Žajbelj za vneto grlo

Advertisements
žajbelj za vneto grlo
VSE O ŽAJBLJU! TUKAJ!

Žajbelj za vneto grlo so že dolgo nazaj uporabljali naši predniki, ki so iz tega zdravilnega zelišča, pripravljali razne napitke, kopeli in obkladke. Žajbelj, Salvia officinalis, ki se uporablja tudi kot začimba, nepogrešljiva je pri jedeh na žlico in pri mastnih jedeh,  spada v družino ustnatic. Prihaja iz Sredozemlja, za uporabo so primerni sveži ali posušeni listi in pripravki iz njih.

Poznamo več vrst žajblja, gojimo ga lahko na vrtu ali v lončkih, tudi na manjšem balkonu. Žajbelj najdemo tudi v naravi, pozorni bodimo na izletu na suhih in sončnih pobočjih v toplih krajih. 

V listih najdemo farmakološke naslednje farmakološke učinkovine: čreslovine, 2% eteričnega olja z glavnimi učinkovinami tujon, cineolom, borneolom, bornilacetat in kafro flavonoide in smole.

Žajbelj za vneto grlo

Žajbelj je izredno učinkovito zdravilno zelišče, ki ga pri nas najbolj poznamo po grgranju žajbljevega čaja. Pomaga pri bolečem grlu, vnetju v ustih, pri aftah in pri razjedah v ustih. Izredno uporaben je tudi pri drugih težavah. Žajbelj je nepogrešljiv pri dihalnih in prebavnih težavah, manj poznan pa je za lajšanje težav v menopavzi, saj pomaga pri vročinskih oblivih. Žajbelj že stoletja povezujejo z dolgoživostjo, znanstveniki so tudi dokazali, da upočasni napredovanje Alzheimerjeve boleni. 

Uporaba žajblja za lajšanje zdravstvenih težav

 • Uporabljamo ga lahko pri težavah s prekomernim potenjem, posebej ženske v meni.
 • Pomaga pri prebavnih motnjah, kot so driska, izguba teka, napenjanje ali vnetje črevesja.
 • Žajbelj vsebuje grenčine in čreslovine ki spodbujajo delovanje žolča in jeter. Žajbljev čaj si pripravimo kadar želimo pospešiti prebavo mastne hrane.
 • Zunanje žajbelj uporabljamo za oskrbo manjših ran in vnete kože.
 • Vsekakor je najbolj učinkovito sredstvo za izpiranje in grgranje pri krvavenju dlesni, vnetju ustne sluznice, pri vnetju žrela in pri laringitisu.
 • Že od nekdaj je poznana razkužilna moč žajblja, saj so včasih prostore, kjer so ležali bolniki, razkuževali s sežiganjem žajblja.

Žajbelj deluje protivnetno in uravnava delovanje žlez

 • Žajbelj je tudi učinkovit mikrobicid, pomirja vnetja in uravnava delovanje žlez.
 • Z uživanjem žajblja okrepimo telesno odpornost in na splošno okrepimo celo telo.
 • Ženske lahko pri težavah z belim tokom, z žajbljem izpirajo nožnico. Prav tako pa lahko naredimo oblogo iz žajblja, ki pomaga pri kožnih obolenjih in ublaži pike žuželk.
 • Izvlečki žajblja so kot dišava, prisotni tudi v izdelkih iz naravne kozmetike. Najpogosteje najdemo dišeči žajbelj v šamponih in izdelkih za nego telesa.

Kako in v kakšnih odmerkih uporabljamo pripravke iz žajblja?

Pri žajblju uporabljamo narezane liste žajblja. Za uporabo so primerni suhi ali sveži listi, v obliki čaja, poparka, eteričnih olj in alkoholnega izvlečka. Alkoholni izvleček iz žajblja, je pripravljen v obliki standardiziranih zdravil v obliki kapljic, dražejev in gela.

Pri notranji uporabi je priporočen dnevni odmerek do 6 gramov žajbljevih listov ali do 0,3 grame eteričnega olja. 

Kako pripravimo žajbeljev čaj za grgranje ali izpiranje ust?

Pri bolečem grlu ali vneti ustni sluznici, večkrat na dan grgramo pripravek iz žajblja, ki lahko naredimo na tri načine:

 • 2 žlički svežih ali posušenih listov žajblja, prelijemo s skodelico vroče vode. Pustimo počivati nekaj minut, precedimo in uporabimo.
 • Žajbelj lahko tudi kombiniramo s svežim timijanom. Pripravimo standarden poparek, eno žličko žajblja in eno žličko timijana prelijemo s skodelico kropa, pokrijemo in počakamo deset minut. Nato čaj precedimo, počakamo da se ohladi in nato večkrat na dan grgramo.
 • Dve do tri kapljice eteričnega olja žajblja, prelijemo z vročo vodo, pustimo da se malo ohladi in večkrat na dan grgramo.
 • 5 gramov alkoholnega izvlečka žajblja, prelijemo s skodelico vroče vode, počakamo da se ohladi in večkrat na dan izpiramo ustno votlino ali grgramo.

Na kaj moramo biti pozorni pri uporabi žajblja?

V žajblju se nahaja eterično olje, ki vsebuje tudi živčni strup tujon. Prisoten je sicer v resnično majhnih odmerkih, a pri dolgotrajni uporabi, predvsem alkoholnih izvlečkov, lahko pride do zdravstvenih težav. Pojavi se lahko občutek vročine, omotica, pospešeno bitje srca.

Previdno pri uživanju žajblja

Pri pripravi čaja za grgranje in izpiranje ust, do izločanja tujona ne prihaja, zato ga lahko uporabljamo brez strahu pred stranskimi učinki. Priprava zdravil z alkoholnimi izvlečki žajblja, poteka pod strogim nadzorom in se mora držati strogih omejitev glede vsebnosti tujona.

Previdnost pri pripravkih iz žajblja je torej potrebna samo pri uporabi eteričnih olj, medtem ko zunanja uporaba in uporaba čaja, ni vprašljiva.

Znanstveno potrjene trditve o uporabi žajblja

ESCOP priporoča žajbelj pri naslednjih zdravstvenih težavah:

 • Pri funkcionalnih  motnjah prebavnega trakta, kjer učinkujejo majhne količine grenčin. Spodbujajo delovanje prebavil in spodbujajo apetit.
 • Pri povečanem  znojenju, učinkujejo čreslovine, ki se nahajajo v žajblju.
 • Za blaženje vnetij ustne sluznice in žrelne votline, kjer se dopolnjujejo učinkovine v žajblju z različnimi učinki. Eterično olje v žajblju deluje antimikrobno, ursolna kislina kislina zavira vnetja, medtem ko čreslovine krčijo rano. Zaradi tega je žajbelj za vneto grlo, najboljše naravno zdravilo! (1)

Žajbljev čaj za lajšanje težav z želodcem in črevesjem

Pri blažjih težavah z želodcem in črevesjem. 2 grama posušenega žajblja ali pol žličke, prelijemo s skodelico vrele vode.

Pokrijemo in pustimo stati 5 minut. Poparek nato precedimo in pijemo po eno skodelico pol ure pred jedjo. 

Žajbljev čaj proti potenju – mešanica zelišč ki se ujema z žajbljem

Učinkovine v žajblju pri notranji uporabi zavirajo nastanek sline in zmanjšuje delovanje znojnih žlez. S tem se zmanjša potenje,  ki je spremljevalec različnih infekcijskih bolezenskih stanj ali posledica premočnega delovanja žleze ščitnice. Žajbljev čaj proti potenju umirja tudi močno potenje ki je živčnega izvora.

Čajna mešanica z žajbljem proti močnemu potenju

Kadar se resnično močno potimo in ne pomaga skodelica žajbljevega čaja, lahko poskusimo tudi z mešanico zdravilnih zelišč ki s skupnim delovanjem lajšajo izredno močno potenje.

Potrebujemo naslednja zelišča:

Iz dve čajnih žličk mešanice zelišč pripravimo poparek, ki ga še enkrat zavremo. pijemo po dve skodelici na dan. 

Tinktura za lajšanje težav v menopavzi

Težave v menopavzi si lahko olajšamo tudi s tinkturo, ki jo pripravimo iz žajblja, grozdnate svetilke in drugih zdravilnih zelišč. Za težave v menopavzi zeliščarji priporočajo tudi navadno konopljiko, ki uravnava raven hormonov, medtem ko je grozdnata svetilka krepčilo za maternico.

Žajbelj in jagode kitajske shizandre zmanjšujejo potenje, ki je lahko v menopavzi resnično moteče. Virginjska čeladnica sprošča in pomirja, kar še okrepi kombinacija z deljenolistno srčnico, ki tudi ublaži razbijanje srca.

Recept za pripravo tinkture:

 • 20 gramov korenine grozdnate svetilke
 • 15 gramov navadne konopljike
 • 10 gramov žajblja
 • 20 gramov jagod kitajske shizandre
 • 15 gramov deljenolistne srčnice
 • 20 gramov virginjske čeladnice
 • 400 ml kakovostne vodke

Vsa zelišča drobno nasekljamo, vendar pazimo da jih ne zdrobimo v prah. Zelišča damo v velik kozarec s širokim vratom, ter čez prelijmo vodko. Kozarec tesno zapremo in pretresemo, postavimo ga na temno mesto. Naslednje 3 tedne kozarec vsaj enkrat na dan pretresemo. Po treh tednih vsebino precedimo in nalijemo v temne stekleničke. 

Tinkturo jemljemo previdno, najprej samo nekaj kapljic na dan, postopoma povečamo do odmerka 1 žličke do trikrat na dan. Tinkturo porabimo v šestih mesecih, takrat tudi naredimo nekaj mesečni premor pri jemanju tinkture, v tem času se bodo najhujše težave menopavze verjetno že omilile. 

Še več informacij o žajblju:

Uporabljeno besedilo v članku: žajbelj za vneto grlo,žajbelj, boleče grlo