Kako z majhnimi pozornostmi pričaramo čaroben božični večer?

posted in: Bivanje, Lepota, Narava | 0

vesel božič Božični večer je že sam po sebi lep, čaroben in poln pričakovanj. Posebej otroci nestrpno čakajo, kaj jih bo čakalo pod božičnim drevescem, medtem ko odrasli bolj pogledujejo, kakšne dobrote bodo na mizi. Vesel božič in čarobno božično vzdušje, lahko pričaramo že z nekaj manjšimi pozornostmi.

 

 

Seveda se priprave običajno pričnejo z iskanjem najlepšega božičnega drevesca in  z božičnimi okraski. Sledijo božične voščilnice, ki jih moramo odposlati pravi čas in seveda božična darila za naše najbližje in prijatelje. V potrošniški mrzlici in vedno večji ponudbi, seveda ni težava vse to kupiti! Vendar lahko veliko prisrčnih okraskov, daril in tudi voščilnic, naredimo sami doma! Pri pripravah naj sodeluje cela družina, posebej otroci bodo veseli, če jih bomo pritegnili k izdelavi božičnih okraskov ali voščilnic.

 

Kako pričarati vesel božič z izbiro božične jelke in prisrčne okrasitve doma?

 

Pri izbiri božične jelke smo pogosto v dvomih, ali naj kupimo umetno jelko, ali gremo iskat naravno drevesce. Naravna jelka je veliko lepša, a vendarle se moramo zavedati, da sekanje dreves za božične praznike, vsekakor ni dobro za naše okolje.

 

 

Seveda nikakor ne gremo v gozd in sami posekamo drevesa, pač pa ga kupimo pri prodajalcih, ki so božične in novoletne jelke, vzgojili posebej v ta namen. Takšna drevesa tudi niso daleč potovala, zato so iglice še sveže in bodo dlje  ostale na drevesu.

 

 

Da bo naravno božično drevesce dlje časa ostalo sveže, mu odrežemo nekaj cm stebla in ga postavimo v vodo, ki ji dodamo žlico medu.  Med je podoben drevesnemu soku in zato bo drevesce ostalo dlje časa sveže.

Božično jelko lahko posadimo tudi v okrasni lonec

 

 

Kadar je dilema o tem kakšno jelko kupiti prehuda, potem se običajno odločimo za umetno jelko, ali kakšno drugo dekoracijo. Vendar lahko to dilemo rešimo tudi drugače. Božično drevesce lahko kupimo posajeno v večji lonec, ali pa jo posadimo sami. Božična jelka v loncu je že sama po sebi čudovita dekoracija. Če izberemo manjši, pritlikavi iglavec, ga lahko kot dekoracijo postavimo tudi na mizo.

 

Božično drevesce, ki ga sami posadimo, lahko imamo v hiši največ en mesec. Če ga bomo imeli dlje časa v toplem in svetlem prostoru, se bo zbudilo iz zimskega spanja in se lahko posuši. Drevesce ves čas zmerno zalivamo, zgodaj spomladi pa ga presadimo v večjo posodo.

 

Najlepši božični okraski, ki jih naredimo sami

 

Zakaj ne bi božičnih okraskov naredili sami? Če imamo otroke ali vnuke, potem to verjetno že počnemo. Priprave na vesel božič, vključujejo tudi izdelavo božičnih okraskov in dekoracijo doma. Pripravili smo nekaj nasvetov za izdelavo okraskov, ki so malo drugačni kot jih običajno vidimo na božični jelki. Uporabimo lahko marsikaj, kar imamo doma, tudi zelišča, začimbe, odpadni papir in blago.

 

Dišeče cimetove butarice

 

Cimet ima topel, aromatičen vonj, ki bo praznično odišavil dom. Cimetove palčke so koščki lubja zimzelenega cimetovca, ki ga lahko kupimo in iz njega naredimo dišeč, naravni okrasek.

 

 

 

Za izdelavo cimetovih butaric, poiščemo nekoliko daljše cimetove palčke, muškatni orešček, posušeno pomarančo in zvezdasti janež.

 

Izdelava:

 

Daljše cimetove palčke z okrasno gumico spnemo v butarico. Pod gumico potisnemo približno 15 cm dolgo tanko žico in jo zvijemo v zanko. Pripravimo muškatni orešček, skozi katerega potisnemo rafijo, ki jo na enem koncu zavozlamo, da orešček ne pade z vrvice. Na drugi konec enako pritrdimo drugi muškatni orešček. 

 

božični okraski naredi sam

 

Rafijo nekajkrat ovijemo okoli cimetovih palčk, tako da gumico popolnoma skrijemo. Na koncu vrvico zavežemo s čvrstim vozlom.

 

 

Dodamo še posušeno pomarančo, ki ji na sprednjo stran prilepimo zvezdnati janež in nato rezino prilepimo na rafijo, tako da skrijemo vozel.

 

 

Dišeči pomarančni okraski

 

 

Naravni božični okraski bodo naš dom naredili topel in dišeč. Iz posušene pomaranče, lahko naredimo mnogo zanimivih okraskov. Če je pomaranča dovolj posušena, ohrani aromo in lepo zadiši po citrusih. S prijetno oranžno barvo in lepo obliko, lahko ustvarimo zanimive in privlačne okraske, ki se lepo podajo na živo zelene veje iglavcev.

 

Izdelava:

 

Za izdelavo potrebujemo okolju prijazno lepilo, zvezdnati janež, posušeno pomarančo, lovorov list, tanko žico, nekaj celih klinčkov, posušeno mandarino, lesene palčke in cimetovo palčko.

 

 

 

Zvezdnati janež prilepimo na sredino posušene pomarančne rezine. Na zadnjo stran rezine prilepimo suh lovorov list. Na vrh rezine pritrdimo zanko iz žice. V posušeno mandarino, v lepem vzorcu zabodemo klinčke. Mandarino prebodemo z manjšo leseno palčko, skozi luknjo potisnemo žico in jo na enem koncu oblikujemo v zanko.

 

Kos žice po dolgem potisnemo skozi cimetovo palčko in en konec upognemo nazaj, medtem ko drugega potisnemo skozi zanko na mandarini in jo učvrstimo.

 

Prosti konec žice na mandarini pripnemo na pomarančno rezino in žica bo tako povezala vse tri dele dišečega okraska.

 

 

Ideje za božična darila

 

 

Seveda glavni čar božiča ni v darilih, a vseeno vsi nestrpno pričakujemo, kaj bomo dobili v dar in kaj bomo sami podarili. Iskanje primernega darila za naše drage, se lahko sprevrže v zelo stresno situacijo. Posebej, če z nakupom čakamo do zadnjega trenutka.

 

 

Lahko pa smo bolj izvirni, si vzamemo čas in božična darila naredimo sami. Nismo vsi nadarjeni za izdelavo umetniških izdelkov, zato vam bomo predstavili darila, ki so preprosta za izdelavo.

 

Naravna kozmetika kot božično darilo

 

 

Izdelava naravne kozmetike je vse bolj priljubljena in vse več posameznikov na svojem vrtu goji razna zelišča, ki jih nato uporabijo za izdelavo kremic, tonikov in podobnih kozmetičnih izdelkov. Naravna kozmetika je lahko tudi izvirno darilo za božične praznike.

 

Za izdelavo darila uporabimo zelišča in rožice, ki so vedno priljubljena. to je prav gotovo sproščujoča sivka, razne kombinacije mete, limone in rožmarina.

 

V času praznikov, sta primerna tudi  ingver in kamilica, dišeči cimet in smreka za čarobno božično vzdušje.

 

Svetleči balzam za ustnice kot božično darilo

 

 

Balzam za ustnice, pripravimo iz ekoloških sestavin. Potrebujemo žličko kakavovega masla, 1/2 žličke kokosovega olja, žličko sladkih mandljev, 1/2 žličke čebeljega voska, žličko aloje vere, dve kapljici eteričnega olja sladke pomaranče in posodico, kamor bomo spravili balzam.

 

 

Izdelava:

Kakavovo maslo, kokosovo olje, mandljevo olje in čebelji vosek, razpustimo na vodni kopeli.  Ko se vse sestavine raztopijo, posodo odstranimo z ognja in dodamo gel aloje vere in eterično olje sladke pomaranče, ki deluje izredno aromatično.

 

 

Vse sestavine zmešamo z metlico. Med mešanjem se sestavine motno obarvajo in se shladijo. Tako pripravljen balzam preložimo v sterilizirano posodico in jo nepredušno zapremo. Posodico zavijemo in okrasimo tako, da je primerno za božično darilo. S tem darilom, bo vesel božič še bolj prazničen in čaroben!

 

 

 

Tukaj poglejte še več preprostih receptov za izdelavo naravnih balzamov za ustnice!

 

Članek vesel božič se nadaljuje…..