Recept za jabolčno pito

posted in: Aktualno | 0

Lchf dieta je vse bolj priljubljena, tako med ljudmi, ki želijo shujšati, kot med privrženci zdravega življenja. Lchf recepti so tudi vse bolj enostavni in preprosti za pripravljanje, saj pri hitrem tempu življenja, pač nimamo časa za pripravljanje zapletenih obrokov. Glavno vodilo lchf diete je zmanjšanje uživanja ogljikovih hidratov in jih vsaj poskušati nadomestiti z zdravo maščobo.

Beljakovine uživamo isto kot do sedaj, seveda pazimo, da uživamo zdrave proteine. Kot pri vsaki dieti, si seveda tudi pri tej občasno zaželimo kakšno sladico. Lchf jabolčna pita je nadvse priljubljena, jabolka so zdrava, recept je enostaven in preprost.

Recept lchf jabolčna pita

Jabolčna pita se vedno prileže, kadar pa smo na kakšni dieti, pa še posebej. Za pripravo jabolčne pite po lchf, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3 sveža jajca
  • 120 gramov naravnega sladila na osnovi eritritola
  • majhna žlička sode bikarbone
  • majhna žlička vanilijeve arome
  • 200 gramov mandljeve moke ( razmaščene )
  • velika žlica raztopljenega kokosovega masla
  • 100 gramov skute
  • 100 ml kokosovega mleka
  • 4 sočna jabolka
  • 3 žlice sladkornega alkohola eritrol
  • dve majhni žlički cimeta

Priprava jabolčne pite: lchf testo za pito

Pekač za torte namastimo in segrejemo pečico na 180 stopinj C. Najprej stepemo štiri jajca in 120 gramov naravnega eritrola. Dodamo mandljevo moko, kokosovo maslo, kokosovo mleko, sodo bikarbono, vaniljev ekstrakt in skuto.

Vse sestavine dobro premešamo in jo nadevamo v nameščen model za torte ali pekač. Jabolka olupimo in narežemo na tanke krhlje. Porazdelimo jih po testu in jih nato nežno potisnemo vanj. Nekaj jabolk položimo po vrhu, lahko jih tudi narežemo na tanke rezine in jih lepo oblikujemo po vrhu. Na koncu testo po vrhu posujemo s sladkornim alkoholom eritrol. Jabolčno pito pečemo 50 minut. Ko je pečena, jo vzamemo iz pečice in posujemo s cimetom.

Lchf jabolčna pita, seveda ni edina sladica, ki jo lahko pripravimo po načelih lchf prehranjevanja. Na voljo imamo še mnogo različnih receptov, pri katerih lahko uporabimo različno sadje, maslo ali mlečne izdelke.

Kaj je lchf prehranjevanje?

Lchf prehranjevanje temelji na zmanjšanju uživanja ogljikovih hidratov. Povečamo uživanje zdravih maščob in zmerno uživanje beljakovin. Kratica izhaja iz besed low carb – high fat, se pravi manj ogljikovih hidratov in več maščob. Ko pripravljamo lchf hrano, se držimo naslednjega razmerja:

  • 10% ogljikovih hidratov
  • 20% beljakovin
  • 70% zdravih maščob

Lchf prehranjevanje v bistvu ni shujševalna dieta, pač pa način prehranjevanja, ki zagovarja teorijo, da je človek že od nekdaj nabiralec in lovec. To pomeni, da tudi ni užival ogljikovih hidratov. Seveda lahko s tem načinom prehranjevanja tudi shujšamo ali obdržimo primerno telesno težo.

Naša prehrana se je spremenila, ko smo začeli sami pridelovati hrano in se ukvarjati s poljedelstvom. Želeli  smo pridelati vedno več, v naše obroke smo tudi vključili vse več industrijsko predelane hrane in tako so se tudi začele zdravstvene težave, ki so povezane z neprimerno hrano. Poleg lchf prehranjevanja, poznamo tudi keto dieto, ki je še bolj stroga kot lchf. Pri keto dieti uživamo samo 5% ogljikovih hidratov, ali pa sploh ne. Strokovnjaki priporočajo 70% maščob in 25% beljakovin.                             

Dovoljena živila pri lchf dieti

Pri lchf prehranjevanju moramo redno uživati naslednjo hrano:

  • Meso lahko uživamo mastno in se ni potrebo izogibati koži. Primerna je perutnina, svinjina, govedina in jagnjetina. Pri nakupu pazimo, da so živali iz ekološke reje in hranjena s travo.
  • Strokovnjaki priporočajo uživanje mastnih rib. Primerne so sardele, skuše, losos in tudi tuna. Uživamo lahko tudi sladkovodne ribe, izogibajmo se gojenih rib
  • Jajca na vse načine in zdrave maščobe. Najbolj primerno je olivno olje, kokosova mast ali avokadovo olje.
  • Uživamo lahko maslo, polnomastne mlečne izdelke in masten sir.
  • Slanina, oreški in jagodičevje.
  • Vsa zelenjava, ki raste nad zemljo in kislo vrsto sadja
Sadje, ki ga lahko uporabimo za pripravo lchf sladic

Pri lchf receptih, posebej pri pripravi sladic, lahko uporabimo sadje, ki ne vsebuje preveč fruktoze. Najbolj primerno  jagodičevje, limete, limone in grenivke. V enem jabolku je 18 gramov ogljikovih hidratov, zato jih uživajmo zmerno. Strokovnjaki priporočajo uživanje naslednjega sadja:

  • 60 gramov malin vsebuje 3 grame ogljikovih hidratov
  • 70 gramov robid – 4 grame ogljikovih hidratov
  • 100 g jagod – 6 g ogljikovih hidratov
  • 50 g borovnic – 6 g ogljikovih hidratov
  • 1 sliva – 6 g ogljikovih hidratov
  • 1 mandarina – 7 g ogljikovih hidratov
  • 1 kivi – 8 g ogljikovih hidratov
  • 90 g češenj – 9 g ogljikovih hidratov
  • 160 g melone vsebuje 11 g ogljikovih hidratov
  • 1 breskev vsebuje 13 g ogljikovih hidratov

Previdno tudi pri uživanju banan, saj ena banana vsebuje 25 g ogljikovih hidratov, ena pomaranča pa 15 gramov ogljikovih hidratov.

Uporabljeno besedilo v članku: lchf jabolčna pita, lchf dieta, lchf prehranjevanje