Kako varno uporabljamo eterična olja?

Eterična olja uporaba, lahko označimo tudi kot umetnost aromaterapije. Aromaterapija temelji na uporabi eteričnih olj, ki so zelo komplekse in koncentrirane snovi. Naravna eterična olja pridobivamo iz rastlin. Hlapne mešanice eteričnih olj, so duša rastline in se nahajajo v različnih delih.

Najpogosteje so v cvetovih, cvetnih listih, plodovih in celo v lubju nekaterih dreves. Uporaba eteričnih olj je raznovrstna, najbolj poznana nam je uporabnost pri masažnih oljih, za osvežitev doma in pri izdelavi naravne kozmetike.

Uporabimo jih lahko pri izdelavi parfumov, za izdelavo kozmetike za nego telesa in nego las, ter celo za odpiranje čaker. 

Eterična olja uporaba 

Nakup eteričnih olj in drugih naravnih izdelkov za izdelavo naravne kozmetike, se lahko izkaže za pravi izziv. Pri nakupu moramo paziti na več stvari, najbolj pomembno pa je, da kupujemo samo prava in visoko kakovostna eterična olja.

Vedno preverimo kje so bila eterična olja izdelana in če imajo certifikat. Vse več je namreč podjetij, ki prodajajo umetna ali ponarejena eterična olja. Takšna olja niso učinkovita in so lahko celo škodljiva za zdravje. Pri nakupu si vedno oglejmo etiketo na steklenički, kjer moram biti označeno, kako je izdelek pripravljen. Iščemo oznako certificirano ekološko in izdelano iz prostoživečih ali divjih rastlin. Naravna eterična olja morajo biti vedno v stekleničkah temne barve, z varnim zamaškom, da jih otroci ne morejo odpreti.

Ko se odločamo za nakup, je najbolje da kupujemo manjše stekleničke, saj moramo eterična olja vedno porabiti vsaj dve leti po nakupu. Najbolj praktične so stekleničke po 15 ml ali 20 ml. Kupujemo vedno samo čista eterična olja, ki niso razredčena z raznimi tekočinami ali nosilnimi olji.

Razredčimo jih sami, kadar to želimo. Pri nakupu se vedno obrnimo na preverjena podjetja in trgovine, vedno preverimo, če so nam na voljo za vprašanja. Kadar kupujemo v fizični trgovini, imamo običajno na voljo testerje in lahko olje tudi preskusimo. To je odličen način, da se seznanimo z aromo olja, ki ga želimo kupiti.

Kako izbiramo eterična olja glede na ceno?

Cena je pogosto pomemben dejavnik pri vsakem nakupu, a pri nakupu eteričnih olj moramo biti pri ceni izredno previdni. Cena namreč pri eteričnih oljih določa, koliko je v bistvu stala rastlinska surovina, ki je potrebna za izdelavo.

Najdražje eterično olje na svetu, je olje damaščanske vrtnice ali Rosa damascena.

Za 450 g eteričnega olja, ki ostane po parni destilaciji, morajo nabrati kar 4540 kg svežih cvetnih listov. Medtem ko za eterično olje sladke pomaranče, potrebujemo manjšo količino svežih pomarančnih olupkov. To eterično olje pridobivamo s hladnim stiskanjem in je cenovno izredno ugodno.

Če imamo občutek, da je eterično olje, ki ga imamo namen kupiti, preveč poceni, moramo biti previdni. Verjetno je, da to olje ni kakovostno. Tudi če kupujemo dražja eterična olja, svojega proračuna ne bomo preveč obremenili, če jih kupujemo v manjših stekleničkah.

Katera eterična olja moramo nujno  imeti doma?

Mnogi se že dolgo ukvarjamo z eteričnimi olji in točno vemo, katera olja morajo biti vedno pri roki.  Eterična olja uporaba poteka ves čas, zato moramo zaloge  dopolnjevati in seveda kdaj poskusiti tudi kaj novega. Za začetnike in tiste, ki želijo obnoviti zalogo, pa smo pripravili nekaj top eteričnih olj:

  • Eterično olje sivke
  • Kadilna bosvelija
  • Eterično olje laškega smilja
  • Eterično olje semen divjega korena
  • Eterično olje damaščanske vrtnice
  • Eterično olje čajevca
  • Eterično olje prave kamilice
  • Olje sandalovine
  • Olje rožne pelargonije
  • Palmarosa
https://youtu.be/PKOGnpNyv7A

Uporabljeno besedilo: Eterična olja, eterična olja uporaba