliko sposobnost, da vežejo proste radikale in s tem razstrupljajo telo in krepijo imunski sistem. Zaradi te lastnosti, priporočajo uživanje kislega zelja tudi pri zdravljenju rakavih obolenj.

Rastlinske vlaknine v kislem zelju

V kislem zelju najdemo tudi vlaknine, ki sicer nimajo hranilne vrednosti, a so pomembne za dobro prebavo in za spodbujanje samozdravljenja organizma. Vlaknine se v prebavnem sistemu vežejo z vodo, povečajo prostornino prebavljene hrane in tako pritiskajo na črevesje, da se prej sprazni. Vlaknine vežejo nase snovi, ki povzročajo raka in pospešuje njihovo izločanje.

Zaradi prisotnosti vlaknin, je shujševalna dieta s kislim zeljem še posebej primerna! Podobno delovanje vlaknin pri hujšanju, lahko izkoristimo tudi pri drugih živilih rastlinskega izvora, posebej priljubljen je indijski trpotec.

Zeljna juha s kislim zeljem

Za razstrupljanje organizma in hujšanje, je najboljša zeljna juha, ki jo pripravimo iz kislega zelja in zeljnice. Zeljnica je voda, ki nastane pri kisanju zelja. Kadar želimo telo razstrupiti, potem juhi ne dodamo klobase ali prekajenega mesa, drugače pa juho pripravimo po naslednjem receptu. Juho skuhamo po Velikonočnih praznikih!

Ob večjih cerkvenih praznikih se mnogi prekršijo, saj so takrat na mizi razne dobrote, kot so pirhi in orehova potica, zato je še toliko bolj pomembno da razstrupimo telo.

Za zeljno juho potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 liter zeljnice
 • 200 gramov kislega zelja
 • 1 klobasa ali 200 gramov prekajenega mesa
 • 100 gramov čebule
 • malo rdeče paprike
 • 10 gramov pirine moke
 • 20 gramov svinjske masti ali olivnega olja

Drobno narezano kislo zelje kuhamo v zeljnici skupaj s klobaso ali prekajenim mesom. Če je zeljnica prekisla, jo malo razredčimo z vodo, ali zelje pred kuhanjem oplaknemo z mrzlo vodo. Na svinjski masti ali na olivnem olju zarumenimo pirino moko in dodamo zelo drobno sesekljano čebulo.

Ko zarumeni tudi čebula, dodamo sladko rdečo papriko v prahu, premešamo in vse skupaj stresemo k zelju in mesu. Ko je meso kuhano, ga narežemo na porcije, klobaso pa na majhne koleščke in stresemo nazaj v juho. Juho postrežemo z zdrobovimi žličniki ali kruhovimi cmočki.

Kislo zelje s kašo

Kislo zelje s kašo je stara slovenska jed, ki sicer ni bila namenjena hujšanju, saj so jo postregli z ocvirki ali zaseko. Na podoben način pripravimo tudi kislo repo s kašo.

 • 1 kg kislega zelja
 • 30 dag ajdove kaše
 • 1 l vode
 • sol

Na kislo zelje zlijemo vodo in pristavimo na ogenj. Ko je kislo zelje na pol kuhano, dodamo oprano ajdovo kašo, premešamo in solimo. Jed zavremo, nato znižamo temperaturo in kuhamo toliko časa, da se kaša razkuha.

Jed naj bo precej gosta, če pa se nam zdi le preveč gosta, prilijemo malo vode in vse skupaj še enkrat prevremo. za boljši okus lahko kislo zelje s kašo zabelimo z razgretimi ocvirki ali zaseko, vendar če smo na dieti, se bomo temu priboljšku verjetno odrekli.

Kislo zelje s kašo, poznamo tudi pod imenom burkaša, to je stara, tradicionalna slovenska jed. Ob večjih praznikih, na primer za Božično večerjo,  so burkašo pripravljali s svežim prekajenim mesom in jo postregli kot samostojno jed.

Uporabljeno besedilo: shujševalna dieta s kislim zeljem, kislo zelje, zeljna juha