Zeljna juha – kako skuhamo okusno in zdravo zeljno juho?

zeljna juha za čiščenje telesa
ZDRAVE JUHE ZA UREJANJE PREBAVE! POGLEJ VEČ!

Zeljna juha za čiščenje telesa! Poznamo več vrst zelja, pri nas so v uporabi predvsem zeleno zelje, rdeče zelje, kitajsko zelje in zeleni ohrovt.

Zelje je na prodaj skozi celo leto, zato je zeljna juha za čiščenje telesa, lahko vedno pri roki.

Izredno priljubljeno je tudi kislo zelje, ki ga lahko uživamo surovo ali kuhano. Zelje se veliko uporablja pri zdravih receptih, ki jih pripravljamo kadar smo na kakšni dieti ali želimo razstrupiti telo. Najpogostejša prebavna težava je zaprtje.

Težavo lahko rešimo na več načinov, najboljše so seveda naravne sestavine.Poleg različnih juh in čajev, si lahko proti zaprtju pomagamo tudi z naravnimi prehranskimi dopolnili, ki mehčajo blato in tako preprečujejo zaprtje.

Zelo priljubljena je zeljna juha za hujšanje ali kot dietna juha, kadar se moramo držati diete zaradi zdravstvenih težav. Pri kuhanju zeljne juhe, ali drugih zelenjavnih juh, lahko uporabimo hladno stiskano konopljino olje, ki prav tako pomaga pri hujšanju!

Zelje so kot zdravilno rastlino spoštovali že Rimljani, ki so zelje jedli pred kosilom, da so zmanjšali škodljive učinke alkohola in za preprečevanje prebavnih motenj. Zelje so tudi uporabljali za obkladke pri ranah.

Zeljna juha za čiščenje telesa

Zelje je simbolično znak trmoglavost in trdoglavost, ima pa tudi svoj rojstni dan, ki ga praznuje 19.septembra. Poleg svežega zelja, je za naše telo koristno tudi kislo zelje, ki se še posebej priporoča za čiščenje telesa.

Poleg zeljne juhe, so za hitro izgorevanje maščob, primerne tudi juhe iz druge zelenjave, zelišč ali celo sadja.

Zeljna juha za razstrupljanje iz surovega zelja

V 110 gramih surovega zelja je približno 25 kalorij, s to količino zadostimo tretjino dnevne potrebe po vitaminu C. V zelju sta tudi 2 grama rastlinskih vlaknin, fitokemične snovi in indoli, ki pomagajo preprečevati nekatere vrste raka.

Vsebuje tudi fitokemične snovi  sulforafane in izotiocianate, ki se bojujejo proti boleznim.  V rdečem zelju najdemo tudi antocianine, ki preprečujejo vnetja in varujejo ožilje.

Za zeljno juho, ki jo pripravimo iz surovega zelja, potrebujemo naslednje sestavine:

  • žlica olivnega olja
  • 2 dkg slanine (po želji)
  • žlica na drobno narezane čebule
  • 1 glava zelja
  • 3/4 kg krompirja
  • 3 litre kropa
  • sol, zelišča in začimbe po okusu
  • 1 rumena paprika

Na olivnem olju in na drobno narezani slanini, zarumenimo čebulo. Dodamo na tanke rezance narezano surovo zelje, papriko in na kocke narezan krompir. Vse sestavine dobro prepražimo in zalijemo s kropom. Dodamo sol, poper in začimbe po okusu. Kuhamo pol ure, po želji lahko juhi dodamo žlico kisle smetane. (1)

Čudežna zeljna juha za hujšanje

Čudežna zeljna juha za hujšanje je bila priljubljena pred nekaj leti, čeprav ni ravno dokaza, da bi posamezniki množično hujšali. Vsekakor pa nam ta juha ne more škoditi, zato bom vseeno zapisala recept. Juha je hitro pripravljena in je dovolj nasitna, da jo lahko postrežemo kot samostojni obrok. Poleg zelja, bomo v juho dodali tudi korenček, čebulo, česen in začimbe.

Recept za čudežno zeljno juho: 

  • 8 skodelic čiste zelenjavne juhe
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 4 skodelice zelja
  • 3 korenčki
  • 3 stebla zelene
  • sol in poper
  • 1/2 čajne žličke suhega origana
  • 1/2 čajne žličke suhe bazilike
  • 1 velik paradižnik

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Sveže zelje narežemo na 1 cm velike kose. Korenček in zeleno očistimo in narežemo. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in narežemo.

V večjem loncu segrejemo čisto zelenjavno juho, dodamo sesekljano čebulo, strt česen, narezano zelje, korenček, zeleno, narezan paradižnik s tekočino vred.

Solimo, popramo, dodamo baziliko in origano. Vse skupaj zavremo in kuhamo 20 minut, da se korenje in zelje zmehčata. Juho še toplo ponudimo!

zeljna juha za hujšanje
Vir: Čudežna zeljna juha za hujšanje 

Postna zeljna juha

Post je poznan že pri najstarejših ljudstvih in pri večini religij. Post pomeni zmernost pri uživanju hrane in pijače, običajno ob točno določenih dnevih ali obdobjih. V Krščanski veri je najbolj poznan post ob petkih, ko se za en dan odpovemo uživanju mesa.

Še nedolgo nazaj, je bil v krščanski veri post zapovedan tudi ob sredah. Okrog leta 300, se je kot priprava na Veliko noč, post razvil in raztegnil na 40 dni. Kaj je postna hrana? Predvsem je pri postu pomembno, da ne uživamo mesa in da zaradi postenja ne ogrozimo svojega zdravja. 

Recept za postno zeljno juho:

  • 1 zeljna glava
  • 3 krompirji
  • 6 dag olja 
  • 1 žlica sesekljane čebule
  • česen
  • sol
  • ribana kaša iz enega jajca
  • zelenjavna jušna osnova
  • sesekljan svež peteršilj

Zeljne liste operemo, zrežemo na tanke rezance in jih skuhamo v vreli slani vodi. Kuhano zelje odcedimo. Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in na listke narezan krompir.

Vse skupaj zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in kuhamo do mehkega. V zeljno juho nato zakuhamo ribano kašo, preden juho postrežemo, jo potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem. 

Zeljna juha iz kislega zelja za pomoč pri razstrupljanju

Pri razstrupljevalni dieti, si lahko pripravimo tudi juho iz kislega zelja. To je vsekakor juha ki topi maščobe. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 l zeljnice
  • 200 gramov kislega zelja
  • košček prekajenega mesa ( lahko tudi brez )
  • 100 gramov čebule
  • malo rdeče paprike v prahu
  • žlico olivnega olja

Kislo zelje na drobno narežemo in ga kuhamo skupaj z zeljnico in prekajenim mesom. Če se nam zdi zelje prekislo, ga pred kuhanjem speremo, zeljnico pa razredčimo z vodo. Na olivnem olju zarumenimo zelo na drobno sesekljano čebulo.

Ko čebula zarumeni, dodamo rdečo papriko in vse skupaj stresemo v kuhano zelje. Zelje kuhamo približno 30 minut, ko dodamo čebulo s papriko, naj vre še 10 minut. 

Zeljna juha s krompirjem

V času pomanjkanja, je bila zeljna juha pogosto na mizi, če je le bilo mogoče, je bila obogatena s krompirjem in koščkom slanine. Seveda v času, ko ni bilo dovolj hrane, o zelju niso razmišljali kot o zdravem živilu, pač pa jim je predvsem tešilo lakoto. 

Recept za zeljno juho s krompirjem:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1/2 glave na rezance narezanega zelja
  • 1 paprika
  • 2 dag slanine
  • 3/4 kg krompirja
  • 1 žlica drobno sesekljane čebule
  • 1 žlica pirine moke
  • 1 paprika
  • 3 litre kropa
  • sol

Olivno olje segrejemo in na njem najprej popražimo na koščke narezano slanino, nato pa njej zarumenimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo na rezance narezano zelje, narezano papriko in na kocke narezan krompir.

Vse sestavine dobro prepražimo, potresemo z žlico moke, premešamo in zalijemo z vročo vodo. Zeljno juho postrežemo z popečenim kruhom. 

Zdravilna zeljna juha z drobnjakovo omako

Zeljna juha za čiščenje telesa, ki jo pripravimo s kislim zeljem in drobnjakom, vsebuje veliko vitamina C. Juha je primerna za hujšanje in za nežno razstrupljanje telesa. V porciji juhe je 253 kalorij, 7 gramov beljakovin, 11 gramov maščob in 33 gramov ogljikovih hidratov. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 majhna čebula
  • 1 krompir
  • žlica olivnega olja ali žlica masti
  • 150 gramov kislega zelja
  • 400 ml zelenjavne juhe
  • 1 šopek svežega drobnjaka
  • 50 gramov kisle smetane
  • sol in poper

Krompir in čebulo olupimo in narežemo na majhne kocke. V ponvi rahlo segrejemo olivno olje ali žlico masti  in  podušimo krompir in čebulo. Dodamo kislo zelje in dolijemo zelenjavno juho. Pokrijemo in kuhamo 10 minut.

Ko je juha kuhana, jo začinimo po okusu in zmešamo s paličnim mešalnikom. Drobnjak operemo in narežemo na drobne obročke. Zmešamo ga s kislo smetano, soljo in poprom, ter vse skupaj zamešamo v juho.

Kako skuhamo okusno zeljno juho?

Recepti s kislim zeljem

Juhe za topljenje maščobe na trebuhu

Pri razstrupljanju telesa je nujno, da uživamo veliko tekočine. Zato morajo biti  zelenjavne in zeliščne juhe skoraj nujno na jedilniku. Juha iz brokolija in cvetače, ki ji dodamo kanček timijana, telo oskrbi z vitamini in minerali.

Juha z brokolijem, ingverjem in timijanom

Bistra juha iz zelenjave, je bila včasih jed siromakov, s katero so poparili kruh. Sestavine juhe se razlikujejo od dežele do dežele, za njo uporabimo zelenjavo, ki je na voljo. Skromno, bistro juho je zelo preprosto skuhati. Posebej se prileže po prazničnih dnevih, okoli Božiča in Velike noči, ko si privoščimo preveč okusnih sladic ali slastne orehove potice. 

Zavremo vodo, dodamo zelenjavo, začimbe, zelišča in dišavnice. Dodamo tudi razne ostanke, ki bi jih drugače zavrgli. Koščke mesa, ribe, kosti ali olupke. 

Juho lahko pojemo kot predjed, ali pa jo uporabimo namesto jušnih kock, kot jušno osnovo. Bistra juha, ki jo skuhamo iz sezonske in lokalne zelenjave, je kljub svoji skromnosti polna koristnih učinkovin, ki nam tudi pomagajo razstrupljati telo.

Za bistro juho z brokolijem in cvetačo potrebujemo naslednje sestavine:

Brokoli in cvetačo razrežemo na cvetove, čebulo olupimo in razrežemo na lističe. Česen olupimo in na drobno sesekljamo. V ponev damo olivno olje in na njem 5 minut pražimo brokoli, cvetačo in čebulo. Prilijemo vodo, dodamo česen, ingver in timijan.

Po okusu solimo in popramo, ter počasi zavremo. Juho pokrijemo in kuhamo 20 minut, ves čas naj rahlo vre. Juho odstavimo z ognja in jo takoj postrežemo. Če nam juha ostane, jo lahko pojemo še naslednji dan, ali pa jo uporabimo pri pripravi drugih jedi.

Jabolčna juha z medom in pimentom

Kadar razstrupljamo telo ali smo na shujševalni dieti, pogosto pogrešamo sladice in razne priboljške. Če se res nočemo pregrešiti s sladkarijami, si lahko za posladek pripravimo juho z jabolki in medom.Okusna, slastna in predvsem očiščevalna juha! Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 5 jabolk
  • 400 ml vode
  • 1/2 žličke pimenta
  • 4 žličke medu

V manjšem loncu zavremo vodo, ki ji dodamo 4 žličke medu. Zdrava in sočna jabolka olupimo, odstranimo pečke in vse, razen enega, narežemo na rezine. Nato jabolka in  dodamo v vrelo vodo, pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut.

Jabolko, ki smo ga prihranili, naribamo in shranimo. Ko so jabolka kuhana, kij odstavimo z ognja,  jih zmeljemo in postavimo na toplo. Preden juho postrežemo, v juho damo še naribano jabolko.

Kaj je piment?

Piment ali jamajški poper je izredno priljubljena začimba, iz Amerike jo je prinesel Krištof Kolumb.

Združuje okuse in vonjave štirih priljubljenih in nepogrešljivih eksotičnih začimb. Piment je preplet popra, cimeta, muškatnega oreščka in klinčkov.

Vse te štiri začimbe razstrupljajo organizem. Piment lahko uporabimo pri sladicah in tudi pri pripravi slanih jedi. hrana, ki jo začinimo s pimentom, je bolj okusna in lažje prebavljiva. 

Čebulna juha za topljenje maščob

Čebula je prava vitaminska bomba, ki mora biti redno na naših krožnikih. Najboljša je mlada čebula, ki je tudi prva zelenjava na našem vrtu, po dolgi zimi. V čebuli je dragocena učinkovina kvercetin, ki spada v skupino flavonoidov in je močan antioksidant.

Ne smemo pozabiti tudi na prisotnost vitaminov. Čebula vsebuje celo paleto vitaminov in mineralov, najpomembnejši so vitamin C, A, K, E in vitamini skupine B. Vitamini skupine B so nepogrešljivi za delovanje našega organizma.

V čebuli so dragoceni tiamin, riboflavin, niacin, piridoksin in folna kislina. Poleg vitaminov so zastopani tudi minerali: kobalt, fluor, mangan, selen, krom, baker, magnezij, fosfor, kalij, kalcij, železo in natrij. Poleg vseh teh učinkovin je čebula tudi idealen vir rastlinskih vlaknin, saj je v 100 gramih mlade čebule kar 2, 6 grama vlaknin.

Sestavine za zdravilno čebulno juho:

Čebulo očistimo in narežemo na tanke lističe. V ponvi segrejemo olivno olje in popražimo čebulo. Če želimo lahko dodamo malo moke, ni pa nujno. Med mešanjem dodamo jušno osnovo, solimo in popramo. Ponev pokrijemo in kuhamo še 20 minut.

Juho nato prelijemo v nepregorno posodo, kamor smo prej položili popečene rezine kruha. Potresemo z naribanim sirom in za 10 minut postavimo v zelo vročo pečico. Juho lahko damo v pečico tudi v lončenih skodelicah, za vsako osebo posebej. Postrežemo vroče, manjšo skodelico lahko ponudimo tudi otrokom. Pa dober tek!

 

 

Naš namig: zeljna juha za čiščenje telesa in hujšanje:

 

 

Besedilo v članku: zeljna juha za čiščenje telesa, juha za razstrupljanje, juha ki topi maščobe

Kateri so najpomembnejši vitamini v zelju?

Zelje vsebuje veliko vitamina C, koristne vlaknine in snovi, ki preprečujejo vnetja.

Katere juhe so primerne za hujšanje in razstrupljanje telesa?

Juhe za čiščenje telesa in razstrupljanje odvajajo vodo iz telesa, primerne so juhe z zeljem ali peteršiljem, prav tako vse zelenjavne juhe.

 

Viri; Zeljna juha za čiščenje telesa:

  • Slovenske postne jedi; Felicita Kalinšek
  • Sodobna kuharica; prispevki: Andreja Grum, Pepika Levstek