Najboljši recepti za sirupe iz zelišč

domači sirupi
DOMAČI SIRUPI ZA KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA! POGLEJ TU!

Narava nam skozi leto nudi različna zdravilna zelišča, iz katerih lahko po preverjenih receptih sami pripravimo sirupe. Domači sirupi so enostavni za pripravo. Zelišča nabiramo vedno v sončnem vremenu, saj imajo takrat rastline v sebi največ učinkovin.

Mnoga zelišča lahko gojimo tudi na domačem vrtu, največ pa bomo za svoje zdravje naredili, če se odpravimo na izlet v neokrnjeno naravo in mimogrede naberemo še sveža zelišča.

Domači sirupi

Sirupe pripravljamo na dva načina. Najbolj priljubljen je recept, kjer zelišča kuhamo s sladkorjem ali medom, ter po receptu na hladen ali plastni način. Namesto sladkorja lahko uporabimo naravna sladila, kot kokosov sladkor ali sladilo eritrotol.

Plastni način priprave sirupov pomeni, da v kozarec izmenoma polagamo zelišča in sladkor ali med. Mešanice ne kuhamo, pač pa jo postavimo na sonce in počakamo, da se naredi sirup. Posebej dragoceni so tako pripravljeni sirupi za lajšanje kašlja, ki jih lahko ponudimo tudi otrokom. 

Po tem receptu v sirupu ostane tudi več zdravilnih učinkovin, saj jih ne uničimo s kuhanjem.  Ta recept je primeren za sirup iz smrekovih vršičkov, timijanov sirup, za sirup iz regratovih cvetov, za žajbljev sirup proti vnetju žrela, slezov sirup in za recept iz cvetov trobentic.

Zdravilne učinkovine v domačih sirupih

Sirupi iz zelišč imajo močno antoksidativno in antibakterijsko delovanje. Uporabimo jih lahko tudi za pomoč pri razstrupljanju telesa in jeter.  Domače zeliščne sirupe in sokove, najpogosteje delamo iz naslednjih zelišč:

Za pripravo osnovnega recepta za zeliščni sirup potrebujemo 1 kg sladkorja in 10 dkg suhega zelišča, ali 20 dkg svežega zelišča. V 1 liter hladne vode vmešamo 1 kg sladkorja in počasi kuhamo do vretja. Pripravek pustimo vreti 15 ali 20 minut, toliko, da izpari polovica vode. Počakamo da se ohladi in medtem pripravimo zelišče. Zelišča lahko uporabljamo sveža ali pravilno posušena. Če uporabljamo sveža zelišča, jih potrebujemo 20 dkg, posušenih pa 10 dkg.

Zelišča poparimo s približno pol litra vrele vode in počakamo, da se ohladi. Nato pripravek precedimo skozi gazo in zelišča še dobro ožamemo. Tekočino ki jo dobimo s poparkom, nato vmešamo v sladkorno raztopino in jo prelijemo v sterilizirane stekleničke. Sirup hranimo v hladnem  in temnem prostoru. Domači sirupi so uporabni nekaj mesecev, vedno si pripravimo zalogo samo za eno sezono.

Domači sirupi recept na plastni ali hladen način

Za sirupe iz zelišč, ki jih pripravljamo na hladen ali plastni način, potrebujemo več časa, a se v njih obdrži več zdravilnih učinkovin. V velik kozarec s širokim grlom damo plast sladkorja ali medu, nato plast cvetov, vršičkov ali listov, nato spet plast sladkorja. Tako nadaljujemo, dokler ni kozarec poln. Zaključimo vedno s plastjo sladkorja ali medu.

Zeliščarji bolj priporočajo uporabo medu, vendar če delamo večje količine je lahko to cenovno predrago. Ko kozarec do konca napolnimo, ga zapremo in ga za mesec dni postavimo na sončno okensko polico. Vmes kozarec večkrat pretresemo in ko se vsebina raztopi in utekočini, sirup prelijemo v čiste kozarce in shranimo v hladnem prostoru. Najbolj poznan recept na plastni način je prav gotovo sirup iz smrekovih vršičkov.

V starih zeliščarskih zapisih omenjajo tudi izdelavo sirupa na hladen način, tako, da kozarec zakoljemo v zemljo in pustimo tudi do tri mesece. Zelišča in sladkor isto po plasteh naložimo v kozarec, ga dobro zapremo in na vrtu skopljemo luknjo. Kozarec zasujemo z zemljo in pustimo najmanj tri mesece.

Ta recept ni preveč priljubljen, saj ne vemo kaj se dogaja s sestavinami in pogosto se zgodi, da ko kozarec vzamemo iz zemlje, opazimo, da so zelišča splesnela. Plesen nastane verjetno zato, ker smo dali premalo sladkorja ali kozarec ni bil dobro zaprt. Poskusite in povejte!

Sirupi iz smrekovih  vršičkov

Sirup iz smrekovih vršičkov je prav gotovo najbolj poznan sirup, ki ga pripravljamo sami. Sirup iz smrekovih vršičkov uporabljamo za blaženje kašlja, za preprečevanje vnetja grla in pljuč, za čiščenje dihal, za preprečevanje spomladanske utrujenosti in za večanje odpornosti proti prehladnim obolenjem.

Pri pripravi lahko uporabimo sladkor ali med, zeliščarji bolj priporočajo uporabo medu!

Sirup iz smrekovih vršičkov – osnovni recept

V čistem okolju naberemo smrekove vršičke. Naberemo  vedno samo toliko vršičkov, kot jih potrebujemo za pripravo sirupa za eno sezono. Smrekove vršičke položimo v kozarec s širokim grlom in nato položimo plast sladkorja ali medu. Nato spet položimo vršičke in tako naprej, dokler ni kozarec poln.

Zaključimo vedno s plastjo sladkorja ali medu, nato kozarec dobro zapremo. Za mesec dni ali tudi dva, kozarec postavimo na sončno mesto. Vmes vsebino večkrat pretresemo, da se bo sladkor lažje stopil. Nato vsebino precedimo in sirup prelijemo v čiste kozarce. Hranimo na hladnem mestu, lahko tudi v hladilniku.

Bezgov sirup 

Za preprost recept za bezgov sirup potrebujemo naslednje sestavine:

 • 30 bezgovih cvetov
 • 8 dkg citronke
 • 3 kilograme sladkorja
 • 3 litre vode

Tri kilograme sladkorja prekuhamo v treh litrih vode in počasi ohladimo. Dodamo 30 bezgovih cvetov in citronsko kislino, ter cvetove namakamo 24 ur. Po tem času sirup precedimo, cvetove dobro stisnemo in po želji dodamo še nekaj rezin limone.

Če želimo, lahko namesto citronske kisline, uporabimo sok limone, namesto sladkorja pa uporabimo med. Sirup nato prelijemo v temne steklenice in postavimo na hladno mesto. Sirup, narejen po tem receptu, mešamo z vodo in dobimo čudovit, osvežilen napitek.

Sirupi iz trpotca

Trpotec pomirja kašelj in pomaga pri izkašljevanju. Trikrat na dan vzamemo veliko žlico trpotčevega sirupa, ki bo resnično pomiril kašelj. Trpotčev sirup in sirup iz timijana, lahko ponudimo tudi otrokom! Če želimo sirup, ki pomaga pri izločanju sluzi, lahko namesto trpotca uporabimo timijan. 

Trpotčev sirup za izkašljevanje

Tudi za sirup iz trpotca poznamo veliko receptov. Lahko ga naredimo po osnovnem receptu, tako da skuhamo sladkor in nato dodamo trpotec. Drugi recept je na hladen način, tako da v kozarec polagamo plast sladkorja in plast trpotca, ter postavimo na sonce.

Tretji recept je manj poznan in tudi bolj zahteven, saj traja veliko več časa, da je sirup narejen. Liste ozkolistnega trpotca nabiramo od maja do avgusta. Avgust je tudi zadnji čas, če želimo delati sirup po tem receptu.

Recept za trpotčev sirup

Naberemo liste ozkolistnega trpotca in jih stolčemo. Pripravimo si velik, najbolje 5 litrski kozarec s širokim grlom. Stolčene liste trpotca položimo v kozarec, plast mora biti debela najmanj 3 cm. Nato čez položimo plast sladkorja, ta mora biti debela najmanj 1 cm.

Tako nadaljujemo naprej, verjetno bomo potrebovali več dni, da bomo napolnili kozarec. Ko je kozarec napolnjen, zaključimo plast s sladkorjem, pokrijemo in pustimo počivati en dan.

Medtem se bo mešanica usedla, zato moramo kozarec zopet napolniti. To počnemo toliko časa, dokler se plasti sladkorja in trpotca na pritisk ne več pogreznejo. Nato kozarec dobro zapremo, okoli pokrova lahko ovijemo folijo ali kakšno krpo, da ne bo umazan od zemlje.

Na vrtu, na varnem mestu izkopljemo luknjo in vanj položimo kozarec. Kozarec dodatno obtežimo z opeko in čez položimo desko. Nato čez namečemo zemljo, nad desko mora biti najmanj 40 cm zemlje. Kozarec s trpotcem v zemlji pustimo najmanj 3 mesece. V tem času poteka v kozarcu vrenje, ki trpotec in sladkor spremeni v sirup. Po približno treh mesecih kozarec vzamemo iz zemlje in vsebino precedimo. Če imamo možnost, sirup precedimo skozi stiskalnico, precejanje skozi tkanino se ne obnese najbolje. Sirup nalijemo v čiste kozarce in dobro zapremo.

Trpotčev sirup je eno najboljših zdravil za pljučne bolezni. Uživajo ga lahko tudi otroci, pri kašlju ali bronhitisu, jim ponudimo večkrat na dan po eno čajno žličko. Odrasli uživamo sirup tudi večkrat na dan, lahko vzamemo veliko jedilno žlico. (1)

Trpotčev sirup z medom za blaženje kašlja

Za pripravo sirupa, ki nam bo v času prehladnih obolenj blažil kašelj, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 30 gramov trpotca
 • 500 ml vode
 • 200 gramov gozdnega medu

V neokrnjeni naravi naberemo liste suličastega trpotca. Liste razporedimo po delovnem pultu in jih pregledamo. Odstranimo mrčes in poškodovane liste, ter jih na grobo nasekljamo. Nato damo trpotec v ponev, zalijemo z vodo in na štedilniku počasi zavremo. Nato posodo umaknemo z ognja in pustimo pol ure, da se počasi ohlaja.

Vsebino nato precedimo v čisto posodo in jo spet postavimo na ogenj. Zavremo in kuhamo toliko časa, da polovica tekočine izpari. Prevretek ohladimo na 40 stopinj C in šele nato vanj zamešamo med. Vse skupaj mešamo toliko časa, da se med popolnoma stopi.

Trpotčev sirup pretočimo v stekleničke, lahko tudi lepe, dekorativne, ki jih kasneje podarimo kot darilo. Trpotčev sirup za blaženje kašlja v lepi steklenički je lahko primerno domače božično darilo, ki ga prinesemo gostiteljem, ki so nas povabili na božično večerjo.

Sirupi s timijanom

Najboljši domači sirupi proti kašlju, so poleg trpotčevega in sirupa iz smrekovih vršičkov, prav gotovo sirupi iz timijana.  Timijan ali materina dušica pomaga pri obolenjih dihal, za večji učinek ga kombiniramo z ozkolistnim trpotcem.

Iz timijana, lahko poleg sirupa, sami izdelamo timijanovo olje, timijanovo tinkturo ali pa ga uporabimo za čaj. Vsi pripravki pomagajo pri težavah z dihali. Seveda pa ne smemo pozabiti, da je timijan tudi nepogrešljiva začimba, ki ne sme manjkati v okusni enolončnici ali pri pečenem mesu.

Timijanov sirup proti kašlju

Tudi timijanov sirup lahko pripravimo na več načinov, tukaj bomo predstavili recept za plastni način. Domači sirupi ne vsebujejo drugih konzervansov, razen sladkorja ali medu, zato jih moramo porabiti v nekaj mesecih.

Timijanov sirup recept

Za timijanov sirup v sončnem vremenu naberemo cvetove in stebelca timijana. Pri tem receptu bomo uporabili sladkor, ki ga lahko tudi nadomestimo z medom. Pripravimo si steklen kozarec s širokim vratom, da bomo lažje polagali zelišča in sladkor.

Najprej v kozarec položimo plast timijana in nato plast sladkorja. To nadaljujemo tako dolgo, da napolnimo kozarec. Naberemo samo toliko materine dušice, kolikor je potrebujemo za recept. Ko kozarec napolnimo, ga dobro zapremo in za tri tedne postavimo na sonce. Vmes kozarec večkrat pretresemo.

Po treh tednih do enega meseca, se sladkor stopi in se naredi sirup. Sedaj je čas, da sirup precedimo. Ko bomo zgoščeni sirup precejali, dodajmo majhno količino vode in ga nato na šibkem ognju počasi zgoščujemo.

Sirup mora ravno prav tekoč, nikakor pa preveč gost. To dosežemo tako, da sirup počasi segrevamo in nato počasi ohlajamo. Če je potrebo, to večkrat ponovimo, dokler ne dobimo ravno prav tekoč sirup. Nato sirup prelijemo v temne stekleničke in postavimo v hladen prostor. (2)

Domači sirupi z žajbljem

Za žajbljev sirup nabiramo žajbljeve liste. Žajbelj je najboljše zdravilo za vneto grlo, najbolj poznano je grgranje žajblja pri bolečinah v grlu.

Žajbljev sirup proti vnetju žrela

Pripravimo lahko tudi žajbljev kis ali čaj. Tukaj bomo predstavili recept po osnovnem receptu, kako se pripravljajo domači sirupi.

1 kilogram sladkorja vmešamo v 1 liter hladne vode in počasi segrevamo do vretja. Pustimo vreti 20 minut in nato mešanico ohladimo. V sončnem vremenu naberemo 20 dkg svežih žajbljevih listov in jih poparimo s pol litra vrele vode. Počakamo da se prevretek ohladi in nato precedimo. Tako dobljen žajbljev poparek vmešamo v sladkorno raztopino, dobro premešamo in prelijemo v čiste steklenice. (3)

Koprivin sirup

Kopriva je čudovito zdravilno zelišče, uporabna je celotna rastlina. Iz koprive lahko pripravimo tudi okusne jedi, najbolj poznana je koprivna juha in špinača iz kopriv. Kopriva velja za plevel, a v tem plevelu se nahaja ogromno koristnih učinkovin. Vsebuje železo, magnezij, natrij, kalij, fosfor, kalcij in kremenčevo kislino.

V koprivi najdemo tudi encim sekretin, čreslovo kislino in vitamine A, C in E. Prav tako ta čudovita rastlina vsebuje flavonoide, maščobe, ogljikove hidrate in beljakovine.

Koprivin sirup pri pomanjkanju železa

Kadar ima naš organizem pomanjkanje železa, nam lahko pomaga tudi koprivin sirup. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

Vršičke koprive najprej pol ure kuhamo v vodi. Nato jih odstavimo z ognja, ohladimo in pustimo stati 24 ur. Po tem času mešanico precedimo in v tekočino dodamo sladkor in limonin sok, ter na rahlem ognju, približno 40 stopinj C, kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi.

Ko se sladkor raztopi, sirup takoj nalijemo v čiste kozarce in jih takoj zapremo. Kozarce pustimo počivati 14 dni, nato je sirup pripravljen za uporabo. Koprivin sirup uživamo razredčen z vodo, lahko pa ga dodamo tudi v čaj kot sladilo. Najboljši čas za nabiranje kopriv za pripravo sirupa je zgodaj na pomlad, prve koprive lahko naberemo že okoli Velike noči. 

Česnov sirup

Česnov sirup, skupaj z ingverjem, limono in jabolčnim kisom, uživamo za krepitev imunskega sistema in za blago razstrupljanje. Vsak dan vzamemo 1 žličko sirupa 20 minut pred zajtrkom. Kuro s česnovim sirupom izvajamo enkrat na leto, kura naj traja mesec in pol.

Recept za česnov sirup:

Česen zmeljemo in ga ožamemo skozi tanko bombažno tkanino, za skodelico bomo potrebovali 1 kg česna. Prav tako zmeljemo ingverjevo korenino, potrebovali bomo 3 velike ingverjeve korenike. Česen in ingver najlažje zmeljemo z ožemalnikom.

Česnov sok, ingverjev sok, limonin sok in domač jabolčni kis zmešamo in na blagem ognju kuhamo, da povre do polovice. Mešanico ohladimo na sobno temperaturo in nato vmešamo 2 skodelici domačega kostanjevega medu. Sladkorni bolniki naj vmešajo 1 skodelico medu. Dobro premešamo in prelijemo v steklen kozarec, ki ga hranimo v hladilniku. 

Borovničev sirup

Recept za borovničev sirup:

 • 5 kg zrelih borovnic
 • 5 kg sladkorja

Borovnice preberemo, operemo in odstranimo peclje. Jagode nato odcedimo, damo v večjo posodo in jih pretlačimo. Pretlačene borovnice pokrijemo in jih čez noč pustimo na hladnem. Naslednji dan borovnice pretlačimo skozi več plasti gaze ali jih spasiramo. Borovničev sok, ki ga dobimo, zavremo, dodamo sladkor in še enkrat zavremo. Med kuhanjem odstranjujemo peno, ki se nabira na površini. Borovničev sirup še vroč prelijemo v čiste in ogrete steklenice, ki jih dobro zapremo. Pred uporabo borovničev sirup razredčimo z vodo. 

Borovnice vsebujejo veliko rudnin, med katerimi prevladujejo, železo, selen, cink, kalcij, kalij, mangan in magnezij. Med vitamini so v največjih količinah prisotni vitamini B-kompleksa,  riboflavin in niacin, ter  vitamini C, A in E. Bogate pa so tudi s folno kislino, ki je pomembna za rast in tvorbo krvi, obenem pa pomaga pri nemotenem delovanju možganov in živčevja.

Njihovi pozitivni učinki na naše zdravje so znanstveno dokazani, kar potrjuje tudi več kot 180 različnih farmacevtskih izdelkov z izvlečki borovnic po vsem svetu, ki se uporabljajo za lajšanje in zdravljenje različnih težav.

Slezov sirup 

Navadni slez je zaradi velike vsebnosti sluzi poznan kot eno najboljših sredstev za zaščito zgornjih dihalnih poti. Sluzi so mehke in spolzke, zato sluznico nežno obložijo s tankim slojem in jo s tem ščitijo, hkrati pa blažijo draženje.

Zaradi teh sposobnosti je navadni slez med najbolj pogosto uporabljenimi zelišči za blaženje kašlja in za olajševanja izkašljevanja. 

Slezov sirup proti kašlju

Slezov sirup proti kašlju pripravljamo iz slezovih korenin, ki jih izkopljemo v aprilu in maju, lahko pa tudi po cvetenju v septembru in oktobru. Za pripravo sirupa potrebujemo naslednje sestavine:

 • 2 čajni žlički posušenih in drobno sesekljanih slezovih korenin
 • 2 skodelici vode
 • 2 skodelici sladkorja
 • sveži sok 1 limone

Slezove korenine posušimo in drobno sesekljamo. Vmešamo jih v vodo in segrevamo do vretja. Nato temperaturo ognja znižamo in mešanico kuhamo še 20 minut. Nato vse skupaj precedimo v drug posodo, ki jo postavimo na šibek ogenj. V tekočino nato dodajamo sladkor, dokler sirup ne postane primerno gost.

Segrevamo še pet minut ali toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Če sirup postane pregost, dodamo še malo vode. Ko precenimo, da je slezov sirup primerno gost, ga odstavimo z ognja in počasi ohladimo. Ko je sirup ohlajen, šele nato primešamo sok ene limone in ga prelijemo v čiste stekleničke.

Ingverjev sirup

Ingver je antiseptik in uničuje mikroorganizme, zelo uspešen je, če nas muči potovalna bolezen. Pripravki iz ingverja pomagajo pri glavobolu in potenju. Ingver spodbuja izločanje želodčnega soka in s tem lajša prebavo. Ugodno vpliva tudi na jetra, znižuje povišano telesno temperaturo, je v veliko pomoč pri prehladnih obolenjih in deluje kot naravni blažilec kašlja.

Ingverjev sirup proti kašlju

Za ingverjev sirup proti kašlju potrebujemo:

 • 4 žličke olupljenega in sesekljanega ingverja
 • dve skodelici vode
 • 240 gramov medu

Ingverjevo korenino olupimo in drobno sesekljamo. Damo jo v dve skodelici vode in pol ure kuhamo, nato dodamo 240 gramov medu, če želimo lahko dodamo tudi enako količino sladkorja.

Kuhamo še toliko časa, da se sirup zgosti in ga nato še toplega nalijemo v temne stekleničke. Sirup uživamo za lajšanje kašlja, večkrat na dan po eno žličko, primešamo ga lahko tudi k črnemu čaju.

Sirup z medom, dišečo vijolico in trpotcem

Izvleček iz svežih vijolic, ingverja, trpotca in medu je najbolje pripraviti na pomlad, ko lahko v naravi naberemo sveža zelišča. Odpravimo se na izlet v naravo in naberimo sveže rastline v neokrnjeni naravi. Mnoga zelišča lahko gojimo tudi na domačem vrtu.

Dišeča vijolica in ozkolistni trpotec lajšata izkašljevanje in delujeta protivnetno. Ingver pospešuje potenje, za boljši učinke lahko dodamo tudi houtvinijo, ki se odlično poda k ingverju in prav tako deluje protivnetno. Iz navedenih količin bomo dobili približno 1/2 kg sirupa.

Sestavine za pripravo sirupa:

 • 20 gramov cvetov in listov dišeče vijolice ( Viola odorata), uporabimo lahko tudi divjo vijolico ( Viola tricolor )
 • 30 gramov sveže ingverjeve korenine
 • 20 gramov svežega ozkolistnega trpotca
 • po želji dodamo 30 gramov svežih listov houtvinije
 • 500 gramov tekočega medu

Naberemo sveža zelišča in jih posušimo na zraku. Posušena zelišča drobno nasekljamo in jih damo v kozarec. Vse skupaj prelijemo s tekočim medom in premešamo. Zelišča morajo biti popolnoma prekrita z medom. Kozarec dobro zapremo in ga postavimo na toplo mesto, vendar ne na sonce. Po petih dneh med precedimo in prelijemo v sterilizane kozarčke.

Med uporabljamo za blaženje raznih vnetij v telesu, za lažje izkašljevanje in za krepitev imunskega sistema. 2 žlici medu zmešamo s hladno vodo ali čajem in pijemo dvakrat na dan. Tako pripravljen med moramo porabiti v dveh mesecih.

Melisin med

Med s svežimi melisinimi listi običajno pripravljamo pozno poleti, preden rastlina rahlo oleseni. Pripravimo pa ga lahko tudi iz prvih mladih listov zgodaj spomladi. Melisin med sprošča in rahlo pomirja, uporabljamo ga lahko tudi kot sladilo namesto navadnega sladkorja.

Z melisinim medom lahko pripravimo tudi osvežilno pijačo, 2 žlički vmešamo v vročo ali hladno vodo. Melisa hladi, pomirja in nas okrepi. Znižuje tudi povišano temperaturo in uravnava prebavo.

Sestavine za pripravo melisinega medu:

 • 20 gramov svežih listov melise
 • 100 gramov tekočega medu
 • sok 1/2 limone

Svež melisine liste damo v mešalnik, dodamo tekoči med in sok 1/2 limone. Vse sestavine zmešamo v gladko zeleno kašo. Tako pripravljen med lahko takoj uporabimo, hranimo v hladilniku, kjer se obdrži do treh tednov.

Šipkov sirup

Šipkov sirup vsebuje vitamine A, B1, B2 in veliko vitamina C. Šipek lahko gojimo na vrtu ali pa ga naberemo v naravi, ko se odpravimo na izlet z družino. Šipkov sirup deluje protivnetno, blaži okorelost mišic in sklepov, ter blaži bolečine pri artritisu. Učinkovine v šipku preprečujejo skorbut, zaustavljajo krvavitve, odvajajo urin, obnavljajo kožo in pripomorejo k ohranjanju kolagena v telesu.

Sestavine za šipkov sirup:

 • 500 gramov svežega šipka
 • 400 gramov sladkorja

Šipek poberemo na vrhuncu zrelosti, to je običajno po prvi zmrzali. Plodove razpolovimo in z žličko izdolbemo semena in dlačice. Na plodovih šipka so dlačice, ki lahko nadražijo kožo, zato je priporočljivo, da to delamo z rokavicami. Očiščene polovice opremo pod tekočo vodo, da odstranimo čim več dlačic iz plodov.

Plodove damo v posodo, prilijemo 600 ml vode in jih nepokrite kuhamo na šibkem ognju približno pol ure. Ko se plodovi zmehčajo in voda delno izhlapi, mešanico precedimo in tekočino prilijemo v čisto kozico, plodove pa zavržemo. V precejeno tekočino dodamo sladkor in ga raztopimo na šibkem ognju ob neprestanem mešanju.

Ko se sladkor raztopi, ogenj povečamo in mešanico na hitro prevremo. Sirup prelijemo v čiste steklenice in jih dobro zapremo. Sirup v hladilniku obstane od 2 do 3 mesece. 

Lipov sirup

Recept za lipov sirup:

 • 2 litra vode
 • 2 kg sladkorja
 • 5 pesti svežih lipovih cvetov
 • 20 g citronske kisline

Sladkor zamešamo v vodo in prevremo. Ko se sladkorna voda ohladi, vanjo zamešamo lipova socvetja, pokrijemo in namakamo približno 30 ur. Nato sirup precedimo in mu dodamo še citronsko kislino, še enkrat prevremo in ga prelijemo v čiste steklenice. Sirup lahko uživamo preventivno, pol kozarčka na dan, če ga razredčimo z vodo, lahko spijemo največ pol litra na dan. 

Uporaba pripravkov iz lipovih cvetov:  za povečanje potenja pri prehladnih obolenjih, za dvig odpornosti pri prehladih in gripi, za lajšanje obolenj zgornjih dihal, pri blagem stresu in psihičnem nemiru. Iz cvetov lipe lahko pripravimo tudi sirup, ki ga nato mešamo z vodo in ga pijem za osvežitev. Pri uživanju lipovega sirupa moramo biti previdni, saj pospešuje bitje srca. Domači sirupi so primerni tudi za poletno osvežitev, seveda moramo upoštevati navodila za uživanje. 

Navadna lipa je drevo, ki doseže do 30 m višine. Njeni listi so široki od 5 do 15 cm. Zgornja plast je pokrita s kratkimi dlačicami, spodnja pa ima v žilnih kotih šope dlak. Cvetovi so združeni v socvetja. Imajo podolgovate krilate 5 do 12 cm dolge ovršne liste. Njen plod je olesenel peterorob orešek. Raste v listnatih in mešanih gozdovih srednje in južne Evrope.
Sorodna rastlina je lipovec (Tilia cordata).

Akacijev sirup

Recept za akacijev sirup:

 • 2 l vode
 • 45 cvetov akacije
 • 2 kg sladkorja
 • 40 g citronke
 • 2 limoni

Vodo zavremo, dodamo sladkor in ga raztopimo. Dodamo citronko in počakamo, da se ohladi. Ko je sladkorna voda ohlajena, dodamo 45 cvetov akacije in na rezine narezano limono. Pokrijemo in pustimo stati 48 ur. Po 48 urah sirup precedimo in ga nalijemo v čiste steklenice. Dnevno lahko spijemo pol kozarčka čistega akacijevega sirupa, če pa ga razredčimo, pa lahko dnevno spijemo pol litra. 

Akacija cveti maja ali junija, ko se drevesa odenejo v belo cvetoča grozdasta socvetja. V tem času privablja čebele, saj je zelo medonosna, njene cvetove, ki imajo močan prijetno sladkoben vonj, pa lahko uporabljamo tudi v prehrani. Vendar previdno, listje in lubje akacije sta strupeni. Prav tako bodimo previdni, da cvetov pri nabiranju ne zamenjamo s cvetovi nagnoja, ki so povsem rumene barve, akacijevi pa so bele barve. Nagnoj je namreč v celoti strupen.

Zdravilni učinki akacijevih cvetov: Sveže akacijeve cvetove lahko ocvremo, posušene cvetove pa lahko uporabimo za čaj, ki pomaga pri želodčnih in prebavnih težavah. Čaj iz akacije pomirja tudi kašelj, učinkuje proti vnetjem, krčem in ima blag odvajalen učinek. Iz cvetov akacije lahko pripravimo tudi akacijev sirup.

Akacijevi cvetovi delujejo tudi antibakterijsko, zato so jih včasih žvečili in s tem skrbeli za zdravje ustne votline.

Rmanov sirup

Recept za rmanov sirup:

 • 3 l vode
 • 3 kg sladkorja
 • 60 cvetov rmana
 • 2 žlički citronke

Vodo prekuhamo, jo ohladimo in nato dodamo sladkor. Večkrat premešamo, da se sladkor raztopi, nato dodamo cvetove rmana. Cvetove namakamo 24 ur, nato sirup precedimo, dodamo citronsko kislino, premešamo in prelijemo v čiste stekleničke.

Dnevno lahko zaužijemo pol kozarčka čistega rmanovega sirupa, lahko ga razredčimo tudi z vodo, vendar dnevno ne smemo spiti več kot pol litra razredčenega rmanovega sirupa. 

Uporaba rmana v zeliščarstvu:

V ljudskem zdravilstvu se uporablja proti vročini, prehladu, griži, driski, napenjanju, krvaveči zlati žili, zvišanemu krvnemu tlaku, pri možganski in koronarni trombozi povezani z zvišanim tlakom, ob izostanku mesečnega perila, posebno pa pomaga dekletom in ženah ob krčih v spodnjem delu trupa, ki jih spremljajo bolečine v križu zlasti ob mesečnem perilu.

Rman je diaforetik, potilo, antipiretik, sredstvo zoper vročino, spazmolitik, blažilo krčnih bolečin, sedativ in hipnotik, pomirjevalo in uspavalo, hipotenziv, zniževalec krvnega tlaka, adstringent, krčilo tkivnih površin, diuretik, spodbujevalec nastanka in izločanja vode ter uroantiseptik oziroma razkužilo za sečila.

Lučnikov sirup

Za pripravo sirupa iz cvetov lučnika potrebujemo naslednje sestavine:

 • sveže cvetove lučnika nabiramo več dni zapovrstjo
 •  med
 • večji kozarec s širokim vratom in pokrovom

Ko zacveti lučnik, se odpravimo na sprehod v naravo in vsak dan naberimo pest svežih cvetov. Očistimo jih žuželk in jih v plasteh polagamo v večji kozarec. Čez plast cvetov prelijemo med in nato spet naberemo za plast svežih cvetov. Cvetove nabiramo več dni in ko je kozarec poln, zaključimo s plastjo medu.

Kozarec postavimo na toplo mesto, ne neposredno na sonce. Namesto medu lahko damo sladkor, tako kot pri sirupu iz smrekovih vršičkov. Po šestih tednih bo sirup postal gost in lepe zlate barve. Sedaj je čas da ga precedimo in prelijemo v temne steklenice. Lučnikov sirup lahko dajemo otrokom za lajšanje kašlja, po več žličk dnevno.

Robidov sirup

Robide vsebujejo mnogo zdravilnih učinkovin, predvsem antioksidante, znane so po visoki vsebnosti vitamina A, vsebujejo pa tudi železo, kalcij, magnezij, mangan, kalij, betakaroten in vitamin C in E. Vsebujejo največ železa izmed vseh vrst sadja, zato so priporočljiva rešitev pri težavah s slabokrvnostjo. Ko je sezona robid, naberimo okusne temne sadeže in se jih do sitega najejmo, če pa smo jih nabrali res veliko, lahko iz njih naredimo različne kulinarične dobrote. 

Za sirup iz robid potrebujemo naslednje sestavine:

 • 3 kg robid
 • 3 kg sladkorja
 • 30 g citronke
 • 2 litra vode

Robide operemo in odcedimo, nato jih položimo v večji lonec. Dodamo 2 litra hladne vode in citronko. Vse sestavine dobro premešamo in nato lonec pokrijemo s krpo in pustimo čez noč na hladnem mestu. Naslednji dan robide precedimo skozi tkanino, najbolje skozi gosto gazo.

Dodamo sladkor, premešamo in mešanico zavremo. Sirup takoj prelijemo v ogrete steklenice, ki jih dobro zapremo in pokrite počasi ohladimo. 

Čebulni sirup

Čebulni sirup uživamo za krepitev imunskega sistema. Čebulo drobno sesekljamo in z njo do polovice napolnimo kozarec. Dodamo sesekljano ingverjevo korenino, toliko, da prekrije čebulo. Dodamo še rezino limone in čez prelijemo med. Postavimo na hladno in vsak dan premešamo, da se med stopi. Čebulni sirup uživamo preventivno za krepitev imunskega sistema in pri akutnih prehladnih obolenjih. 

Brinov sirup

Pol kilograma brinovih jagod dvakrat prekuhamo v treh litrih vode. Kuhane brinove jagode nato pretlačimo skozi sito in dodamo med. Brinov sirup uživamo pri prehladnih obolenjih in preventivno za krepitev imunskega sistema, trikrat na dan eno majhno žličko. 

Domači sirupi z medom

Med je kvaliteten prehrambeni proizvod, ki ima poseben učinek na organizem. Zaradi zapletene kemijske sestave med deluje krepčilno in ne draži sluznice prebavnega sistema. Med se iz organizma hitro absorbira, ter hitro in preprosto sprošča energijo. Za razliko od drugih sladkorjev se tudi hitreje presnovi skozi ledvice. Redno uživanje naravnega medu pomirjujoče deluje na osrednji živčni sistem in ne škodi organizmu.

Med izboljšuje funkcijo prebavnega trakta, naravno in blago deluje proti zaprtosti. Pripravki iz medu pomagajo pri močnem in dražilnem kašlju, pomaga tudi zmanjševati bolečine pri artritisu. Antibakterijsko delovanju medu deluje proti mnogim vrstam mikroorganizmov. Med je lažje prebavljiv kot navaden sladkor in je koristen dietni proizvod. V zmernih količinah in zelo previdno, lahko med uporabljajo tudi diabetiki, seveda ob prehodnem posvetu z zdravnikom. Z medom lahko pripravimo tudi mnoge sirupe in napitke z zelišči in sadjem. 

Trpotčev sok z medom

Trpotčev sirup je poznan predvsem za lajšanje kašlja. Trpotčev sok z medom pa nam lajša želodčne težave. Pripravek iz trpotčevega soka in medu se priporoča le v primeru zmanjšanega ali normalnega izločanja želodčnega soka. Trpotčev sok z medom uživamo trikrat na dan po eno žličko, vedno pred obrokom. 

Recept za trpotčev sok z medom:

 • 500 g medu
 • 500 g trpotčevega soka

Trpotčev sok in med zmešamo in na majhnem ognju kuhamo 20 minut. Sok nato ohladimo in prelijemo v čisto steklenico. 

Domači sirup z medom in sokom aloe vera

Domači sirup s sokom aloje in medu uživamo pri težavah pri čiru na želodcu in dvanajstniku. 

Recept za sirup z medom in alojo:

 • 250 g medu
 • 350 g suhega rdečega vina
 • 150 g soka aloje

Vse sestavine zmešamo in prelijemo v temno posodo, ki jo tesno zapremo. Mešanico za teden dni postavimo na hladno. Sirup jemljemo trikrat dnevno, dve uri pred jedjo. Prvih sedem dni uživamo po eno žličko sirupa, naslednje dni pa po eno veliko žlico sirupa. 

Napitek z medom za praznjenje črevesja

Za praznjenje črevesja si lahko pripravimo preprost sirup iz medu in aloje. Napitek je primeren za blago čiščenje črevesja pri zaprtosti ali pri razstrupljanju črevesja. 

Recept za sirup za čiščenje črevesja:

 • 300 g segretega medu
 • 150 g soka aloje

Zmešamo 300 g segretega medu, pazimo da ne zavre, ter 150 g soka aloje. Pokrijemo in pustimo stati 24 ur. Sirup uživamo vsak dan zjutraj po eno do dve žlički, eno uro pred obrokom. 

Sirup z medom za zniževanje krvnega pritiska

PREVIDNO! Glukoza ali krvni sladkor, je potreben energetski material, še posebej mišična tkiva in tudi za srčno mišico. Med lahko uživamo tudi kot dietno hranilo pri oslabljeni srčni mišici, vendar ga ne smemo jemati v velikih količinah ali z vročim čajem, saj bi to lahko privedlo do povečanega znojenja in pospešenega utripanja srca. Takšna obremenitev ni doba za obolelo srce, zato se pri srčnih boleznih med uporablja samo v zelo majhnih količinah; ena žlička dvakrat ali trikrat na dan, vedno z mlekom, sirom ali sadjem.

Sirup z medom za zniževanje visokega krvnega pritiska:

 • kozarec soka rdeče pese
 • kozarec korenčkovega soka
 • kozarec hrenovega soka
 • sok ene limone
 • kozarec medu

Vse sestavine dobro premešamo, nariban hren naj prej 36 ur stoji v vodi. Mešanico nato precedimo in sok prelijemo v čisto steklenico. Sirup uživamo po eno žlico dvakrat ali trikrat na dan, eno uro pred obrokom ali tri ure po obroku. Sirup za zniževanje krvnega pritiska lahko uživamo največ dva meseca. 

 

Poglejte si še nekaj nasvetov: domači sirupi iz timijana:

Uporabljeno besedilo: domači sirupi, sirupi iz zelišč, trpotčev sirup, timijanov sirup