Pasulj – kako skuhamo dober pasulj?

pasulj
RECEPTI ZA OKUSNE ENOLONČNICE S FIŽOLOM! TUKAJ!

Pasulj je srbska fižolova enolončnica,ljubitelji pasulja prisegajo, da se mora kuhati z belim fižolom, najboljši je fižol tetovec. V pasulj damo tudi prekajeno meso, odličen je pasulj s klobaso ali s šunko. Pasulj postrežemo kot samostojno jed, zraven se poda kos belega kruha. 

Iz časov bivše Jugoslavije je najbolj poznan vojaški pasulj, ki so ga vojakom kuhali v velikih količinah in je menda bil izvrsten. Pasulj je odličen, če ga kuhamo v večjih količinah, poznati pa moramo tudi nekaj skrivnosti, ki jih poznajo mojstri pasulja.

Pasulj – skrivnosti dobrega pasulja

Pasulj moramo kuhati počasi, na šibkem ognju ga kuhljamo od dve do tri ure, solimo ga vedno šele, ko  je fižol že kuhan. Pravijo, da mora fižol za pasulj plavati v treh vodah. Najprej ga namakamo čez noč, naslednji dan ga odcedimo, dolijemo novo vodo in ga zavremo, kuhamo najmanj 15 minut.

Nato fižol spet precedimo in ga za kuhanje pasulja zalijemo z vrelo vodo. Pomembno je tudi, da pasulja ne mešamo toliko časa, da se zgosti. To so splošni nasveti za pripravo odličnega pasulja, seveda pa tudi za to jed poznamo ogromno različnih receptov! Vabim vas, da si jih ogledate z mano!

K pasulju postrežemo sveže pečeni kruh! Pa dober tek!

Pasulj z belim fižolom

Za pasulj je najboljši beli fižol, mojstri pasulja prisegajo na fižol tetovec. Seveda lahko pasulj skuhamo tudi z drugim fižolom, okusen pa je tudi pasulj s stročjim fižolom ali celo z zeljem. 

Recept za pasulj:

  • 30 dag belega fižola tetovec
  • 30 dag suhe svinjine
  • 15 dag čebule

Prežganje:

  • 3 žlice masti
  • 1 žlička moke
  • 3 stroke česna
  • 1/2 žličke sladke paprike
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • sol, lovorjev list
  • voda

Beli fižol zvečer namočimo, ga naslednje jutro precedimo in ga v sveži vodi še enkrat zavremo, ter kuhamo 15 minut. Nato damo fižol kuhat skupaj z mesom, lovorjem in drobno sesekljano čebulo. Čebula se mora med kuhanjem pasulja čisto razpustiti. Ko je fižol mehak, napravimo posebej prežganje.

Segrejemo mast, dodamo strt česen, moko, sladko papriko, paradižnikovo mezgo in sesekljan peteršilj. Vse skupaj zalijemo in ko prevre, prežganje dodamo k fižolu.

Počasi kuhljamo še 15 minut, na koncu jed solimo. Suho svinjsko meso narežemo na rezine in damo k vsaki porciji pasulja eno rezino. Pasulj mora biti gost, dokler se fižol ne skuha, ga ne mešamo. K pasulju postrežemo sveže pečen kruh, lahko pa presenetimo tudi s kosom orehove potice. 

Srbski pasulj

Pasulj je tradicionalna srbska enolončnica, ki se pripravlja s suhim mesom in belim fižolom. Čeprav je za pravi pasulj samo eden pravi recept, ga nekoliko prirejeno pripravljamo tudi po drugih receptih.

Če želimo pasulj ponuditi tudi otrokom, potem ga pripravimo z manj rdeče paprike, dodamo pa malo korenčka. 

Recept za srbski pasulj:

  • 500 gramov fižola tetovca
  •  krop
  • 500 gramov prekajene svinjine
  • 50 gramov masti
  • 100 gramov čebule
  • 3 feferone
  • 3 stroke česna
  • 20 gramov moke
  • 10 gramov sladke paprike
  • 20 gramov paradižnikove mezge

Fižol prejšnji dan namočimo, nato ga odcedimo in ga še enkrat zalijemo z vodo in kuhamo 15 minut. Vodo nato spet odlijemo in fižol s svežo vodo skuhamo skupaj z prekajeno svinjino in z feferoni. Ko je meso kuhano, ga vzamemo iz lonca, ter ga razrežemo na porcije.

Pripravimo temno prežganje z naribano čebulo, sesekljanim česnom, rdečo papriko in paradižnikovo mezgo. Prežganje stresemo k fižolu, solimo in še malo prevremo. Dodamo narezano meso in postrežemo. 

Tavče ali Tetovski pasulj

Ime tavče je jed dobila po posodi tava, v kateri so jed včasih pripravljali. Tavče lahko po okusu pripravimo tudi bolj pikanten, dodamo oster feferon.

  • 1 kg tetovskega fižola
  • sol
  • 1 1/2 kg čebule
  • 2 dl olja
  • 1 žlička sladke paprike
  • sol in poper
  • lovorov list

Namočen fižol tetovec skuhamo in odcedimo, vodo prihranimo. Na tretjini olja prepražimo drobno narezano čebulo. Med praženjem čebulo solimo, popramo in dodamo mleto sladko papriko in na koncu še lovorov list. Odstavimo z ognja. V globok pekač zlijemo drugo tretjino olja, dodamo plast fižola in nato plast čebule.

Fižol in čebulo nalagamo, dokler vsega ne porabimo. Prilijemo odcejeno fižolovko, ki naj sega nad polovico jedi. Čez polijemo preostalo olje in postavimo v pečico. Pečemo toliko časa, da olje izstopi. Na začetku pečenja naj bo jed pokrita, mešamo ne, le posodo večkrat pretresemo. 

Pasulj s sojo

Odlično enolončnico lahko skuhamo tudi s sojo, zraven ponudimo kos sveže pečenega peciva. 

Recept za enolončnico s sojo:

  • 150 gramov fižola tetovca
  • 150 gramov namočenih sojinih zrn
  • 200 gramov čebule
  • 4 stroke česna
  • 400 gramov prekajenih svinjskih rebrc
  • 1 lovorjev list
  • 20 gramov paradižnikove mezge
  • rdeča paprika
  • 1 feferon
  • sol

Čez namočimo bel fižol, prav tako namočimo sojina zrna. Naslednji dan skupaj kuhamo fižol in sojo. Dodamo sesekljano čebulo, strt česen, lovorjev list in  prekajena rebrca.

Vse sestavine počasi kuhamo, da se zmehčajo. Ko sta fižol in soja kuhana, dodamo sol, paradižnikovo mezgo, sladko papriko in sesekljan feferon. 

Poglej še več receptov za pasulj: kulinarika. net

Prebranec

Prebranec je okusna jed, ki nam jo odlično pripravijo v Makedoniji, kjer ga imenujejo tavče. Ime je dobil po po posebni posodi tavi, v kateri ga običajno pripravljajo. Prebranec sicer ni pasulj, a se prav tako pripravlja z belim fižolom tetovcem.

Recept za prebranec:

  • 450 gramov belega fižola tetovca
  • 3 dcl olivnega olja
  • 1, 5 kg čebule
  • sol in poper
  • sladka paprika
  • lovorjev list
  • po želji dodamo posušen pekoči feferon

Fižol preberemo, operemo, zalijemo s hladno vodo in ga damo kuhat. Kuhamo ga toliko časa, da se zmehča, vendar ne predolgo, samo toliko, da zrna ostanejo cela. Čebulo narežemo na tanke lističe in jo pražimo na olivnem olju, da rahlo porumeni. Dodamo sol, poper, sladko papriko, lovorjev list in po želji pekoči feferon.

Pekač namažemo z oljem in vanj po plasteh naložimo fižol in čebulo, na vrhu naj bo fižol. Vse skupaj prelijemo z oljem, ki je ostal od praženja čebule, dodamo malo vode, v kateri se je kuhal fižol.

Prebranec pečemo v pečici pri 175 stopinjah C, približno 30 minut, dokler voda ne izpari, prebranec pa ostane v olju. Med peko jedi en mešamo, ponudimo ga kot glavno jed ali kot prilogo, lahko toplega ali hladnega.

Prebranec s slanino

Prebranec je okusna jed, najpogosteje ga ponudimo kot prilogo k jedem z žara. Jed lahko tudi obogatimo, na primer s slanino ali klobasami in ga ponudimo kot samostojno jed. Za izredno okusno enolončnico, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3 velike čebule
  • 1 kg fižola ( najboljši je tetovec)
  • 3 stroke česna
  • 1 žlica rdeče paprike
  • sol in poper
  • 1 dcl paradižnikove omake
  • lovorjev list
  • 100 g slanine

Fižol prejšnji dan namočimo in ga naslednji dan skuhamo. Prvo vodo odlijemo in nato fižol še enkrat zavremo, dodamo sol, poper, začimbe po okusu, lovorjev list in paradižnikovo omako. Čebulo narežemo in jo počasi dušimo na olju.

Ko čebula postekleni, dodamo sol, strt česen in žlico rdeče paprike. Še nekaj časa dušimo, nato čebulo dodamo k fižolu in še malo pokuhamo.

Pripravimo lončeno posodo za prebranec in vanj položimo fižol s čebulo. Čez položimo narezano slanino in pečemo 1 uro do uro in pol pri 200 stopinjah C. 

Pasulj s stročjim fižolom

Stročji fižol je odličen v enolončnicah, skuhamo ga lahko tudi kot pasulj.

Recept za enolončnico s stročjim fižolom:

  • 100 gramov rjavega fižola češnjevca
  • 100 gramov belega fižola tetovec
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • sol
  • 100 gramov prekajene slanine
  • 1 žlička timijana
  • 200 gramov svežega zelenega stročjega fižola
  • 200 gramov rumenega stročjega fižola
  • 3 vejice svežega šetraja
  • žlička limoninega soka

Prebran in suh fižol čez noč namočimo v hladni vodi. Čebulo drobno sesekljamo, česen stremo s soljo. Na kocke narezano slanino popečemo, toliko da postekleni, dodamo česen in čebulo, ter vse skupaj dušimo približno 3 minut. Nato dodamo fižol in timijan, prilijemo približno 1, 20 litra vode in kuhamo, da se fižol zmehča.

Ko je fižol v zrnju kuhan, jed solimo. Medtem ko se fižol kuha, stročjemu fižolu potrgamo vršičke strokov, odstranimo nitke in ga narežemo na koščke. Narezan stročji fižol dodamo k kuhanemu fižolu, dodamo še šetraj in kuhamo do mehkega.

Na koncu jedi dodamo limonin sok. Pasulj s stročjim fižolom postrežemo k svinjini z žara, k mesnim kroglicam ali k pečenim klobasam. 

Pasulj s kislim mlekom

Kulinarična poslastica, ki je značilna jed v Bolgariji. 

Recept za pasulj s kislim mlekom:

  • 300 gramov belega ali rjavega suhega fižola
  • 1 dcl olivnega oljažsol
  • pol žličke sladke paprike
  • 3 stroke česna
  • 2 dcl kislega mleka

Prebran in opran suh fižol namočimo čez noč v hladni vodi. Naslednji dan ga skuhamo in odcedimo. V pekač zlijemo olivno olje, segrejemo in dodamo sladko papriko.

Sladko papriko na olju malo popražimo, dodamo fižol, še malo popražimo in premešamo. Kislo mleko premešamo in mu dodamo drobno sesekljan česen, ter vse skupaj prelijemo po fižolu.

Jed pečemo v pečici pri 200 stopinjah C, približno 30 minut.

K pasulju s kislim zeljem ponudimo jajčne jedi, dušeno drobovino, mesne kroglice ali sezonsko solato. 

Prebranec s fižolom tetovec in kranjsko klobaso

Beli fižol tetovec je okusna sorta fižola, ki ga tudi najpogosteje uporabimo za kuhanje pasulja. Danes bomo prebranec pripravili s kranjskimi klobasami.

Recept za prebranec s kranjsko klobaso:

  • 1/2 belega fižola tetovca
  • 3 velike čebule
  • 3 korenčke
  • 3 stroki česna
  • 1 paprika
  • poper in sol
  • 20 dag olja
  • 4 cele kranjske klobase

Prebranec bo najboljši, če ga pripravimo v lončeni posodi ali težki železni posodi. Beli fižol tetovec čez noč namočimo, nato ga nekaj minut kuhamo in prvo vodo odlijemo. Nato nalijemo novo vodo, toliko da je fižol pokrit  in pristavimo na ogenj. Fižol počasi kuhamo, po malem prilivamo toplo vodo.

Medtem ko se fižol kuha, zrežemo zelenjavo na velike kose in jo na hitro podušimo na olju. Nato na pol mehak fižol in podušeno zelenjavo stresemo v lončeno posodo.

Kranjske klobase počez prerežemo in položimo po vrhu. Posodo postavimo v pečico in pečemo približno 1 uro in pol pri 200 stopinjah C.

Pasulj z zeljem

Pasulj lahko skuhamo tudi z zeljem, jed je priljubljena v Bolgariji. 

Recept za pasulj s kislim zeljem:

  • 700 gramov zelja
  • 300 gramov suhega belega fižola
  • 1 dcl olivnega olja
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 1 peteršiljev koren
  • 150 gramov svežega paradižnika
  • 15 gramov paradižnikove mezge
  • 2 jajci
  • 2 dcl kislega mleka
  • 20 gramov moke
  • nekaj listov mete
  • žlica sesekljanega kopra
  • žlica sesekljanega peteršilja
  • sol in poper
  • žlička sladke paprike

Fižol za nekaj ur namočimo v hladni vodi, nato ga skuhamo in odcedimo. Zelje očistimo, izrežemo stržen in debelejša listna rebra. Nato zelje operemo in ga narežemo na tanke rezance. Na polovici olja popražimo grobo nastrgan korenček in peteršiljevo korenino. Ko se zmehčata, dodamo odcejen fižol, prilijemo malo fižolove vode in počasi dušimo.

V drugi ponvi na preostalem olivnem olju dušimo narezano zelje skupaj z drobno sesekljano čebulo, narezanim paradižnikom, dodamo še sladko papriko. Počasi dušimo, dokler se vse sestavine ne zmehčajo. Sedaj primešamo fižol, dodamo meto, koper in peteršilj, ter počasi kuhamo na majhnem ognju.

Po potrebi dodajamo fižolovko. Tik preden je jed kuhana, dodamo jajci, umešani s kislim mlekom in moko. Na rahlo premešamo in kuhamo še 10 minut. Enolončnico postrežemo kot samostojno jed, ali kot prilogo k jajčnim jedem ali k jedem iz žara. 

 

pasulj
Pasulj