Super recept za tiramisu v lončku

posted in: Aktualno, Kuharski recepti | 0

Tiramisu v lončku je odlična sladica, ki jo pripravimo podobno kot klasični tiramisu, samo da jo sestavimo v lončku.Tiramisu se običajno pripravi v večji posodi ali v posamičnih skodelicah, kjer se plasti namočenih piškotov izmenjujejo s plastmi maskarponejeve kreme.

Po končanem sestavljanju se tiramisu ohladi v hladilniku za nekaj ur ali čez noč, da se okusi prepojijo in tekstura ustali. Pred postrežbo se na vrh potrese kakav v prahu, ki tiramisuju dodaja čudovit vizualni in okusni kontrast.

tiramisu v lončku
Tiramisu v lončku Slika: Mari Radej

Tiramisu v lončku

Tiramisu v lončku je odlična izbira za zabave, saj ga lahko pripravite vnaprej in elegantno postrežete brez dodatnega dela.

Tiramisu v lončku je čudovita in enostavna varianta klasičnega tiramisuja, ki je odlična za individualno postrežbo. Priprava je hitra in praktična, končni izdelek pa je tako privlačen kot okusen. Tukaj je recept za pripravo tiramisuja v lončku za štiri osebe:

Sestavine za tiramisu v lončku:

  • 250 g mascarponeja
  • 100 ml smetane za stepanje
  • 3 velike žlice sladkorja v prahu
  • 2 jajci (ločimo rumenjake od beljakov)
  • 200 ml močne kave (espresso), ohlajene
  • 1 žlica kave ali amaretto likerja (po želji)
  • 12 savoiardi piškotov (ladyfingers)
  • Nesladkan kakav v prahu za posip
  • Temna čokolada za okras (neobvezno)

Postopek priprave tiramisu v lončku po korakih:

  1. Priprava kreme:
    • V veliki skledi zmešajte maskarpone in sladkor v prahu, dokler ne dobite gladke zmesi.
    • Dodajte rumenjake in dobro premešajte.
    • V drugi skledi stepite smetano, dokler ne postane čvrsta.
    • V tretji skledi stepite beljake v čvrst sneg.
    • Nežno vmešajte stepeno smetano in nato še stepene beljake v maskarponejevo zmes, da ohranite čim več zračnosti.
  2. Sestavljanje tiramisuja:
    • Piškote savoiardi hitro pomočite v kavo. Piškoti naj bodo dovolj namočeni, da se zmehčajo, vendar ne preveč, da se ne razpadejo.
    • Na dno vsakega lončka položite plast piškotov.
    • Preko piškotov nanesite plast maskarponejeve kreme.
    • Postopek ponovite, dokler ne napolnite lončkov. Idealno je, da končate s plastjo kreme.
  3. Hlajenje v hladilniku
    • Tiramisu v lončkih pokrijte in jih postavite v hladilnik za vsaj 4 ure, še bolje čez noč, da se okusi dobro prepojijo.
    • Pred postrežbo tiramisu potresite z nesladkanim kakavom v prahu in po želji okrasite s tankimi ostružki temne čokolade.

Kaj sploh je tiramisu in katere sestavine potrebujemo za pripravo?

Tiramisu je ena izmed najbolj znanih italijanskih sladic, vendar je njen natančen izvor nekoliko nejasen in predmet različnih regionalnih trditev v Italiji. Pogosto se omenja, da izhaja iz regije Veneto na severovzhodu Italije, medtem ko drugi trdijo, da je njegova domovina regija Friuli Venezia Giulia. Nekateri viri celo omenjajo Toskano kot možen izvor.

Sestavine za tiramisu:

  • Savoiardi piškoti (ladyfingers): To so lahki, suhi piškoti, ki se običajno namočijo v kavo, da absorbirajo njeno aromo in postanejo mehki, ne da bi se popolnoma razpadli.
  • Maskarpone:Italijanski sir s smetano
  • Kava: Močna črna kava, pogosto espresso, se uporablja za namakanje piškotov. Kava doda globoko aromo in rahlo grenkobo, ki uravnoteži sladkost ostalih sestavin.
  • Jajca: Rumenjaki se pogosto stepajo s sladkorjem do svetle in puhaste kreme, nato se dodajo maskarponeju. Beljaki se lahko stepajo posebej in nežno vmešajo v maskarponejevo kremo za lahkotnejšo teksturo.
  • Sladkor: Sladka komponenta, ki se pogosto doda tako v kremo kot v kavo za namakanje piškotov.

Tiramisu skozi zgodovino

  1. Prvi recepti, ki so podobni modernemu tiramisuju, se pojavljajo v 1960-ih letih. Kljub temu obstajajo trditve, da so podobne sladice obstajale že prej v različnih delih Italije, a niso bile tako znane ali razširjene kot danes.
  2. Tiramisu je v 1980-ih letih doživel hitro popularizacijo po vsem svetu, zlasti po zaslugi italijanskih restavracij. Tako je postalo eno izmed sinonimov italijanske kuhinje in priljubljena izbira za sladico v mednarodnem merilu.
  3. Eden izmed najbolj priznanih zgodovinskih trditev izvira iz restavracije “Le Beccherie” v mestu Treviso, ki se nahaja v regiji Veneto. Leta 1972 naj bi tamkajšnji slaščičar Roberto Linguanotto ustvaril sodobno različico tiramisuja, kot ga poznamo danes. Skupaj z lastnikom restavracije, Aldom Campeolom, naj bi razvila recept, ki vključuje plasti savoiardi piškotov, namočenih v kavi, izmenično z maskarponejevo kremo.
  4. Poleg klasičnega tiramisuja poznamo tudi mnoge odlične recepte za pripravo tiramisuja v kozarčku. 
  5.  Ime “tiramisu” v italijanščini pomeni “dvigni me”, kar naj bi opisovalo spodbudne in energijske učinke kave in sladkorja. Sladica je znana po svoji bogati in kremasti teksturi, ki združuje okuse kave in kakava, kar ustvarja osvežujoč in hranljiv učinek.
recept za tiramisu v lončku
Tiramisu v lončku lahko poljubno okrasimo z različnimi dekorativnimi dodatki Slika: Mari Radej