Dnevne sobe – kako opremimo dnevno sobo?

posted in: Aktualno | 0

dnevne sobe

Dnevne sobe: Dnevna soba je poleg kuhinje, najbolj pomemben del našega stanovanja. V starih časih je bil dnevni prostor hkrati tudi jedilnica, kjer je kraljevala velika jedilna miza, za katero je bil prostor za veliko družino.

V današnjem času so dnevne sobe namenjene predvsem druženju. Če imamo majhno stanovanje, potem verjetno nimamo prostora za jedilnico.

V tem primeru izkoristimo prostor v dnevni sobi ali kuhinji. Osnovni kosi pohištva v moderni dnevni sobi so vsekakor sedežna garnitura, regali, klubska mizica in seveda omara za televizor. Moderne dnevne sobe so kombinacija modernega pohištva, udobnih sedežnih garnitur in nežne razsvetljave.

Poigramo se lahko tudi z barvami ali pa dnevno sobo opremimo z lesenim pohištvom. Ozremo se lahko tudi po retro pohištvo, ali pa obnovimo staro dnevno sobo. Idej je veliko, trendi se spreminjajo, tako v slogu in barvah, kot tudi v materialih. Torej, kakšna bo naša sanjska dnevna soba?

Dnevne sobe

Kakšne dnevne sobe so moderne? Na to vprašanje je težko odgovoriti, saj se trendi bliskovito spreminjajo, veliko pa je odvisno tudi od našega okusa in od naših finančnih zmožnosti. Osnovni in najbolj pomemben kos pohištva je vsekakor sedežna garnitura. Sedežne garniture izbiramo glede na material, barvo, ceno in stil.

Moderni stil narekuje sedežne garniture po meri, to pomeni, da nam celotno sedežno garnituro naredijo točno po merah našega prostora. Materiali so blago, umetno usnje in pravo usnje. Če se odločimo za sedežno garnituro in pravega usnja, bo to vsekakor dobra odločitev. Usnje je toplo, lahko ga vzdržujemo in svojo mehko lepoto bo lepšalo naš dom več let. Poleg sedežne garniture bomo v dnevno sobo postavili tudi regale in kakšno mizico. Vse skupaj bomo uredili tako, da nam boi všeč, mogoče bomo celo upoštevali načela fenf shuja.

Ideje za opremo dnevne sobe 

V dnevni sobi bomo preživeli veliko časa, saj je ta prostor namenjen druženju z domačimi, prijatelji in ostalimi obiskovalci. Na voljo imamo neskončno možnosti kako bomo uredili svojo dnevno sobo. Če nam je všeč moderni stil, potem bo naš dnevni prostor zablestel v svetlih in veselih barvah. Če smo zagovornik retro opreme, potem se bomo posvetili iskanju čisto posebnih kosov pohištva, ki nam bodo pričarali duh preteklosti.

Kadar so v naši družini manjši otroci, potem bomo mogoče še kakšno leto počakali z nakupom pregrešno drage sedežen garniture ali dragega stilskega pohištva. Skratka, dnevna soba mora biti točno takšna, kot je všeč nam. Nikar se ne trudimo narediti vtis na sosede ali sorodnike, saj ko bomo prišli utrujeni iz službe, bomo v naši dnevni sobi sami! (1)

Kako izberemo pohištvo za dnevno sobo?

Preden se podamo v nakup pohištva za dnevno sobo, naredimo okviren načrt. Zapišimo si, kakšen slog nam je všeč, koliko denarja bomo namenili za nakup pohištva in nato skrbno izmerimo prostor, ki smo ga namenili za dnevni prostor. Čeprav imamo velike želje po še večji sedežni garnituri, bomo v realnosti lahko v prostor postavili točno to, za kar bo prostor. Zato se nakupa lotimo realno in poskusimo nakup čimbolj približati svojim sanjam.

Ko delamo načrt za našo novo dnevno sobo, določimo kje bo osrednja točka dnevne sobe. To je lahko regal za televizor, ali prazna stena, na katero obesimo televizor. Pogosto je osrednja točka kamin, knjižni regal, sedežna garnitura ali celo kakšno dragoceno umetniško delo. Nato se bo vse vrtelo okoli te osrednje točke. (Več o regalih za dnevno sobo, na povezavi). Kombinirali bomo pohištvo, sedežno garnituro, barve, materiale in vse, kar še spada v dnevno sobo.

Dnevni regali za dnevno sobo

Do lepe in udobne dnevne sobe bomo prišli z izbiro primernih materialov za pohištvo, preproge in morebitno zofo. Trenutni trendi za pohištvo so minimalizem, se pravi manj je več. Nič več ni moderno postavljati velikih omar, pač pa so trenutni trendi v nizkih komodah in tudi barve so bolj skopo odmerjene. Seveda bomo svojo dnevno sobo opremili po svojem okusu in če so nam všeč barve, jih bomo pač uporabili.

Če se odločimo, da si  bomo namesto moderne dnevne sobe privoščili dnevno sobo v slogu petdesetih let, bomo iskali materiale v metino zeleni, turkizni, modri in bledo rumeni barvi. Tkanine so bile okrašene z rožami, sadjem in z različnimi abstraktnimi vzorci. Vzorci so bili povsod, na sedežni garnituri, na zavesah, na preprogah.

Seveda pa se lahko odločimo za kombinacijo modernega in retro, za kar moramo uporabiti tudi nekaj naše domišljije. Prav lepo lahko kombiniramo stare knjižne omare z novo, moderno usnjeno sedežno garnituro.

Ali pa obdržimo staro babičino zofo in kupimo nove moderne regale. Kombinacij je nešteto, važno je, da se bomo v naši novi dnevni sobi dobro počutili in ne bo samo razstavni eksponat.

Regali za knjige v dnevni sobi

V modernih stanovanjih in hišah v načrtih ni več velikih omar ali polic za knjige. Vendar so med nami še knjigožeri, ki si svojega domovanja ne predstavljamo brez knjig. V svoj dom lahko knjige vključimo tako, da bo vse videti moderno in estetsko. Domača knjižnica naj bo svetla, zelo pomembno je, da je dostopna vsem družinskih članom, zato je ne postavimo v spalnico. Če imamo dovolj prostora, potem za knjižnico namenimo poseben prostor. Kadar pa nimamo posebnega prostora, ki bi ga lahko namenili za knjige, potem je primeren kakšen drug prostor, običajno je to dnevna soba.

Slovenci še beremo, čeprav raziskave kažejo, da ima samo 6% Slovencev doma več kot 500 knjig. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da samo 16% Slovencev kupi več kot 20 knjig. Vsekakor moramo knjige, ki smo jih kupili ali podedovali pod staršev, nekam dati. Mnoge mlade družine knjige podarijo in obdržijo samo nekaj priljubljenih, spet druge pa se odločijo, da bomo v svojem domu naredili prostor tudi za knjige.

Kako izberemo police ali omaro za knjige?

Splošnih navodil, kakšne naj bodo police za knjige, pravzaprav ni. Nakup polic ali regalov za knjige je odvisen od tega koliko knjig imamo in kakšne so te knjige. Če želimo izpostaviti dragocene in posebne knjige, potem postavimo mogoče steklene vitrine. Vsekakor moramo dragocene knjige zaščititi. Nikakor jih ne postavimo v bližino radiatorja, prav tako naj temperatura v prostoru ne presega 20 stopinj C. Prav tako prostor, kjer hranimo dragocene knjige, naj ne bo presuh ali preveč vlažen.

Za knjige, ki nimajo zgodovinske vrednosti in jih bodo uporabljali tudi otroci, lahko postavimo navadne lesene police. Za velike knjige, kot so razni leksikoni, naj bodo police visoke okoli 35 cm in globoke 30 cm. Za navadne romane postavimo police v višini 28 cm in globine 22 cm. Paziti moramo na težo knjig, kar pomeni, da raje postavimo omaro od tal do stropa in s tem preprečimo, da police popustijo.

Domača knjižnica naj bo svetla, najbolje je, da izkoristimo naravno svetlobo. Prav tako moramo poskrbeti za dobro osvetlitev, da knjige lažje najdemo. Pazimo tudi na estetski videz in na police za knjige ne nalagajmo raznih fasciklov, dokumentov ali drugih map. Arhitekti tudi odsvetujejo, da na knjižne police razstavimo spominke, čeprav je tudi to stvar okusa.

Police za otroške knjige

Za otroke lahko postavimo posebne regale za knjige, ki so nižji in nanje postavimo samo otroške knjige. Regali za otroške knjige so lahko v otroški sobi, ali pa jih namestimo v dnevno prostor. Vedeti moramo, da lahko otroci knjige tudi poškodujejo, zato dragocene knjige umaknimo iz njihovega dosega. Če bo imel otrok svoje knjige na viden mestu in privlačno razporejene, bo večkrat posegel po njih, namesto da bi gledal televizijo.

Regali za otroške knjige so lahko tudi različnih oblik in pravljično privlačni. Za najmlajše lahko postavimo regale v obliki medvedka ali drevesa. Za malo starejše otroke pa lahko postavimo police po njihovih željah, presenetili nas bodo, kakšne dobre ideje imajo.

Naravna nega pohištva

Oprema našega doma izraža naš okus in če smo ljubitelji naravnih materialov, potem bomo za svoje pohištvo verjetno tudi dobro skrbeli. Še vedno je izredno priljubljeno pohištvo iz masivnega lesa, ki pa ga je potrebno skrbno negovati. Na tržišču je velika ponudba čistil, ki pa verjetno vsebujejo različna razredčila in mineralna olja, ki so lahko tudi škodljiva za naše zdravje.

Najbolje da uporabimo trike in nasvete naših babic in za nego pohištva v dnevni sobi ali v celem stanovanju, uporabimo tinkture in paste in neškodljivih materialov, ki bodo vseeno učinkovito zaščitili naše dragoceno pohištvo.

Nega lesenega pohištva

Nega lesenega pohištva je pravzaprav precej preprosta. Prah in manj trdovratne madeže lahko odstranimo z vlažno krpo, vendar pazimo, da na površini ne ostanejo kapljice, saj lahko zaradi tega na pohištvu nastanejo vodni madeži. V primeru večje umazanije pa poznamo celo vrsto naravnih čistil in pripomočkov za nego pohištva.

Ločimo čistilo za leseno pohištvo, naravno loščilo za pohištvo, domače čistilo za lesene površine in čistilo za temen in svetel les. Za čiščenje starega pohištva pa poznamo polirno sredstvo, ki najpogosteje vsebuje čebelji vosek, olivno olje, limonin sok in še mnoge druge naravne sestavine.

Čebelji vosek za lesene površine

Čebelji vosek že stoletja uporabljajo za zaščito lesenih površin. Najpogosteje ga kombinirajo z lanenim oljem, uporabimo pa lahko tudi sojino olje. Pohištvo dnevno čistimo in negujemo z rahlo vlažno krpo, a občasno je potrebno voščeno zaščito pohištva obnoviti. Priprava čebeljega voska za nego pohištva:

  • 10 gramov čebeljega voska
  • 100 ml sojinega olja

Čebelji vosek in sojino olje segrevamo v vodno kopeli toliko časa da se vosek popolnoma stopi. Z metlico za stepanje mešanico mešamo na majhnem ognju. Nato mešanico ohladimo in z njo napolnimo skodelico s pokrovom. Tako pripravljeno sredstvo za nego pohištva lahko hranimo do 6 mesecev. Mešanico s čebeljim voskom občasno nežno vtremo v pohištvo in poliramo z mehko bombažno krpo.

Sedežne garniture

Ko se odločamo za nakup sedežne garniture, se moramo odločiti o kakovosti, dizajnom, barvi in ceni. Če je za nas dobro samo najboljše, potem izbiramo med vrhunskimi materiali in precizno izdelavo.

Sedežno garnituri bomo verjetno naročili po meri. Pri izbiri sedežne garniture se moramo seveda prilagajati prostoru, ki ga imamo na voljo. Za manjše dnevne sobe so najbolj primerne manjše kotne sedežne garniture, sedežne garniture s počivalnikom ali manjši kavč.

Kadar pa imamo na voljo veliko prostora in tudi veliko družino, potem bomo naročili seveda veliko sedežno garnituro. Primerna je sedežna garnitura v obliki črke U. V takšni postavitvi običajno najdemo stranico, to je dvosed, kot in spet dvosed, ter posebej velik počivalnik s stranico.

Na takšni sedežni garnituri se najde prostor za celo družino, na udobnem počivalniku pa je tudi prostor za dve osebi. Ko opremljamo dnevno sobo, jo bomo verjetno opremili v podobnem stilu kot ostalo stanovanje. Če imamo kuhinjo in spalnico v retro stilu, potem bo verjetno tudi dnevna soba v stilu vintage. Če pa je ostala oprema v modernem stilu, se bomo odločili tudi za moderno dnevno sobo.

Usnjene sedežne garniture

Če smo ljubitelje lepega pohištva in vrhunske kakovosti, se bomo verjetno odločili za nakup usnjene sedežne garniture. Še nedolgo je nazaj je prevladovalo prepričanje, da je so usnjeni kavči rezervirani samo za petične kupce, zato ker so dražji od navadnih. Vendar se je v praksi pokazalo, da je nakup usnjene sedežne garniture dobra odločitev, saj je udoben in bivanju prijazen kos pohištva.

V današnji potrošniški mrzlici prevladujejo poceni nakupi, zato lahko nakup usnjene sedežne garniture imenujemo tudi investicija. Kakovostne garniture iz govejega usnja z leti še pridobijo na šarmu in udobju, v našem domu nas lahko razveseljujejo cela desetletja. Ker bo ta kos pohištva dolgo naš spremljevalec, kupimo garnituro v brezčasnem slogu in v nevtralnih odtenkih, ki so neobčutljivi za modne spremembe.

Kako vzdržujemo usnjene sedežne garniture?

Usnjene sedežne garniture so kljub občutljivemu videzu preproste za vzdrževanje. Manjše madeže preprosto odstranimo z vlažno krpo, pri večjih nezgodah pa si pomagamo s posebnimi čistili za usnje. Vendar se še tako lepa zofa ali usnjeni naslanjač skozi leta obrabi. Najpogostejša poškodba na usnju je pokanje, ki ga pogosto povzroči tudi uporaba klime ali vročina v prostoru. Razpokano usnje ni preveč lepo na videz, zato si seveda želimo da bi spet dobilo novejši izgled. Ker je usnje v bistvu koža, mu ponudimo to, kar bi ponudili tudi svoji koži.

  • Za pomlajevanje usnja uporabimo olje! Najprej sedežno garnituro dobro očistimo. Pripravimo mešanico iz 250 ml belega kisa, 250 ml vode in žličko salmijaka, ter s to mešanico obrišemo usnjene dele pohištva. Nato v mokro usnje vtremo olje, čisto dobro je navadno oljčno olje. Olje vtiramo s prsti, kosmom vate ali s krpo. Najbolje da usnje namažemo zvečer in pustimo celo noč, da se dobro vpije. Naslednji dan vzamemo kremo za pohištvo in z njim namažemo usnje in ga nato z mehko krpo zloščimo.
  • Za odstranjevanje madežev na usnjenem kavču si lahko pripravimo tudi preprosto mešanico, s katero bomo brez kemičnih pripravkov brez težav odstranili še tako trdovratne madeže. Pripravimo mešanico iz kisa in olja, v razmerju 1:1 in jo nežno vtremo v kavč. Ko se posuši, kavč močno zdrgnemo s suho bombažno krpo in nato vtremo še malo lanenega olja.

Kam postavimo televizor v dnevni sobi?

Skoraj ni dnevne sobe, kjer ne bi kraljeval televizor. Velik, večji, gromozanski, moderen in vse tanjši. Tehnika je v zadnjih letih resnično napredovala in nakup najnovejšega televizorja je že skoraj nuja. Najnovejši trendi narekujejo, da so dnevne sobe povezane z ostalimi prostori ali so del velikega, odprtega prostora. Če televizor pravilno namestimo, potem ga lahko gledamo tudi iz jedilnice ali kuhinje. Ko obnavljamo dnevno sobo, je priložnost, da za televizor najdemo idealno mesto.

Kako daleč naj bo televizor od sedežne garniture?

Ko iščemo ustrezno mesto za namestitev televizorja, izberemo del prostora ali stene, kjer je najmanj motečih elementov. Pri postavitvi se moramo držati osnovnega načela, ki pravi, da večji kot je zaslon televizorja, dlje od njega moramo sedeti. Strokovnjaki svetujejo, naj bo ta oddaljenost približno sedem dolžin diagonale zaslona. To pomeni, da če imamo manjši televizor v manjši dnevni sobi, sedimo vsaj meter stran od njega. V večjih dnevnih sobah, kjer si privoščimo najnovejše plazmo, pa je oddaljenost lahko tudi do šest metrov. Središčni del zaslona televizorja naj bo v višini oči, približno od 100 do 110 cm visoko, če ga gledamo s sedežne garniture.

Regal v dnevni sobi, kamor bomo postavili televizor, postavimo ob najdaljšo steno v dnevni sobi. V manjših dnevnih sobah, naj bo ta stena dolga najmanj meter in pol. Med televizorjem in prostorom kjer bomo sedeli med gledanjem, naj ne bo prehoda, tako da je pogled na televizor nemoten, tudi če se po sobi sprehajajo drugi ljudje. Sedežno garnituro običajno postavimo neposredno nasproti televizorju, seveda je postavitev odvisna tudi od velikosti prostora in sedežne garniture. Pohištvo za dnevno sobo, regali in razni dekoracijski elementi, naj bodo v večini ob steni, kjer bo televizor. Steno za televizorjem prebarvamo z umirjenimi barvami, nikoli ne posežemo po agresivnih barvah, saj te dodatno utrudijo oči.

Televizor lahko postavimo na regal ali montiramo na steno

 

Modni trendi so določili, da naj bo v dnevni sobi zelo malo regalov. Regal ali klasična omarica za televizor, je pogosto edini večji kos pohištva v dnevni sobi. Kadar se odločimo za klasično postavitev televizorja, izberemo regal, ki je nekoliko višji, da bomo imeli zaslon televizorja na višini oči. Sodobni regali za dnevno sobo so elegantnih linij, daljši in ožji. Če kupimo regal, ki je narejen posebej za postavitev televizorja, bo verjetno imel že vgrajen sistem za skrivanje kablov. Regal naj ima tudi nekaj predalov, kamor pospravimo celotno avdio in videoopremo.

Vse pogosteje pa velike in moderne televizorje montiramo nam steno. Stenski nosilci nam omogočajo varno in preprosto namestitev televizorja na steno. Ko adaptiramo prostor, kje bo televizor, že takrat pripravimo elektro priključke na primerni višini, to pomeni neposredno za ekranom, da ne bodo kasneje kabli viseli pod televizorjem.

Pogosto pa takšne rešitve niso možne, posebej v starejših objektih. Rešitev je postavitev posebne  suhomontažne stene, na katero potem montiramo televizor. S tem pridobimo prostor med steno in dodatno površino, kar nam omogoča, da tja skrijemo vse kable. Na rob hrbtišča suhomontažne stene, namestimo led trakove in s tem ustvarimo intimno svetlobo za gledanje televizije. Takšne rešitve so lahko zelo lepe in končni rezultat je privlačna in udobna dnevna soba.

Če ne želimo, da je televizor ves čas viden in želimo našo dnevno sobo opremiti resnično minimalistično, potem se odločimo za veliko omaro, v katero skrijemo televizor. Med gledanjem omaro odpremo, ko pa je ne gledamo, omaro zapremo z elegantnimi drsnimi vrati. Nasprotje minimalizmu pa je eklektični in industrijski stil. Tukaj si lahko damo duška in za televizor sami naredimo regal iz recikliranih elementov in materialov. Uporabimo lahko recikliran les, stare cevi, opeke, palete in podobne odpadne materiale.

Kakovost zvoka in svetloba v prostoru, kjer je televizor

Z napredkom se je marsikaj spremenilo in tako so televizorji postali del oblikovalske in dizajnerske opreme. Televizorji so vse tanjši in tanjši, zato pogosto tudi nimajo vgrajenih vrhunskih in kakovostnih zvočnikov. Zaradi tega smo pri modernih televizorji pogosto prikrajšani za idealno glasbeno izkušnjo. Mnogi tega sploh ne opazijo, a posamezniki se vseeno odločijo in v dnevno sobo namestijo  dodatne zunanje zvočne sisteme. Zunanji zvočniki niso več velike škatle, pač pa so stilsko lepo oblikovani in dizajnersko dovršeni. Pravilo postavljeni zunanji zvočniki, poleg kakovostnega zvoka, tudi estetsko dopolnijo prostor.

Poleg zvoka, je pri namestitvi televizorja, pomembna tudi primerna osvetlitev. V dnevni sobi moramo poskrbeti za dovolj svetlobe, tako iz naravnih virov, kot za umetno svetlobo. Stena za  sedežno garnituro, naj bo po možnosti brez velikih oken. Tako se svetloba ne bo odbijala naravnost v ekran televizorja. Če imamo možnost, potem naj bodo okna na steni, ki ob sedežni garnituri. S tem imamo tudi možnost, da oči občasno odvrnemo od televizorja in se zazremo skozi okno. Na razporeditev oken v prostoru ne moremo veliko vplivati, lahko pa poskrbimo za senčila in za svetilke, pri katerih lahko poljubno reguliramo jakost svetlobe.

Ogledala v dnevni sobi – da ali ne?

Pravilna uporaba ogledal je lahko prava umetnost, seveda če jih namestimo pravilno. Ogledala so okrasni in hkrati uporabni predmeti in imajo močan učinek na prostor. V naslovu smo se vprašali, ali je smiselno nameščati ogledala tudi v dnevno sobo. Običajno jih vidimo v veži, predsobi, na hodniku in seveda v kopalnici. Čeprav ni običajno, ni nobenega razloga, da v dnevni sobi ne mi namestili ogledala. Če imamo majhno dnevno sobo, jo bomo z namestitvijo ogledala optično povečali in naredili svetlejšo.

Če se pa še malo poigramo s simboli, nam ti povedo, da je ogledalo simbol modrosti in spoznanja. V slovarju simbolov je tudi zapisano, da je odsevajoča površina ogledala podlaga za bogato simboliko, sooča nas z resnico, vsebino srca in zavesti. Glede na to, da je dnevna soba tudi prostor, kjer so doma knjige, potem je ta simbolika ravno pravšnja za ta prostor.

Kako namestimo ogledala v dnevni sobi?

V dnevni sobi se lahko z ogledali igramo. Namestimo jih lahko po celem prostoru, različnih oblik in velikosti. Obesimo jih dovolj visoko, saj niso namenjena ogledovanju, kot recimo v predprostoru, pač pa so namenjena ustvarjanju igre svetlobe in odsevov. Če želimo ogledalo postaviti v zelo visoko dnevno sobo, potrebujemo vertikalna ogledala. Ravno nasprotno pa v dolgi dnevni sobi, namestimo horizontalna ogledala. 

V majhni dnevni sobi postavimo veliko ogledalo in soba bo takoj videti večja in svetlejša. Večje kot je ogledalo, večji je učinek. Še boljši rezultat dosežemo, če ogledalo pustimo brez okvirja. Vendar moramo biti tudi pri nameščanju ogledal previdni, če živimo z osebo z demenco ali slabovidno osebo. Odsev v ogledalu bi lahko nehote zamenjali z resničnim prostorom. Pri ljudeh z demenco pa ogledala raje skrijmo, saj se lahko na svojo podobo v ogledalu odzovejo s strahom, saj se mogoče ne prepoznajo več.

Kako uskladimo ogledala in ustrezno osvetlitev v dnevni sobi?

Pri namestitvi ogledal želimo nekaj doseči, pa naj bo to optično povečanje prostora ali občutek harmonije. Za večji in bolj dramatičen učinek je zato zelo pomembno kakšno osvetlitev bomo uporabili. Če je svetilka usmerjena direktno v ogledalo, je močan odblesk svetlobe lahko zelo moteč. Z ogledali lahko prostor dodatno osvetlimo.

Z odsevom od ogledala pride v prostor več svetlobe, posebej če ga postavimo na pravokotno steno pri oknu. S takšno namestitvijo ogledala bomo ujeli tudi odsev okna in razgled za njim.  V dnevni sobi je pomembno, da je ogledalo obrnjeno proti jugu, saj bomo s tem ujeli in izkoristili prijetno popoldansko svetlobo.

Pomen ogledal v feng shui

V feng shui imajo ogledala velik pomen in svetovalci opremljanja po feng shui načelih, jim posvečajo veliko pozornosti. Verjamejo, da če so ogledala v stanovanju pravilno nameščena, privabljajo pozitivno energijo in nam pomagajo pri doseganju ciljev. Vendar previdno! Nepravilno postavljeno ogledalo nam v stanovanje in v življenje prinese negativno napetost.

Največja napaka, ki jo lahko naredimo pri postavitvi ogledal je ta, da obrnemo ogledala eno proti drugemu. S tem ustvarimo premočno sevanje, kar ustvari kaotično gibanje. Vsekakor pa si v našem stanovanju ne želimo kaotičnih občutkov. V feng shui veljajo pravila, ki pravijo, da ogledala nikoli ne obešamo nasproti vrat ali oken, ker s tem vrača življenjsko energijo v okolje iz katerega priteka v prostor.

Ogledala namestimo tako, da vedno odsevajo prijetne slike, pa naj bo to slika prostora ali narave.  V dolgih prostorih, pogosto so to vhodi v stanovanje ali dolgi hodniki, lahko z ogledalom upočasnimo ali preusmerimo življenjsko energijo, ki bi drugače prehitro stekla skozi prostor.

Nasveti za adaptacijo dnevne sobe

Za adaptacijo dnevne sobe se odločimo iz različnih vzrokov, a najpogosteje takrat, ko postane prostor neprimeren za bivanje. To je lahko zaradi stare in dotrajane opreme, mogoče se je v sobi pojavila plesen ali pa naredimo adaptacijo v sklopu celega stanovanja. Pogosto je namen prenove tudi sprememba funkcionalnosti sobe, se pravi, ko so v sobi funkcionalne ovire, ki na primer niso primerne za invalide ali za ljudi s posebnimi potrebami.

Preden se lotimo temeljite obnove, seveda dobro razmislimo kaj želimo in koliko denarja smo pripravljeni odšteti za prenovo. Ali bomo v adaptacijo vključili tudi menjavo oken, zamenjava poda ali bomo samo prebelili in zamenjali pohištvo. Temeljita obnova dnevne sobe je velik finančni zalogaj, zato se je lotimo z razmislekom in dobrim načrtom.

Dobro načrtovanje se vedno dobro obnese, zato pripravimo načrt obnove, pripravimo terminski načrt in natančno opredelimo obseg del, da nas ne presenetijo nepredvidljivi stroški. Izvedbo obnove zaupajmo strokovnjakom, pridobimo si brezplačne izrise in nekaj različnih predračunov. Pri obnovi vedno igra prvo violino denar.

Če nimamo na voljo veliko denarja, lahko pri obnovi veliko naredimo sami, s tako imenovanimi lepotnimi popravki. Staro pohištvo naših babic lahko zelo lepo obnovimo z lepimi barvami, ki dajo pohištvu retro videz. Včasih je dovolj že to, da v sobi osvežimo stene z novimi, živahnimi barvami ali zamenjamo preprogo in zavese.

Keramika za dnevne sobe – da ali ne?

Tla v dnevni sobi so bila dolga leta iz prijaznega parketa, nekaj časa so kraljevale tekstilne talne obloge, nato je prišel v modo laminat. Razvoj je šel še dalje in danes ni nič čudnega, če so po tleh v dnevni sobi položene ploščice. Keramika za dnevne sobe je mogoča tudi zaradi razvoja oblike in dimenzije ploščic. Če smo včasih imeli ploščice samo v kopalnici ali mogoče še na hodniku, je danes vse drugače. Keramika je vsekakor trpežen in hvaležen material, ki se skoraj ne obrabi in je enostavna za čiščenje in vzdrževanje.

Preden se odločimo in v tudi v dnevni sobi položimo keramiko, dobro premislimo kaj v resnici želimo. Če na novo adaptiramo, potem je smiselno razmisliti o tem, da bi vgradili talno gretje, saj je keramika po tleh še vseeno deluje nekoliko hladno. Pomisliti moramo tudi na to, da bodo ploščice v našem stanovanju mogoče izpadle drugače, kot so videti v svetlem in velikem razstavnem prostoru. Moderne dnevne sobe imajo pogosto po tleh položeno keramiko!

Kako izberemo keramiko  izberemo za našo dnevno sobo?

Keramika se je pritihotapila v vse prostore našega doma in prav je tako, saj je resnično enostavna za vzdrževanje. Seveda so se materiali in dekorji v zadnjih letih močno spremenili. Nič več ni majhnih in drobljivih ploščic, ki smo jih včasih polagali v kopalnice, po možnosti še z velikimi fugami. Moderne talne ploščice imajo danes velik razpon, tako v materialu, barvi, velikosti, obliki  in kvaliteti. Trenutno je popularna keramika večjih dimenzij in sicer v merah 60 X 120, 75 X 150, 120 X 280 in celo 150 X 300 cm.

Večje ko so ploščice, manj fugirne mase bo keramičar porabil pri polaganju. Ker bo manj fug, bomo tla še lažje čistili. Polaganje velikih keramičnih ploskev je dokaj zahtevno opravilo, saj se vsako odstopanje in napake že na daleč vidijo.

Keramične ploščice večjih dimenzij so debele samo od tri do šest milimetrov, mojstri za rezanje uporabljajo steklarsko orodje. Pri delu morajo biti izredno previdni in natančni. Ko veliko ploščo pritisnejo ob podlago, se ta takoj sprime z lepilom in jo je skoraj nemogoče odstraniti ali premikati njen položaj. Vse to nam da vedeti, da se tega opravila nikar ne lotimo sami, pač pa delo zaupamo izkušenemu keramičarju.

Kakšne ploščice izberemo za tla v dnevni sobi?

Pri izbiri keramike za dnevno sobo si vzemimo čas in pridobimo več nasvetov in informacij. Če se odločamo za polaganje ploščic v velikem merilu, se moramo zavedati, da bomo s temi tlemi živeli dolga leta. Zato se ne prenaglimo s kakšnimi vpadljivimi barvami, če nismo resnično prepričani v to. Običajno za tla v dnevni sobi izberemo keramične plošče, ki niso vpadljive in so na videz preproste. Klasika nikakor ni dolgočasna, izbira materialov in barv je velika.

Izberemo lahko brezčasne barve, ki jih nikoli ne bo povozil čas. Te barve so običajno siva, peščena, antracitna, barva zemlje in ploščice v imitaciji lesa.  Če želimo preseči klasiko, potem se odločimo za razne kombinacije barv in vzorcev. Zelo priljubljena je kombinacija šesterokotnih ploščic z motivom, ki nekoliko spominja na tekstil. v kombinacije lahko vrinemo tudi kanček pozlate, kombiniramo lahko tudi močne in živahne barve.

Kako odpravimo plesen v dnevni sobi?

Zidna plesen v dnevni sobi, ali v kakšnem drugem prostoru v stanovanju, je lahko nočna mora. Vzrokov za nastanek je veliko, a ko se enkrat pojavi, se je resnično težko znebimo. Če se v našem domu pojavi plesen, se moramo takoj lotiti primerne sanacije in preprečiti nadaljnje širjenje. Zidna plesen se običajno pojavi v prostorih, kjer je trajno povečana zračna vlažnost, to je takrat, ko vlažnost preseže 55% relativne zračne vlažnosti v prostoru.

Koliko procentov vlažnosti je v našem domu, lahko preverimo s higrometri. Povečana zračna vlažnost se kaže kot kapilarna vlaga ali kot kondezna para. Ta se nahaja na najhladnejših površinah zunanjih sten. Zaradi tega se plesen običajno pojavi na notranjih površinah zunanjih sten. Kondenzno vlago najprej opazimo na dovodnih vodovodnih ceveh, na primer na kotličku ali na bojlerju.

Zakaj se pojavi zidna plesen?

Če živimo v novogradnji, se nam lahko v dnevni sobi pojavi plesen zaradi prehitre izgradnje in zaprtje objekta. Izvajalec verjetno ni upošteval časa sušenja. Pri klasični gradnji morajo izvajalci upoštevati določen čas, ki je potreben, da se materiali resnično dobro posušijo, preden je hiša ali stanovanje primerno za bivanje.

Če se plesen nenadoma pojavi v starejših zgradbah, je vzrok običajno zamenjava oken, ki bolj tesnijo od starih oken. Pojav plesni lahko povzroči tudi naknadna izdelava fasade ali izolacije na hiši. V starih hišah so se prostori naravno sami zračili, ker okna niso dovolj tesnila. Ko pa namestimo nova okna, nenadoma hiša ne diha več in pojavi se zidna plesen.

Kako preprečimo nastanek zidne plesni?

 

Zidna plesen je lahko tudi nevarna za naše zdravje, saj oddaja veliko spor, ki jih z dihanjem vnesemo v telo. Spore plesni pogosto poslabšajo zdravstveno stanje pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom. Plesen lahko povzroči nastanek različnih bolezni, kot so astma in različne alergije.

Kadar je vzrok za nastanek zidne plesni v dnevni sobi vgradnja novih oken, ki precej bolj tesnijo od starih, potem problem rešujemo z rednim in ustreznim prezračevanjem. Preveriti moramo tudi zračnike, če jih imamo vgrajene. Pogosto pozabimo na zračnike in jih ne čistimo, zato se posledično zmanjša prezračevanje, poveča se vlaga v prostoru in kmalu se razvijejo pogoji za razvoj zidne plesni.

Kako odstranimo zidno plesen in preprečimo nastanek nove?

Kadar želimo preprečiti nastanek plesni, moramo najprej odstraniti že nastalo plesen. Včasih za odstranjevanje plesni zadostuje že mokra krpa, s katero zdrgnemo plesen. Ko pa je plesen že bolj razširjena, moramo zidove temeljito obrusiti in na takšen način odstranimo plesen. Pri brušenju zidu in s tem plesni, moramo zaščiti svoja dihala, najbolje, da si nadenemo zaščitno masko.

Ko plesen popolnoma odstranimo, stene namažemo s premazom, ki bo uničil preostalo plesen, saj je z brušenjem verjetno nismo popolnoma odstranili. Nato očiščene in s premazom namazane stene prebarvamo z barvami, ki vsebujejo dodatke proti razvoju zidne plesni. S tem stene še dodatno zavarujemo pred ponovnim pojavom plesni.

Po končani sanaciji odpravljanja plesni, moramo še naprej ustrezno in redno zračiti prostore. Prav tako pazimo, da v zaprtih prostorih ne sušimo perila, saj s tem še povečamo zračno vlažnost v prostoru.

Pomladna osvežitev stanovanja

Ko pride pomlad, se zbudimo iz zimskega spanja in nenadoma nas pograbi, da bi nekaj spremenili v svojem domu. Običajno na pomlad temeljito očistimo stanovanje, lahko pa poleg čiščenja opravimo osvežitev stanovanja. Potrebne so majhne spremembe, nekaj trikov in naš dom bo zasijal v novi preobleki in poln sveže energije.

Pomladna preobrazba predsobe

Preobrazba našega doma naj se začne že v predsobi in pri vhodu v stanovanje. Poskrbimo, da je vhod v stanovanje čist in urejen! Odstranimo sledi zime, s polic in regalov, obrišimo prah in pospravimo garderobne omare. Pred vrata in v vežo postavimo korita s svežimi pomladnimi rožami. Če je potrebno opravimo manjša popravila, zamenjajmo kljuko na vratih ali jih celo prebarvajmo. Vhod v naš dom je zelo pomemben, svetovalci feng shui nam bodo povedali, da mora biti zaradi pretoka dobrih energij vedno brezhibno urejen.

Takoj ko se zima poslovi, iz predsobe ali veže, umaknimo vse zimske čevlje in plašče. Pospravimo tudi vso zimsko opremo, šale, rokavice, kape, drsalke in tudi lopato za kidanje snega, če je tudi kje pod nogami. Ves prostor bo zadihal in takoj se bomo bolje počutili. V predsobo postavimo šopek pomladnega cvetja, lahko naberemo tudi veje, na katerih so prvi popki brstov, ki bodo kmalu zacveteli.

Preženimo zimo iz dnevne sobe

V dnevni sobi preživimo veliko časa, posebej v zimskem času je sedežna garnitura nekakšen brlog za celo družino. Spustimo pomlad v našo dnevno sobo. Stepimo in očistimo preproge, operimo zavese in ves prostor dobro prečistimo. Ko je zime konec, lahko za nekaj časa pospravimo težke in tople preproge, ter zadihamo z očiščenim parketom.

Prav tako dnevno sobo temeljito prezračimo, da preženemo zimsko zatohlost in zaspanost. Če imamo na oknih obešene dvojne zavese, je sedaj čas, da težke zimske zavese, zamenjamo z lahkotnejšimi in svetlejšimi. Zima je čas kurjenja in prižganih luči, pomlad pa je čas, da v stanovanje spustimo sonce in svež zrak.

Osvežimo stene z novimi slikami in očistimo ogledala, svetila in okna

Pomlad je čas, da za novo energijo zamenjamo slike na stenah, posebej, če jih sploh ne pogledamo več, ker smo se jih navadili. Z novimi slikami na stenah, bo dnevna soba takoj drugačna. Izberimo slike, ki nas razveselijo in nas spravijo v smeh. Naj bodo svetlih barv, nikar na steno ne obešajmo depresivnih in žalostnih slik. S slikami lahko zelo spremenimo prostor, poskusimo barvne slike zamenjati s črno belimi, učinek nas bo presenetil.

Pomlad je tudi čas, da temeljito očistimo vse svetilke, okna, ogledala in vse steklene površine. Za resnično čista okna, se jih lotimo na oblačen dan, najprej očistimo okvirje in nato še stekla. Mokro steklo očistimo s posebnim brisalcem za steklo, ali pa uporabimo čisto in suho krpo, ki ne pušča nitk. Naše babice so poznale odličen trik za čista okna: zloščile so jih s časopisnim papirjem.

Dnevno sobo osvežimo z zelenjem in svežim cvetjem

Šopek svežega pomladnega cvetja je nekaj najlepšega, saj nas spominja na to, da se narava prebuja in življenje se nadaljuje. Poleg živahnega šopka zvončkov ali trobentic, lahko zasadimo tudi zelene rastline in jih postavimo na klubsko mizico v dnevni sobi. Zelo zanimiva so tudi zelišča v lončku, nasadimo jih v barvne lončke in jih namestimo po celem stanovanju, lahko tudi v dnevno sobo. Zelišča v lončku so lep dekorativen dodatek, seveda pa imamo tudi vedno pri roki sveže začimbe, ki jih potrebujemo za pripravo kosila.

Beljenje sten v dnevni sobi na pomlad ali ne?

Čeprav še ni potrebno in nismo imeli namena, lahko na pomlad osvežimo stene v celem stanovanju. Po dolgi, temni zimi, lahko stene osvežimo z veselimi barvami, mogoče se odločimo za kakšne bolj drzne. Pomladno osvežitev nam bodo prinesle bledo modre, pomladno zelene in sveže bele barve. Nov odtenek bleščeče bele barve vedno osveži prostor!

Videz dnevne sobe pa lahko konkretno spremenimo tako, da ustvarimo močan poudarek in izpostavimo eno od sten. Celo steno prebelimo z močno barvo in stena bo izstopala iz prostora in pritegnila poglede ljudi, takoj ko bodo stopili v prostor. Stene, ki jih želimo izpostaviti, izberemo s premislekom. Tehnično gledano lahko poudarimo vsako steno v stanovanju, vendar je bolje izbrati steno, ki bo poudarila bistvo prostora. V dnevni sobi je lahko to stena, ki je za televizorjem ali pa stena ob kaminu.

Posebej pozorni bodimo na izbiro barve za izpostavljeno steno. Svetle barve so primerne in tudi manj tvegane, bolj dramatičen učinek bomo dosegli s temnimi barvami, kot je modra, rjava ali celo črna.

Uredimo tudi podaljšek dnevne sobe – balkon, teraso in vrt

Pomlad in poletje nas iz zaprtih prostorov zvabita v naravo. Iz dnevne sobe se preselimo na balkon, teraso ali vrt, zato moramo urediti tudi te površine. Očistimo tla na balkonu ali terasi. Operimo prevleke za blazine in na  terase postavimo lonec z marjeticami, obesimo lahko tudi visečo mrežo.

Na vrtu in na zelenici, če jo seveda imamo, pograbimo suho listje in zasadimo prve pomladne cvetlice, ter pripravimo vrt in zelenico za poletno okrasje. Dovoz do hiše pometemo in mogoče celo speremo z vodo, z lesenega nadstreška odstranimo listje in ga po potrebi tudi osvežimo z novo barvo. Stopnice, ki vodijo do vhoda, pometemo in pomijemo, ob straneh postavimo korita z rožami.

Otroška soba v dnevni sobi

Otroška soba v dnevni sobi je vsekakor daleč stran o idealnem bivanju. Vendar če razpolagamo z resnično malo prostora, potem lahko z nekaj domišljije uredimo tudi kotiček za otroka v dnevnem prostoru. Dokler je otrok še dojenček, običajno ne predstavlja večjega problema če v dnevni sobi uredimo otroški kotiček. V tem času želijo imeti mamice otroka ves čas na očeh, zato je smiselno in predvsem praktično, da je otrok ves čas v dnevni sobi. V tem primeru del dnevnega prostora namenimo za otroško posteljico, ko pa se otrok prične plaziti, pa na tla namestimo mehko preprogo. Ko otrok nekoliko zraste, se poveča količina igrač, ki so lahko moteče, posebej kadar v dnevni sobi sprejmemo tudi goste. Otroka že od malega navajajmo na pospravljanje igrač, postavimo mu nižje regale in zabojčke, kamor bo lahko spravljal igrače. Vse to še ni takšna težava, problem nastane če mora otrok zaradi pomanjkanja prostora tudi spati v dnevni sobi. Vendar se tudi za to najde rešitev.

Kako uredimo otroško sobo v dnevni sobi?

Pri urejanju otroške sobe v dnevni sobi, moramo najprej rešiti problem postavitve postelje. Otrok mora imeti miren kotiček za spanje, predvsem manjši otroci, ki še potrebujejo dnevni počitek. Ko določimo prostor za posteljo, je naša naslednja naloga da zagotovimo da otroka pri spancu ne bo motila svetloba in hrup. Ker se vse dogaja v enem prostoru, moramo otroški kotiček nekako ločiti od preostalega dela stanovanja. Pri tem bodimo pozorni, da ne bo vse skupaj izpadlo kot kopičenje pohištva. Poseben prostor za otroka ločimo s pregradnimi stenami, lahko postavimo tudi vgradne omare in na takšen način pridobimo tudi prostor za shranjevanje oblačil. Pri manjših otrocih lahko postavimo tudi pregrade v višini kakšnega metra, s tem samo vizualno ločimo otroški prostor od preostalega dela dnevne sobe.  Rešitev otroške sobe v dnevni sobi je tudi dvignjen pograd, kjer otrok na vrhu spi, pod posteljo pa je igralni kotiček ali pisalna miza za nekoliko večje otroke. Nekoliko bolj nenavadne in tudi malo pravljične ideje za otroški kotiček so omare – postelje. V dnevno sobo ob straneh enostavno postavimo velike omare v katere namestimo otroško posteljo, police, dodamo luči in mogoče še manjšo nočno omarico. Čez dan vrata nočne omare enostavno zapremo in na pogled bo še samo ena omara v dnevnem prostoru. Izvedba takšne omare je malo bolj zapletena, a če se nam v bližnji prihodnosti ne kaže rešitev stanovanjskega problema, potem je to idealna rešitev. Če pa imamo možnost da to nočno omaro postavimo tako, da je v njej še okno, potem smo že skoraj rešili problem otroške sobe v dnevni sobi. Posebej bomo za ta kotiček hvaležni takrat, ko bo naš otrok postal najstnik in se bo vse pogosteje odmikal od nas. V tem primeru bo mini mladinska soba postala neprecenljiva. Kadar živimo na tako majhnem prostoru, je logično da želimo veliko časa preživeti zunaj stanovanja. V tem primeru se z družino odpravimo na enodnevne izlete in tako dan preživimo skupaj na prostem, namesto da se stiskamo v majhnem stanovanju. Uporabljeno besedilo: dnevne sobe, otroške sobe, mladinske sobe