Kako skrbimo za kožo v zimskem času?

nega kože
ZAŠČITITE KOŽO PRED MRAZOM! 

Nega kože v zimskem času, je še posebej pomembna, saj smo večinoma izpostavljeni mrazu na prostem in toploti v zaprtih prostorih.

Topel in suh zrak v zaprtih prostorih in kombinacija nizkih temperatur zunaj, so za kožo velik izziv. Kadar koža ni primerno negovana, se takoj pokažejo težave.

Koža na obrazu postane suha, ustnice razpokajo, roke postanejo grobe in neprivlačne, na lasišču pa se lahko pojavi prhljaj. Bodimo prijazni do svojega telesa in koži v zimskem času posvetimo vso nego in pozornost, ki si jo zasluži!

Nega kože na obrazu v zimskem času

Kombinacija mrzlega zraka in vetra, ter suhega in toplega zraka v zaprtih prostorih, izredno slabo vpliva na kožo na obrazu. V zimskem času so zunanje temperature pogosto pod lediščem, v zraku pa je tudi manj vlage. Zaradi tega, se tudi koža, ki je izpostavljena tem razmeram, izgubi vlago in se izsuši. V teh razmerah drugače delujejo tudi lojnice, ki izločajo manj loja in ne proizvedejo dovolj maščobe za zaščito kože.

Žile se pred mrazom zaščitijo tako, da se skrčijo in s tem zadržijo toploto v telesu. Posledica tega je zmanjšana prekrvavljenost kože, ki prav tako ne vpliva dobro na kožo. Ker se pozimi več zadržujemo v zaprtih, premalo prezračenih prostorih, kjer je običajno prevroče in suh zrak, je seveda jasno, da se bo naša koža odzvala in zahtevala dodatno nego.

Bolj ko je mraz, več nege potrebuje koža. Posebej koža na obrazu, saj je najbolj izpostavljena vremenskim vplivom. Kadar smo dlje časa na mrazu in se nato vrnemo v močno zakurjen prostor, bo nepravilno negovana koža postala hrapava in se pričela luščiti. Na obrazu se lahko pojavi občutek zategnjenosti in srbečica.

Suha koža predstavlja veliko težav. Kot prvo nikakor ni privlačna suha in pordela koža na obrazu, kot drugo, pa suha koži izgubi svojo varovalno funkcijo. Naravni ščit popusti in bakterije lažje prodrejo v naše telo, na koži pa se lahko pojavi močno draženje in dermatitis. Nega kože je še posebej pomembna pri raznih kožnih obolenjih! (1)

Kakšna je pravilna nega obraza v zimskem času?

V zimskem času, moramo koži na obrazu privoščiti bolj hranilne kreme, kremo ki jo uporabljamo nanašamo pogosteje, ne samo zjutraj in zvečer. Vsaj enkrat na teden si privoščimo masko za obraz in si pripravimo sproščujočo kopel z zdravilnimi zelišči in z dodatkom eteričnih olj.

Izogibajmo se nenadnim menjavam krem za obraz, saj se bo koža v težkih zimskih razmerah, težko navadila na nov izdelek. Če smo zagovornik uporabe losjonov z večjim deležem vode, moramo pri suhi koži v zimskem času, ta izdelek zamenjati s takšnim, ki ima večji delež maščobe.

Prav tako za nego telesa, uporabljamo izdelke, ki imajo večji delež olja in maščobe. Kremo za telo, po tuširanju ali kopeli, nanesemo na celo telo, tudi na podplate. Pogosto pri negi telesa pozabimo na stopala, ki posebej v zrelejših letih hitreje razpoka in je še posebej občutljiva za vnetja.

Če ne želimo uporabljati kozmetike, ki vsebuje alkohole in parabene, ki še dodatno izsušijo kožo, si lahko kozmetiko izdelamo tudi sami. Priporočam članek: Naravna kozmetika recepti!

Kako negujemo kožo na rokah v zimskem času?

Tudi rokam moramo pozimi posvetiti več nege, posebej, če se veliko zadržujemo na prostem, ali če celo svoje delo opravljamo na mrazu. Hrbtna stran dlani ne premore veliko maščobnega tkiva, žlez lojnic in zelo malo lojnic. Pri izredno nizkih temperaturah, pa teh malo lojnic na rokah, proizvaja še manj maščobe.

Koža tako preneha ščiti roke, poleg tega ves čas izgublja vlago. Zaradi tega, postane koža na rokah občutljiva, suha in pogosto razpoka. Ker so roke ves čas izpostavljene vremenskim vplivom, pogosto pa tudi vodi in raznim čistilom, se lahko razpoke vnamejo in zelo bolijo.

Pravilna nega rok v mrazu

Pravilna nega rok pozimi, se prične z osnovno higieno. Roke si redno umivamo, še posebej, če se zadržujemo v prostorih in z osebami, ki so prehlajeni ali imajo gripo. Z rednim umivanjem in razkuževanjem rok, bomo tako tudi preprečili širjenje virusov in se zaščitili pred prehladom. Nega kože na rokah naj bo nežna, brez agresivnih sredstev.

Roke umivajmo z mlačno vodo in z nežnim milom, ki ima nevtralno pH vrednost. Pretirani uporabi mila se raje izogibajmo, saj milo še dodatno izsuši kožo in izpere zaščitne mastne plasti na koži. Po umivanju rok, takoj nanesimo debelo plast mastne, hranilne kreme.

Najboljše so kreme, ki niso osnovane na vodni osnovi, a se kljub temu dobro vpijejo v kožo. Kadar so naše roke razpokane in suhe, jim privoščimo tudi nekaj razvajanja.

V kremo za roke vmešajmo nekaj kapljic olja za telo in na debelo namažimo roke, Zavijmo jih v brisačo in pustimo delovati nekaj časa.

Posebej občutljiva je koža okoli nohtov, ki rada razpoka in izredno boli. Če nam poka obnohtna kožica, bodimo pozorni, da se ne vname. Kadar je vnetje posebej hudo in se razpoke ne celijo, je morda dobro, da obiščemo zdravnika ali kozmetičarko.

Razpokane in pekoče ustnice pozimi

Nega kože pozimi, vključuje tudi skrb za nego ustnic. Razpokane in pekoče ustnice, ki se jim pridruži še herpes, nam lahko zelo pokvarijo lepe, zimske dneve. Ustnice so pozimi še posebej izpostavljene, saj nimajo lastnih lojnic, poleg tega so tanke in imajo malo maščobnih žlez.

Za preprečevanje razpokanih ustnic, uporabimo rastlinske voske in maščobe, ki na ustnicah ustvarijo vodoodporen filter, ki jih ščiti pred izsušitvijo. Posebej mastne kreme za ustnice, nanašamo pred spanjem, saj bodo tako najbolj učinkovite.

Za nego ustnic pozimi, so izredno učinkovita domača mazila iz zdravilnih zelišč. Najbolj poznana je ognjičeva krema, kreme z dodatkom jojobinega olja in medu. Med lahko uporabimo tudi za masko za ustnice.

Enostavno ga namažemo na ustnice in pustimo delovati nekaj minut in nato speremo. Čeprav je med okusen in slasten, ga vedno sperimo z ustnic, saj ni dobro da ga zaužijemo potem, ko je učinkoval. Paziti moramo tudi na to, da si ustnic na mrazu ne oblizujemo, saj bodo potem še bolj izsušene.

Naravna nega las v zimskem času

Nega kože pozimi je zelo pomembna, prav tako pa je pomembno, da poskrbimo za lasišče in lase. Pri laseh pozimi ni težava mraz, pač pa topel zrak brez vlage, kakršen je običajno pozimi v naših domovih in pisarnah. Topel in suh zrak, izsuši lasišče in pogosto pride do rdečice, močnega draženja in celo vnetja.

Pogosto umivanje las in vsesplošno prisoten stres, stanje naših las še poslabšata. Agresivni šamponi, ki so večinoma v prodaji, z lasišča sperejo maščobo, medtem ko stresni hormon pospeši nastajanje loja. Kombinacija obojega še pospeši nastanek naravnih kvasovk v lasišču. Pojavi se droben prhljaj in srbečica.

Pozimi si lase umivajmo samo trikrat na teden in vedno uporabimo šampone z nevtralno pH vrednostjo. Previdno tudi s fenom! Nikar ne uporabimo najmočnejše nastavitve, saj bo vroč zrak še dodatno poškodoval lasišče in lase.

V pomoč pri vnetem lasišču ali prhljaju, so nam lahko naravna rastlinska olja, ki jih nežno vtremo v lasišče. Uporabimo lahko kar olivno olje, ki ga imamo prav gotovo doma za kuhanje. Strokovnjaki za nego las, priporočajo tudi uporabo svetlinovega olja, arganovega, orehovega in mandljevega olja. Za izpiranje las po umivanju s šamponom, lahko uporabimo tudi vodo, v kateri smo poparili koprive.