Pripravki iz ognjiča za nego občutljive kože

ognjič za kožo
OGNJIČ ZA KOŽO! TUKAJ POGLEJ VEČ O OGNJIČU!

Ognjič za kožo je primeren za nego občutljive, suhe in razdražene kože. V ognjiču so eterična olja, ki delujejo proti mnogim mikrobom in glivicam. Saponini v ognjičevih cvetovih, delujejo fungistatično na koži, to pomeni, da preprečujejo naselitev glivic na koži. V ognjičevih pripravkih so tudi triterpenski alkoholi, to je faradiol in 4-taraksasterol, ki preprečujeta vnetja.

Ognjič za kožo

Zaradi vseh teh učinkovin, uporabljamo ognjič za zdravljenje kožnih poškodb, veliko pa ga uporabljajo tudi v kozmetiki, saj resnično blagodejno vpliva na kožo. Izredno pomemben je tudi vpliv ognjiča na celjenje ran.

Učinkovine v Calendula officinalis, pospešujejo delovanje fagocitov in nastajanje novih celic. Temu procesu rečemo tudi granulacija. Prav tako pospešuje kroženje krvi in tonus kože. Poleg vseh zdravilnih učinkovin, so v ognjiču tudi izredno pomembni karotenoidi in polisaharidi, ki stimulirajo imunski sistem. Po delovanju, je ognjič podoben arniki, s tem, da pripravki iz ognjiča ne dražijo kože. 

Kako uporabljamo ognjič za kožo?

Za nego kože je najbolj primerna ognjičeva krema ali mazilo, za izpiranje ran, pa lahko uporabimo tudi ognjičev poparek ali čaj. Pripravki iz ognjiča so primerni za nego ran, ki se slabo celijo, za nego brazgotin po operacijah  in za lajšanje težav pri dekubitusu. Ognjič je primeren tudi za nego vseh kožnih obolenj, za nego lažjih opeklin, tudi sončnih.

Z ognjičevo kremo lahko uspešno negujemo ozebline, suho in občutljivo kožo, razpokane ustnice, suhe ekceme in tudi nežno dojenčkovo kožo. Pri pikih žuželk se takoj namažemo z ognjičevim mazilom, takojšno olajšanje pa prinese tudi to, da damo na boleče mesto zmečkan ognjičev cvet. Ognjičeva mazila uporabljamo tudi pri krčnih žilah, vnetju ven, hemeroidih in pri vseh ostalih kožnih težavah.

Ognjičevo mazilo za nego kože

Kako si pomagamo pri krčnih žilah – ognjičeva krema za krčne žile

Obolenja ven se najpogosteje kažejo v obliki krčnih žil, ki so v današnjem času vse pogostejša. Krčne žile nastanejo zaradi podedovane nagnjenosti k šibkemu veznemu tkivu, pogosto pa tudi zaradi premalo gibanja. Težave z venami doletijo tudi ljudi, ki veliko stojijo ali sedijo, prav tako pa se pojavijo zaradi prevelike teže in v nosečnosti. Pri preveliki telesni teži, se pojavijo povratni zastoji krvi, venske žile pa se razširijo.

Venozna kri ne teče prosto proti srcu, temveč zastaja v venah na nogi, kar postopoma povzroči razširjenost žil. Če se žile vnamejo, se v mečih in stegnih pojavijo bolečine, ki jih čutimo kot trgajoče in zelo boleče. Vneti venski spleti otrdijo, medtem ko je koža pogosto  rdeča in vneta. Noga lahko oteče in boli že pri najmanjših premikih, pogosto prizadeti dobi tudi povišano telesno temperaturo.

Pri zamašitvi in vnetju globje ležečih ven, moramo nujno poiskati zdravniško pomoč in ostati v postelji, saj obstaja nevarnost, da se delci strdkov odtrgajo od sten vene in jih tok krvi odnese, kar lahko sproži embolijo! 

Pri manjših težavah, lahko krčne žile negujemo z ognjičevo kremo, ki jo večkrat na dan nanašamo na ob obolelo mesto. Poleg ognjičevega mazila, nam težave z venami, lahko olajšajo tudi razni zeliščni čaji, obloge ovitki in kopeli. V vsakem primeru pa se moramo pred uporabo zeliščnih pripravkov, posvetovati s svojim zdravnikom.

Ognjičevo mazilo s krompirjem za nego razpokanih rok

Naše roke so pogosto izpostavljene neprijetnim vremenskim razmeram, kot je veter in mraz. Zaradi tega, ter zaradi pogostega dela z vodo in ranimi čistili, postane koža na rokah raskava, razpokana in boleča. Za nego razpokane kože na rokah lahko uporabimo ognjičevo mazilo, ki ga naredimo s krompirjem. Potrebujemo naslednje sestavine:

 • 2 velika krompirja
 • 1 vejico rožmarina
 • 5 posušenih ognjičevih cvetov
 • 15 gramov čebeljega voska
 • 45 gramov brezvodnega lanolina
 • 125 ml hladno stiskanega olivnega olja
 • 125 ml močnega prevretka iz krompirja, rožmarina in ognjičevih cvetov

Pripravimo prevretek, tako da krompir olupimo, narežemo in ga kuhamo 20 minut. Nato dodamo vejico rožmarina in ognjičeve cvetove. Pokrijemo in kuhamo še približno pet minut, nato prevretek precedimo in počakamo da se ohladi. Pripravimo vodno kopel in počasi raztopimo čebelji vosek in lanolin.

Nato počasi dodajamo olivno olje in z metlico za stepanje dobro premešamo. Ko se zmes malo ohladi, počasi, po kapljicah dodajamo prevretek iz krompirja, ognjiča in rožmarina. Vse sestavine dobro premešamo, da se povežejo med seboj. Še toplo ognjičevo mazilo s krompirjem prelijemo v steklene kozarčke, v katerih lahko mazilo hranimo približno en mesec.

Ognjičev čaj za nego kože

Ognjičev čaj s koprivo pri vnetih venah

Pri lažjih oblikah vnetja ven, si lahko uspešno pomagamo s čajem za vene. Čaj pospešuje odvajanje vode iz telesa in širi vene. Pripravimo si mešanico iz enakih delov  naslednjih zelišč:

 • kopriva in listi divjega kostanja
 • ajda in listi mačehe
 • nepozabnikovi listi
 • ognjičevi cvetovi

Zmešamo enake dele vseh zelišč in pripravimo eno žličko mešanice. Prelijemo jo s skodelico vrele vode in pustimo stati deset minut. Dva tedna pijemo po dve skodelici na dan. 

Ognjičeva tinktura

Ognjičeva tinktura in tinktura rmana za krčne žile

Pri trdovratnejših težavah z žilami, nam bo bolj kot čaj, pomaga ognjičeva tinktura, ki jo lahko kombiniramo z tinkturo rmana, gloga ali divjega kostanja. Preverjen in učinkovit recept pri težavah z venami; potrebujemo naslednje sestavine:

 • tinktura ognjiča in tinktura rmana
 • tinktura nepozebnika in tinktura gloga
 • tinktura divjega kostanja

Zmešano enake dele vseh tinktur. Zeliščne kapljice jemljemo dva tedna, 3 krat na dan, pred jedjo, po 20 kapljic, ki jih razredčimo z vodo ali čajem. (1)

Ognjičeva tinktura in šentjanževo olje za nego lažjih opeklin

Pri lažjih opeklinah si lahko pomagamo z mnogimi domačimi pripravki:

 • Pri manjših opeklinah, na prizadeto mesto nanesemo ognjičevo kremo, pomaga pa tudi olje za celjenje ran. Olje pripravimo tako, da zmešamo 8 kapljic eteričnega olja kamilice, 8 kapljic eteričnega olja sivke in 8 kapljic eteričnega olja geranije. Vsa eterična olja raztopimo v 100 ml šentjanževega olja in ga nanesemo na obolelo mesto.
 • Pri lažjih opeklinah si pomagamo s kompresami z nekaj kapljicami sivkinega olja, ki ga razredčimo z malo prekuhane vode ali z šentjanževim oljem.
 • Pomagajo tudi komprese in obloge, ki smo jih prepojili z nekaj kapljicami ognjičeve tinkture in šentjanževim oljem. 

 

Še nekaj nasvetov za nego kože z ognjičem: