Nasveti za pravilno pripravo čaja

čajniki iz porcelana

Čajnik iz porcelana: Že od nekdaj si ljudje pri manjših zdravstvenih tegobah, pomagamo z zdravilnimi zelišči. Naši predniki so opazovali poškodovane živali, ki so nekako znale poiskati pravo rastlino, ki jim je olajšala težave.

Kmalu so že poznali precej zelišč, za katere so verjeli da pomagajo za različne bolezni in pogosto so uporabljali rastline, ki so po obliki spominjale na nekatere dele človeškega telesa.

Tudi v današnjem času zanimanje za zdravilna zelišča ni upadlo. Nasprotno, vse več posameznikov se pri lažjih obolenjih odloča za zdravljenje s čaji. Za pripravo zdravilnega čaja ne potrebujemo veliko, zelišča lahko naberemo v neokrnjeni naravi, ko se odpravimo na vsakodnevni sprehod.

Prav je, da se poučimo o zeliščih, ki jih bomo uporabljali za pripravo čaja. Potrebovali bomo tudi posodo za pripravo in skodelico, iz katere bomo čaj spili. Za pravilno pripravo čaja so na voljo čajniki iz porcelana, stekla ali litoželezni.

Čajniki iz porcelana za pravilno pripravo čaja

Ko izbiramo zelišča za pripravo čaja, moramo vedeti, da zdravilno delujoče učinkovine v vseh delih rastline niso prisotne v enakih količinah. Pri nekaterih zdravilnih rastlinah je več učinkovin v koreninah, pri drugih pa v listih, cvetovih ali semenih. Če smo se odločili, da bomo sami nabirali zelišča za čaje, potem je smiselno, da se poučimo s poglavitnimi skupinami zdravilnih učinkovin, saj bomo tako lažje razumeli delovanje rastlin.

V zdravilnih rastlinah, ki jih uporabljamo za čaje, so najpogosteje zastopani alkaloidi, eterična olja, grenčine, flavonoidi, čreslovine, glikozidi, kremenčeva kislina, saponini, sluzi, vitamini, minerali in elementi v sledeh. To je kar nekaj učinkovin, vendar jih bomo sčasoma spoznali. Za začetek se lotimo priprave blagih čajev, ki se jih spomnimo še iz otroštva.

Vsi se spomnimo dišečega kamiličnega in lipovega čaja, ki smo ga pili, kadar smo bili prehlajeni, ali smo imeli vročino. V družinah, ki so se malo bolj spoznale na zelišča, so pripravljali tudi čaj iz kopriv, timijana, ognjiča, rmana in podobnih zelišč iz naše okolice.

Priprava čaja naj bo prijetno opravilo, zanj si vedno vzemimo čas in ga spijmo v prijetnem okolju. Preden se lotimo priprave, si pripravimo čajnik s skodelico, lahko je navaden steklen čajnik, ali pa čajnik iz najboljšega babičinega jedilnega servisa.

Napotki za pripravo čajev

Pri pripravi čajev, lahko uporabljamo enostavne čaje, ali pa se lotimo čajnih mešanic. Kadar ima neka zdravilna rastlina ustrezne zdravilne lastnosti in je prijetnega okusa, si lahko pripravimo čaj iz samo ene rastline. Takšen čaj je tudi najbolj enostavno pripraviti, saj je za pripravo čajnih mešanic potrebno kar nekaj znanja.

Mešanice čajev, so namreč kompozicije učinkovin, ki so sestavljene po točno določenih receptih in so namenjene za lajšanje nekaterih zdravstvenih težav. V mešanicah običajno prevladuje ena zdravilna rastlina, ki določa delovanje mešanice. Ostale rastline, ki so dodane, so pomožne rastline in so namenjene temu, da glavno rastlino podpirajo, krepijo njeno delovanje in če je potrebno, izboljšujejo okus. Pri mešanju čajev, ni priporočljivo mešati več kot pet vrst rastlin.

Načini priprave čaja

Za pripravo čaja so primerni čajniki iz porcelana, stekla ali keramike, lahko pa uporabimo tudi kakšno drugo posodo. Priprava čaja naj bo poseben obred, ki nas bo sprostil in pomiril. Tudi če si čaja ne pripravljamo iz zdravilnih zelišč, pač pa samo za krepčilo in sprostitev, si vedno ustvarimo prijetno okolje.

V zadnjem času, je vse več govora o pravilnem opremljanju doma po feng shui in  o raznih tehnikah sproščanja in vse to je namenjeno našemu dobremu počutju. Tudi priprava čaja naj poteka v mirnem okolju, brez hrupa in ostalih motenj. Tudi spijemo ga v mirnem prostoru, mogoče si prižgemo tudi  kakšno svečko ali zavrtimo sproščujočo glasbo.

Za pripravo čaja, poznamo tri različne načine, odvisno od tega, katere zdravilne učinkovine želimo izlužiti iz rastlin. Najpogosteje uporabljamo poparek, prevretek, hladni preliv, kombinirano pripravo čaja in priprava sirupov iz zdravilnih zelišč. (1)