Kako gojimo zdravilni ognjič na vrtu?

posted in: Aktualno, Zeliščarstvo | 0

Ognjič na vrtu je koristen, saj vsebuje mnoge zdravilne učinkovine. Že od nekdaj so te ognjene cvetlice sejali na gredice in med zelenjavo, saj zaradi svoje zdravilne moči obogati zemljo na kateri raste. Poznamo več vrst ognjiča, vendar v hibridih ni toliko zdravilnih učinkovin, kot v zdravilnem ognjiču. To bogato zelišče je enoletnica, ki zraste tudi do 50 cm v višino.

Steblo je zeleno, rahlo dlakavo in se močno razraste. Na razvejanem steblu so podolgovati listi, ki se zožijo v pecelj in so rahlo lepljivi. Cvetni koški ognjiča se prelivajo od rumene do oranžne barve in imajo močan vonj.

Kakšen okus in vonj ima ognjič na vrtu?

Vrtni ognjič ima sladkoben, smoli podoben vonj. Sveži ognjičevi jezičasti cvetovi, ki jim pogosto napačno pravimo venčni listi, imajo nežno aromatično grenkost in prsten okus. Listi ognjiča so rahlo poprasti. Ognjičeve cvetove so že v preteklosti uporabljali v kuhinji. Zaradi veselih barv, so z njimi okraševali cvetove in jih dodajali jedem, kadar so jih želeli obarvati ali izkoristiti pikanten ognjičev okus.

Sveži ognjičevi cvetovi so primerni za pripravo piškotov in drobnega peciva, podajo se k dišavnemu maslu in k raznim juham in kremam. Zdravilna rastlina ognjič je zaradi veselih, oranžnih cvetov, lahko tudi nadomestek za žafran, s katerim obarvamo riž in druge jedi.

Pri ognjiču uporabljamo sveže in posušene jezičaste cvetove in sveže mlade liste. Iz cvetov lahko sami naredimo ognjičevo kremo, ki jo uporabimo za nego poškodovane kože. Prav tako v zdravilne namene uporabljamo mlade cvetove. Ognjičev čaj pomaga pri slabi presnovi, kot so napenjanje in zaprtost. Blaži tudi težave s kožo, menstrualne težave in uravnava delovanje žolča.

Kako sadimo in razmnožujemo ognjič?

Ognjič sadike, semena in ognjič saditev

Razmnoževanje ognjiča s semeni

Ognjič razmnožujemo s semeni, ki so rjave barve in imajo obliko luninega krajca. Semena poberemo jeseni in jih shranimo čez zimo. Vrtni ognjič se pogosto zaseje sam, vendar pogosto tam, kjer ga ne želimo imeti. Kalivost ognjičevih semen je približno deset dni, naj bo to na svetlobi ali v temi.

Običajno ga sejemo na sončen prostor, saj velja za napovedovalca vremena. Če so cvetovi ognjiča zjutraj zaprti, naj bi ta dan deževalo. Ognjič drugače lepo prenaša tudi senčno lego, če pa ga zasadimo na stalno vlažno mesto, bo podivjal.

Ognjič sadike

Aprila sejemo ognjičeva semena na prosto v manjših razmikih, dva cm globoko v zemljo. Skrbimo, da ima med kaljenjem dovolj vode. Ko ognjič rastlina nekoliko zraste, jih presadimo v razmiku 40 cm. Največ dela pri ognjiču je s presajanjem in redčenjem, ter kasneje z okopavanjem. Če imamo na vrtu dovolj prostora, lahko tudi pustimo, da se ognjič razraste. Mogoče ne bo tako zelo bogat in razvejan, a nas bo vseeno celo poletje razveseljeval s prelepimi rumenimi in oranžnimi cvetovi. (1)

Kdaj cveti ognjič in ognjič dobri sosedje?

Ognjič cveti vse poletje in do pozne jeseni, tudi do prve zmrzali. Pogosto še kje po vrtovih v novembru vidimo ognjičeve cvetove, ki se borijo za zadnje sončne žarke.

V jeseni odcvetelo, odmrlo in suho rastlino izkopljemo in odložimo na kompost. Ognjič lahko več let sejemo ali sadimo na isto mesto.

Ognjič dobri sosedje

Ognjič dobri sosedje: Ognjič dobro uspeva ob ameriškem slamniku, vrbovcu, plavici in melisi. Če želimo, da nam bo dobro uspevala bazilika, zraven nje zasadimo ognjič in vrtni timijan.  Posadimo ga lahko tudi ob grah, krompir, zelje, ohrovt in kolerabico. Ognjič je izredno koristen v zelenjavnem vrtu, saj onemogoča razvoj škodljivec in gliv, ki se prenašajo z zemljo.

V kakšno zemljo sadimo ognjič?

Ognjič uspeva skoraj na vsaki zemlji, najlepši bo na sončnih rastiščih. Botaniki za sajenje ognjiča priporočajo peščena, ilovnata tla, lahko glinena ali apnenčasta. Potrebuje veliko vlage, raste lahko v kisli ali alkalni zemlji, vendar ima raje apnenčasta tla. pH zemlje naj bo med 4,5 in 8,3.

Ognjič raste na nadmorski višini vse od 0 do 1000 m. Z rednim trganjem cvetnih koškov rastlini podaljšamo cvetenje. Če cvetove pustimo, se razvijejo plodovi in rastlina se bo sama zasejala. Navadni ognjič je enoletnica, njen bližnji sorodnik mehiška žametnica pa je trajnica, vendar pri nas zime ne bi preživela.

Kakšne učinkovine se skrivajo v zdravilnem ognjiču?

  • V suhih cvetovih ognjiča se skrivajo od 2 do 10% triterpenskih saponinov, predvsem gligozidi oleanolne kisline.
  • V drogi ognjiča so tudi triterpenski alkoholi, faradiol 4-taraksasterol.
  • Ognjeno rumeno in oranžno barvo ognjičevih cvetov, omogočajo flavonolni glikozidi in različni karotenoidi. V oranžnih cvetovih je več betakarotena in lipokina, medtem ko je v rumenih cvetovih več ksantofila.
  • V rastlini je od 0,2 do 0,3% eteričnih olj, najdemo pa še kumarine, skopoletin, umbeliferon in tudi 15% vodotopnih polisaharidov.