Lchf recepti za kosilo

lchf recepti za kosilo
LCHF RECEPTI NA ENEM MESTU! POGLEJ TU!

Najboljši lchf recepti za kosilo, morajo vsebovati malo ogljikovih hidratov in več maščob. Lch dieta je vse bolj priljubljena, saj resnično prinaša veliko dobrega za naše zdravje.

S pravilno pripravo obrokov, lahko uravnavamo tudi telesno težo, kar je še dodatna prednost te diete. Predvsem pa s tem načinom prehranjevanja ne bomo več neprestano lačni in bomo tudi izgubili kakšen odvečen kilogram

Prenehali bomo iskati sladice in priboljške, ki so polni ogljikovih hidratov. Seveda pa si lahko pripravimo tudi lchf sladice, ki so primerne pri lchf dieti.

Lchf recepti za kosilo

Ti  so tudi  krivci za mnoge bolezni, ki nas doletijo zaradi nepravilnega prehranjevanja. Prav tako bomo pri lchf zmanjšali število obrokov. Ob upoštevanju navodil, bodo na naši mizi še samo trije obroki dnevno. Sčasoma se nam bo zmanjšal obseg pasu, razstrupili bomo zamaščena jetra in izredno nevarna trebušna maščoba, se bo razblinila.

Posledično se bo zmanjšal holesterol, prav tako se bo uravnal krvni pritisk. Naslednja čudovita sprememba je stabilizacija krvnega sladkorja in znižanje koncentracije inzulina. Že po kratkem času uživanja lchf hrane, se bomo počutili bolje! Konec kronične utrujenosti, nespečnosti in pomanjkanja energije.

Lchf juha iz kopriv 

Za juho iz kopriv nabiramo vršičke mladih kopriv, ki jih pred kuhanjem najprej speremo s hladno vodo in nato še z vročo.

Kopriva je podobna špinači, zato jo lahko uporabimo v zelenjavnih receptih, ki jih običajno uporabljamo za špinačo. Prav tako lahko v receptih kombiniramo koprivo in špinačo. Iz koprive lahko pripravimo tudi čaj, ki je odličen za razstrupljanje organizma, prav tako pa je kopriva tudi odlična za pripravo različnih enolončnic. 

Sestavine za juho iz kopriv:

  • 220 gramov mladih vršičkov koprive
  • 110 gramov sveže špinače
  • polovico pora
  • 250 ml vode
  • 85 gramov masla
  • 1 večji strok česna
  • 120 ml smetane za kuhanje
  • začimbe: poper, sol, majaron in muškatni orešček

Priprava koprivne juhe:

Mlade vršičke koprive na hitro splaknemo s hladno vodo in jih nato speremo še z vročo vodo. Isto naredimo s špinačo in jo nato skupaj s koprivami 10 minut kuhamo v vreli vodi. Nato oboje odcedimo in na drobno narežemo. V ponvi razpustimo 40 gramov masla in na njem dušimo česen in por. Nato dodamo špinačo in koprive, ter dušimo še pet do sedem minut.

Vse skupaj zalijemo z vročo vodo in smetano za kuhanje. Juha naj še malo vre, nato pa jo pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dobimo gladko kremno juho, ki jo moramo samo še začiniti. Dodamo poper, sol, muškatni orešček in malo majarona. Preden juho postrežemo, dodamo še 45 gramov raztopljenega masla in po želji malo kisle smetane.

Goveja enolončnica

Izredno okusna jed na žlico, ki je primerna tudi na lchf dieto. Za resnično okusno govejo enolončnico meso najprej popečemo v veliko ponvi, da se razvije karameliziran okus. Ko meso popečemo, ga naprej pripravljamo v lončeni posodi s steklenim pokrovom ali v keramičnem pekaču s pokrovom. 

Recept za govejo enolončnico:

  • 2 kg govejega mesa
  • 1 velika repa
  • 3 korenčki ( če se strogo držite keto diete, korenčka ne dodate)
  • 1/2 zelene
  • 1 pest posušenih jurčkov
  • 1 skodelica narezane čebule
  • 4 stroki sesekljanega česna
  • 4 žlice olivnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 2 skodelici čiste goveje juhe
  • 1 žlička suhega timijana
  • 1 lovorov list
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička popra

Velik kemični pekač s pokrovom postavimo v pečico, ki jo ogrejemo na 200 stopinj C.

Goveje meso narežemo na enakomerno velike kocke, jih osušimo s papirnato brisačko, ter začinimo s soljo in poprom. V večji ponvi segrejemo olivno olje in zapečemo kocke mesa, če ni dovolj prostora, najprej popečemo del mesa, ga odložimo v ogret pekač in nato popečemo še drugi del mesa. 

V ponev, kjer smo popekli meso, zlijemo 1/2 skodelice čiste goveje juhe, zavremo, premešamo in zlijemo k mesu. Dodamo na večje kose narezano repo, zeleno, korenje, narezano čebulo in strt česen.

Prilijemo govejo juho, dodamo timijan in lovorov list. Pekač pokrijemo in ga 2 uri postavimo v pečico, da se enolončnica počasi kuha. Vmes večkrat premešamo. Po dveh urah dodamo namočene in odcejene suhe jurčke, po okusu solimo in popramo, ter kuhamo še 20 minut. 

Govejo enolončnico ponudimo kot samostojno jed pri kosilu. 

 

Marinirane piščančje perutničke

Piščančje perutničke damo en dan pred pečenjem v marinado, da se navzamejo začimb. Med peko ne dodajamo olja, lahko pa jih pokrijemo. Na koncu jih pri nekoliko večji temperaturi hrustljavo zapečemo.

Sestavine za perutničke v marinadi:

  • 450 gramov piščančjih perutničk
  • 4 žlice olivnega olja
  • 6 malih paradižnikov (češnjevec)
  • 3 stroke česna
  • 1 posušen paradižnik
  • kurkuma, sladka paprika, poper in sol

Priprava perutničk:

Piščančje perutničke damo v večjo posodo in na njih damo olivno olje, kurkumo, česen, sladko papriko, na polovico prerezan paradižnik, posušen paradižnik, sol in poper. Vse skupaj dobro premešamo in po želji dodamo še malo čili omake. Za boljši okus, pustimo perutničke dlje časa v marinadi.

V ponvi segrejemo malo olivnega olja in vanj stresemo marinirane perutničke. Najprej jih hitro popečemo in nato zmanjšamo temperaturo. Pečemo od dvajset do trideset minut, medtem ko paradižnik že prej odstranimo iz ponve. Perutničke zlato zapečemo, tako da malce hrustajo. Postrežemo jih z zelenjavo na žaru. Piščančje meso, posebej mastan koža, je izredno priljubljena jed pri lchf dieti!

Brancin s česnom

Ribe, predvsem mastne, morajo biti redno na naših krožnikih, če se držimo lchf diete. Za pripravo brancina, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 400 – 500 gramov brancina
  • oljčno olje
  • dve rezini limone
  • sveže stisnjen sok limone
  • 1 strok česna
  • rožmarin, sol in poper

Priprava brancina:

Očiščenemu brancinu pod tekočo vodo odstranimo luske in ga nasolimo. V notranjost ribe damo sveži rožmarin, malo popra, strok česna in dve rezini limone.  Ponev rahlo namažemo z oljčnim oljem in damo vanjo osušenega brancina.

Na eni strani ga pečemo od osem do devet minut, nakar ga obrnemo in ga pečemo še na drugi strani. Ko je brancin pečen, ga predenemo na krožnik, pokapamo s svežim limoninim sokom in takoj postrežemo.

Besedilo v članku: lchf recepti za kosilo, lchf dieta, lchf prehranjevanje, brancin s česnom

Lch kruh z laneno moko

Klasičen kruh je pri lchf dieti prepovedan, vendar lahko sami spečemo odličen domač lchf kruh. Uporabimo mandljevo moko, ali kakšno drugo moko, ki ne vsebuje ogljikovih hidratov. Spečemo lahko tudi kruh brez glutena, uporabimo kokosovo ali laneno moko brez glutena. 

Kruh iz lanene moke je primeren za lchf dieto, vsebuje veliko zdravih maščob, beljakovin in vlaknin. Laneni kruh je podoben kruhu, ki ga pripravimo iz mletih luščin indijskega trpotca, le da bo naš kruh mehkejši in bo imel blag kruh po oreščkih.

Priprava je preprosta, uporabimo veliko jajc!

Recept za lchf laneni kruh:

  • 3 skodelice mandljeve moke
  • 1 skodelica mletih lanenih semen
  • 1 žlička morske soli
  • 8 jajc
  • 1/2 skodelice stopljenega kokosovega masla
  • 1 skodelica tople vode
  • 1/2 skodelice lanenih semen

V večji posodi zmešamo mandljevo moko, mleta lanena semena (laneno moko), pecilni prašek in sol. Vmešamo še jajca in stopljeno kokosovo maslo, na koncu dodamo še toplo vodo.

Vse sestavine dobro premešamo, da se povežejo med seboj. Na koncu vmešamo še lanena semena. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Testo preložimo v pekač, zgornji del poravnamo in potresemo še z nekaj lanenimi semeni.

Laneni kruh pečemo pri 180 stopinjah C približno 45 minut, če je kruh pečen, preverimo z zobotrebcem, podobno kot pri biskvitnih pecivih. 

Lchf orehova potica

Domača orehova potica je nekaj najboljšega, kar lahko ponudimo na praznično obloženi mizi. Vendar če smo na lchf dieti, si klasične potice pač ne moremo privoščiti.

Vendar lchf recepti ponujajo tudi zdravo različico orehove potice, ki jo pripravimo brez moke, kvasa in sladkorja. Potica bo popolnoma enakega videza kot prava orehova potica!

Zdrava orehova potica, ki jo pripravimo brez moke, kvasa in sladkorja! Super lchf recepti za kosilo morajo vsebovati tudi sladico! Poskusite, presenečeni boste nad odličnim okusom! lchf orehova potica bo všeč tudi otrokom!

Recept za lchf orehovo potico:

  • 3 jajca
  • naravno sladilo 
  • 90 gramov kokosovega masla
  • 200 gramov sira mascarpone
  • 200 gramov mandljeve moke
  • 60 gramov kokosove moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 25 gramov indijskega trpotca v prahu

Nadev za lchf orehovo potico:

  • 300 gramov mletih orehov
  • naravno sladilo
  • lonček sladke smetane
  • 2 žlici ruma
  • naravna aroma vanilije
  • 2 beljaka
  • temen kakav

Najprej pripravimo testo za lchf orehovo potico, tako penasto umešamo jajca in postopoma dodajamo naravno sladilo, lahko eritritol ali stevio. Nato počasi dodajamo stopljeno kokosovo maslo in maskarpone. Vse sestavine dobro premešamo in dodamo preostale suhe sestavine. Testo, ki ga bomo dobili je mehko, zato ga čez noč postavimo v hladilnik in naslednji dan bo malo bolj gosto. 

Za nadev najprej malo popražimo mlete orehe, posebej zmešamo sladko smetano, temen kakav v prahu, rum in vaniljo. Mešanico zlijemo na popražene orehe in dodamo malo naravnega sladila. Vse sestavine dobro premešamo in na koncu previdno dodamo še sneg iz beljakov.

Testo vzamemo iz hladilnika in ga s pomočjo papirja za peko nežno razvaljamo. Ko je testo razvaljano, odstranimo papir za peko in testo rahlo potresemo z mandljevo moko.

Orehov namaz razporedimo po razvaljanjem testu in ga previdno zavijemo in ga skupaj s papirjem za peko preložimo v namaščen pekač.

Testo nekajkrat prebodemo in pečemo v ogreti pečici na 180 stopinj C približno eno uro.