Kako preprečujemo in zdravimo bolečine v hrbtu?

posted in: Aktualno | 0

bolečine v hrbtu

Bolečine v hrbtu vsaj enkrat v življenju, doletijo vsakega izmed nas in so eden izmed vodilnih vzrokov za bolniško odsotnost. Na zdravje hrbta ima močan vpliv predvsem to, kako uporabljamo in nosimo svoje telo.

Manj znano je dejstvo, da so za vzdrževanje zdravega hrbta in za preprečevanje poškodb hrbta, izredno pomembne močne trebušne mišice. Kadar imamo težave s hrbtom ali bolečine v križu, pomaga, če redno delamo trebušne vaje in se redno gibamo na svežem zraku. 

Kadar so naše bolečine izredno hude ali kronične, bomo vaje po navodilu zdravnika, delali pod vodstvom fizioterapevta.

Bolečine v hrbtu

Bolečine v hrbtu ali križu, nam lahko povzročajo manjše težave, ki trajajo le nekaj dni, ali pa nas za dolgo časa onemogočijo. Nastanejo lahko zaradi različnih vzrokov, lahko so posledica šibkosti hrbta, bolezni ali poškodbe. Bolečina v križu se lahko pojavi tudi kadar nosimo težke predmete, slaba tehnika dvigovanja, nepravilna tehnika telovadbe ali pa samo čuden ali neroden gib.

Pogosto je bolečina tudi posledica slabe drže, pomanjkanje telesne vadbe, dolgotrajno sedenje v istem položaju, nosečnost, prevelika telesna teža  in seveda tudi stres.

Zanimiv je podatek, da je najmanj bolečin v hrbtu, posledica bolezenskega stanja. Kadar pa je bolezen vzrok za bolečino, je to lahko vnetje sečnega trakta, bolezni prebavil in podobno.

Kateri so najpogostejši vzroki za bolečine v hrbtu?

Hrbtenica je sestavljena iz 33 vretenc, ki so med seboj trdno povezana. Prvih 24 vretenc, ločujejo naravni blažilci iz hrustančnih ploščic, ki so napolnjene s snovjo, podobno gelu. Hrbtenico vežejo debeli trakovi vlaknastega tkiva, mišice in medvretenčni sklepi. Bolečina v hrbtu običajno nastane, kadar je prizadet kateri od pomembnih delov tkiva, mišic ali sklepov:

 • Zelo pogosto je bolečina v hrbtu posledica nategnjene mišice ali kite, pogosto pa si tudi lažje poškodujemo medvretenčni sklep v hrbtenici.
 • Bolečino lahko povzroči tudi mišični krč, ki se pojavi kot varovalni ukrep za imobilizacijo hrbtenice po poškodbi. Mišice okoli poškodovanega mesta postanejo napete in boleče trde, pogosto je bolečina tako huda, da preprečuje gibanje.
 • Herniacija  medvretenčnega diska, ali zdrs ploščice, je manj pogost vzrok bolečine v hrbtu. Bolečina nastane, ker mehka sredica diska zdrsne skozi trdni zunanji obroč in pritiska na živec, ali pa draži okoliško tkivo. Te poškodbe so pogostejše pri starejših, saj se ploščice s starostjo izsušijo in so tako bolj dovzetne za poškodbe. Ta poškodba nas tudi pogosteje doleti, če smo premalo aktivni.
 • Vsem dobro poznana bolečina v hrbtu je išias. Išias je ostra, huda bolečina, ki se prične v zadnjici in se širi navzdol po zadnji strani noge. Do išiasa pride najpogosteje zaradi pritiska zdrsnjene ploščice na korenino bedrnega živca in osteoporoza.
 • Tudi osteoporoza lahko povzroča hude bolečine v hrbtu, doleti ljudi nad 50 letom starosti. Malo manj znana je spinalna stenoza, zožitev hrbteničnega kanala, ki povzroča pritiskanje na hrbtenjačo ali na živce, ki jo povezujejo.

Kako lahko preprečimo bolečino v hrbtu?

Najpomembnejše za zdravje našega hrbta, je vzdrževanje kondicije! Z redno telesno vadbo, ali pa samo s sprehodi, vzdržujemo moč in gibljivost hrbta. Izogibati se moramo neobičajnim in pretiranim gibom, ki bi lahko hrbtenico otežili ali nategnili. Hrbtenico ves varujmo s preprostimi ukrepi:

 • Kadar prenašamo težke stvari v vrečki, težo vedno razporedimo na obe roki. Nikoli teže ne nosimo samo v eni roki ali ali samo na eni rami. Za razporeditev teže je najbolje, da uporabimo nahrbtnik.
 • Kadar dvigujemo težak predmet, se mu čim bolj približajmo, upognimo kolena  in ga dvignimo tako, da poravnamo kolena. Hrbet mora biti pri tem čimbolj vzravnan.
 • Kadar držimo kaj težkega, ne smemo zvijati hrbta! Bolje je, da se prestopimo in se obrnemo s celim telesom.
 • Pri sedenju imejmo vzravnan hrbet, medtem ko naj bo spodnji del hrbta dobro podprt. Med vožnjo sedež nagnemo, tako da povečamo kot med stegni in trupom.

                                Nikoli se ne pripogibamo – vedno počepnemo!

 • Naša obutev naj bo udobna, trdna in iz naravnih materialov. Samo z dobro obutvijo, bo naša hoja naravna in ne bo obremenjevala hrbtenice.
 • Kadar naše delo zahteva dolge ure sedenja pred računalnikom, moramo ves čas skrbeti za pravilno držo. Pomemben je tudi stol in drža stopal, ki morajo biti položena plosko na tla.
 • Pri delu na vrtu ali pri hišnih opravilih se nikoli ne pripogibamo, pač pa vedno počepnemo. Prav tako preverimo, v kakšnem stanju je naša vzmetnica.Biti mora ravno prav trda, da nam podpira hrbet, a vseeno ne preveč trda.

Kako si lahko pomagamo pri bolečinah v hrbtu?

Pri bolečinah v hrbtu, zdravniki ne priporočajo več daljšega počitka v postelji, pač pa se moramo čimprej postaviti na noge. Postopoma uvajamo kratke sprehode in po navodilih zdravnika pričnemo s telovadbo. Ustvarimo si redno vadbeno rutino, s katero si bomo okrepili hrbet in trebušne mišice. Sčasoma se bo povečala tudi gibljivost hrbta, bolečina pa se bo zmanjšala. Pri bolečinah v hrbtu, lahko poskusimo tudi z mnogimi drugimi naravnimi metodami, prav tako lahko uporabljamo zdravilna zelišča, masažo in kopeli:

 • Za bolečine v hrbtu pomaga posebna oblika hidroterapije, kjer na hrbet izmenoma polagoma vroče in mrzle obkladke. S tem izboljšamo prekrvavitev in pospešujemo ozdravitev. Kadar nas muči bolečina zaradi nategnjenih mišic ali išiasa, si na boleče mesto položimo brisačo, ki smo jo namočili v vroči vodi. Pustimo dve minuti, nato pa na obolelo mesto položimo brisačo, ki smo jo namočili v mrzlo vodo. Obkladke zamenjujemo na 15 minut. Ta tehnika je najbolj učinkovita pri nategnjenih mišicah, medtem ko pri vnetjih uporabljamo samo mrzle obkladke. 
 • Pri bolečinah v hrbtu, si lahko pomagamo tudi z zeliščnimi pripravki. Z njimi lajšamo bolečino, togost in spodbujamo prekrvavitev. V kožo nad bolečim mestom, si natremo glicerin in tinkturo kajenskega popra. Pomagajo tudi obkladki iz baldrijana, kamilice, ingverja in brogovite.
 • Pri bolečinah zaradi išiasa, pomaga, če si obolelo mesto, natremo s šentjanževim oljem. Bolečino olajša tudi masaža mišic na obeh straneh hrbtenice. Raztezanje hrbtenice pomaga pri določenih bolečinah v hrbtenici, saj sprošča napete mišice vezi na obeh straneh hrbtenice.
 • Pomagamo si lahko tudi s homeopatijo. Kadar imamo težave s hrbtenico zaradi poškodbe, oralno jemljemo pripravke iz arnike, dvakrat na dan. Za lajšanje bolečin zaradi razdraženih živcev, dvakrat na dan pijemo čaj iz šentjanževke, ki bo tudi omilil depresijo in stres.
 • Za lajšanje bolečin v hrbtu, lahko poskusimo tudi z obiskom pri kiropraktiku, osteopatiku ali pa poskusimo novo terapijo, ki se imenuje pulzna radiofrekvenca.

Kdaj moramo pri bolečinah v hrbtu obiskati zdravnika?

Zdravnika obiščemo vedno, kadar je bolečina nenavadna in se pojavi nenadoma. Če se naše težave s hrbtom ponavljajo, potem verjetno že sami vemo, kdaj je potrebo k zdravniku in kdaj se lahko poskusimo zdraviti sami. Vsekakor moramo k zdravniku, kadar bolečina po nekaj dneh ne poneha ali pa se celo poslabša.

Nemudoma pa moramo k zdravniku, kadar je bolečina izredno huda in v udih izgubimo moč, ali pa jih ne čutimo več.