Juhe in enolončnice preprosto morajo biti vključene v našo prehrano! Posebej juhe nas ogrejejo v hladnih zimskih dneh, medtem ko nam enolončnice pogosto olajšajo kuhanje vsakodnevnih obrokov. Enolončnice delimo glede na pripravo. Grobo jih lahko razdelimo na mesne enolončnice in brezmesne zelenjavne enolončnice.

enolončnice
NAJBOLJŠE ENOLONČNIC! POGLEJ TUKAJ!

Kuhamo jih v vseh letnih časih, posebej so priljubljene poleti, ko imamo na vrtu veliko izbiro sezonske zelenjave. Juhe in enolončnice so tudi jedi na žlico, kar pomeni, da običajno predstavljajo cel obrok in jih pripravljamo v eni posodi.

Enolončnice

Enolončnica je samostojna jed, ki nadomesti kosilo ali večerjo. Poznamo brezmesne enolončnice in enolončnice z mesom. Pripravljamo jih v enem loncu, kjer mešamo meso, zelenjavo, testenine in stročnice, z dodatkom začimb in zelišč.

Enolončnice so podobne juham, s tem da so juhe bolje tekoče in bistre. Pri pripravi juh in enolončnic lahko prepustimo domišljiji prosto pot in recepte prilagodimo svojemu okusu in porabimo kar imamo pri roki. V enolončnice lahko podtaknemo skoraj vse! Porabimo lahko zelenjavo ki nam ostaja, dodamo poljubno meso, makarone, riž ali pa naredimo okusne cmočke.

Enolončnice z mesom

Pri pripravi mesne enolončnice poleg mesa uporabimo tudi različno zelenjavo, stročnice, testenine, krompir, riž ali kakšen drug dodatek. Priporočljivo je, da uporabimo trše meso ki se kuha dlje časa. Preden ga damo v jed, ga lahko tudi na hitro popražimo.

Enolončnice z mesom morajo biti sočne, okusne in ravno prav goste, točno toliko, da po njih nismo več lačni. Mogoče si privoščimo še kakšen posladek, naše mame so nam včasih k mineštri postregle palačinke z marmelado. V okusni mineštri z mesom seveda ne smejo manjkati začimbe in zelišča. Običajno dodamo lovorjev list, sol, poper, timijan, kumino, majaron, baziliko in seveda nepogrešljiv peteršilj.

Zelenjavna enolončnica s slanino

Preprosta jed z zelenjavo je pogosto na naših mizah v poletnem času. A okusno zelenjavno jed lahko pripravimo v vseh letnih časih. Pozimi uporabimo zelenjavo ki smo jo zamrznili ali vložili v kis in olje. 

Sestavine za zelenjavno enolončnico s slanino:

  • 4 dag olja
  • 12 dag slanine
  • 2 žlici čebule
  • 3 zelene paprike
  • 2 paradižnika
  • 3 krompirje
  • 1 por, 2 korenčka
  • 1/2 kolerabe
  • peteršiljeva korenina
  • svež peteršilj
  • pest stročjega fižola
  • 2 stroka česna
  • manjši košček zelene
  • 7 dag riža
  • 7 dag drobnih testenin

Slanino narežemo na kocke in jo scvremo na olju. Dodamo drobno sesekljano čebulo in jo spražimo. Ko čebula rahlo porumeni, dodamo nastrgano korenje in peteršiljevo korenino, zeleno, kolerabo, narezano papriko, česen in stročji fižol. Vso zelenjavo počasi pražimo in ko ovene primešamo še olupljen in narezan paradižnik. Vse sestavine zalijemo s kropom in počasi kuhamo.

Ko je zelenjava na pol kuhana, dodamo na kocke narezan krompir in riž. Nekaj časa še kuhamo in nato dodamo še testenine. Jed naj še nekaj časa počasi vre, nato dodamo sol in poper po okusu, če želimo dodamo še jušno kocko. Preden postrežemo, potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem. 

Ričet

Ričet je preprosta jed na žlico, najraje ga na mizo postavimo v hladnejših dneh. Za ričet obstaja veliko receptov, vsaka vas ali vsaka gospodinja nam lahko ponudi svojega. 

Sestavine za ričet:

  • 25 dag ješprenja
  • 30 dag prekajenega mesa
  • 1 korenček
  • peteršiljeva korenina
  • malo zelene, sredica ohrovta
  • 1 zelena in 1 rdeča paprika
  • 1 paradižnik
  • 4 dag masti
  • 2 žlici sesekljane čebule
  • strt česen
  • lovorjev list, vršiček timijana
  • majaron
  • 10 dag narezanega stročjega fižola
  • na kocke narezan krompir
  • 1/4 litra kuhanega fižola
  • sesekljan peteršilj

Ješprenj operemo v topli vodi in ga čez noč namočimo. Naslednji dan ga pristavimo na ogenj skupaj z mesom in vso narezano zelenjavo. Počasi naj vre 2 uri. Nato na masti prepražimo čebulo in česen ter ju dodamo k ješprenju. Solimo in dodamo vse začimbe in zelišča.

Nekaj časa še kuhamo na malem ognju, nato dodamo na kocke narezan krompir. Meso vzamemo iz jedi, ga narežemo na koščke in ga nato damo nazaj v ričet. Dodamo še kuhan fižol in čisto na koncu še drobno nasekljan peteršilj. Če smo dodali zelo mastno meso, potem ne delamo zabele. 

Jota s kislo repo

Jota je tradicionalna slovenska enolončnica, ki prvotno izvira iz Furlanije. Tam je padla v pozabo, zato pa se je toliko bolj prijela na Primorskem in po celi Sloveniji.

Joto lahko skuhamo s kislo repo ali s kisli zeljem, manjkati pa ne sme tudi prekajeno svinjsko meso. Okusna je tudi brezmesna jota, ki se je bodo razveselili vegetarijanci, saj je prav tako izredno okusna. 

Za joto s prekajeno svinjino potrebujemo:

  • 15 dag fižola
  • 25 dag prekajene slanine
  • 50 dag kisle repe
  • 50 dag krompirja
  • 6 dag masti
  • 2 žlici sesekljane čebule
  • 2 dag moke
  • 1 dl kisle smetane
  • lovorjev list, sesekljan česen
  • sol in poper

Fižol zvečer namočimo in ga naslednji dan skuhamo. Meso posebej skuhamo do mehkega, po želji ga lahko kuhamo tudi skupaj s kislo repo. Če smo meso kuhali posebej, vodo v kateri smo ga kuhali prilijemo k repi in jo prav tako skuhamo do mehkega. Meso narežemo na kocke ali poljubne porcije. Posebej skuhamo krompir narezan na kocke in ga z vodo vred dodamo k repi. Na koncu dodamo še odcejen kuhan fižol. 

Posebej na masti prepražimo čebulo in moko. Ko postane prežganje rahlo rumeno, ga zalijemo in kuhamo še 5 minut. Dodamo ga k jedi, ki jo tudi solimo in popramo po okusu. Dodamo še lovorjev list, česen, kislo smetano in na kose narezano meso. Vse skupaj še enkrat premešamo in ponudimo kot samostojno jed s koščkom kruha. Če ne maramo zabele s prežganjem, lahko dodamo v joto žličko ocvirkov.

Golaževa juha

Golaževo juho postrežemo kot samostojno jed, v zimskem času nas bo pogrela, ob toplejših dnevih pa bo okusna kombinacija mesa, zelenjave in zelišč nasiten obrok. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 40 dag na koščke narezane govedine
  • 6 dag masti
  • 20 dag sesekljane čebule
  • 1 žlička sladke paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • sesekljan česen, mleta kumina, lovorjev list
  • 70 dag krompirja
  • 2 žlici smetane in majhna žlička moke

V ponev damo mast, 3 žlice vode, sol in dodamo sesekljano čebulo. Na majhnem ognju kuhamo toliko časa, da voda povre. Ko se prične čebula pražiti in rumeneti, dodamo na koščke narezano govedino in jo prav tako na majhnem ognju počasi pražimo. Ko je meso dovolj popraženo, ob strani v ponvi popražimo paradižnikovo mezgo in papriko v prahu.

Dodamo strt česen, kumino, lovorjev list in na olupljen in na kocke narezan krompir. Vse skupaj zalijemo z 1,5 litra vode. Kuhamo približno 45 minut, jed izboljšamo s podmetom iz kisle smetane in žličke moke. 

Cvetačna enolončnica z govedino

Cvetačna enolončnica je okusna in hitro pripravljena jed, ki jo lahko pripravimo tudi brez mesa. Če dodamo meso, lahko namesto govedine uporabimo tudi piščančje ali kakšno drugo meso. Za cvetačno enolončnico potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 glavica cvetače
  • 2 krompirja
  • 1 žlica čebule
  • 4 dag masti
  • 30 dag govedine
  • 10 dag jušne zelenjave
  • malo moke
  • 6 dag riža
  • naribam sir, sesekljan peteršilj, sol

Cvetačo očistimo, operemo in razdelimo na cvetke. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Na masti popražimo čebulo in nato še na kocke narezano meso. Nato primešamo oprano in na kocke narezano jušno zelenjavo.

Mešamo toliko časa, da zelenjava ovene, nato potresemo z moko in zalijemo s kropom. Enolončnica naj počasi vre, čez nekaj časa dodamo še cvetačo, narezan krompir in riž. Preden jed serviramo dodamo še sir in drobno sesekljan peteršilj. 

Svinjska obara

Ko vsaka mesna obara, je tudi svinjska obara preprosta enolončnica. Osnovni recept lahko poljubno dopolnjujemo, običajno dodamo sezonsko zelenjavo ali krompir v kosih. Obaro lahko zgostimo s prežganjem, ki ga lahko nadomestimo s kakšnim drugim načinom zgoščevanja. 

Za pripravo svinjske obare potrebujemo naslednje sestavine:

  • 75 dag nemastne svinjine
  • 1 korenček
  • peteršiljeva korenina
  • majaron, sol, poper, limonina lupinica

Prežganje za obaro:

  • 5 dag maščobe
  • 5 dag moke
  • 2 žlici sesekljane čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • domač jabolčni kis, 1 žlica kisle smetane

Nemastno svinjsko meso narežemo na kocke in ga položimo v večji lonec. Zalijemo ga z vodo in dodamo peteršiljevo korenino, korenček, majaron, limonino lupinico, sol in poper. Ko obara zavre, zmanjšamo ogenj in jo pustimo da počasi vre. 

Medtem ko svinjska obara počasi vre, pripravimo prežganje. Na maščobo prepražimo moko in dodamo drobno sesekljano čebulo. Ko začne čebula rumeneti dodamo še drobno sesekljan česen, paradižnikovo mezgo in nato vse skupaj zalijemo. Gladko razkuhamo in prilijemo k obari.

Tik pred koncem kuhanja dodamo malo domačega jabolčnega kisa in 1 žlico kisle smetane. 

Čili – Chili con carne

Čili ali chili con carne , je kultna jed, ki se kuha počasi, vsebovati pa mora seveda čili, kumino, papriko….Originalni recept za čili prihaja iz živinorejskega okolja, v Teksasu so naravnost zgroženi če v čili dodate fižol. Chili con carne je mehiška tradicionalna jed, ki se je razširila po celem svetu.

Recepti so prilagojeni okolju, vsekakor pa v pravem čiliju ne sme manjkati pekoča paprika čili. Meso v čiliju je običajno mleta govedina, lahko pa jo nadomestimo s puranjim ali piščančjim mesom. Pri vegetarijanski različici meso enostavno preskočimo. 

Sestavine za čili z mletim puranjim ali piščančjim mesom:

  • 1 zelena paprika
  • 1/2 velike bele čebule
  • 2 skodelici majhnih korenčkov
  • 3 stroki česna
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlička mletega čilija (ali posušene mehiške čilije)
  • 2 žlički mlete kumine
  • 1/2 žličke pimenta
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1/2 kg mletega piščančjega mesa ali puranjega mesa
  • 2 majhni pločevinki rdečega fižola
  • 1 majhna pločevinka črnega fižola
  • 1 velika pločevinka sesekljanih paradižnikov
  • malo worcestershirske omake
  • 1 žlička svežega koriandra
  • po želji dodamo še kuhano koruzo

Najprej drobno sesekljamo papriko, čebulo, korenček in česen. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem počasi pražimo vso sesekljano zelenjavo. pražimo približno 5 minut, dokler se zelenjava ne zmehča in postane aromatična. nato dodamo čili, kumino, piment, cimet, sladko papriko in kurkumo.

Vse skupaj dobro premešamo. Nato jedi dodamo rdeči in črn fižol, ki ga prej dobro speremo v cedilu. Dodamo še paradižnik in po želji malo worcestershirske omake. 

Počakamo da jed zavre, nato zmanjšamo ogenj, pokrijemo in počasi dušimo 30 minut. Dlje ko bomo čili dušili, boljši okus bo imel. Najboljši čili bomo postregli, če ga skuhamo dva dni prej in postavimo v hladilnik, da posrka vse okuse. 

Čili postrežemo s kislo smetano, potresemo s koriandrom in naribanim sirom.

Brezmesne zelenjavne enolončnice

Mineštre, enolončnice in juhe lahko seveda pripravimo tudi brez mesa. Pri pripravi teh jedi ima vodilno vlogo zelenjava, pogosto pa jim dodamo tudi testenine in riž. Ne smemo pozabiti na začimbe in zelišča, okus mesa pa nadomestimo z dimljeno papriko, izjemen okus jedi doda tudi paradižnik iz konzerve.

Zelenjavne enolončnice pripravljamo iz sezonske zelenjave ali pa iz zalog, ki smo jih pripravili za zimo. Poletne enolončnice, jesenske enolončnice, zimske mineštre…..zelenjavne mineštre so vedno dobrodošle na naši mizi!

Fižolova mineštra s krompirjem

Enolončnica s fižolom in krompirjem je okusna samostojna jed, ki si jo lahko privoščimo ob vsakem letnem času. Pozimi nas bo ogrela, poleti pa je lahko čudovito brezmesno kosilo.

Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 30 dag fižola
  • 1 velik korenček
  • 50 dag krompirja
  • 1/2 dl olja
  • 5 dag moke
  • 2 žlici sesekljane čebule
  • lovorjev list, sol, poper
  • 1 dl kisle smetane
  • malo domačega jabolčnega kisa
  • sesekljan svež peteršilj

Prebran in opran fižol čez noč namočimo in ga naslednji dan skuhamo skupaj z lovorovim listom. Tik preden je fižol kuhan ga solimo. Medtem ko se fižol kuha, na kose narežemo krompir in korenje ter ju posebej skuhamo. Preden je fižol mehek, mu dodamo kuhan krompir in korenček.

Po želji zabelimo s prežganjem in pustimo vreti še 15 minut. Če je fižolova enolončnica pregosta, jo razredčimo z vodo v kateri smo kuhali krompir in korenje. Ko je jed že skoraj kuhana dodamo malo domačega jabolčnega kisa, kislo smetano, poper in tik preden serviramo potresemo še z drobno sesekljanim peteršiljem. 

Recept za prežganje

Na masti pražimo 5 dag moke, dodamo 2 žlici drobno narezane čebule. Ko začne čebula rumeneti zalijemo z vodo in razmešamo.

S čim lahko nadomestimo prežganje?

Namesto prežganja lahko juhe gostimo in zabelimo na mnoge druge načine. V jed lahko naribamo surov krompir, dodamo malo ocvirkov, naribamo jabolko, bučke ali pa pripravimo podmet ali legir.

Legir je mešanica kisle smetane, sladke smetane in rumenjaka. V jed ga dodamo ko ta ne vre več, saj se lahko sesiri. Za zgoščevanje lahko uporabimo tudi krušne drobtine, kosmiče in tudi riž ali testenine. 

Čebulna juha s krompirjem

Čebulna juha je preprost in hranljiv obrok, ki vsebuje veliko pomembnih vitaminov. Poleg čebule lahko juhi dodamo sir, krompir, testenine ali celo riž. Za čebulno juho s krompirjem, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 6 dag masti
  • 3 čebule
  • 60 dag krompirja
  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove
  • kis, sol in poper

V ponvi segrejemo mast in dodamo nastrgano čebulo. Solimo in zalijemo z 1 litrom vode. Dušimo toliko časa, da tekočina izpari. Nato čebulo pražimo in vse čas mešamo toliko časa da enakomerno porumeni.

Nato dodamo olupljen in na lističe narezan krompir, ki ga tudi nekoliko popražimo. Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in kuhamo 20 minut. Tik pred koncem kuhanja po okusu okisamo in solimo. 

Juhe

Slovenci si ne predstavljamo kosila brez juhe. Najraje postavimo na mizo govejo juho ali kurjo juhico, radi pa imamo tudi prežganke ali zelenjavne juhe. V hitrem tempu življenja lahko mineštra ali gosta juha nadomesti celotno kosilo. Priljubljene so tudi kremne juhe, zelenjavne juhe ali pa preprosta enostavna juha, v katero lahko damo poljubno zelenjavo ali testenine.

Recepti za juhe so pogosto objavljeni, z malo domišljije pa lahko pripravimo juho čisto po svojem receptu. 

Prežganka z opečenim kruhom

Prežganka je preprosta domača juha, ki je bila včasih zelo pogosto na mizi. Pripravimo jo hitro in z malo sestavinami. Prežganko so včasih ponudili bolnikom, posebej pomaga pri prebavnih težavah. 

Po starem receptu za prežganko potrebujemo naslednje sestavine:

  • 5 dag masti
  • 8 dag moke
  • sol in kumina

Mast segrejemo in dodamo moko. Prežganje počasi mešamo nad majhnim ognjem, da počasi rjavi. Zalijemo s hladno vodo, dodamo sol in kumino ter pustimo da počasi vre 20 minut. V pripravljeno juho damo opečene kruhove kocke.

Mesna juha z rezanci

Pri kuhanju mesne juhe moramo poznati nekaj značilnosti mesa, ki ga bomo uporabili. Če uporabimo meso starejših živali, dobimo okusnejšo juho.

Če želimo sočno kuhano govedino, jo damo kuhat v vrelo vodo. Če želimo okusno in krepko juho, damo govedino kuhat v mrzlo vodo.

Jušna zelenjava naj juho samo dopolni in ne sme izstopati, prav tako mora biti skladno povezana. Pen ki se nabirajo med kuhanjem ne pobiramo, saj dajo juhi dober okus. Goveji juhi izboljšamo okus, če ji dodamo nekaj kapljic vina. 

Za mesno juho, kjer uporabimo primerno meso za juho, potrebujemo naslednje sestavine:

  • meso primerno za juho: govedina primerna za juho, križni kos, rebra ali pleče
  • kosti, koščki perutnine in koščki jeter
  • jušna zelenjava: korenček, čebula, peteršiljeva korenina, košček zelene
  • sol, lovorjev list, poper v zrnju
  • po želji dodamo juhi olupljen krompir, strok česna, grahove luščine, por in paradižnik

V hladno slano vodo damo goveje meso, koščke perutnine in jeter in jušno zelenjavo. Počasi zavremo in med kuhanjem dodamo še poper v zrnju in lovorjev list. Juha mora čisto počasi, skoraj neopazno vreti od 2 do 3 ure, odvisno od starosti živali.

Preden juho odcedimo, jo za nekaj časa postavimo na kraj štedilnika da se zbistri. 

Jušne zakuhe

Jušne zakuhe so običajno jušni cmočki, rezanci, ribančki, žličniki in ostale jušne dobrote. Danes lahko jušne zakuhe že skoraj vse kupimo že pripravljene. čeprav je še vedno domači kuharski praznik, če jih naredimo sami.

Najpogosteje pripravljamo jušne rezance, zdrobove žličnike, cmočke, jušne vlivance in ribano kašo, mesne cmočke, kruhove kocke in še mnoge druge, ki jih bomo v nadaljevanju tudi predstavili. 

Jušni rezanci

Za prave in okusne domače rezance, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 jajce
  • 12 dag moke
  • pol žličke olja

Testo za jušne rezance zamesimo na delovni površini in ga gnetemo toliko časa, da je ob prerezu gladko. Ko je testo dovolj gladko, ga čim tanjše zvaljamo in ga osušimo. Suho testo narežemo na štiri dele, položimo enega na drugega in zvijemo. Z ostrim nožem narežemo rezance, jih zrahljamo in nato zakuhamo v mesno ali zelenjavno juho.

Jajčni rezanci se v juhi ne razmočijo in ostanejo čvrsti. Kljub temu lahko rezance preden jih damo v juho, zakuhamo v slanem kropu in jih nato na hitro splahnemo z vodo.