Sončna elektrarna 13 kW – ali se vam investicija splača?

posted in: Aktualno, Gostujoči avtorji | 0

Energetska kriza in vse višje cene električne energije so povzročile nekakšen premik v razmišljanju o samooskrbi in namestitvi sončne elektrarne. Z njo namreč ne boste samo prihranili, temveč boste, kar je še pomembneje, postali neodvisni od dogajanja na trgu.

Ali je sončna elektrarna sploh še upravičena naložba? Odgovore o njeni donosnosti smo iskali na primeru sončne elektrarne moči 13 kW.

Sončna elektrarna še vedno velja za eno najbolj zanesljivih in donosnih naložb, ki prinaša neodvisnost od nihanj cen električne energije na trgu ter številne druge koristi pri samooskrbi z električno energijo.

Na prvi pogled se zdi, da je investicija v sončno elektrarna izjemno draga in si jo lahko privoščijo le premožnejši. Vendar pa to ni res. Če je projekt pravilno zasnovan in je finančna strategija ustrezna, je izvedba veliko dostopnejša.

 

Dimenzioniranje sončne elektrarne je ključen korak

Ko razmišljamo o postavitvi sončne elektrarne, se pojavi vprašanje o ceni investicije. Višina naložbe je odvisna predvsem od velikosti in moči naprave. Večji kot je sistem, višja je cena, a večja je tudi proizvodnja energije, kar pomeni večji donos. Za uspeh projekta je zato ključnega pomena pravilno dimenzioniranje sončne elektrarne, ki zagotavlja najboljši izkoristek sončne energije in prihranke.

V kolikor bo sončna elektrarna prevelika, boste proizvedli preveč električne energije, višek pa brezplačno oddajali v omrežje. V nasprotnem primeru pa boste manko morali odkupiti iz omrežja. Da se to ne bi zgodilo, je pri njenem načrtovanju in pozicioniranju smiselno zaupati strokovnjakom.

Želite hitro oceniti, kakšno elektrarno bi potrebovali?

Za hiter izračun, kako veliko sončno elektrarno bi potrebovali za svoje potrebe, uporabite mobilno aplikacijo, ki omogoča enostaven izračun potrebne moči sončne elektrarne in simulira njeno delovanje v različnih pogojih.

Aplikacija je na voljo za uporabnike mobilnih telefonov Android, iOS in Huawei
in je s strani strokovnjakov zasnovana posebej za slovenske uporabnike.

Primer izračuna 13 kW sončne elektrarne

Poraba elektrike pred investicijo 14.300 kWh
Strošek elektrike pred investicijo 2.860 €/leto*
Potrebna moč sončne elektrarne 13 kW
Končna cena sončne elektrarne 16.000 EUR
Nepovratna finančna sredstva s strani Eko sklada 560 EUR
Povračilo investicije 6,5 let
Prihranek 2.450 EUR/leto

*0,2 €/kWh, cena električne energije, varovalke 3x20A

Za boljšo predstavo si oglejmo, koliko stane in koliko prihrani sončna elektrarna na primeru gospodinjstva, ki letno porabi 14.300 kWh električne energije in ima stroške 2.860 EUR/kWh. Če želi gospodinjstvo doseči samooskrbo, potrebuje sončno elektrarno moči 13 kW. Po trenutnih izračunih bi znašala celotna investicija za postavitev takšne elektrarne 16.000 EUR. Če pa upoštevamo prihranke, ki jih bo elektrarna prinesla, pa bi se investicija povrnila že v nekaj letih in bi gospodinjstvo na dolgi rok privarčevalo več tisoč evrov.

Ni potrebe po visokih začetnih finančnih vložkih, saj lahko izkoristimo možnost obročnega odplačevanja z zelenim kreditom. Mesečni obrok je primerljiv ali celo nižji od mesečnega zneska na položnici za elektriko pred investicijo.

Prednosti TOP ZELENEGA namenskega kredita vključujejo subvencionirano fiksno obrestno mero, brez stroškov odobritve, zavarovanja in vodenja kredita ter hitro odobritev brez obiska banke.

S 13 kW samooskrbno sončno elektrarno bi gospodinjstvo tako letno prihranilo približno 2.450 EUR. Začetni vložek bi se povrnil v največ 6,5 letih, po preteku povračilne dobe pa lahko še dolgo časa uživajo v znatnih prihrankih.

Sončna elektrarna se nedvomno izplača, vendar je izbira zanesljivega energetskega partnerja ključni korak. Le-ta bo izbral najbolj učinkovito in donosno rešitev izrabe sončne energije glede na vaše pogoje.