Recepti za svečano in čarobno silvestrsko večerjo 2020

posted in: Aktualno, Bivanje, Lepota, Recepti | 0
Advertisements
silvestrska večerja
IDEJE ZA SILVESTRSKI MENI!  POGLEJ ŠE VEČ IDEJ!

Zadnjo noč v letu vsak med nami preživi drugače, vsekakor pa naj bo posebna, vesela in razposajena. Če se odpravimo na silvestrovanje v restavracijo ali odpotujemo kam v tujino, potem je za slavnostno večerjo in zabavo običajno že poskrbljeno. Kadar pa silvestrujemo doma, potem je silvestrska večerja naša skrb.

Če imamo dovolj časa, potem priprava vseh dobrot verjetno ne bo problem, če pa nas priganja čas, ali pa smo zadnji dan v letu mogoče še v službi, potem se bomo morali za pripravo večerje dobro organizirati. Naj bo silvestrska večerja 2020 slavnostna in čarobna!

Silvestrska večerja 2020

Najraje vsako leto pripravimo hrano po istih receptih, ki jih že poznamo in ni nevarnosti, da se nam ne bi posrečili. Vendar je mogoče čas, da poskusimo nekaj novega in presenetimo svoje domače.

Svečana večerja je lahko sestavljena iz preprostih jedi, kakšnih bolj eksotičnih ali pa pripravimo slovenske tradicionalne jedi. Nekaj časa posvetimo tudi dekoraciji. Najlepša in tudi najbolj pogosta silvestrska okrasitev je v rdeči in zlati barvi, vendar si lahko omislimo dekoracijo tudi v kakšnih drugih barvah.

Glavna okrasitev je seveda drevešček, ki smo ga postavili že pred božično večerjo. Pripravimo najboljši jedilni servis, najlepše kozarce za šampanjec in zlikamo svečane prte. Kuhanja silvestrske večerje se lotimo dovolj zgodaj, da bomo lahko kasneje pridružili zabavi, brez tekanja v kuhinjo. Kljub temu, da nam bo priprava vzela precej časa, se pred prihodom gostov slavnostno oblecimo, ženske pa naj nekaj več pozornosti posvetijo ličenju obraza.

Kaj bomo pripravili za silvestrsko večerjo, je seveda naša osebna odločitev, a kakšen namig ali nasvet je vedno dobrodošel. Pripravili smo  nekaj idej, po preverjenih receptih, ki bodo prav gotovo uspeli. Za začetek bomo pripravili predjed, naš izbor so kanapeji z različnimi oblogami.

Juha bo tokrat malo drugačna, postregli bom namreč hladno juho caciki, ki znana grška jed. Glavna jed bo svinjska ribica z mareličnim nadevom in priloga francoska krompirjeva solata. Za posladek pa bomo pripravili čokoladni fondue. Nekaj več dela bomo imeli s pripravo fonduja, ostale jedi pa bomo imeli pripravljene dokaj hitro. (1)

Predjedi

Kanapeji na popečenih kruhkih

Kanapeji so odlični za predjed, saj lahko na kombiniramo različne nadeve, tako da zadovoljimo okus vseh gostov. Za podlago smo vzeli opečen kruh, po želji pa lahko kruh tudi prej ocvremo v mešanici olja in masla. Recept je za štiri osebe, če delamo kanapeje za več ljudi, potem sestavine ustrezno povečamo.

Sestavine za kanapeje:

Sardelna obloga:

  • 1 žlica majoneze
  • 2 vršička mlade čebule
  • 8 filetov sardel brez olja
  • 4 kuhani in olupljeni rakci

Obloga s sirom in mlado čebulo:

  • 30 g namaza iz skute
  • 2 drobno narezana vršička mlade čebule
  • 4 kapre

Obloga s salamo:

  • 15 g masla
  • 2 rezini suhe salame
  • 4 rezine kislih kumaric

Obloga z beluši:

  • 1 žlica majoneze
  • 6 kuhanih in osušenih belušev
  • 2 rezini redkvice
  • nekaj listkov peteršilja

Priprava kanapejev:

Najprej pripravimo kruh za podlago. Narežemo bel kruh na manjše kose in ga popečemo na obeh straneh. Pustimo da ohladi in medtem pripravimo obloge. Najprej pripravimo sardelno oblogo. Kos popečenega kruha namažemo z majonezo in ga razrežemo na štiri kvadratke.

Vršičke mlade čebule narežemo na štiri koščke, potem pa z vzdolžnimi rezi razdelimo vsak košček na pramene. Sardele prerežemo na polovico in jih v obliki mreže naložimo na kruhke. Na vrh položimo rakce, skozi vsakega zapičimo okrasek iz mlade čebule. Kanapeje s sardelami lahko po želji okrasimo tudi s kakšno vejico peteršilja ali kakšno drugo začimbo.

Nato pripravimo oblogo iz sira in mlade čebule. Kos opečenega kruha namažemo z namazom iz skute in ga prerežemo na štiri kvadratke. Rezine mlade čebule diagonalno naložimo čez sir. Na vsak kanape položimo še kapro. Naslednja obloga je s salamo. Kruh namažemo z maslom, ga preprežemo na štiri dele, ki jih nato obrežemo v krog. Salamo zvijemo v kornete in na vsak kanape položimo en kornet salame in košček kisle kumarice. 

Naslednja obloga za kanapeje je iz belušev. Kos opečenega kruha namažemo z majonezo in razrežemo na štiri dele. Beluše po dolgem razpolovimo in po tri položimo na kanape. Razpolovimo rezine redkvice in odrežemo sredico, da nastanejo polmeseci. Redkvice položimo čez beluše.

Tatarski biftek

tatarski biftek
TATARSKI BIFTEK! NEPOGREŠLJIV NA SILVESTRSKI VEČERJI! POGLEJ ŠE VEČ SUPER RECEPTOV!

Brez okusnega tatarskega biftka ki ga namažemo na sveže popečen kruh, si marsikdo ne predstavlja Silvestrske večerje. V času napredka je biftek dostopen vsakomur, še ne tako dolgo nazaj pa je bila priprava “tatarca” prava umetnost.

Tatarski biftek je jed iz mletega ali drobno sesekljanega surovega mesa, najboljša je seveda pljučna pečenka.

V mnogih receptih za tatarski biftek najdemo kapre, poper in čebulo. Tukaj bom zapisala recept ki sem ga našla neki reviji, kjer na sredo biftka serviramo surov rumenjak, kakor je tudi zapisano v prvih poznanih receptih za to poslastico.

Sestavine za pripravo tatarskega biftka za 4 osebe:

  • 400 gramov pljučne pečenke
  • 4 rumenjaki
  • peteršilj, olje, kapre
  • olje, sol in poper

Pljučno pečenko zmeljemo ali narežemo izredno na drobno in ga damo v večjo skledo. Dodamo drobno sesekljan svež peteršilj in po okusu solino in popramo. Vse sestavine dobro premešamo in na krožniku oblikujemo 4 zrezke, lahko pa biftek postrežemo na enem krožniku.

V manjše zrezke naredimo manjše vdolbinice in vanje damo sveže rumenjake. Za dekoracijo dodamo še krhlje limone, sveže liste zelene solate in naredimo vzorčke z majonezo. Tatarski biftek postrežemo z majonezo, maslom, kislimi kumaricami in hrustljavo popečenimi kruhki.

Juhe

Hladna juha caciki

Caciki je bolj znana kot osvežilna grška solata, čudovita pa je tudi osvežujoča, hladna juha. Običajno jo pripravljamo v poletnih dneh, vendar je primerna tudi za svečano večerjo.

Sestavine za juho caciki – za 6 oseb:

  • 600 ml navadnega jogurta
  • 250 ml vode
  • 1 kumara, ki jo narežemo na koce in ji odstranimo semena
  • 4 grobo seseskljani stroki česna
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 čajna žlička svetlega vinskega kisa
  • 1 čajna žlička posušene mete
  • 3 žlice sesekljane sveže mete in 3 na tanke rezine narezane mlade čebule za okras

Priprava juhe caciki ali tzatziki juha

Jogurt, vodo, četrt razrezane kumare, česen, olivno olje in meto, zmiksamo z univerzalnim strojčkom, tako da dobimo gladko maso. Dodamo sol in poper po okusu. Juho prelijemo v veliko skledo in vmešamo preostanek kumar.

Pokrijemo in postavimo v hladilnik za eno uro. Juho poskusimo in po potrebi še dosolimo. Preden jo ponudimo, jo potresemo s sesekljano meto in mlado čebulo. 

Glavne jedi

Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Sočno svinjsko ribico z mareličnim nadevom, začinimo z limoninim sokom in timijanom in ponudimo z belo vinsko omako. Skorjo pečemo posebej v vrhnji polovici pečice, da se hrustljavo zapeče.

Sestavine za 6 oseb:

  • 1,5 svinjske ribice
  • sončnično olje za mazanje

Marelični nadev:

  • 30 g masla
  • 1 drobno nasekljana čebula
  • 90 g rjavih drobtin
  • 90 g grobo sesekljanih posušenih marelic
  • 1 žlica na drobno narezanega peteršilja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 2 žlički drobno narezanega svežega timijana
  • 1 stepeno jajce
  • sol in poper

Omaka:

  • 1 žlica moke
  • 150 ml piščančje juhe
  • 150 ml suhega belega vina

Priprava svinjske ribice:

Najprej pripravimo marelični nadev. V majhni posodi razpustimo maslo, dodamo čebulo in jo počasi nekaj minut pražimo, da se zmehča, vendar ne porumeni.

Posodo odstavimo in primešamo drobtine, suhe marelice, peteršilj, limonin sok, timijan, jajce, sol in poper. Počakamo, da se nadev popolnoma shladi.

Nato pripravimo svinjsko ribico. S konico ostrega noža z dolgimi rezi razbrazdamo kožo v razdalji 1 cm. Kožo odrežemo od mesa, pomažemo z oljem, posolimo in popopramo in damo v pečico v poseben, majhen pekač.

Svinjsko ribico premažemo z nadevom in zvijemo. Kožo v posebnem pekaču položimo na vrhnji del pečice, ki jo ogrejemo na 180 stopinj C. Meso položimo v drugi pekač, ga premažemo z oljem in začimbami. V sredino zabodemo termometer za meso in pečemo 2 uri, toliko časa, da se temperatura mesa dvigne nad 90 stopinj C. 

Po dveh urah damo meso na desko, ga pokrijemo in pustimo počivati 10 minut. Če koža še ni hrustljavo zapečena, zvišamo temperaturo v pečici na 200 stopinj C in jo še nekaj časa pečemo. Medtem pripravimo omako. Pekač postavimo na štedilnik in z žlico odstranimo maščobo.

Pustimo samo malo maščobe, dodamo moko in med mešanjem kuhamo, da se razpusti vsa usedlina z dna posode. Prilijemo kokošjo juho in belo vino, ter med mešanjem zavremo. Kuhamo 4 minute, nato omako začinimo in jo precedimo. Omako ponudimo poleg mesa.

Silvestrska večerja – priloge

Francoska krompirjeva solata

Poleg svinjske ribice lahko ponudimo različne solate. Najbolj se prilega zelena solata, radič ali endivija. Mi bomo ponudili francosko krompirjevo solato, ki je lahko mišljena tudi kot priloga. Silvestrska večerja je priložnost, da pripravimo tudi drugačne solate, ki jih drugače ne pripravljamo.

Sestavine za 6 oseb:

  • 1 kg krompirja ( če imamo možnost mladega )
  • sol in črni poper
  • 1 majhna, na drobno narezana čebula
  • 4 žlice polivke vinaigrette
  • 250 ml majoneze
  • 2 žlici narezanega svežega drobnjaka
  • malo drobnjaka za okras

Priprava francoske krompirjeve solate:

Krompir kuhamo v velikem loncu slane vode, toliko časa, da se zmehča. Kuhanega odcedimo in narežemo na enako velike kose. Damo ga v veliko skledo za solato in dodamo nasekljano čebulo.

Še topel krompir prelijemo s polivko vinaigrette in dobro zmešamo. Dodamo majonezo in drobnjak, ter ponovno premešamo. Po okusu popramo in solimo, pokrijemo in postavimo v hladilnik za 30 minut. Preden solato postrežemo, jo potresemo z drobnjakom.

Francoska solata

Poleg tatarskega biftka, krompirjeve solate in orehove potice, je francoska solata tudi pogosto prisotna na naših mizah ob različnih praznikih. Tudi za francosko solato je veliko receptov, tukaj priporočam preprostega in preverjenega.

Sestavine za francosko solato:

  • 30 dag krompirja
  • 10 dag korenčka
  • 10 dag zelene
  • 2 dcl graha
  • 15 dag kislih kumaric
  • 2 trdo kuhani jajci
  • majoneza

Korenček, krompir in zeleno operemo, olupimo in narežemo na majhne kocke. Pristavimo vodo in jo osolimo. Ko voda zavre, dodamo najprej narezano zeleno in korenček. Ko sta zelena in korenček že skoraj mehka, dodamo še na drobne kocke narezan krompir. Krompir malo nakapljamo z oljem.

Kuhamo še približno 10 minut in nato vso zelenjavo odcedimo in stresemo v skledo v kateri bomo postregli. Ko se kuhana zelenjava ohladi, dodamo še grah, ki smo ga posebej skuhali in ohladili. Na koncu dodamo še drobno nasekljane kumarice in na kocke narezana trdo kuhana jajca. Dodamo še majonezo in po potrebi okisamo in dosolimo.

Posladek na silvestrski večerji

Čokoladni fondue

Sirov fondue vsi poznamo, manj poznan pa je fondue kot sladica. Najbolj pomembne so omake iz različnih čokolad in priloge, ki jih bomo pomakali v čokolado. Silvestrska večerja bo tako resnično nepozabna!

Sestavine za 6 oseb:

  • 250 g testa za francoske rogljičke
  • 1 stepeno jajce
  • 60 g kokosove moke
  • 60 g jagod
  • 130 g češenj
  • 60 g robid
  • sadje po želji: koščki banane, ananas, kivi, koščki jabolk, hrušk…
  • 1 sveža figa
  • biskvitne kocke

Čokoladna omaka:

  • 200 g zdrobljene jedilne čokolade
  • 125 ml vode
  • 30 g sladkorja
  • nastrgana lupinica limone

Priprava čokoladnega fundija:

Vsak trikotnik testa za rogljičke razrežemo na manjše trikotnike. Zvijemo jih v 18 majhnih rogljičkov in jih premažemo s stepenim jajcem. Pečemo jih 15 minut, pri temperaturi 190 stopinj C, dokler ne zlato porjavijo.

Sadje operemo in posušimo. Večje jagode prepolovimo, figo razrežemo na več kosov. Rogljičke in biskvitne kocke naložimo na servirne krožnike, medtem ko sadje naložimo na drug krožnik. Popraženo kokosovo moko damo v posebno skledico.

Naredimo čokoladno omako. Jedilno čokolado damo v nepregorno skledo in jo postavimo na lonec z vročo vodo. Lonec se ne sme dotikati vode. Počasi segrevamo, toliko časa, da se čokolada stopi. Odstavimo u ognja, vendar lonec s čokolado pustimo nad vodo.

V drugem loncu segrejemo vodo in sladkor, ter ju zavremo. Vre naj 5 minut in nato sladkorni sirup počasi primešamo čokoladi in stepamo toliko časa, da nastane gladka zmes. Na koncu dodamo še pomarančno lupinico. Čokoladno omako prelijemo v posodo za fondue in jo postavimo na majhen plamen, da ostane topla. Postrežemo s sadjem, mini rogljički in biskvitnimi kockami. Vse to pomakamo v omako in potresemo s popraženo kokosovo omako.

Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo postavimo nepogrešljivo tradicionalno orehovo potico. Poleg orehove potice pa lahko tokrat goste presenetimo z okusno skutino potico. Pripravimo jo lahko iz bele moke, ajdove, koruzne in celo ržene ali polnozrnate moke. Tokrat bomo posebno poslastico za najdaljšo noč v letu pripravili iz kombinacije bele in koruzne moke. 

Naj bo naša Silvestrska večerja nepozabna!

Sestavine za testo:

  • 20 dag koruzne moke
  • 30 dag bele moke
  • 3 dag kvasa
  • 8 dag margarine ali masla
  • 8 dag sladkorja
  • 1 jajce
  • skodelica mleka
  • naribana limonina lupinica
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • žlička soli

Priprava testa za skutino potico:

Polovico mleka zavremo in z njim poparimo koruzno moko in dobro premešamo. Koruzno moko nato malo ohladimo in jih primešamo belo moko, v mlačni vodi raztopljen kvas, raztopljeno maslo, sol, sladkor, jajca, naribano limonino lupinico in vaniljev sladkor.

Počasi dodajamo preostalo mleko in zgnetemo srednje gosto testo. Pri dodajanju tekočine bodimo previdni, saj postane testo ki vsebuje koruzno moko, hitro mokro. Testo malo posujemo z ostro moko in ga na toplem vzhajamo eno uro. Ko se količina testa podvoji ga na hitro pregnetemo in razvaljamo na približno 1 cm debelo.

Sestavine za skutin namaz:

  • 50 dag pasirane skute
  • 1 dcl kisle smetane
  • 15 dag sladkorja
  • 8 dag rozin
  • 2 jajci
  • 10 dag pšeničnega zdroba
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • naribana limonina lupinica

Priprava nadeva in peka skutine potice:

Ko pripravljamo skutin nadev bodimo pozorni da bodo vse sestavine enake temperature kot je temperatura testa.  Pasirani skuti najprej primešamo kislo smetano, sladkor, 2 jajci, pšenični zdrob, naribano limonino lupinico, vaniljev sladkor in rozine, ki smo jih prej namočili v rum.

Vse sestavine dobro premešamo in namaz enakomerno namažemo na razvaljano testo. Testo zavijemo, nekoliko zarežemo, vendar ne do dna. Zviti štrukelj položimo na namaščen pekač, nekajkrat prebodemo in pustimo vzhajati približno eno uro. 

Preden damo potico v pečico jo premažemo z razžvrkljanim jajcem ali z mešanico jajc in mleka. Pazimo da ne premažemo luknjic ki smo jih naredili preden smo dali potico vzhajati.

Skutino potico pečemo 50 minut pri temperaturi 190 stopinj C, pri ventilacijski pečici pa pri 175 stopinjah C. Ko je potica pečena je previdno obrnemo in počasi ohladimo. Režemo hladno potico, še prej jo potresemo s sladkorjem v prahu.

DOBER TEK IN SREČNO NOVO LETO!

Uporabljeno besedilo: Silvestrska večerja 2020,silvestrovanje, praznična večerja

Silvestrska večerja: Priprava praznične mize