Kako preprečimo in zdravimo sončne opekline z naravnimi pripravki?

posted in: Aktualno | 0

Sončne opekline najpogosteje doletijo ljudi s svetlo poltjo, ker njihova koža tvori majhne količine varovalnega pigmenta melanina. Vendar lahko sonce opeče vse, ki se čezmerno izpostavljajo sončnim ultravijoličnim žarkom.

Najboljši pristop je preventiva, posebej pri otrocih, saj lahko maligni melanom kasneje v življenju nastane zaradi sončnih opeklin v otroštvu. Ponavljajoče čezmerno izpostavljanje sončnim žarkom A (UVA), lahko povzroči prezgodnje gube na obrazu in povečuje nevarnost kožnega raka.

Sončne opekline

Pretirano izpostavljanje žarkom UVB, pa povzroči sončne opekline, ki poškodujejo zgornjo plast kože in prav tako prispevajo k tveganju za kožnega raka. Pordelost in občutljivost sončnih opeklin je najhujša nekaj ur po izpostavljanju soncu in nas lahko  pestijo tudi cel teden. Najpogosteje nas sonce opeče na prvih poletnih izletih. 

Če nas sonce zelo hudo opeče, lahko na koži nastanejo tudi mehurji. Najboljša zaščita pred sončnimi opeklinami je preventiva, to pomeni uporaba zaščitne kreme, izogibanju soncu v najbolj vročem delu dneva, zaščitna očala, pokrivalo in uživanje veliko tekočine.

Za blago zaščito pred soncem, lahko uporabimo tudi nekatera rastlinska olja, ki vsebujejo naravne zaščiten faktorje in kožo hkrati negujejo, vlažijo, ter nas branijo pred mikrobi in glivicami.  Za nežno zaščito pred soncem so primerna naslednja rastlinska olja: ekstra deviško olivno olje, sezamovo olje, jojobino olje, konopljino olje, kokosovo olje, shea maslo, olje pšeničnih kalčkov in  olje iz semen maline.

Kako preprečujemo sončne opekline?

PREVIDNO!

Previdni moramo biti nekaterih oljih, ki jih nikakor ne smemo uporabljati, kadar gremo na sonce. Ta olja na soncu postanejo rakotovorna in jih na kožo nanašamo najmanj 24 ur preden se bomo izpostavili soncu.

Olja, ki niso za na sonce so naslednja: šentjanževo olje, peteršiljevo olje, baldrijanovo olje, olje bergamotke, kumine, cimeta, baldrijana, smreke in belega timijana.

Preventivni ukrepi za preprečevanje sončnih opeklin

Najbolje se pred sončnimi opeklinami zaščitimo tako, da se izogibamo soncu. Vendar popolno izogibanje tudi ni priporočljivo, saj telo s  pomočjo sončnih žarkov tvori vitamin D.

Omejitev izpostavljanja močnemu soncu

Najnujnejši ukrepi pred sončnimi opeklinami so naslednji:

 • Izpostavljanje močnemu soncu, sprva omejimo na 15 minut dnevno, nato čas počasi stopnjujemo. Preden gremo na sonce, se namažemo z naravno sončno kremo širokega spektra s faktorjem 15 ali več, odvisno od tega, kakšna je naša koža. Posebej pazimo na majhne otroke! 
 • Vsakih nekaj ur ali po plavanju, se ponovno namažemo. Za dodatno zaščito nosimo gosto tkana oblačila, pokrivalo in sončna očala. Poskušamo se izogibati močnemu soncu med 10 in 16 uro. Dojenčkov do šestega meseca ne nosimo na sonce, na voziček namestimo senčnik.
 • Kremo za sončenje, nanesemo na kožo pol ure preden gremo na sonce, ko je naša koža še hladna in suha. Ko nanašamo kremo, ne smemo pozabiti na dekolte, čelo, ustnice, vrat in tudi kožo pod naramnicami kopalk. (1)
 • Kremo za sončenje nanašamo v dovolj debelem sloju! Na vsako nogo, roko, hrbet ali trup, nanesemo približno eno žličko kreme.

Ko smo na soncu povečamo uživanje tekočine!

 • Kadar smo na soncu, moramo piti veliko tekočine, da bo imela naša koža dovolj vlage. Pomagamo si lahko tudi z uživanjem antioksidantov beta karoten, vitamina C, selena in vitamina E.
 • Zvečer na kožo nanesemo vlažilno kremo, ali se namažemo s šentjanževim oljem. Če uporabimo olje šentjanževke, se potem 24 ur ne smemo izpostavljati soncu.
 • Ko smo na soncu, si oči zaščitimo z kvalitetnimi sončnimi očali!
 • V vročih dneh uživajmo veliko tekočine in več manjših obrokov, ki ne preobremenijo naše prebave.
 • Visoka vročina lahko povzroči šok, zato moramo zaradi povečanega znojenja v vročih dneh piti več kot običajno. Posebej pozorni na izgubo tekočine moramo biti, če smo telesno aktivni.
 • Izogibajmo se uživanju preveč kave, alkohola in preveč mrzlim pijačam z dodanim sladkorjem.

Hladno stiskana rastlinska olja z naravnim zaščitnim faktorjem 

Pred sončnimi žarki, se lahko zaščitimo tudi z nanosom rastlinskih olj ki vsebujejo naravne zaščitne faktorje SPF. Kratica SPF pomeni Sun Protection Factor, se pravi zaščita pred soncem!

Karitejevo maslo ali shea maslo

Shea maslo ima naravni zaščitni faktor SPF od 6 do 10. Shea maslo je pogost dodatek v kremah za zaščito kože, posebej za zaščito pred soncem. Neguje kožo, jo vlaži, zdravi vnetne procese in poveča elastičnost kože.

V Afriki ljudje karitejevo maslo že stoletja uporabljajo za nego kože in za zaščito pred močnim soncem in vetrom. Zaščitni faktor tega čudovitega masla je nizek, zato je namenjen ljudem s temno poltjo, ali pa ga uporabimo, ko smo že zagoreli.

Kokosovo olje za zaščito pred soncem

Koksovo olje ima naravni zaščitni faktor 4-10, kar je precej nizko, zato ga uporabljamo predvsem pri pripravi kože pred sončenjem in kot zaščita kože glede pigmentacije.

Kokosovo olje nas tudi brani pred glivicami in bakterijami, ter je odlično negovalno sredstvo po sončenju.

Konopljino olje

Olje iz industrijske konoplje, ima naravni zaščitni faktor SPF 6. To olje je izjemno hranljivo in ima idealno razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6. V konopljinem olju, najdemo tudi vitamin D in vitamin E, ter mnoge minerale, ki so potrebni za zdravo kožo.

Poleg vseh teh čudovitih lastnosti, olje iz konoplje vsebuje tudi do 80% esencialnih maščobnih kislin, kar premore le še redka rastlina ali zelišče.

Ekstra deviško hladno stiskano olivno olje

Hladno stiskano olivno olje ima naravni zaščitni faktor SPF 4 in na soncu nudi nizko zaščito. Vendar vsebuje veliko antioksidantov in nežno neguje kožo. Uporabimo ga, kadar smo že zagoreli in za nego kože po sončenju.

Mandljevo olje

Mandljevo olje nam prav tako nudi nizko zaščito pred soncem, vendar je zelo uporabno za nego kože po sončenju, saj jo nahrani in navlaži. 100% naravno mandljevo olje je tudi zelo hranljivo, saj vsebuje kar 25% beljakovin. Običajno ga uporabljamo pri pripravi okusnih obrokov, poleg tega pa ga lahko uporabimo tudi za nego celega telesa.

Kako zdravimo in negujemo sončne opekline?

Če nas opeče sonce in dobimo opekline, moramo k zdravniku, če imamo močno rdečo kožo in se pojavijo mehurji. Nujno pomoč potrebujemo, če dobimo vročino, mrzlico, omotico ali se pojavi bruhanje in glavobol. Če močno opeče otroka, ga moramo vedno peljati k zdravniku. Pri bolj blagih sončnih opeklinah, si lahko pomagamo sami, z naslednjimi ukrepi:

Nega sončnih opeklin z domačimi pripravki

 • Opečene kože nikoli ne lupimo in ne prebadamo mehurjev. Kožo hladimo in umirjamo s hladnimi obkladki, hladno kopeljo ali prho.
 • Prizadete dele lahko namažemo z gelom aloe vere ali kalaminskim losjonom. Izsušenost kože in lupljenje, ublažimo z vlažilnimi sredstvi.
 • Neugodje ob blagih sončnih opeklinah, ublažimo tako, da jih potresemo s koruzno moko. Predvsem pa opečen kože, ne smemo ponovno izpostaviti soncu.
 • Pri blagih in tudi nekoliko težjih sončnih opeklinah brez mehurjev,  prizadeto kožo namažemo z ognjičevo kremo ali kremo iz kopriv. 
 • Pri vseh oblikah sončnih opeklin, nemudoma na kožo nanesemo tinkture Urtica ( koprivna tinktura) , Hypercal ali Calendula ( ognjičeva tinktura)
 • Tradicionalno grško zdravilo za zdravljenje opeklin, so cvetni listi vrtnic, namočeni v jabolčni kis. Kis ima hladilni učinke, listi vrtnice pa pomirjajo vneto kožo.