Razstrupljanje telesa z limono

posted in: Aktualno | 0
razstrupljanje telesa z limono
RAZSTRUPLJANJE TELESA! POGLEJ VEČ!

Recepti za razstrupljanje telesa z limono! Za razstrupljanje telesa je najboljši čas takrat, ko se menjavajo letni časi. Ob vsaki menjavi letnega časa, se mora naš organizem prilagajati novemu ritmu. V dolgi zimi, ko narava počiva, počiva tudi naše telo.

Organi delujejo upočasnjeno, zaradi krajšega dneva in manj sončne svetlobe, se v zimskem času tudi več zadržujemo v zaprtih prostorih.

To pa seveda pomeni manj gibanja in verjetno tudi več hrane. Poleg tega so v zimskih mesecih pomembni prazniki, ki vključujejo tudi kulinarične dobrote in včasih tudi več alkohola. Razstrupljanje telesa z limono je samo eden izmed mnogih načinov razstrupljanja, s katerim očistimo telo strupov in pomagamo zamaščenim jetrom.

Razstrupljanje telesa z limono

Vse to seveda vpliva na naše telo, v katerem se sčasoma pričnejo nabirati strupi. Pomladansko razstrupljanje so dobro poznali naši predniki in v tem času je tudi dobro poznan 40 dnevni post pred veliko nočjo,  prav tako pa lahko razstrupljanje z limono opravimo tudi po božičnih praznikih. Poznamo veliko programov razstrupljanja, za katerega se bomo odločili, je odvisno od več dejavnikov. Če živimo po načelih zdravega življenja, potem bo mogoče dovolj nežno razstrupljanje telesa z limono. 

Razstrupljanje organizma opravimo štirikrat na leto, več ni priporočljivo, saj lahko zmotimo delovanje organizma. Čiščenje telesa traja od enega do deset dni, daljši program razstrupljanja je nesmiseln, saj telo izloči strupe že v nekaj dneh. Če se razstrupljevalne diete držimo dlje časa, se lahko zgodi, da naše telo ne dobi dovolj hranil in vitaminov.

Pomanjkanje hranil, ki jih telo nujno potrebuje, oslabi imunski sistem in postanemo bolj dovzetni za razna obolenja. Po končanem razstrupljanju moramo nadaljevati z uživanjem uravnotežene prehrane in se tako izognemo ponovnemu kopičenju strupov.

Kako deluje razstrupljanje telesa z limono?

Limona je sadež nizkega drevesa limonovca. Citrus medica spada v družino rutnic in v rod citrusov. Citrusi so v današnjem času razširjeni po vsem svetu, medtem ko je njihova domovina področje južne Himalaje. Pomembnejše rastlinske učinkovine najdemo v listih, cvetovih in plodovih limonovca. Listi in cvetovi so manj poznani, a premorejo ravno tako veliko zdravilnih učinkovin kot sadež.

Učinkovine v limoni:

 • vitamin C
 • vitamine skupine B
 • kalcij, železo, mangan
 • baker, silicij
 • sadne kisline
 • v lupini: provitamin A, hesperidin, flavonoidi, eterična olja
 • sladkorji, rastlinske organske kisline
 • kumarinski derivati, pektini

Iz plodov limone pripravljamo limonin sok, uporabimo lahko tudi lupino. Sveže iztisnjeni limonin sok je močno razkužilo, deluje antiseptično. Prav tako je močan diuretik,  spodbuja odvajanje seča iz telesa in pospešuje presnovo. Če pred obrokom popijemo dve žlici svežega limoninega soka, bo pospešil izločanje solne kisline iz želodčne sluznice. Zaradi tega se izboljša prebava, prepreči tudi napihnjenost in napenjanje. 

Razstrupljanje telesa z limono poteka nežno in ne škodi našemu zdravju. Poleg razstrupljanja, lahko razredčen limoni sok uporabimo tudi za grgranje pri vnetju ustne votline.

Pospešuje izločanje sline in s tem izredno učinkovito pomaga odpravljati bakterije v ustih. Z rednim uživanjem limone, povečamo kislost seča in s tem preprečujemo razmnoževanje bakterij in glivic v sečevodu. Če je urin premalo kisel, se lahko razmnožijo bakterije in glivice, ki povzročajo srbenje in  pekoč občutek pri uriniranju.

Bakterije lahko povzročijo tudi rumeno zelenkast izcedek, ki je neprijetnega vonja. Uživanje svežega limoninega soka in tudi uživanje mesa limone, ugodno vpliva tudi na bele krvničke. Limoni sok lahko uporabimo tudi za obkladke pri nečisti koži, ali pa ga dodamo v kopel. S tem bomo zaščitili kislinski zaščitni sloj kože, ki postane bolj odporna in cvetoča.

Limona za zdravje – nepogrešljiva pri prehladnih obolenjih

Kadar se nas loti prehlad, si običajno pripravimo čaj z limono in medom. Limona in med sta čarobna kombinacija! Limonin sok telo tudi poživlja in osvežuje. Znižuje povišano telesno temperaturo in krvni tlak, poleg tega krepi cel živčni sistem. Limona ima vpliv tudi na srce in ožilje, pomaga pri revmatskih težavah in sklerozi.

Iz plodov limone pridelujejo tudi eterično olje limone, ki vsebuje pomembne učinkovine: limonel, citral, citronelal, pinen, felanderen, kamfen in linalool. Eterično olje limone lahko uporabimo pri vnetjih v ustih. Na kocko sladkorja nakapamo tri kapljice eteričnega olja in jo v ustih počasi raztopimo. Deluje razkužilno, pomaga pri vnetju ustne votline, pri aftah in tudi pri bolečem grlu.

PREVIDNO!

Pri uporabi limoninega olja moramo biti previdni, saj lahko tako kot vsa eterična olja, draži občutljivo kožo. Prevelike količine limone, lahko povečajo količino sluzi v telesu. Limono lahko uporabimo na več načinov. Najbolj poznana je uporaba sveže stisnjenega soka in uporaba tinkture. Manj poznana je uporaba limonovih listov in cvetov, ki jih uporabljamo za pripravo čaja.

Čajna mešanica zelišč in limoninih cvetov

Za preprečevanje prehlada, čiščenje telesa in  krepitev imunskega sistema, si pripravimo čajno mešanico iz enakih delov naslednjih zelišč:

 • limonini cvetovi
 • melisa
 • poprova meta
 • baldrijanove korenine
 • cvetovi šentjanževke
 • rožmarin
 • cvetovi ognjiča

Tri velike žlice čajne mešanice poparimo s pol litra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati toliko časa, da se čaj popolnoma ohladi. Nato čaj precedimo in spijemo štiri skodelice, razporejene čez cel dan.

Limonina tinktura

Iz celih limon lahko sami naredimo tudi tinkturo. Srednje velike, zdrave in neškropljene limone razrežemo na drobne koščke, iz katerih smo prej odstranili grenke koščice. Na koščke narezano limono damo v steklenico s širokim grlom in prelijemo z domačo slivovko.

Steklenico dobro zapremo in za štirinajst dni postavimo na sonce. Po dve tednih tinkturo precedimo in jo prelijemo v manjše, temne steklenice. Razstrupljanje telesa z limono lahko opravimo tudi z razredčeno limonino tinkturo.

Limonina voda za nežno razstrupljanje telesa

Limonino vodo pijemo za nežno razstrupljanje telesa in za krepitev imunskega sistema. Potrebujemo tri biološko pridelane limone, ki jih olupimo in lupino na drobno narežemo. Limonin sok uporabimo za pripravo limonade, meso limone pa lahko pojemo.

Čez drobno narezano lupino, prelijemo 1 liter vrele vode in pustimo stati 10 minut. Dodamo nekaj kapljic svežega limoninega soka in počakamo da se ohladi. Dobimo osvežilno in hladilno pijačo, ki jo lahko pijemo cel dan za žejo.

Kaj je vitamin C in kakšne naloge opravlja v našem telesu?

Vitamin C opravlja v našem telesu dve veliki nalogi. Nudi nam imunsko zaščito in uravnovešene duševne procese. Vitamin C se pogumno bori proti zajedavcem, virusom,  mikrobom in še posebej proti prostim radikalom.

Prosti radikali pospešujejo staranje celic, zato je vitamin C nepogrešljiv pri vseh procesih, ki potekajo v našem telesu. V mentalnem svetu vitamin C spodbuja izgradnjo hormonov, nevropeptidov in nevrotransmiterjev, ki so prenašalci dražljajev.

Znaki pomanjkanja vitamina C:

Vitamin C, askorbinska kislina, je bel, v vodi topen kristal kiselkastega okusa, podoben limoninemu soku. Vitamin C je blaga kislina, nekoliko močnejša od kisline v kisu, a blažja od kisline grenivke ali limone. Vitamina C ne moremo zaužiti preveč, saj se višek izloči s sečem.

Vitamin C, se v naravi vedno pojavlja v družbi bioflavonoidov. To so zaščitne snovi, ki dajejo rastlinam sijočo barvo. Največ vitamina C pridobimo z uživanjem hrane, ki ga vsebuje. To je predvsem sveže sadje, solata, zelenjava in stročnice.

Poglejte kaj se dogaja v telesu, če pijemo limonsko vodo:

Besedilo v članku: razstrupljanje telesa z limono, limona, limonska voda