Orehova potica po starih receptih

orehova potica po starih receptih
OREHOVA POTICA PO STARIH RECEPTIH! POGLEJ RECEPTE ZA TRADICIONALNE SLOVENSKE SLADICE! TUKAJ!

Orehova potica po starih receptih! Slovenska potica je stara kulinarična poslastica, ki jo pripravljamo ob različnih praznikih. Vsekakor ne sme manjkati na mizi pri božični večerji, spečemo pa jo tudi za Veliko noč.

V današnjem času se potica seveda peče nekoliko drugače kot včasih, a tudi če poskusimo po res starih receptih bo prav tako okusna.

Danes nam je pri peki potice lažje, saj imamo na voljo kakovostne sestavine. Včasih gospodinje niso imele na voljo svežega kvasa, temveč so same delale droži ali kakšno drugo vzhajalno sredstvo.

Za dobro orehovo potico potrebujemo kvašeno testo ali krhko kvašeno testo. Poleg orehovega nadeva lahko pripravimo tudi drugačne nadeve, pogosto čez orehov nadev posujemo tudi rozine.

podloga za pečico
ZAŠČITNA PODLOGA ZA PEČICO PROTI KAPLJANJU! UČINKOVITA ZAŠČITA PEČICE! POGLEJ TU!

 

Orehova potica po starih receptih

Živimo v času, ko nas ne pesti pomanjkanje in ob praznikih si lahko potico privošči vsaka družina. Vendar ni bilo vedno tako. V času pomanjkanja si mnoga gospodinjstva niso mogle privoščiti praznične potice, za nakup sestavin so se celo zadolževali.

Pomanjkanje je bilo tudi v času vojne, takrat so gospodinje pričarale sladice iz sestavin ki so bile na voljo. Iz časov pomanjkanja so  poznane naslednje izvirne potice:  rajželčeva potica, krompirjeva potica, potica iz ajdove moke z orehi, špehovka iz koruzne moke, potica iz ajdove moke z rozinami, ocvirkovka, sadna potica in špehovka iz ajdove moke. Moka je bila dragocenost, zato so pogosto tudi potico pekli iz ajdove moke.

Tukaj moramo tudi omeniti potico, ki jo je v Slavi vojvodine Kranjske opisal Valvasor. V Odprti kuhinji jo je pripravila strokovnjakinja za potice Mirjam Grilc. Povedala je, da se je pred več kot 300 leti potica pekla popolnoma drugače, testo se je razvaljajo čisto na tanko, zato predvideva, da verjetni ni bilo kvašeno. Več si oglejte v prispevku: Z Valvasorjem za mizo; potica, stara 330 let.

Orehova potica

V stari Slovenski kuharici svetujejo, da naj vse sestavine za pripravo potice damo za nekaj časa v topel prostor. Mleko, jajce, sol, skleda s presejano moko, deska in valjar, vse mora biti ogreto na sobno temperaturo. Orehova potica po starih receptih – vedno tudi preverimo ali so vse sestavine sveže.

Preden se lotimo priprave testa, vedno preverimo, ali je kvas uporaben. Svež kvas je mehak in ima prijeten, nekoliko kiselkast okus.

Če je kvas star, ima neprijeten vonj. V lonček damo 3 žlice mleka, malo sladkorja in nadrobimo malo kvasa. Kadar se kvas samo malo dvigne šele po 10 minutah, potem je  neuporaben.

Kvašeno testo za orehovo potico

  • 4 žlice toplega mleka
  • 20 g kvasa
  • žlica sladkorja
  • 1 liter presejane moke
  • 140 ml mleka
  • 80 g masla
  • naribana limonina lupinica
  • 5 rumenjakov
  • 1/2 žlice soli

Štiri žlice mleka zmešamo s kvasom in malo sladkorja. Pokrijemo in damo za nekaj minut na toplo, da vzhaja. V skledo presejmo moko, naredimo v sredini jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvas, s kuhalnico vmešamo malo moke.

V lončku razžvrkljamo mlačno mleko, stopljeno maslo, sladkor in rumenjake. Mešanico zlijemo h kvasu, zmešamo z moko in dodamo še sol. Zamesimo gladko testo, ki se lepo loči od kuhalnice. Testo nato postavimo vzhajat na toplo za približno 1 uro do 1 uro in 1/2.

Orehov nadev za potico

  • 7 dkg presnega masla
  • 3 rumenjake
  • 20 dkg sladkorja
  • naribana limonina lupinica
  • nožev vrh klinčkov
  • 1/2 žlice cimeta
  • 4 žlice sveže smetane
  • 1/2 litra mletih orehov
  • sneg iz 2 beljakov
  • posebej še 1/2 litra mletih orehov

Presno maslo penasto umešamo z rumenjaki in sladkorjem. Dodamo naribano limonino lupinico, klinčke, cimet, nato dodamo smetano, 1/2 litra orehov in na koncu rahlo vmešamo sneg iz beljakov. Vzhajano testo razvaljamo, namažemo z nadevom in po nadevu potresemo še 1/2 litra mletih orehov.

Potico tesno zavijemo in jo položimo v namaščen model ali pekač, ter jo večkrat prebodemo.  Potico postavimo na toplo in jo pustimo vzhajati še približno pol ure. Ko je potica dovolj vzhajana, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem.

Pečico ogrejemo na 190 stopinj, orehovo potico pečemo približno 45 minut do 1 ure. 

Kako poparimo orehe za nadev?

Mnoge po orehih peče zgaga. To preprečimo tako, da orehe prej operemo z vročo vodo in jih posušimo v pečici ogreti na 50 stopinj C.

Priporočajo tudi, da orehe pred mletjem poparimo z vročo vodo, za pripravo nadeva pa jih poparimo z vročim mlekom. 

Orehova potica iz krhkega kvašenega testa

Orehovo potico lahko pripravimo tudi iz krhkega kvašenega testa. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 5 žlic mleka
  • 1/2 žlice sladkorja
  • 40 g kvasa
  • 56 dkg moke
  • 28 dkg presnega masla
  • 3 rumenjake
  • 1/4 l kisle smetane
  • 1/2 kavne žlice soli
  • 10 dkg sladkorja
  • majhna žlička naribane limonine lupinice

Iz 5 žlic mleka, 1/2 žličke sladkorja in 40 g kvasa naredimo kvasec. V presejani moki z valjarjem zdrobimo maslo, dodamo kislo smetano in s sladkorjem zmešane rumenjake. Dodamo še naribano limonino lupinico, sol in vzhajan kvas.

Iz vseh sestavin hitro zgnetemo testo, ga trikrat zaporedoma zvaljamo in ga zložimo kot masleno testo. Testo pokrijemo in ga na toplem pustimo vzhajati približno 3 ure. 

Nadev in peka orehove potice iz krhkega kvašenega testa

  • 7 dkg presnega masla
  • 3 rumenjake
  • 20 dkg sladkorja
  • naribana limonina lupinica
  • nožev vrh klinčkov
  • 1/2 žlice cimeta
  • 4 žlice sveže smetane
  • 1/2 litra mletih orehov
  • sneg iz 2 beljakov
  • posebej še 1/2 litra mletih orehov

Presno maslo penasto umešamo z rumenjaki in sladkorjem. Dodamo naribano limonino lupinico, klinčke, cimet, nato dodamo smetano, 1/2 litra orehov in na koncu rahlo vmešamo sneg iz beljakov. Vzhajano testo razvaljamo, namažemo z nadevom in po nadevu potresemo še 1/2 litra mletih orehov.

Potico tesno zavijemo in jo položimo v namaščen model ali pekač, ter jo večkrat prebodemo.  Potico postavimo na toplo in jo pustimo vzhajati še približno pol ure. Ko je potica dovolj vzhajana, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem.

Pečico ogrejemo na 190 stopinj, orehovo potico pečemo približno 45 minut do 1 ure. 

Orehova potica iz ajdove moke z drožmi

Leta 1915 je v Ljubljani izšla Slovenska varčna kuharica. V kuharski knjigi so predstavljeni recepti za pripravo jedi s skromnimi sredstvi. V knjigi so zbrani recepti, kjer so na resnično iznajdljiv način pripravili okusne jedi.

Recept za testo iz ajdove moke

  • 1/2 litra ajdove moke
  • 1/2 litra slanega kropa
  • 2 dkg droži
  • 2 žlici mlačnega mleka
  • 3/4 litra pšenične moke

V večji posodi z 1/2 litra slanega kropa poparimo 1/2 litra ajdove moke. S kuhalnico dobro premešamo in ko se nekoliko ohladi, dodamo 2 dkg droži, ki smo jih prej namočili v žlici mlačnega mleka. Vse dobro premešamo in dodamo še 3/4 litra pšenične moke. Zamesimo gladko testo, ga potresemo z moko, pokrijemo s prtičem in postavimo na toplo, da vzhaja.

Vzhajano testo razvaljamo kar se da na tanko in namažemo z nadevom. Testo tesno zavijemo in damo v namaščen model, ki ga postavimo na toplo, da vzhaja. Ko je potica vzhajana, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem ali mlačnim mlekom, postavimo jo v precej vročo pečico in pečemo približno 1 uro.

Recept za orehov nadev

  • 4 žlice topljene smetane
  • 1 jajce
  • 2 pesti mletih orehov
  • žlica sladkorja
  • ščepec cimeta
  • pest krušnih drobtin

Orehov nadev pripravimo iz 4 žlic smetane, jajca, dodamo 2 pesti mletih orehov, žlico sladkorja, ščepec cimeta in peste krušnih drobtin. Vse sestavine zmešamo in namažemo na tanko razvaljano testo.