Kaj so SEO orodja in čemu služijo [+ 3 manj poznana, a mega uporabna orodja za SEO]

posted in: Gostujoči avtorji | 0

SEO orodja so programi in pripomočki na internetu, ki služijo lažji, hitrejši in bolj učinkoviti optimizaciji spletnih strani. Načeloma se različna SEO orodja delijo v 3 skupine:

  • brezplačna SEO orodja
  • plačljiva SEO orodja
  • brezplačna SEO orodja za testiranja, sicer pa, ob pogostejši rabi ali ob rabi za več internetnih strani, plačljiva SEO orodja

Glede na to, da imajo ponudniki SEO orodij, v različnih obdobjih leta, za svoja SEO orodja različne prodajne akcije in možnosti testiranj njihove uporabe, je težko določiti seznam orodij za SEO, na katerega bi lahko za vedno uvrstili posamezna orodja kot brezplačna ali plačljiva. Ponavadi so SEO orodja, ki so na začetku svoje razvojne poti brezplačna ali namenjena testiranju, tista orodja, ki so se na trgu “prijela” in jih uporablja večja množica SEO optimizatorjev, pa prej ali slej, postanejo plačljiva.

Trenutno so med najbolj pogosto uporabljanimi brezplačnimi SEO orodji kw surfer (za raziskovanje ključnih besed), kw sheeter za raziskovanje dolgorepih ključnih besed, mozbar za preverjanje stopnje zaupanja v spletne tsrani (domain in page authority), seo minion za onsite SEO pregled spletnih strani, detailed SEO extention za onsite SEO pregled spletnih strani in SEO meta in 1 click za onsite SEO pregled spletnih strani.

Med plačljivimi SEO orodji se najpogosteje uporabljajo ubersuggest za raziskovanje ključnih besed in izdelavo osnove za optimiziranje spletnih strani (seznam že uvrščenih url naslovov spletnih strani na Googlu, vključno z doseženimi pozicijami, ključnimi besedami in pripadajočimi iskalnimi volumni), medtem, ko večje SEO agencije uporabljajo za svoje delo orodja kot so ahrefs, semrush, majestic in druge.

Velika večina vseh, zgoraj omenjenih SEO orodij, je, v slovenskem jeziku, predstavljena in opisana na povezavi SEO orodja.

Čemu služijo SEO orodja

Nekatera, ponavadi manjša orodja za optimizacijo spletnih strani so bolj specifična, druga SEO orodja omogočajo več funkcionalnosti. Zato je spodaj opisan hiter pregled čemu služijo nekatera izmed najbolj znanih in najbolj pogosto uporabljanih SEO orodij. Hkrati pa so na spodnjem seznamu dopisani kratki opisi nekaterih SEO orodij, ki so bolj specifična in natančna, jih pa masovno ne uporablja tako velika množica SEO optimizatorjev.

Specifična SEO orodja služijo npr. analiziranju naslovov (h oznak), pregledu SERP-a na prvi strani Googla, merjenju hitrosti nalaganja spletne strani (google page speed insights, gt metrix,…), večja SEO orodja pa so namenjena celotnemu SEO pregledu strani (naslovi, meta opisi, interne povezave, tehnične težave, zunanje povezave, pregled backlinkov, itd,…)

Med bolj uporabljanimi (tudi za zaradi intenzivne promocije in marketinga lastnika) SEO orodji za tiste, ki šele bolj začenjate z optimizacijo spletnih strani in tiste, ki šele sestavljate svojo SEO startegijo, je orodje ubersuggest. To orodje vam z nekaj kliki pomaga do seznama ključnih besed, ki se jih splača targetirati na Googlu, pokaže njihovo težavnost pri rangiranju na Googlu, predlaga vrsto vsebin, ki se jih splača za targetirane ključne besede, pripraviti in na splošno poda osnovno strategijo za začetek izvajanja SEO optimizacije. Če vas zanima kako zgledajo posamezne SEO strategije, so primeri strategij za optimizacijo spletnih strani, opisani na povezavi.

Spodaj so predstavljena 3 specifična in trenutno (2022) manj poznana SEO orodja.

Onsite SEO Title Checker

Onsite SEO Title Checker (1) je SEO orodje, ki služijo optimizaciji SEO naslovov in meta opisov, tako, da bodo ti optimalno spisani za namizne in mobilne naprave. Za razliko od najbolj znanih SEO orodij za wordpress (yoast, SEO All in One, Rankmath), ki prav tako omogočajo pregled kako so optimizirani SEO naslovi in meta opisi (a s preverjanjem števila črk v poljih za SEO naslove in meta opise), Onsite SEO Title Checker meri optimalne dolžine teh SEO elementov v pikslih. Tako kot je tudi najbolj SEO pravilno.

Thruuu SERP Scraper

Thruuu SERP scraper je SEO orodje, ki vam pomaga pregledati prikazane spletne strani in njhove url naslove, ki trenutno dosegajo prvo stran Googla za točno določeno ključno besedo. S pomočjo Thruuu scraperja dobite na eni strani vpogled v vse, na prvi strani Googla, uvrščene spletne strani in sicer:

  • kako je strukturirana vsebina splenih strani (H oznake)
  • kateri strukturirani podatki so uporabljeni v spletni vsebini (schema mark up)
  • kakšna je količina teksta v vsebini
  • koliko slik vsebuje vsebina
  • koliko linkov je na strani (notranjih plus zunanjih)
  • katere so glavne tematike in ključne besede uporabljene na spletni strani

Zraven vshe teh podatkov dobite še podroben predlog za zasnovo svoje vsebine, pregled na h1 naslovi prvo uvrščenih spletnih strani na Googlu, pregled nad najpogoteje postavljenimi vprašanji v H oznakah, itd….

Alsoasked

Alsoasked je SEO orodje za iskanje realnih vprašanj, ki jih uporabniki Googla, dejansko vtipkujejo v isklalnik. Ta vprašanja lahko služijo kot odlična osnova za pripravo uporabnih vsebin na temo panoge v kateri nastopa vaša spletna stran. Alsoasked je sicer prisoten na več trgih, trenutno pa za Slovenijo še ne deluje. Kljub temu ga pa slovenski pisci SEO optimiziranih besedil, uporabljamo, ker si Slovenci, glede posameznih vprašanj, ne postavljamo drugačnih vprašanj kot tujci. Le, da orodje, zaradi majhnosti slovenskega trga, pač teh podatkov ne prikazuje. Alsoasked je sicer že malenkost bolj poznan kot zgornji dve orodji, brzeplačno pa deluje 3 krat na dan. Spodaj poglejte primer kakšna vprašanja v zvezi s SEO optimizacijo si postavljajo SEO optimizatorji na angleško govorečem trgu:

 

seo orodje also asked

Kje in kako do znanj do uporabe različnih SEO orodij

Uporabe različnih SEO orodij se lahko naučite na nešteto različnih načinov. SEO agencije, ki razvijajo svoja lastna SEO orodja, ponavadi o njihovi uporabi pišejo bloge in snemajo video vsebine, hkrati pa prikazujejo na svojih blogih in na socialnih omrežjih tudi primere uporabe njihovih orodij (npr. ahrefs, smerush, moz,…), uporabo manjših in brezplačnih SEO orodij se morate dostikrat naučiti kar sami. S testiranjem.

Ena izmed možnosti učenja uporabe različnih SEO orodij je tudi udeleževanje na wbinarjih, na katerih različni SEO optimizatorji pojasnjujejo delovanje posameznih orodij, ki jih sami uporabljajo pri optimizaciji svojih spletnih strani. Med bolj priljubljenimi in in uporabljanimi načini spoznavanja delovanaj posameznih SEO orodij pa je tudi obisk kakšnih SEO tečajev, kjer udeleženci v živo spoznavajo delovanje posameznih orodij.

Dodatne informacije:

Seznam 10 pregledanih in testiranih SEO orodij (angl):

 

Viri :

1 – Off site optimizacija
2 – Optimizacija spletnih strani
3 – Spletni marketing na vgradneomare.eu
4 – Kako razvijamo spletno stran Mizarstvo.si
5 – Marketing na Omega3.si
6 – Razvoj spletne strani otroškesobe.com
7 – SEO
8 – Digitalni marketing