Kako z majhnimi pozornostmi pričaramo čaroben božič?

posted in: Aktualno | 0

 

vesel božič
Božično pecivo! Spekla: Mari Radej KLIKNI za več receptov:

Božični večer je že sam po sebi lep, čaroben in poln pričakovanj. Posebej otroci nestrpno čakajo, kakšno darilo jih bo čakalo pod božičnim drevescem, medtem ko odrasli bolj pogledujejo, kakšne dobrote bodo na mizi. Vesel božič 2023 in čarobno božično vzdušje, lahko pričaramo že z nekaj manjšimi pozornostmi.

Pri pripravah naj sodeluje cela družina, posebej otroci bodo veseli, če jih bomo pritegnili k izdelavi božičnih okraskov ali voščilnic. Vrhunec praznovanja božiča, pa je seveda božična večerja, kjer se zbere vsa družina.

Vesel božič 2023!

Seveda se priprave običajno pričnejo z iskanjem najlepšega božičnega drevesca in  z božičnimi okraski. Sledijo božične voščilnice, ki jih moramo odposlati pravi čas in seveda božična darila za naše najbližje in prijatelje. V potrošniški mrzlici in vedno večji ponudbi, seveda ni težava vse to kupiti!

Vendar lahko veliko prisrčnih okraskov, daril in tudi voščilnic, naredimo sami doma! V zavetju svojega doma, lahko postavimo tudi jaslice, otroke pa ob tej priložnosti naučimo stare božične pesmi.

Majhne pozornosti za čarobni božični večer

Za vesel božič se moramo pričeti pripravljati že kakšen teden prej. Poleg izbire daril, priprave božične večerje in peke slastnih božičnih sladic, moramo poskrbeti tudi za okrasitev doma!

Kako izberemo božično jelko?

Pri izbiri božične jelke smo pogosto v dvomih, ali naj kupimo umetno jelko, ali gremo iskat naravno drevesce. Naravna jelka je veliko lepša, a vendarle se moramo zavedati, da sekanje dreves za božične praznike, vsekakor ni dobro za naše okolje.

Seveda nikakor ne gremo v gozd in sami posekamo drevesa, pač pa ga kupimo pri prodajalcih, ki so božične in novoletne jelke, vzgojili posebej v ta namen. Takšna drevesa tudi niso daleč potovala, zato so iglice še sveže in bodo dlje  ostale na drevesu.

Da bo naravno božično drevesce dlje časa ostalo sveže, mu odrežemo nekaj cm stebla in ga postavimo v vodo, ki ji dodamo žlico medu.  Med je podoben drevesnemu soku in zato bo drevesce ostalo dlje časa sveže.

Božično jelko lahko posadimo tudi v okrasni lonec

Kadar je dilema o tem kakšno jelko kupiti prehuda, potem se običajno odločimo za umetno jelko, ali kakšno drugo dekoracijo. Vendar lahko to dilemo rešimo tudi drugače. Božično drevesce lahko kupimo posajeno v večji lonec, ali pa jo posadimo sami. Božična jelka v loncu je že sama po sebi čudovita dekoracija. Če izberemo manjši, pritlikavi iglavec, ga lahko kot dekoracijo postavimo tudi na mizo.

Božično drevesce, ki ga sami posadimo, lahko imamo v hiši največ en mesec. Če ga bomo imeli dlje časa v toplem in svetlem prostoru, se bo zbudilo iz zimskega spanja in se lahko posuši. Drevesce ves čas zmerno zalivamo, zgodaj spomladi pa ga presadimo v večjo posodo.

Božič ob jaslicah

V starih časih, si ljudje niso mogli zamisliti praznovanje božiča brez jaslic. Tudi v današnjem času, pri marsikateri hiši poleg božičnega drevesa, postavijo tudi jaslice. Zgodovina nas uči, da je prve jaslice postavil sv. Frančišek Asiški. Na božično noč leta 1223 je v globokem gozdu pri kraju Greccio postavil žive jaslice.

Jaslice, kot jih poznamo danes in upodabljajo prizor Kristusovega rojstva, pa so prvi postavili jezuiti leta 1560 na Portugalskem. Od tam je običaj postavljanja jaslic prišel tudi k nam, v Sloveniji so prvič stale v Ljubljani in sicer leta 1644 v njihovi jezuitski cerkvi sv.Jakoba.

Iz cerkve so se jaslice preselile tudi v naše domove, najprej so jih začeli postavljati meščani, potem pa tudi kmečki ljudje. V Sloveniji je bilo postavljanje jaslic splošno razširjeno že sredi 19. stoletja. Slovenske jaslice so imele častno mesto v kotu za mizo nad križem. Temu mestu so včasih rekli tudi “bogkov kot”.

Kako postavimo jaslice?

Pisatelj Franc Erjavec je v svojem delu leta 1877 opisal kako se postavljajo jaslice v slovenskem kmečkem domu. V njegovi zgodbici, jaslice postavlja starejši deček, ki najprej iz maha naredi cesto, ki se vije po pokrajini. Cesta na jaslicah je posuta z drobnim peskom in vodi v Betlehem.

Sveti kraj žari v kotu vrh gore, v rumenih, zelenih in rdečih barvah. Deček pod goro, nekoliko stran od ceste, postavi hlev, ki ga je izrezljal iz smrekovega lubja. V hlevček postavi na slamo božje dete, ki mu ob strani stojita osliček, volek in božja Porodica s svetim Jožefom.

Po gori razstavi še ovce, krave, volkove in pastirce, ki jih je izrezljal iz lesa in živo pobarval. Na koncu obesi na dolgo konjsko žimo od stropa božjega angela, ki nosi v rokah napis: Slava Bogu na višavah in mir ljudem na zemlji! Ta napis oznanja veselo vest, da se je narodil kralj nebeški, odrešenik grešnemu rodu.

Tako je postavljanje jaslic predstavil pisatelj Fran Erjavec, na takšen način jih v grobem postavljamo še danes. Z njimi slavimo vesel božič in so središče božičnega razpoloženja. Verne in tudi neverne družine, se na sveti večer pred božičem, na božič ali vso božično dobo, zbira pri jaslicah, kjer molijo in pojejo božične pesmi.

Ob jaslicah se z molitvijo rožnega venca zaključi lep slovenski ljudski obred kropljenja in kajenja doma. To je hišni blagoslov na tri svete večere božičnega časa, pred božičem, pred novim letom in pred svetimi Tremi kralji.

Božične pesmi

Čeprav so v današnjem času zelo priljubljene moderne božične pesmi, vsekakor ne smemo pozabiti na stare, tradicionalne božične pesmi.

Ob misli na božič, se nam v mislih prikaže podoba idilične zimske pokrajine, po kateri se počasi premika sprevod kolednikov. Koledniki so pevci božičnih pesmi, ki so k hiši prinašali blagoslov za novo letino. V Sloveniji so bili koledniki poznani še v prejšnjem stoletju, vse do druge svetovne vojne.

Cerkvene božične pesmi

Najstarejše božične kolednice so bile oznanilo božiča in iz njih so nastale božične pesmi. Božične pesmi poznajo vsi narodi, posebej bogato zgodovino imajo Angleži. Imenujejo jih “carol”, kar je najprej pomenilo plesno obliko in ne nabožne pesmi.

To pomeni, da kadar smo veseli zapojemo, pa tudi zaplešemo. Najbolj znana in priljubljena božična pesem je seveda Sveta noč, ki je nastala v Nemčiji, na Bavarskem.

Kako je nastala božična pesem Sveta noč?

Zgodba pripoveduje, da so na božični večer leta 1818 ugotovili, da so orgle v vaški cerkvi sv. Nikolaja v Oberndorfu pokvarjene, ker je miška pregrizla meh.

Kaplan Jožef Mohr je bil obupan in je organistu Francu Gruberju prinesel besedilo božične pesmi, ki jo je napisal in ga prosil naj jo uglasbi tako, da jo bo lahko pel zbor ob spremljavi kitare. Pesem so uspešno zapeli pri polnočnici v Oberndorfu in kmalu so jo peli v vseh nemških cerkvah in kasneje povsod po svetu. (1)

Sveta noč

Sveta noč, blažena noč,
vse že spi, je polnoč;
le Devica z Jožefom tam
v hlevcu varje detece nam.
Spavaj, Dete, sladko,
spavaj, Dete, sladko.

Sveta noč, blažena noč,
prišla je na pomoč;
Dete božje v jaslih leži,
grešni zemlji radost deli.
Rojen je Rešenik,
rojen je Rešenik.

Sveta noč, blažena noč,
radostno pevajoč
angeli Gospoda slave,
mir ljudem na zemlji žele.
Človek, zdaj si otet, človek, zdaj si otet.


Rajske strune

Rajske strune zadonite, od nebes odmevajte!
Zbori angelski hitite na zemljo in pevajte;
Slava Bogu na višavah, slava Bogu naj doni,
mir ljudem pa po nižavah naj nocojšnja noč rosi!

Čuli sladko melodijo so pastirci tiso noč;
našli dete in Marijo in ljubezni božje moč;
pokleknili vdano, verno in molili Jezusa,
zrli v duhu neizmerno slavo Sina večnega.

Blaga se skrivnost obhaja, božji Sin se v njej rodi;
v dušah vernih se poraja Dete blažene noči.
Sreča neizmerna dana rodu je človeškemu;
sladka mana se pripravlja srcu, Bogu zvestemu.


Najlepši božični okraski

Zakaj ne bi božičnih okraskov naredili sami? Če imamo otroke ali vnuke, potem to verjetno že počnemo. Priprave na vesel božič, vključujejo tudi izdelavo božičnih okraskov in dekoracijo doma.

Pripravili smo nekaj nasvetov za izdelavo okraskov, ki so malo drugačni kot jih običajno vidimo na božični jelki. Uporabimo lahko marsikaj, kar imamo doma, tudi zelišča, začimbe, odpadni papir in blago.

Dišeče cimetove butarice

Cimet ima topel, aromatičen vonj, ki bo praznično odišavil dom. Cimetove palčke so koščki lubja zimzelenega cimetovca, ki ga lahko kupimo in iz njega naredimo dišeč, naravni okrasek.

Za izdelavo cimetovih butaric, poiščemo nekoliko daljše cimetove palčke, muškatni orešček, posušeno pomarančo in zvezdasti janež.

Izdelava:

Daljše cimetove palčke z okrasno gumico spnemo v butarico. Pod gumico potisnemo približno 15 cm dolgo tanko žico in jo zvijemo v zanko. Pripravimo muškatni orešček, skozi katerega potisnemo rafijo, ki jo na enem koncu zavozlamo, da orešček ne pade z vrvice. Na drugi konec enako pritrdimo drugi muškatni orešček. 

Rafijo nekajkrat ovijemo okoli cimetovih palčk, tako da gumico popolnoma skrijemo. Na koncu vrvico zavežemo s čvrstim vozlom.

Dodamo še posušeno pomarančo, ki ji na sprednjo stran prilepimo zvezdnati janež in nato rezino prilepimo na rafijo, tako da skrijemo vozel.

Božični dišeči pomarančni okraski za vesel božič

Naravni božični okraski bodo naš dom naredili topel in dišeč. Iz posušene pomaranče, lahko naredimo mnogo zanimivih okraskov. Če je pomaranča dovolj posušena, ohrani aromo in lepo zadiši po citrusih. S prijetno oranžno barvo in lepo obliko, lahko ustvarimo zanimive in privlačne okraske, ki se lepo podajo na živo zelene veje iglavcev.

Izdelava:

Za izdelavo potrebujemo okolju prijazno lepilo, zvezdnati janež, posušeno pomarančo, lovorov list, tanko žico, nekaj celih klinčkov, posušeno mandarino, lesene palčke in cimetovo palčko.

Zvezdnati janež prilepimo na sredino posušene pomarančne rezine. Na zadnjo stran rezine prilepimo suh lovorov list. Na vrh rezine pritrdimo zanko iz žice. V posušeno mandarino, v lepem vzorcu zabodemo klinčke. Mandarino prebodemo z manjšo leseno palčko, skozi luknjo potisnemo žico in jo na enem koncu oblikujemo v zanko.

Kos žice po dolgem potisnemo skozi cimetovo palčko in en konec upognemo nazaj, medtem ko drugega potisnemo skozi zanko na mandarini in jo učvrstimo.

Prosti konec žice na mandarini pripnemo na pomarančno rezino in žica bo tako povezala vse tri dele dišečega okraska.

Ideje za božična darila

Seveda glavni čar božiča ni v darilih, a vseeno vsi nestrpno pričakujemo, kaj bomo dobili v dar in kaj bomo sami podarili. Iskanje primernega darila za naše drage, se lahko sprevrže v zelo stresno situacijo. Posebej, če z nakupom čakamo do zadnjega trenutka.

Lahko pa smo bolj izvirni, si vzamemo čas in božična darila naredimo sami. Nismo vsi nadarjeni za izdelavo umetniških izdelkov, zato vam bomo predstavili darila, ki so preprosta za izdelavo.

Naravna kozmetika kot božično darilo

Izdelava naravne kozmetike je vse bolj priljubljena in vse več posameznikov na svojem vrtu goji razna zelišča, ki jih nato uporabijo za izdelavo kremic, tonikov in podobnih kozmetičnih izdelkov. Naravna kozmetika je lahko tudi izvirno darilo za božične praznike.

Za izdelavo darila uporabimo zelišča in rožice, ki so vedno priljubljena. to je prav gotovo sproščujoča sivka, razne kombinacije mete, limone in rožmarina.

V času praznikov, sta primerna tudi  ingver in kamilica, dišeči cimet in smreka za čarobno božično vzdušje.

Svetleči balzam za ustnice kot božično darilo

Balzam za ustnice, pripravimo iz ekoloških sestavin. Potrebujemo žličko kakavovega masla, 1/2 žličke kokosovega olja, žličko sladkih mandljev, 1/2 žličke čebeljega voska, žličko aloje vere, dve kapljici eteričnega olja sladke pomaranče in posodico, kamor bomo spravili balzam.

Izdelava:

Kakavovo maslo, kokosovo olje, mandljevo olje in čebelji vosek, razpustimo na vodni kopeli.  Ko se vse sestavine raztopijo, posodo odstranimo z ognja in dodamo gel aloje vere in eterično olje sladke pomaranče, ki deluje izredno aromatično.

Vse sestavine zmešamo z metlico. Med mešanjem se sestavine motno obarvajo in se shladijo. Tako pripravljen balzam preložimo v sterilizirano posodico in jo nepredušno zapremo. Posodico zavijemo in okrasimo tako, da je primerno za božično darilo. S tem darilom, bo vesel božič še bolj prazničen in čaroben!

 

Še nekaj idej za božična darila: