Kaj jesti v Rimu? Pravijo, da vse poti vodijo v Rim! Potovanje v Rim je izjemno doživetje, romantično in z navdihom zgodovine. Italija je znana po dobrih jedeh, dobro bomo jedli tako na Sicilji, kot v Milanu, Salermu ali pa pa v bližnjem Trstu. Rim je turistično mesto, v času Velike noči se v Vatikan zgrinjajo množice vernikov s celega sveta.
Najboljši čas za obisk Rima je izven turistične sezone, zgodaj na pomlad ali v jeseni. V tem času ni vroče in vse rimske znamenitosti si lahko ogledamo v okolju brez pretirane gneče. Ko smo zvečer utrujeni in polni vtisov, si moramo obvezno privoščiti tradicionalne rimske jedi.
Kazalo
Kaj jesti v Rimu?
Ko pomislimo na romantično rimsko večerjo, nam najprej na misel pridejo testenine in pizza. Kar seveda drži, veliko tradicionalnih rimskih jedi vsebuje testenine in slastne omake. Tudi v raznih vodičih po Rimu nam priporočajo naslednje jedi: Saltimbocca, Bucatini all’Amatriciana, Carciofi alla romana, Abbacchio scottaditto, Spaghetti alla carbona, Carciofi alla giuida, Pajata, Coda alla vaccinara, Gnocchi alla Romana in Cacio e Pepe.
Poleg teh okusnih jedi bomo lahko v Rimu seveda poskusili še mnoge druge dobrote, med njimi je vsekakor tudi pizza.
Vprašanje je, ali bomo v Rimu jedli v restavracijah za turiste, ali bomo poiskali restavracije, kjer jedo domačini. Izbrala sem nekaj priljubljenih lokalnih restavracij, kjer večerjajo domačini. Več poglej na povezavi: devourtours,com
Saltimbocca
Saltimbocca je okusna italijanska jed, za katero pravijo, da kar skače v usta. Telečje zrezke zvijejo skupaj z žajbljevimi listi in pršutom, nato pa jih dušijo v belem vinu. To čudovito kulinarično dobroto lahko pripravimo tudi doma in si pričaramo nekaj romantičnega italijanskega vzdušja.
Recept za Saltimbocca:
- 600 g teletine
- šopek žajbljevih lističev
- 70 g pršuta
- 100 g masla
- olivno olje
- sok pol limone ali malo belega vina
- sol
Telečje meso narežemo na zrezke, debele približno pol cm in jih tanko potolčemo. Zrezke posolimo, na vsakega položimo rezino pršuta, listič žajblja in oboje na zrezek pripnemo z zobotrebcem. V večji ponvi segrejmo nekaj masla, dodamo malo oljčnega olja in nato visoki vročini popečemo obložene zrezke.
Zrezke najprej popečemo na strani ki smo jo obložili s pršutom, nato jih previdno obrnemo in popečemo še na drugi strani. Ko popečemo vse zrezke, pripravimo omako. V ponvi, v kateri smo pekli saltimbocca, dodamo preostalo maslo, sok polovice limone ali belo vino. Masleno omako z limono še vročo polijemo po zrezkih in takoj postrežemo, zraven se seveda podajo domače testenine.
Bucatini all’Amatriciana
Bucatini all’Amatriciana je italijanska jed, ki je dobila ime po kraju Amatrice, ki leži visoko v hribovju Lazia. Omaka je narejena iz paradižnikov, ki jim dodajo posebno slanino – guanciale ali panceto. Jed nato potresejo z ostro papriko in dodajo veliko naribanega sira – pecorino romano. Omako najpogosteje prelijejo čez testenine, imenovane bucatini, to so debelejši votli špageti. Izvirna amatriciana bianca je pripravljena tako, da ji dodajo maslo in peteršilj. Odlična ideja za kosilo!
Recept za Bucatini all’Amatriciana:
- oljčno olje
- 150 g pancete
- 1 čebula
- 2 feferona
- paradižniki
- malo belega vina
- sol
- špageti bucatini
Panceto narežemo na kocke, čebulo očistimo in drobno sesekljamo, feferon čisto drobno sesekljamo. V večji ponvi na močnem ognju popražimo panceto in ko spusti maščobo, dodamo sesekljano čebulo in feferon. Po originalnem receptu dodamo še malo ostre paprike in nariban sir.
Pražimo še nekaj minut, nato prilijemo belo vino, dodamo olupljen in narezan paradižnik, nekaj časa dušimo na šibkem ognju, da se omaka zgosti. Skuhamo testenine, jih odcedimo, stresemo v ponev in jih dobro zmešamo z omako.
Carciofi alla romana
Mehke italijanske artičoke, ki jim pogosto dodajo česen in meto, ter parijo v mešanici olivnega olja in vode.
Recept za Carciofi alla romana:
- 3 mlade artičoke
- 1 limona
- kozarec belega vina
- 2 stroka česna
- 1 pest grobo sesekljanega origana
- 1 pest grobo sesekljane mete
- lonček olivnega olja
- sol in poper
Najprej pripravimo artičoke, tako da jih položimo v vodo, ki smo ji dodali sok ene limone. Z limoninim sokom preprečimo obarvanje artičok. Nato odluščimo zunanje liste artičoke, da pridemo do mehkega dela. Z manjšim nožem odstranimo trdo lupino artičoke in pecelj, preostale mehke liste obrnemo do polovice navzgor. Z žličko izdolbemo dlakave dele artičoke na sredini in jih spet položimo v vodo z limono.
Česen očistimo in stremo, dodamo ščepec soli in zmeljemo v pasto. Dodamo večino sesekljanih zelišč in vse skupaj zmeljemo v grobo pasto. Artičoke nato narežemo na četrtine in jih mariniramo v zeliščni pasti. Artičoke nato položimo v ponev, zalijemo z belim vinom in olivnim oljem. Dodamo še sok limone in 15 minut počasi dušimo. Nato artičoke odstavimo z ognja in počakamo da se ohladijo. Dodamo še sol in okrasimo s preostalimi zelišči.
Abbacchio scottaditto
- 12 jagnječjih kotletov
- 1 žlica sesekljanega svežega rožmarina
- 1 žlica sesekljane sveže mete
- 1 čajna žlička naribane limonine lupinice
- 2 žlici sladkorja
- 3 žlice oljčnega olja
- 1/4 skodelice drobne morske soli
- 1 žlica sveže mletega črnega popra
V manjši posodi zmešamo sol, sladkor, poper naribano limonino lupinico, meto in rožmarin. Kotlete bogato namažemo z mešanico in jih pustimo stati na sobni temperaturi najmanj 2 uri, najbolje pa cel dan. Za peko kotletov pripravimo žar.
Meso premažemo z olivnim oljem in ga položimo na žar. Kotlete pečemo na visoki vročini, najprej jih zapečemo na eni strani, nato na drugi, sredina kotleta mora ostati rahlo rožnata. Pečene kotlete ponudimo še zelo vroče, tako da si opečemo prste.
Spaghetti alla carbonara
- 100 g trdega ovčjega sira
- 100 g parmezana
- 300 g rumenjakov
- 400 g pancete ali posušenih svinjskih ličnic, guanciale
- 500 g testenin
- oljčno olje, sol in sveže mlet poper
Pajata
Coda alla vaccinara
Tudi to je tipična rimska jed. Goveji rep dušijo z zeleno in paradižnikovo mezgo. Tako kot pajata, je tudi ti jed, ki je nastala, ko so želeli pripraviti jed iz delov quinto quarto, neuporabne pete četrtine, kot so jo nekoč imenovali mesarjevi pomočniki, ki so lahko ostanke kot plačilo vzeli domov od koncu dneva v klavnici.
Jed je pričela prva pripravljati restavracija Checchino dal 1887 in je danes med najboljšimi restavracijami v Rimu. Za obisk restavracije je običajno potrebna rezervacija, več si oglejte na njihovi spletni strani: checchino-dal-1887.com
Cacio e Pepe
Včasih so najbolj preproste jedi lahko tudi najboljše. Špagete, skuhane al dente, popražijo z mletim črnim poprom in naribanim sirom, vrste pecorino romano, to je domač, starani ovčji sir, ki je podoben parmezanu.
Gnocchi alla Romana
Gonocchi alla Romana so drobni cmoki ali njoki iz krompirjevega testa. Krepki, a mehki cmoki, ki izvirajo iz severne Italije, a so že zelo dolgo tipična rimska jed. V Rimu je torek tradicionalni dan za njoke in na ta dan jih skoraj vse restavracije v Rimu uvrstijo na svoje menije.
Njoki so najboljši s svežo paradižnikovo omako, odlični pa so tudi s topljeno gorgonzolo ali preprosto z žajbljevimi listi in s topljenim sirom.